• Посилання скопійовано

«Дебет-Кредит» за тиждень. Найкоротші бухгалтерські новини за 2-7 квітня

ДФС підготувала важливі зміни щодо системи блокування податкових накладних; з 4 квітня Держпродспоживслужба має право приходити на перевірки без попередження; оформлювати трудові відносини з працівником можна і у вихідний день; скільки знаків після коми може бути у ПН, а також про те, як відбираються платники для планових перевірок

«Дебет-Кредит» за тиждень. Найкоротші бухгалтерські новини за 2-7 квітня

Приготуйтеся! Моніторингу підлягатимуть всі РК та ПН, крім ПН на неплатника та щодо звільнених операцій.
7 березня було опубліковано Постанову КМУ №117, якою затверджено порядки з питань зупинення реєстрації ПН/РК в ЄРПН. Ця Постанова визначає перелік ознак, при дотриманні яких податкові накладні/розрахунки коригування не підлягають моніторингу, а саме:

  • податкові накладні, складені на неплатника або операції, звільнені від оподаткування;
  • податкові накладні/розрахунки коригування, реєстровані до досягнення платником обсягу постачання в 500 тис. грн;
  • рівень податкового навантаження більш 3%.

І ось менше ніж через місяць, 3 квітня, ДФСУ оприлюднила проект Постанови КМУ «Про внесення змін до Постанови Кабінету Міністрів України від 21 лютого 2018 року №117», яким пропонується визначити, що всі ПН/РК (крім ПН, складених на неплатника або операції, звільнені від оподаткування) підлягають моніторингу та перевіряються на відповідність критеріям ризиковості платника податку, критеріям ризиковості здійснення операцій та показникам позитивної податкової історії платника податку.

Тож десь за місяць, скоріш за все, цей проект перетвориться на чергову Постанову.

І жити стане ще веселіше :(

 

Київські податківці розповіли, як складати РК до ПН за новими правилами. І не тільки
5 квітня ДФС у м. Києві провела семінар на тему «Зупинення реєстрації податкової накладної/розрахунку коригування в Єдиному реєстрі податкових накладних».

Найголовніше з почутого: наразі чинний Порядок №1307 «не зовсім» відповідає алгоритму перевірки ПН та РК на правильність заповнення. Про це податківці знають і обіцяють, що ця проблема в найближчому майбутньому буде вирішена.

За посиланням – докладніше про те, що ще говорили податківці на семінарі. Щоправда, це лише усні роз’яснення, на які неможливо буде посилатись у випадку суперечок при перевірці. Але, враховуючи дефіцит інформації, вже хоч щось.

 

Держпродспоживслужба має право приходити на перевірки без попередження і з новим пакетом штрафів за порушення
З 4 квітня набрав чинності Закон №2042; і тепер, в залежності від скоєного правопорушення, сума штрафу для юросіб може досягати 70 тис. грн.

Закон також визначає 8 видів порушень, накладанню яких передує припис – письмова вимога посадової особи органу контролю про усунення порушення. Адмінштраф у такому випадку накладається тільки у разі невиконання припису.

А ще у новому Законі – право інспектора ухвалити рішення про тимчасове припинення роботи підприємства на строк до 10 робочих днів, відеофіксація при перевірках та уніфікований акт перевірки.

 

Чи обов’язково подавати пусті звіти щодо ЄСВ та ПДФО і ВЗ?
Це питання часто хвилює бухгалтерів підприємств та підприємців, які тимчасово припинили свою госпдіяльність. ДФС відповідає на нього у новому листі.

Головне правило щодо подання Звіту з ЄСВ – це ствердна відповідь на два запитання:

  • Чи перебуває суб’єкт господарювання у трудових відносинах із фізособами?
  • Чи діє у такого суб’єкта господарювання договір ЦПХ, за яким він має сплатити винагороду за роботи/послуги (договору оренди це не стосується, адже орендна плата не є базою для нарахування ЄСВ)?

Якщо відповідь на обидва ці питання «так», то Звіт обов’язково треба подавати. Хоча б лише для того, щоб зазначити у таблиці 6 кількість днів перебування фізосіб у трудових або цивільно-правових відносинах.

А щодо форми №1ДФ головне правило таке: якщо немає нарахованого/виплаченого доходу, немає нарахованого/сплаченого ПДФО чи ВЗ, то його подавати не потрібно. Докладніше про це читайте тут.

 

То скільки знаків після коми може бути у ПН?
«Отже, податкові накладні, які складені та зареєстровані в ЄРПН та в яких ціна постачання одиниці товару/послуги містить після коми більше ніж два знаки, є підставою для формування податкового кредиту за умови відповідності іншим вимогам, що визначені в ПКУ», – пише ДФСУ в індивідуальній консультації від 22.03.2018 р. №1165/6/99-99-15-03-02-15/ІПК.

Це вже друга індивідуальна (!) податкова консультація, у якій ДФС дозволяє визнати податковий кредит, якщо у ПН зазначена ціна з трьома знаками після коми (першу дивіться тут). Хоча ще рік назад податківці писали, що графа 7 податкової накладної повинна містити цифрове значення, яке має не більше двох знаків після коми.

 

Змінилися кількість та ціна товару? РК складаємо на зміну номенклатури!
ДФСУ у листі від 26.03.2018 р. №1229/6/99-99-15-03-02-15/ІПК наголошує: у разі, якщо після отримання попередньої оплати та складання і реєстрації в ЄРПН податкової накладної відбувається одночасна зміна і кількості, і ціни товарів/послуг, то у розрахунку коригування до такої податкової накладної у першому рядку зі знаком «–» зазначаються показники щодо товарів/послуг, кількість і ціна яких змінюються. При цьому у графі 1 "№з/п рядка податкової накладної, що коригується" розділу Б табличної частини такого РК в обов’язковому порядку вказується номер за порядком рядка ПН, що коригується.

У другому рядку такого РК зазначаються всі правильні (змінені) дані щодо товарів/послуг, ціна та кількість яких змінюються. А у графі 1 РК такому рядку присвоюється новий черговий порядковий номер рядка, якого не було в податковій накладній, що коригується.

 

Оформлювати трудові відносини з працівником у вихідний день законодавством України про працю не забороняється
«Керiвники пiдприємств, установ, органiзацiй мають право самостiйно встановлювати iндивiдуальнi графiки роботи вiдповiдно до правил внутрiшнього трудового розпорядку та колективного договору», – інформує Держпраці у Дніпропетровській області. При цьому вихiднi днi можуть не збiгатися iз загальновстановленими календарними вихiдними днями.

А, отже, за потреби підприємство може прийняти працівника на роботу в суботу, неділю, святковий чи неробочий день. Утім, документуванню (зокрема, датам) у цьому випадку слід приділити особливу увагу.

 

Нові довідники податкових пільг діють з 1 січня
Незважаючи на те, що нові довідники податкових пільг №86/1 та №86/2 були затверджені лише в середині березня, вони діють з 1 січня 2018 року. А, отже, Звіт про пільги за І квартал слід заповнювати за новими довідниками, – повідомляє ДФС у Чернівецькій області.

Нагадуємо, що Звіт подається суб'єктом господарювання за три, шість, дев'ять і дванадцять календарних місяців за місцем його реєстрації протягом 40 календарних днів, що настають за останнім календарним днем податкового періоду. (Відповідно, якщо звітуємось за І квартал, то робимо це до 10 травня включно).

А у разі, коли суб'єкт господарювання пільгами не користується, звіт не подається. 

 

Інші новини

  1. ДФСУ на своїй сторінці у Facebook роз'яснила, як відбираються платники для планових перевірок (зі схемами, графіками і діаграмами - некрасивими, але змістовними);
  2. Фонд соцстрахування нагадав, як відбувається розрахунок страхового стажу для нарахування лікарнянихМінсоцполітики вважає, що Правила трудового розпорядку обов'язкові й для ФОП–роботодавців (а за їх відсутність будуть карати штрафом у розмірі однієї мінзарплати; у 2018 році це 3723 грн);
  3. Мінсоцполітики вважає, що Правила трудового розпорядку обов'язкові й для ФОП–роботодавців (а за їх відсутність будуть карати штрафом у розмірі однієї мінзарплати; у 2018 році це 3723 грн);
  4. Декларацію з податку на нерухомість викладуть у новій редакції. ДФС оприлюднила на своєму сайті проект наказу Мінфіну «Про внесення змін до форми Податкової декларації з податку на нерухоме майно, відмінне від земельної ділянки»;
  5. Мінфін презентував для публічного обговорення законопроект щодо створення умов для дистанційної торгівлі та детінізації розрахунків в сфері торгівлі і послуг. За невикористання РРО будуть жорстоко карати – аж до 500% вартості проданих з порушеннями товарів (робіт, послуг), але не менше 100 нмдг (1700 грн);
  6. А ще у минулий четвер Петро Порошенко вніс на розгляд Верховної Ради законопроект про «Національне бюро фінансової безпеки». «Що це означає? У силовиків більше немає можливості заходити на підприємства», – підкреслив Президент.


До зустрічі через тиждень.
Ваш «Дебет-Кредит»

Автор: «Дебет-Кредит»

Джерело: «Дебет-Кредит»

Рубрика: «Дебет-Кредит»/Новини порталу

Зверніть увагу: новинна стрічка «Дебету-Кредиту» містить не тільки редакційні матеріали, але також статті сторонніх авторів, роз'яснення співробітників фіскальної служби тощо.

Дані матеріали, а також коментарі до них, відображають виключно точку зору їх авторів і можуть не співпадати з точкою зору редакції. Редакція не ідентифікує особи коментаторів, не модерує тексти коментарів та не несе відповідальності за їх зміст.

30 днiв передплати безкоштовно!Оберiть свiй пакет вiд «Дебету-Кредиту»
на мiсяць безкоштовно!
Спробувати

Усі новини рубрики «Новини порталу»