• Посилання скопійовано

З 1 липня збільшено прожитковий мінімум – які наслідки: «7 хвилин» з Тетяною Гуль

Який прожитковий мінімум діє з 1 липня? Які показники «прив’язані» до прожиткового мінімуму та зазнали змін? Які показники не змінюються при зміні прожиткового мінімуму?



З 1 липня зросли розміри прожиткового мінімуму. У період з 1 липня по 30 листопада 2021 року діятимуть такі нові розміри прожиткового мінімуму:

  • для дітей віком до 6 років – 2013 грн;
  • для дітей віком від 6 до 18 років – 2510 грн;
  • для працездатних осіб – 2379 грн;
  • для осіб, які втратили працездатність – 1854 грн;
  • загальний показник з 1 липня становить 2294 грн.

Такі розміри передбачені статтею 7 Закону «Про Державний бюджет на 2021 рік».

Що це означає? Те, що бухгалтеру треба бути уважнішим, адже прожитковий мінімум впливає на низку величин, з якими він має справу. Хоча деякі бухгалтерські показники залишатимуться без змін. Але про все за порядком.

 

Показники, які залежать від підвищення розміру прожиткового мінімуму

Розмір посадових окладів. Тут все залежить від того, що передбачено колективним договором або іншим локальним актом підприємства. Якщо розмір посадових окладів прив’язаний до прожиткового мінімуму працездатних осіб, то з 1 липня 2021 року будуть діяти нові розміри посадових окладів. А отже, потрібно затвердити новий штатний розпис. Якщо ж посадові оклади прив’язані до розміру прожиткового мінімуму працездатних осіб станом на 1 січня календарного року, то посадові оклади залишаються на тому самому рівні. Тобто не підвищуються.

 

Розмір доходу, що підлягає індексації. Згідно з Законом про індексацію та Порядком №1078, індексації підлягає зарплата в межах прожиткового мінімуму, встановленого для працездатної особи. Отже, зі збільшенням прожиткового мінімуму для працездатної особи, зміниться межа для проведення індексації заробітної плати працівників. Тобто з 1 липня 2021 року зарплату працівника слід індексувати в межах 2379 грн. Суму перевищення не індексуємо.

Зверніть увагу: якщо у вас не змінюється коефіцієнт індексації порівняно з минулим місцем, сума індексації буде більшою. Це якраз і пов’язано зі збільшенням розміру прожиткового мінімуму для працездатної особи. Так, наприклад, якщо останнім місяцем підвищення посадового окладу був січень 2021 року, то коефіцієнт індексації, і у червні, і у липні однаковий – 3,4%. А ось сума індексації збільшилась і становить у липні 80,89 грн.

 

Розмір аліментів. У статті 182 СКУ зазначено, що мінімальний гарантований розмір аліментів на одну дитину не може бути меншим ніж 50% прожиткового мінімуму для дитини відповідного віку.

А отже, з 1 липня 2021 року мінімальний розмір аліментів:

  • на дітей до 6 років становитиме 1006,50 грн;
  • для дітей віком від 6 до 18 років – 1255 грн.

Як правило, такий розмір аліментів присуджується судом батькам із низьким доходом. У разі достатнього заробітку платника аліментів мінімальний рекомендований розмір аліментів може бути встановлений судом в розмірі прожиткового мінімуму, а це 2013 грн та 2510 грн, залежно від віку дитини.

Зверніть увагу: розмір аліментів визначає суд, про що зазначається у постанові про стягнення аліментів, яка надсилається роботодавцю. Тому, якщо в постанові сказано, що розмір аліментів становить певну частку від доходу, але не менше як 50% прожиткового мінімуму для дитини відповідного віку, то зі зміною прожиткового мінімуму для дитини відповідного віку зростає і мінімальний розмір аліментів.

Якщо такого застереження немає, то слід утримувати саме ту суму аліментів, яка зазначена у постанові.

 

Розмір різних соціальних показників. Наприклад, з 1 липня збільшиться розмір допомоги по вагітності та пологах, яка призначається непрацюючим жінкам (безробітним, студентам). Така допомога надається в розмірі 100% середньомісячного доходу жінки (стипендії, допомоги по безробіттю тощо) на місяць, але не може бути меншою  25% розміру прожиткового мінімуму для працездатної особи. Отже, з 1 липня така допомога не може бути меншою ніж 597,75 грн.

Підвищується також розмір допомоги на дітей над якими встановлено опіку чи піклування, розмір якої також прив’язаний до прожиткового мінімуму для дітей відповідного віку.

Також змінюється і розмір допомоги по безробіттю і він не може бути більшим ніж 4 розміри прожиткового мінімуму для працездатної особи. А з 1 липня – це 9516 грн.

 

Що залишається без змін?

Не змінюється протягом 2021 року податкова соціальна пільга. До кінця року звичайна ПСП становитиме 1135 грн.

Граничний розмір зарплати, що дає право на застосування такої податкової пільги – 3180 грн. Неоподаткований розмір нецільової благодійної допомоги також 3180 грн.

Не змінюється неоподатковуваний розмір допомоги на поховання за рахунок роботодавця, до кінця року він становить 6360 грн.

Ці показники залежать від розміру прожиткового мінімуму працездатної особи, встановленого на 1 січня.

***

Читайте також:

Джерело: 7eminar.com

Рубрика: «Дебет-Кредит»/Новини партнерів

Зверніть увагу: новинна стрічка «Дебету-Кредиту» містить не тільки редакційні матеріали, але також статті сторонніх авторів, роз'яснення співробітників фіскальної служби тощо.

Дані матеріали, а також коментарі до них, відображають виключно точку зору їх авторів і можуть не співпадати з точкою зору редакції. Редакція не ідентифікує особи коментаторів, не модерує тексти коментарів та не несе відповідальності за їх зміст.

30 днiв передплати безкоштовно!Оберiть свiй пакет вiд «Дебету-Кредиту»
на мiсяць безкоштовно!
Спробувати

Усі новини рубрики «Новини партнерів»