• Посилання скопійовано

«Податок на додану вартість» №10(145) | 03.07.2024 р.

Сто сорок п'ятий лист тематичної розсилки «Дебету-Кредиту», яка присвячена виключно податку на додану вартість

«Податок на додану вартість» №10(145) | 03.07.2024 р.
Це – десятий з початку року (сто сорок пʼятий загалом і сорок шостий під час війни) лист тематичної розсилки «Дебету-Кредиту», яка присвячена виключно податку на додану вартість. З моменту написання попередньої розсилки минуло три тижні, і нам є про що розповісти. А саме:
  • зауважимо, що з 16 червня діють правки до Порядку розгляду скарг на рішення про відмову в реєстрації ПН/РК;
  • дізнаємося, яке обладнання для енергетичної інфраструктури хочуть звільнити від ПДВ та мита;
  • підкреслимо, що нові форми скарг на відмову в реєстрації ПН/РК вже є в «Єдиному вікні»;
  • розповімо про нові правила реєстрації ПН з 1 липня для експорту окремих сільгосптоварів;
  • повідомимо, що Положення про реєстрацію платників ПДВ зазнає змін.
Гарного вам читання!
 

З 16 червня діють правки до Порядку розгляду скарг на рішення про відмову в реєстрації ПН/РК

  • Порядку зупинення реєстрації податкової накладної/розрахунку коригування в Єдиному реєстрі податкових накладних;
     
  • Порядку розгляду скарги щодо рішення про відмову в реєстрації податкової накладної/розрахунку коригування в Єдиному реєстрі податкових накладних, про неврахування таблиці даних платника податку на додану вартість, про відповідність платника податку на додану вартість критеріям ризиковості платника податку.
Їх оновлено з метою виконання абзацу другого п. 5 розділу ІІ Закону №3603 щодо забезпечення комунікації платника ПДВ або його представника з комісією з питань зупинення реєстрації податкової накладної/розрахунку коригування в Єдиному реєстрі податкових накладних Державної податкової служби України без особистої присутності із застосуванням засобів відеозв’язку для реалізації можливості заслуховування позиції платника податків або його представника під час оскарження рішень комісії з питань зупинення реєстрації податкової накладної/розрахунку коригування територіальних органів ДПС. 
Також Порядки доповнено новими положеннями щодо повноважень комісії центрального рівня та внесено зміни до механізму розгляду скарг на рішення комісій регіонального рівня в разі виявлення бажання платником податку надати усні пояснення особисто або через свого представника в режимі відеоконференції. 
Всі ці зміни запрацювали з 16 червня.
Про це ми писали тут та тут.

Яке обладнання для енергетичної інфраструктури хочуть звільнити від ПДВ та мита?

17 червня у ВРУ було зареєстровано законопроєкт №11343 «Про внесення зміни до підрозділу 2 розділу XX "Перехідні положення" Податкового кодексу України щодо сприяння відновленню енергетичної інфраструктури України».
Ним пропонується тимчасово, на період дії воєнного стану на території України, але не довше ніж до 1 червня 2025 року, звільнити від оподаткування ПДВ:
  • операції з ввезення, переміщення (пересилання) у міжнародних поштових та експрес-відправленнях на митну територію України у митному режимі імпорту товарів, визначених пунктом 93-5 розділу XXI "Прикінцеві та перехідні положення" Митного кодексу України;
     
  • операції з ввезення на митну територію України у митному режимі імпорту товарів, що здійснюються за договорами купівлі-продажу, у яких стороною є Секретаріат Енергетичного Співтовариства, укладеними між постачальниками товарів та/або надавачами послуг та суб’єктами господарювання, що мають ліцензії на окремі види господарської діяльності на ринку електричної енергії (виробництво електричної енергії, передача електричної енергії, розподіл електричної енергії) та природного газу (транспортування, розподіл і постачання природного газу).
Про це читайте у нашій новині ось тут.

Нові форми скарг на відмову в реєстрації ПН/РК – в оновленому «Єдиному вікні»

ДПСУ оприлюднила оновлення до спеціалізованого клієнтського програмного забезпечення для формування та подання звітності до «Єдиного вікна подання електронної звітності» до версії 1.32.7.0 станом на 17.06.2024.
Так, додано:
  • F/J 1313205 - Скарга щодо рішення про відмову в реєстрації податкової накладної/ розрахунку коригування в Єдиному реєстрі податкових накладних;
     
  • F/J 1315902 - Скарга щодо рішення про неврахування таблиці даних платника податку на додану вартість;
     
  • F/J 1316002 - Скарга щодо рішення про відповідність платника податку на додану вартість критеріям ризиковості платника податку;
     
  • F/J 1417801 - Повідомлення щодо участі платника податку в режимі відеоконференції у розгляді матеріалів скарги щодо рішення про відмову в реєстрації податкової накладної / розрахунку коригування в Єдиному реєстрі податкових накладних, про неврахування таблиці даних платника податку на додану вартість, про відповідність платника податку на додану вартість критеріям ризиковості платника податку.

Положення про реєстрацію платників ПДВ зазнає змін: проєкт Мінфіну

26 червня ДПСУ оприлюднила проєкт наказу Мінфіну «Про затвердження Змін до Положення про реєстрацію платників податку на додану вартість».
Проєктом пропонуються зміни, згідно з якими:
  • суб’єкти господарювання можуть заявити про своє бажання добровільно зареєструватися як платник ПДВ не лише під час державної реєстрації створення юридичної особи або державної реєстрації фізичної особи – підприємця, але й під час державної реєстрації змін до відомостей про юридичну особу або фізичну особу – підприємця, що містяться в Єдиному державному реєстрі юридичних осіб, фізичних осіб – підприємців та громадських формувань;
     
  • до кола осіб, відповідальних за нарахування та/або сплату до бюджету податку на додану вартість, включено операторів поштового зв’язку та експрес-перевізників (у разі ввезення товарів на митну територію України у міжнародних поштових та експрес-відправленнях), осіб, які здійснюють реалізацію товарів, визначених частиною сьомою статті 293 Митного кодексу України (іноземних товарів та транспортних засобів комерційного призначення, за які не сплачені митні платежі, а також таких, що незаконно ввезені на митну територію України, на які накладено арешт у кримінальному провадженні).

Нові правила реєстрації ПН з 1 липня для експорту окремих сільгосптоварів: розʼяснення від ДПС

За Законом №3706 експорт окремих видів сільгосптоварів може здійснюватися лише зареєстрованими платниками ПДВ. Але режим експортного забезпечення (РЕЗ) має ще затвердити КМУ. Тож до цього моменту для всіх товарів діють загальні правила експорту.
На період дії РЕЗ оподаткування ПДВ операцій з вивезення за межі митної території України у митному режимі експорту окремих видів товарів здійснюється з урахуванням особливостей, визначених п. 97 підрозд. 2 розд. ХХ ПКУ.
Так, експорт окремих видів товарів може здійснюватися лише зареєстрованими платниками ПДВ. Суб’єктам підприємницької діяльності, які не зареєстровані як платники ПДВ, здійснювати експорт окремих видів товарів в період дії РЕЗ забороняється.
Після складання податкової накладної за операцією з експорту окремих видів товарів у період дії РЕЗ та її реєстрації в ЄРПН коригування такої податкової накладної може здійснюватися шляхом складання розрахунків коригування лише за дотримання певних умов та в кілька етапів. Про це все ми докладно розповідали ось тут.

Наразі це все.
Більше новин, присвячених виключно ПДВ, ви знайдете тут, а консультацій – ось тут.

До зустрічі!
Ваш «Дебет-Кредит»

Автор: «Дебет-Кредит»

Рубрика: Тематичні розсилки/ПДВ

Зверніть увагу: новинна стрічка «Дебету-Кредиту» містить не тільки редакційні матеріали, але також статті сторонніх авторів, роз'яснення співробітників фіскальної служби тощо.

Дані матеріали, а також коментарі до них, відображають виключно точку зору їх авторів і можуть не співпадати з точкою зору редакції. Редакція не ідентифікує особи коментаторів, не модерує тексти коментарів та не несе відповідальності за їх зміст.

30 днiв передплати безкоштовно!Оберiть свiй пакет вiд «Дебету-Кредиту»
на мiсяць безкоштовно!
Спробувати

Усі новини рубрики «ПДВ»