• Посилання скопійовано

«Дебет-Кредит» за тиждень. Найкоротші бухгалтерські новини за 18–23 березня

ФСС знову буде перевіряти працедавців (дивіться плани перевірок на II квартал); нові критерії перевірок Держпраці щодо працевлаштування «квотників» та інвалідів; нюанси індексації зарплати у квітні; проект нової декларації про доходи, а також приклади утримання податків із зарплати та нарахування ЄСВ від податківців.

«Дебет-Кредит» за тиждень. Найкоротші бухгалтерські новини за 18–23 березня

До уваги працедавців! ФСС відновив планові перевірки
У Фонді соцстраху повідомили, що з березня відновлено планові перевірки страхувальників щодо використання ними коштів Фонду. Квартальні плани-графіки для всіх областей вже розміщені на веб-порталах органів Фонду. Переглянути їх також можна у нашому довіднику >>

Як роз’яснили у ФСС, перевірки будуть здійснюватися лише за наявності об’єктивних підстав. Наприклад, у разі суттєвого зростання кількості днів тимчасової непрацездатності на підприємстві, відсутності повідомлення про виплату коштів застрахованим особам упродовж трьох місяців з дня проведення фінансування Фондом (за умови, що страхувальник не зміг пояснити цю затримку), системних порушень тощо.

Нові критерії перевірок Держпраці щодо працевлаштування «квотників» та інвалідів
Ще на початку лютого стало відомо про затвердження Урядом нових критеріїв та періодичності планових перевірок з охорони праці, зайнятості та працевлаштування інвалідів.

І ось нарешті 20 березня на сайті Кабміну оприлюднено й сам текст постанови від 06.02.2019 р. №223. Щоправда, поки що це не офіційна публікація, тож вона не набрала чинності (про це повідомимо додатково).

Періодичність планових перевірок залежатиме від ступеня ризику, до якого віднесено суб’єкта господарювання:

  • високий ступень ризику — не частіше одного разу на два роки;
  • середній ступень ризику — не частіше одного разу на три роки;
  • незначний ступень ризику — не частіше одного разу на п’ять років.

А оцінюватимуть ступінь ризику у сферах зайнятості населення та працевлаштування осіб з інвалідністю будуть за окремими критеріями. Більше про ці критерії читайте у нашій новині.

Як індексувати зарплату у квітні 2019 року?
Індекс інфляції за лютий 2019 року становив 100,5%, тобто не перевищив поріг індексації (103%). До того ж він не вплинув на обчислення коефіцієнтів індексації. А отже, у квітні 2019 року слід буде нараховувати індексацію на рівні березня 2019 року.

Більше про це читайте у традиційному щомісячному роз’ясненні Мінсоцполітики.

Зміна прописки підприємцем: покрокова інструкція
Фізособа, яка зареєстрована підприємцем, змінила місце реєстрації (прописки). Як повідомити податковий орган? Куди платити податки та здавати звітність? Що робити з Книгою обліку доходів?

Ми підготували покроковий алгоритм, який включає у себе візит до державного реєстратора із заявою про зміну відомостей (форма №11); зміну ЕЦП; подання заяви за формою №1-ПДВ для платників ПДВ і про застосування спрощеної системи оподаткування для «єдинників»; реєстрацію нової Книги обліку доходів тощо.

Про усі ці кроки докладно читайте у статті від редакції.

ПДФО та ЄСВ на зарплату працівників ІТ-компаній пропонують зменшити
Ще місяць тому нардепи пропонували виокремити IT-шників в окрему V групу єдиного податку (про це ми писали тут). І ось маємо ще одну версію змін для ІТ-компаній.

14 березня Ніна Южаніна та ще кілька нардепів зареєстрували у ВРУ законопроект №10094-1. Ним пропонується тимчасово, до 1 січня 2025 року, встановити пільги ІТ-компаніям для офіційного працевлаштування працівників. Зокрема:

  • ставку ПДФО 9% до зарплати та інших доходів, що виплачує суб’єкт індустрії програмної продукції найманим працівникам - програмістам, посади яких відповідають підкласу 2132 згідно класифікатору професій (ДК 003:2010);
  • ставку ЄСВ за найманих працівників - програмістів у розмірі 5% від заробітної плати таких працівників. При цьому при розрахунку пенсії для таких працівників враховувати зарплату, яку розраховувати виходячи з фактично сплаченого ЄСВ та ставки ЄСВ 22%.

У разі прийняття Закону він набере чинності з дня, наступного за днем опублікування.

Утримання податків зі зарплати та нарахування ЄСВ у 2019 році: приклади від ДФС
Черкаські податківці надали велике роз’яснення (і 8 прикладів до нього) щодо правил утримання податків та нарахування ЄСВ у поточному році. Зокрема, вони розповіли:

  • як правильно рахувати податки із заробітної плати та єдиний соцвнесок;
  • які документи вимагати у працівника для підтвердження права на ПСП;
  • як перевірити, скільки отримає «на руки» особа, що працює повний місяць, на умовах неповного робочого часу, за договором ЦПХ, та/або має податкову пільгу;
  • в яких випадках пільговик, який отримує понад 2690 грн/міс., може реалізувати право на пільгу?

Відповіді на питання читайте у цій новині.

Більше новин від податківців

  1. Як підписувати касові документи, якщо керівник виконує функції директора? За роз’ясненням ДФС, при оформленні касових документів він має право підписувати їх окремо як касир та як керівник.
  2. Чи може директор здійснювати розрахунки для госппотреб з картки «ключ до рахунку» без оприбуткування сум в касі та необхідності подання авансового звіту? Податківці вирішили перекласти відповідальність щодо необхідності оприбутковувати кошти, використані з карти-ключа, на НБУ.
  3. Як правильно ліквідувати підприємство? ДФС у м. Києві навела орієнтовний порядок проведення припинення юрособи. Умовно процес ліквідації компанії можна поділити на 10 етапів, про які читайте тут.
  4. Протягом якого часу ДФС може нарахувати штрафи? Тернопільські податківці нагадали, що строки давності застосування штрафів становлять 1095 днів (2555 днів при проведенні перевірки з ТЦУ) за останнім днем граничного строку подання декларації та/або граничного строку сплати податку.
  5. Чи будуть наслідки з податку на прибуток у разі отримання поворотної допомоги? ДФС у Запорізькій області наголошує, що отримання поворотної фіндопомоги не відображається у складі доходів і витрат. Тому ця операція не впливає на фінансовий результат.

Інші новини

  1. Розпочато поділ фіскальної служби на дві інші: ДПСУ та ДМСУ. 20 березня опублікована та набрала чинності постанова КМУ від 06.03.2019 р. №227. Більше про це тут.
  2. Декларація про майновий стан і доходи знову зміниться. Мінфін оприлюднив проект нової форми цієї декларації та Інструкції щодо її заповнення з врахуванням чинних змін у ПКУ.
  3. Працівникам дозволять уступати борги по зарплаті у разі неплатоспроможності роботодавця. Мінсоцполітики доопрацювало проект Закону «Про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо посилення захисту права працівників на своєчасну виплату заробітної плати».
  4. Уряд ввів нову допомогу для багатодітних сімей. З 1 квітня вони будуть отримувати щомісячну допомогу на третю і наступних дітей до 6 років у розмірі 1700 грн.
  5. З 17 березня країна походження товару при імпорті визначається по-новому. Набрала чинності постанова КМУ від 27.02.2019 р. №149. Нею затверджено Перелік, який є ідентичним Переліку ЄС.
     

Неймовірні знижки до -60%

 Спонсор випуску 

Неймовірні знижки до -60% від Dormeo
Сьогоднішній спонсор розсилки, ТМ Dormeo святкує Всесвітній день Сну. І з цієї нагоди дарує усім нашим читачам знижки до -60% на безліч товарів для сну та відпочинку: подушки, ковдри, топери, постільна білизна, набори для сну.

Лише від 179 грн! Не проґавте виняткову нагоду зробити замовлення за вигідними цінами і оновити свою спальню та обирайте найкращі товари для сну прямо зараз.

 

***

А ще цього четверга, 28 березня, відбудеться Великий Квартальний Семінар. Встигніть приєднатися до online-трансляції з фантастичною знижкою 75%.

До зустрічі через тиждень!
Ваш «Дебет-Кредит»

Автор: «Дебет-Кредит»

Джерело: «Дебет-Кредит»

Рубрика: «Дебет-Кредит»/Новини порталу

Зверніть увагу: новинна стрічка «Дебету-Кредиту» містить не тільки редакційні матеріали, але також статті сторонніх авторів, роз'яснення співробітників фіскальної служби тощо.

Дані матеріали, а також коментарі до них, відображають виключно точку зору їх авторів і можуть не співпадати з точкою зору редакції. Редакція не ідентифікує особи коментаторів, не модерує тексти коментарів та не несе відповідальності за їх зміст.

30 днiв передплати безкоштовно!Оберiть свiй пакет вiд «Дебету-Кредиту»
на мiсяць безкоштовно!
Спробувати

Усі новини рубрики «Новини порталу»