• Посилання скопійовано

«Дебет-Кредит» за тиждень. Найкоротші бухгалтерські новини за 19-24 грудня

Прийнято Держбюджет-2017 і податкову реформу; хроніки націоналізації «ПриватБанку»; скасовано алкогольно-тютюнову звітність для роздрібної торгівлі та встановлено нові ставки ЄСВ і єдиного податку для «спрощенців»; корисні і актуальні статті від редакції, а також що на нас чекає вже у Новому році.

«Дебет-Кредит» за тиждень. Найкоротші бухгалтерські новини за 19-24 грудня

Новина тижня. В ніч на 21 грудня Верховна Рада прийняла в другому читанні і в цілому закон №5000 «Про державний бюджет на 2017 рік» та ще п`ять інших законів: законопроект №5132, яким внесено поправки до Податкового кодексу; законопроекти №3038 і №5131 про внесення змін в Бюджетний кодекс; законопроект №5368, яким передбачено створення єдиного реєстру ПДВ, ліквідацію податкової міліції та створення фінансової поліції, а також законопроект «Про Вищу раду правосуддя». Про усе це ми вже через дві години після голосування написали ось тут (і навіть з картинками).

 

Новина тижня-2 (а, може, й року). Це, звісно, приватизація «ПриватБанку». Рішення про це також приймалось уночі. У понеділок платежі взагалі не проводились, у вівторок можна було оперувати лише частинами сум на рахунках, потім поступово дали змогу користуватись усіма коштами, «розморозили» депозити і завезли вдосталь готівки у каси і банкомати. Станом на п`ятницю все, нібито, стабілізувалось. До того ж Раді було зареєстровано законопроект, згідно із яким держава бере на себе обов’язок із гарантування відшкодування фізособам-вкладникам державних банків усієї суми вкладу, а Голова ДФС Роман Насіров запевнив, що ДФС не буде штрафувати платників податків через проблеми у роботі «Привату».

 

Податкову реформу теж прийнято. Законопроект №5368, який вже згадано вище, — це та сама податкова реформа, про яку ми говоримо з середини вересня. Зміни стосуються податку на прибуток, ПДВ, єдиного податку, ПДФО, акцизів, податку на майно і спрощення адміністрування податків у цілому. Окрему новину про це читайте тут, а вже в ній — посилання на ще півдюжини аналітичних матеріалів із аналізом нововведень. Сумно лише, що дотепер немає остаточного тексту законопроекту, який депутати проголосували у ту саму ніч; на сайті ВРУ все ще висить текст, яким він був до голосування.

 

І алкогольно-тютюнову звітність для роздрібних торгівців теж, здається, скасували. В ухваленому 20 грудня законопроекті №5132, серед іншого передбачається скасування подання алкогольно-тютюнової звітності для роздрібних торгівців. Але оскільки остаточний текст цього Закону поки що не оприлюднено, можемо тільки сподіватись що ця норма збережеться.

 

Які суми єдиного податку та ЄСВ будуть платити «спрощенці» у новому році? 352 грн ЄСВ і 160 грн єдиного податку — платники першої групи; 704 і 640 грн - другої групи; 704 і поки що традиційні 3 і 5% від доходу — третьої. Звідки беруться такі суми, як вони прив`язані до розміру мінімальної зарплати та прожиткового мінімуму, скільки доведеться платити пенсіонерам-єдинникам тощо — читайте у редакційній статті.

 

Ще декілька корисних статей від редакції. На який термін можна укладати цивільно-правовий договір і чи може він мати періодичний характер читайте тут, як правильно скласти графік відпусток на 2017 рік — тут, а коли можна використовувати копії первинних документів — за цим посиланням (стаття лише для передплатників). А ось тут ми пишемо про новорічні подарунки для співробітників: документальне оформлення, оподаткування, особливості відображення в бухгалтерському та податковому обліках.

 

Що нас чекає з 1 січня? Звісно, редакція напише про це окрему статтю, але поки що — те, про що ми дізнались минулого тижня. Отже, з 1 січня 2017 року торгівля за готівку «технічно складними побутовими товарами» повинна проводитись тільки з використанням РРО (це стосується в т.ч. і фізосіб-єдиноподатників), роздрібний акцизний податок з пального буде скасовано, у новому році громадяни будуть звітуватись про свої доходи за новою формою, а розмір добових, які не оподатковуються ПДФО, становитиме з 1 січня 320 грн для відряджень по Україні і не більше 80 євро для закордонних відряджень.
Докладніше про усі нововведення — вже у Новому році.

 

Інші новини. Депутати відмовилися скасовувати мораторій на перевірки бізнесу (а, отже, його продовжено до 31 грудня 2017 р.). Прийнято законопроект, яким передбачається встановити новий порядок створення, здійснення діяльності та припинення ТОВ та ТДВ (товариств з додатковою відповідальністю). У ДФС видали лист про порядок обкладення ПДФО і відображення в ф. №1ДФ подарунків для співробітників, а також нагадали про заповнення розділу ІІ форми №1ДФ (пишуть, який дохід там відображати: нарахований чи оподатковуваний). А Держпраці видала чергове роз`яснення про порядок виплати зарплати (вона повинна виплачуватися не рідше 2 разів на місяць; через проміжок часу, що не перевищує 16 календарних днів; і не пізніше 7 днів після закінчення періоду, за який здійснюється виплата).

 

Увага! Новий сервіс для наших друзів і читачів. Щопонеділка понад 100 тисяч бухгалтерів отримують від редакції огляд «Головне за тиждень» (зараз ви читаєте якраз такий). І, судячи із відгуків — вам це подобається. Але законодавство змінюється настільки швидко і непередбачувано, листи і консультації видаються так часто, новин кожного дня стільки, що тижневої розсилки стає вже замало...

Принаймні, нам так здається :)

Тому з Нового року «Дебет-Кредит» пропонує своїм друзям і читачам новий безкоштовний сервіс: тематичні розсилки від редакції. Оберіть тематику, яка вас цікавить, вкажіть електронну адресу та отримуйте найкраще від «Дебету-Кредиту» прямо у вашу поштову скриньку.

 

До зустрічі вже у Новому році!
Ваш «Дебет-Кредит»

Автор: «Дебет-Кредит»

Джерело: «Дебет-Кредит»

Рубрика: «Дебет-Кредит»/Новини порталу

Зверніть увагу: новинна стрічка «Дебету-Кредиту» містить не тільки редакційні матеріали, але також статті сторонніх авторів, роз'яснення співробітників фіскальної служби тощо.

Дані матеріали, а також коментарі до них, відображають виключно точку зору їх авторів і можуть не співпадати з точкою зору редакції. Редакція не ідентифікує особи коментаторів, не модерує тексти коментарів та не несе відповідальності за їх зміст.

30 днiв передплати безкоштовно!Оберiть свiй пакет вiд «Дебету-Кредиту»
на мiсяць безкоштовно!
Спробувати

Усі новини рубрики «Новини порталу»