• Посилання скопійовано

«Дебет-Кредит» за тиждень. Найкоротші бухгалтерські новини, 30 вересня – 5 жовтня

Новації та зміни, які нас чекають у жовтні; нові рахунки з ЄСВ і продовження перехідного періоду на IBAN; розблокування законів щодо детінізації готівкових розрахунків (вони вже на підписі в Президента); а також схвалення Радою зменшення трудових штрафів (у першому читанні) та єдиного рахунку для сплати податків і зборів (у другому)

«Дебет-Кредит» за тиждень. Найкоротші бухгалтерські новини, 30 вересня – 5 жовтня

З 1 жовтня діють нові рахунки з ЄСВ!
За інформацією від ДПС, з 1 жовтня запрацювали нові небюджетні рахунки 3719, відкриті на імʼя територіальних органів ДПСУ для сплати коштів ЄСВ та фінансових санкцій за стандартом IBAN (29 літерно-цифрових символів).

Перелік нових рахунків за всіма областями дивіться у Реєстрі ДПС.

Про перехідний період використання старих рахунків у повідомленні не вказується. Тож з 1 жовтня потрібно сплачувати ЄСВ на нові рахунки. Кошти, сплачені за старими реквізитами, будуть повернуті.

До уваги ФОП! ЄСВ за ІІІ квартал слід сплатити вже на нові рахунки до 18 жовтня (включно).

НБУ продовжив перехідний період на IBAN
Нацбанк повідомив, що до 12 січня 2020 року банки прийматимуть документи на переказ коштів, у яких заповнено:

  • або пара реквізитів «Код банку» та «Рахунок»;
  • або рахунок за стандартом IBAN.

А ось з 13 січня 2020 року – використовуємо виключно рахунок за стандартом IBAN.

Без копійок або Як виплачувати зарплату готівкою?
З 1 жовтня Нацбанк почав вилучати з обігу монети дрібних номіналів – 1, 2 та 5 коп. Монетою з мінімальним номіналом тепер стає 10 копійок. Відповідно готівкові розрахунки треба привести у відповідність до сум, кратних цьому номіналу.

Для підприємств сфери торгівлі вже надано рекомендації, як працювати в нових умовах. Але є ще виплата зарплати готівкою. Як бути в цьому випадку?

Роз’яснення про те, як виплачувати зарплату в нових умовах, Мінфін ще не давав. А от НБУ вже надав свої рекомендації:

  • у ВКО або видатковій відомості суми зарплати слід зазначати у сумах, кратних 10 копійкам;
  • застосовувати практику нарахування сум зарплати з урахуванням частки у копійках як кредиторської/дебіторської заборгованості, що переходить на наступний місяць.

Докладніше (та з прикладами) про нюанси округлення готівкових розрахунків при виплаті заробітної плати ми розповіли в цій статті.

Що ще нас чекає у жовтні?
Зміна рахунків з ЄСВ та вилучення з обігу монет дрібних номіналів – не єдині зміни, які нас чекають у жовтні. Загалом ми нарахували 24 важливі зміни та події (а місяць тільки розпочався).

Це, зокрема:

  • нові рахунки для сплати податків і зборів, а з 10 жовтня – ще й в СЕА ПДВ, СЕА РП та СЕ;
  • звітування за новою формою декларації з турзбору;
  • застосування нових штрафів за порушення строків і порядку реєстрації АН та РК в ЄРАН;
  • нові довідники податкових пільг;
  • нюанси індексації у жовтні;
  • набрання чинності Кодексу з процедур банкрутства, тощо.

Ще в середині місяця будемо мати приємність у вигляді додаткового вихідного дня 14 жовтня (День захисника України). Також не забудьте, що в ніч на неділю, 27 жовтня, слід перевести годинники на зимовий час (1 година назад).

Нарешті, вже завтра, 8 жовтня, відбудеться довгоочікуваний Великий Квартальний Семінар! Хочете дізнатися, що нового є з тем ПДВ, зарплати, податку на прибуток, ОЗ, ЗЕД і не тільки? Встигніть замовити online-трансляцію та запис за посиланням

Великий Квартальний Семінар

Нові закони про застосування РРО вже на підписі у Президента!
У минулій розсилці ми розповідали, що у Верховній Раді заблокували підписання законопроектів №1053-1 та №1073 про впровадження електронних чеків та «кешбек» для споживачів у разі виявлення порушень при розрахунках.

3 жовтня відбулося нове засідання Ради, на якому депутати відхилили проекти постанов №1073-П та № 1053-1-П. Завдяки цьому голова ВРУ зміг підписати ці законопроекти і передати їх на підпис Президенту. Це було зроблено 4 жовтня.

Тим часом, у ДПСУ продовжують спростовувати «міфи», якими вже встигли обрости ці закони. Зокрема, податківці зазначають, що:

  • ухвалені закони не зачіпають всю спрощену систему оподаткування. Введення програмних РРО стосуватиметься лише окремих платників податку на ІІ і IV групах на певні види діяльності;
  • жоден з прийнятих законів не передбачає застосування штрафу у розмірі 250% вартості проданого з порушенням товару;
  • твердження про те, що в межах механізму «кешбек» податкова на свій розсуд визначатиме «правильний» чи «неправильний чек» (тобто відсутній в публічній базі даних ДПС) – помилкове.

ДПС закликає дочекатися оприлюднення текстів законів і не робити поспішних висновків на підставі припущень. Ну а ми у редакції, звісно, повідомимо про публікацію цих законів та ретельно опишемо усі нововведення.

Трудові штрафи зменшать, а для сплати податків і ЄСВ буде єдиний рахунок
Минулого тижня, 3 та 4 жовтня, Верховна Рада прийняла два важливі закони:

  1. законопроект №1233 щодо зменшення трудових штрафів у першому читанні. За ним, при виявленні неоформлених працівників Держпраці буде виносити письмове попередження. У разі ж повторного порушення протягом року з дати винесення письмового попередження – штраф у розмірі 4 мінзарплати за кожного неоформленого працівника (на сьогодні 30 мінімальних зарплат);
  2. законопроекти №1049 та №1051 в цілому. Згідно з ними, платники податків зможуть сплачувати ЄСВ та податки на єдиний рахунок вже з січня 2021 року. Але такий перехід буде добровільним.

Гетманцев – про реформи від нової влади
У нас тепер новий ньюсмейкер – депутат від партії «Слуга народу», голова профільного комітету ВР з питань фінансів, податкової та митної політики Данило Гетманцев.

  • По-перше, під час нещодавнього інтерв’ю він заявив, що з метою боротьби з використанням спрощеної системи для мінімізації податків при виплаті зарплат ФОП можуть заборонити надавати послуги. Щоправда, вже того ж дня він спростував цю інформацію, назвавши ці свої слова «вирваними з контексту та перекрученими»;
  • По-друге, за словами Гетманцева, податкова реформа планується навесні 2020 року. Головною метою її проведення буде впровадження податкової амністії фізосіб, але не тільки;
  • По-третє, ВРУ начебто не збирається знижувати ставки ЄСВ та навантаження на фонд оплати праці.

Три цікаві роз’яснення держорганів (+наші коментарі)

  1. Як класифікувати розрахунок між контрагентами як безготівковий або готівковий? Про це розповів Нацбанк у листі від 16.05.2019 р. №57-0007/26039. Коментар та наші висновки з цього листа читайте тут;
  2. У ІПК від 28.08.2019 р. №4042/К/99-99-13-02-03-14/ІПК податківці розглянули ситуацію, коли банк нараховує проценти від депозиту ФОП, а після закінчення депозитного договору перераховує проценти та суму депозиту на його підприємницький рахунок. До якого висновку дійшли податківці, читайте тут;
  3. Як провадити індексацію та визначити базовий місяць для індексації, якщо на підприємстві встановлені міжкваліфікаційні (міжпосадові) співвідношення у певному діапазоні («вилки») ставок (окладів). Роз’яснення Мінсоцполітики щодо цього (та наш коментар до нього) ось тут.

Інші новини

  1. З 27 вересня почали діяти нові документи для отримання ЕЦП від АЦСК ІДД ДПС. Форми реєстраційних документів попереднього зразка будуть прийматися до сьогодні, 7 жовтня, включно;
  2. Затверджено Реєстр великих платників податків на 2020 рік. Він налічує 1660 підприємств, що на 187 більше, ніж у 2019 році;
  3. З 1 листопада скасують форму платіжного доручення бюджетників. Мінфін вніс зміни до Порядку казначейського обслуговування місцевих бюджетів. Зокрема, з нього виключено Додаток 26 зі зразком платіжного доручення для бюджетників, а також згадку про це доручення у тексті Порядку;
  4. ДПСУ оновила «Єдине вікно подання електронної звітності» (станом на 24.09.2019 р.). Зокрема, з'явилися формати нових декларацій з турзбору та акцизу, а також додано нові форми фінзвітності малого та мікро підприємств;
  5. В Україні буде створено Бюро фінансових розслідувань. 2 жовтня нардепи підтримали в першому читанні законопроект №1208-2. Ним передбачається cтворення Бюро фінансових розслідувань, діяльність якого координуватиметься КМУ через міністра фінансів України.

Два безкоштовні вебінари від Т.Мойсеєнко

Два БЕЗКОШТОВНІ вебінари «10 помилок розрахунку середньої зарплати» з Тетяною Мойсеєнко.
21-22 жовтня. Реєструйтесь!

Ви отримаєте 10 навиків, які вбережуть Вас від штрафів, і назавжди забудете про помилки в розрахунку середньої зарплати!

  • 21 жовтня о 19:00. Нарахування лікарняних і декретних;
  • 22 жовтня о 19:00. Нарахування відпускних і компенсацій за дні невикористаної відпустки.

Ви сформуєте конкретні навики і зможете:

  • визначати розрахунковий період для розрахунку середньої зарплати;
  • обчислювати розрахункові показники календарних днів і сумарного заробітку;
  • визначити загальний страховий стаж і стаж за останні 12 місяців;
  • розраховувати ПДФО, ВЗ і ЄСВ по нарахованим сумам страхових виплат;
  • відображати у звітності з ЄСВ та в 1-ДФ.

…Ще 5 навиків

Реєструйтесь на серію вебінарів прямо зараз та отримайте брошуру від Тетяни Мойсеєнко «Коригування середнього заробітку: без права на бухгалтерську помилку!».


До зустрічі через тиждень!
Ваш «Дебет-Кредит»

Автор: «Дебет-Кредит»

Джерело: «Дебет-Кредит»

Рубрика: «Дебет-Кредит»/Новини порталу

Зверніть увагу: новинна стрічка «Дебету-Кредиту» містить не тільки редакційні матеріали, але також статті сторонніх авторів, роз'яснення співробітників фіскальної служби тощо.

Дані матеріали, а також коментарі до них, відображають виключно точку зору їх авторів і можуть не співпадати з точкою зору редакції. Редакція не ідентифікує особи коментаторів, не модерує тексти коментарів та не несе відповідальності за їх зміст.

30 днiв передплати безкоштовно!Оберiть свiй пакет вiд «Дебету-Кредиту»
на мiсяць безкоштовно!
Спробувати

Усі новини рубрики «Новини порталу»