• Посилання скопійовано

«Єдиний податок» №6(33) | 28.03.2019 р.

Тридцять третій лист тематичної розсилки «Дебету-Кредиту», присвячений виключно спрощеній системі оподаткування

«Єдиний податок» №6(33) | 28.03.2019 р.

Це – вже тридцять третій (і шостий у 2019 році) лист тематичної розсилки «Дебету-Кредиту», яка присвячена виключно спрощеній системі оподаткування.

З моменту написання попереднього листа минуло два тижні, тож нам є про що розповісти.

 

Сьогодні ми:

  • нагадаємо про необхідність реєстрації Книги обліку доходів в податковому органу у разі реєстрації платником єдиного податку;
  • дізнаємося, за яких умов «єдинник» може надавати поворотну фіндопомогу;
  • визначимося, як заповнити Книгу обліку доходів у разі отримання готівкових і безготівкових коштів;
  • поговоримо про наслідки для юрособи-«єдинника» при отриманні нею доходу понад 5 млн грн;
  • розповімо про правила визнання доходу у «єдинників» у разі експорту товарів.

Гарного вам читання!

***

 

Плануєте стати «єдинником» – не забудьте зареєструвати Книгу обліку в ДФС
ДФС в Івано-Франківській області нагадала, що фізособи-«єдинники» мають вести облік своїх доходів.

Форми Книги обліку доходів/Книги обліку доходів і витрат затверджені наказом Мінфіну від 19.06.2015 р. №579.

Платники єдиного податку мають подати ці форми для реєстрації до ДФС за основним місцем обліку. Така реєстрація здійснюється у центрі обслуговування платників, які діють при податкових інспекціях та їх відділеннях.

 

За яких умов «єдинник» може надавати поворотну фіндопомогу?
В ІПК від 28.02.2019 р. №806/10/ІПК/14-29-12-03-22 миколаївські податківці дійшли висновку, що одноразове надання поворотної фінансової допомоги не є діяльністю у сфері фінансового посередництва.

А ось діяльність з надання поворотної фінансової допомоги іншим юридичним особам (фізособам – підприємцям) на постійній основі може розглядатися як фінансове посередництво, за умови здійснення якої підприємство не має права застосовувати спрощену систему оподаткування.

Щоправда, податківці в ІПК не уточнюють, що саме вважати за постійну основу і одноразове надання (раз на місяць, на рік чи за весь період існування підприємства).

 

Як заповнити Книгу обліку доходів у разі отримання готівкових і безготівкових коштів?
Податківці в ІПК від 01.03.2019 р. №845/6/99-99-13-01-03-15/ІПК зазначили: у разі отримання доходу в готівковій та безготівковій формі запис в Книзі обліку доходів здійснюється окремими рядками за підсумками робочого дня, протягом якого отримано дохід.

При цьому датою отримання доходу вважається дата зарахування коштів на розрахунковий рахунок або отримання готівки в касу.

Окремо податківці також вказали, що у разі використання платіжних терміналів при здійсненні розрахунків доходом вважається вся вартість реалізованого товару з врахування відсотків (комісії). Докладніше про це тут.

 

Юрособа-«єдинник» отримала дохід понад 5 млн грн: які наслідки?
До суми перевищення граничного обсягу застосовуються ставки 6%, якщо платник єдиного податку зареєстрований платником ПДВ, або 10%, – у разі включення ПДВ до складу єдиного податку.

У разі перевищення протягом календарного року доходу у розмірі 5 млн грн «єдинникам» ІІІ групи необхідно перейти на загальну систему з першого числа місяця за кварталом такого перевищення.

Заяву про відмову від застосування спрощеної системи оподаткування слід подати не пізніше 20 числа місяця за кварталом перевищення обсягу доходу. Про це все ми пишемо ось тут.

 

Юрособа-«єдинник» займається експортом товарів: що з доходом?
Тернопільські податківці наголосили, що доходом юрособи-«єдинника» ІІІ групи від здійснення операцій з експорту товарів (робіт, послуг) є сума коштів, яка надійшла на поточний рахунок юридичної особи, в гривнях після обов’язкового продажу на міжбанківському валютному ринку України та в іноземній валюті, перерахована у гривні за офіційним курсом НБУ на дату її надходження на поточний рахунок в іноземній валюті.

***

 

Наразі це все.
Більше новин на тему єдиного податку ви завжди знайдете тут, а консультацій – ось тут.

До зустрічі!
Ваш «Дебет-Кредит»

Автор: «Дебет-Кредит»

Рубрика: Тематичні розсилки/Єдиний податок

Зверніть увагу: новинна стрічка «Дебету-Кредиту» містить не тільки редакційні матеріали, але також статті сторонніх авторів, роз'яснення співробітників фіскальної служби тощо.

Дані матеріали, а також коментарі до них, відображають виключно точку зору їх авторів і можуть не співпадати з точкою зору редакції. Редакція не ідентифікує особи коментаторів, не модерує тексти коментарів та не несе відповідальності за їх зміст.

30 днiв передплати безкоштовно!Оберiть свiй пакет вiд «Дебету-Кредиту»
на мiсяць безкоштовно!
Спробувати

Усі новини рубрики «Єдиний податок»