• Посилання скопійовано

«Дебет-Кредит» за тиждень. Найкоротші бухгалтерські новини за 2–7 березня

Новий Уряд та відкликання законопроекту про працю; скасування повідомлення про прийняття директорів (з 5 березня!); нові критерії перевірки працевлаштування «квотників» та е-лікарняні з квітня (ще дві постанови КМУ), а також – візити Держпраці з метою боротьби з коронавірусом та детінізації зайнятості у будівництві.

«Дебет-Кредит» за тиждень. Найкоротші бухгалтерські новини за 2–7 березня

Новий Прем’єр-міністр та оновлений склад Кабміну
У середу, 4 березня, на позачерговому засіданні Верховної Ради нардепи відправили у відставку Прем’єр-міністра України Олексія Гончарука.

Президент Володимир Зеленський наголосив, що попри очевидні здобутки Уряд Гончарука зробив занадто мало, «тому потрібно не боятися говорити правду й визнавати помилки». Зокрема, за словами Президента, за два місяці 2020 року невиконання держбюджету становило майже 16 млрд гривень, 13 млрд грн з яких – недостача надходжень від митниці.

На тому ж засіданні Ради було обрано нового очільника Уряду. Ним став Денис Шмигаль (раніше він був на посаді віце прем’єр-міністра України – міністра розвитку громад і територій). Також було представлено новий склад КМУ (весь перелік дивіться у постанові ВРУ №516).

Зауважимо, що 3 березня «старий» Кабмін ще встиг призначити нового голову Держпраці – Ігора Дегнеру. Про це читайте тут.

Законопроект про працю та інші проекти Гончарука відкликано
За інформацією зі сайту ВРУ, 4 березня з розгляду зняті всі законопроекти Кабміну під головуванням Олексія Гончарука, які не були розглянуті в сесійній залі Парламенту. Серед них – і законопроект про працю №2708, який мав замінити собою КЗпП.

Та все ж це не єдиний проект Закону, який готує зміни до трудового законодавства. Як мінімум ще чотири залишаються на розгляді у ВРУ. Про це читайте тут.

З 5 березня повідомляти ДПС про прийняття директорів більше не потрібно
Нарешті з'явився текст постанови від 12.02.2020 р. №188 «Про внесення змін до постанови Кабінету Міністрів України від 17 червня 2015 р. №413».

Нею скасовується необхідність подання до податкової повідомлення про прийняття на посаду керівника. Таким повідомленням тепер вважатимуться відомості, отримані органами ДПС з ЄДР.

А от чинності ці норми набрали швидше, ніж очікувалося. За проектом це мало відбутися аж через три місяці, але такого відтермінування затверджена постанова не містить. Тож зміни чинні з дня її офіційного опублікування – 5 березня 2020 року.

Електронні лікарняні – вже скоро!
Уряд прийняв постанову від 03.03.2020 р. №159, яка стосується запровадження електронних лікарняних. За словами Д. Дубілета, вони мають з'явитися вже у квітні 2020 року. «Маємо запуститись вже у квітні з простим рішенням, а вже влітку інтегруватись з eHealth та медичними інформаційними системами».

Отже, замість того, щоб виписувати лікарняні на паперових бланках, лікарі будуть це робити через простий веб-інтерфейс із використанням цифрового підпису.

Чому електронні листки непрацездатності – це круто, скільки вони коштуватимуть державі та що про це думає Мінсоцполітики? Читайте у новині.

До речі, ПФУ та ФСС вже підписали протокол обміну даними для роботи реєстру е-лікарняних. Документ визначає структуру, формат відомостей та вимоги до їх контролю, процедуру взаємодії інформаційних систем ПФУ та ФСС для проведення перевірки обґрунтованості видачі та продовження листків непрацездатності.

Cкасовано обов'язковість використання токенів
Мінцифри запустило експеримент з використання удосконалених електронних підписів та печаток, які базуються на кваліфікованих сертифікатах відкритих ключів. Відповідну постанову №193 Уряд схвалив 3 березня 2020 року.

Як пояснили у міністерстві, електронні довірчі послуги стануть доступнішими для некритичних життєвих ситуацій, що не потребують підвищеної безпеки. Особистий ключ для КЕП записується на захищеному носії (який коштує приблизно 650 грн), для удосконаленого – на звичайному.

Використовувати удосконалені підписи та печатки можна буде у тих же випадках, що й КЕП.

Три важливі новини щодо перевірок Держпраці

  1. Затверджено нові критерії для перевірок працевлаштування «квотників» та осіб з інвалідністю. А ще у сферах охорони праці, промислової безпеки, гігієни праці, поводження з вибуховими матеріалами промислового призначення та зайнятості населення. Таке рішення прийняли на засіданні Уряду 26 лютого 2020 року;
  2. 107 тисяч підприємств відвідає Держпраці з метою боротьби з коронавірусом (а ДПСС – понад 27 тисяч шкіл та дитячих садочків). Про це розповів тоді ще міністр економіки Милованов на своїй сторінці на Facebook;
  3. 2 березня розпочалася масштабна кампанія з детінізації зайнятості у будівництві. Як розповіла Держпраці, вона відбуватиметься у два етапи. По 20 березня проходитимуть інформаційні заходи, під час яких інспектори праці роз’яснюватимуть роботодавцям та працівникам переваги офіційного працевлаштування, ризики незадекларованої праці. А вже з 30 березня по 30 квітня відбуватимуться інспекційні відвідування госпсуб’єктів.

Що ще нового у податківців?

  • По-перше, не забудьте, що сьогодні, 10 березня, останній день сплати частини чистого прибутку (доходу) державними унітарними підприємствами та податку на прибуток за 2019 рік;
  • По-друге, форму декларації збору за місця для паркування ТЗ викладено у новій редакції (наказ Мінфіну від 21.12.2019 р. №550). Основна мета – введення в дію податкових пільг зі збору за місця для паркування;
  • По-третє, знову оновлено «Єдине вікно» (станом на 03.03.2020 р.). У новій версії 1.28.7.0 додано форми документів для реєстрації програмного РРО, Повідомлення для інформування платників ПДВ про результати розгляду документів згідно з Постановою №1165, а також деякі форми статзвітності.

Держпраці – про оформлення на роботу та відпустки
Наймати працівників можуть компанії, приватні підприємці, а також фізособи, які беруть на роботу кухарів, нянь, водіїв тощо. При цьому всі вони стають роботодавцями і мають дотримуватися трудового законодавства. Щоб не наражатися на штрафи, Держпраці нагадала всі тонкощі оформлення працівників.

Весна прийшла – тож Держпраці починає нагадувати правила надання щорічних відпусток працівникам. Надаються вони тривалістю не менш як 24 календарних дні за відпрацьований робочий рік, який відлічується з дня укладення трудового договору. Більше про всі нюанси у новині.

Інші новини

  1. Як банки будуть працювати у свята у 2020 році? Нацбанк визначив регламент роботи банківської системи у зв’язку зі святами та перенесенням робочих днів у 2020 році;
  2. Коли коронавірус буде вважатися для бізнесу форс-мажором? За позицією Торгово-промислової палати, поширення коронавірусу в певних випадках може бути визнано форс-мажором, наслідки якого не дозволили виконати зобов'язання за економічними договорами. В яких саме – читайте тут;
  3. Айтішникам полегшать податкове навантаження, але заборонять ЗЕД. Як повідомив заступник міністра цифрової трансформації Олександр Борняков, для ФОП, які працюють в ІТ-галузі, пропонують створити 5-ту групу платників ЄП.
     

Fashion-помічник LeBoutique

Настала довгоочікувана весна, а з нею стільки питань...

Куди бігти за новою сукнею? Які кросівки краще підібрати для тренування? А може просто мрієте про нову сумочку, як елегантне доповнення до прекрасного образу?

На всі ці питання відповість fashion-помічник LeBoutique! Адже LeBoutique - це:

  • Модні колекції гучних брендів зі світовим ім'ям;
  • Щоденні акції та персональні вигідні пропозиції;
  • Гарантована система кешбеку і повернення грошей на бонусний рахунок.

З шопінг-клубом LeBoutique кожен день буде наповнений неповторними яскравими образами і прекрасним настроєм!

Приємного шопінгу!


До зустрічі через тиждень!
Ваш «Дебет-Кредит»

Автор: «Дебет-Кредит»

Джерело: «Дебет-Кредит»

Рубрика: «Дебет-Кредит»/Новини порталу

Зверніть увагу: новинна стрічка «Дебету-Кредиту» містить не тільки редакційні матеріали, але також статті сторонніх авторів, роз'яснення співробітників фіскальної служби тощо.

Дані матеріали, а також коментарі до них, відображають виключно точку зору їх авторів і можуть не співпадати з точкою зору редакції. Редакція не ідентифікує особи коментаторів, не модерує тексти коментарів та не несе відповідальності за їх зміст.

30 днiв передплати безкоштовно!Оберiть свiй пакет вiд «Дебету-Кредиту»
на мiсяць безкоштовно!
Спробувати

Усі новини рубрики «Новини порталу»