• Посилання скопійовано

«Дебет-Кредит» за тиждень. Найкоротші бухгалтерські новини за 9–14 грудня

Знайомимося з основними цифрами і показниками Держбюджету-2020; зустрічаємо оновлену декларацію з податку на прибуток; тішимося зменшеним штрафам за порушення трудового законодавства (прийнято Закон!)… І готуємося до подовженого робочого тижня

«Дебет-Кредит» за тиждень. Найкоротші бухгалтерські новини за 9–14 грудня

Держбюджет підписано та опубліковано. Основні цифри
11 грудня Президент підписав, а 13 грудня в «Голосі України» було опубліковано Закон від 14.11.2019 р. №294-IX «Про Державний бюджет України на 2020 рік». 1 січня 2020 року він набере чинності.

Про цифри, закладені Бюджетом на 2020 рік, ми писали неодноразово. Та все ж нагадаємо дві основні (для бухгалтерів!):

  • мінімальна зарплата: у місячному розмірі 4723 грн, у погодинному – 28,31 грн. На що вплине таке зростання та як будемо нараховувати та оподатковувати зарплату у 2020 році – читайте в наших аналітиках тут і тут;
  • прожитковий мінімум для працездатних осіб: з 1 січня – 2102 гривні, з 1 липня - 2197 гривень, з 1 грудня - 2270 гривень. Що зміниться разом з розміром прожиткового мінімуму – читайте тут. Крім того, 11 грудня Уряд схвалив законопроект, який дозволить у подальшому підвищити прожитковий мінімум до 4200 грн;

Скільки ЄСВ доведеться сплачувати у 2020 році роботодавцям та підприємцям за себе? Якими будуть розміри єдиного податку для фізосіб І та ІІ груп? Про це ми розповідали одразу після прийняття Бюджету в окремій аналітиці.

УВАГА! Трудові штрафи суттєво зменшили
У четвер, 12 грудня, ВРУ підтримала в цілому законопроект №1233. Ним удосконалено порядок здійснення державного нагляду (контролю) за додержанням законодавства про працю та зменшено (як «економічно необґрунтовані») штрафні санкції за порушення норм трудового законодавства.

Тепер юрособи-платники податку на прибуток, фізособи-«загальники» та «єдинники» ІV групи, як і паніше, будуть сплачувати штраф за неоформлених працівників при першому порушенні. А ось роботодавці «єдинники» І-ІІІ груп (в т.ч. фізособи) будуть отримувати лише попередження.

Як зміняться всі розміри штрафів, встановлені ст. 265 КЗпП, дивіться у порівняльній таблиці від редакції.

Щоправда, остаточний текст Закону поки що не оприлюднений. Як передбачено законопроектом, він набере чинності з дня, наступного за його опублікуванням. Отже, тепер очікуємо на підпис спікером і Президентом та опублікування в офіційному виданні. Все це може відбутися ще до кінця року.

З 10 грудня знімати кошти з корпоративної картки для виплати зарплати вже не можна
Нацбанк постановою від 29.11.2019 р. №142 осучаснив порядок здійснення емісії платіжних карток та операцій з їх використанням.

Серед іншого, знову заборонено використовувати корпоративні картки для виплати зарплати та лікарняних. Відповідно знімати кошти з корпоративної картки для таких виплат з 10 грудня не можна.Це буде вважатися порушенням.

Нагадуємо, що НБУ вважає ключ-карту до рахунку корпоративною. Тож на неї також поширюється ця заборона.

Ще три новини від Нацбанку

  • по-перше, з 13 грудня облікову ставку знижено з 15,5% до 13,%. Таким чином Нацбанк продовжує пом'якшення монетарної політики, оскільки бачить тенденцію уповільнення інфляції аж до 5% (про індекс інфляції за листопад та весь 2019 рік читайте тут);
  • по-друге, з 27 грудня офіційні курси до усіх валют НБУ буде публікувати оперативніше: щоденно до 16:00;
  • по-третє, Нацбанк спростив умови кредитування ФОП. За новими правилами, ключовим фактором оцінки ризиків ФОП-позичальників буде своєчасність погашення боргу.

Суд скасував критерії блокування ПН та РК (але довго радіти не доведеться)
10 грудня Шостий апеляційний адмінсуд м. Києва визнав постанову КМУ від 21.02.2018 р. №117 протиправною та нечинною. Відповідно з цього дня скасовані:

  • критерії ризиковості платника податку, критерії ризиковості здійснення операцій, перелік показників податкової історії;
  • правила та підстави прийняття рішень комісіями ДФС щодо реєстрації та відмови в розблокуванні ПН та РК.

Чи можуть податківці заблокувати реєстрацію з 10 грудня? Що робити з заблокованими ПН, за якими ще не закінчився строк у 10 днів? Як оскаржити рішення комісій за нерозблокованими ПН та РК? Читайте у роз’ясненні податкового адвоката.

Н жаль, блокування ПН та РК незабаром знову запрацює. Адже 9 грудня ДРС погодила новий порядок блокування ПН та РК, а також порядок прийняття рішень комісіями ДПС.

Кого з юросіб перевірить ДПС до кінця року?
До 25 грудня податківці мають оприлюднити план-графік перевірок на 2020 рік (до речі, Верланов обіцяє, що їх буде менше на 20%, ніж цього року). Тим часом вони не припиняють оновлювати план-графік перевірок на поточний, 2019 рік.

Так, станом на 12.02.2019 р. оновлено I та II розділи плану-графіка, які стосуються юросіб. Завантажити їх можна у нас на порталі або безпосередньо на сайті ДПСУ.

Згідно з оновленими даними перших двох розділів, у 2019 році податківці планують провести 5189 планових податкових перевірок.

Змінено форму Декларації з податку на прибуток
Мінфін наказом від 14.11.2019 р. №481 (зареєстрований в Мін'юсті 06.12.2019 р. за №1217/34188) затвердив зміни до декларації з податку на прибуток. Її приводять у відповідність до чинних норм ПКУ. Зокрема, внесено зміни до додатків РІ, ПН, ВП та впроваджено новий додаток – ПП (щодо податкових пільг).

Поки що наказ не набрав чинності. Але якщо його буде опубліковано у грудні, то скоріш за все за І квартал 2020 року будемо звітувати вже за новою формою.

Що цікавого розповіли у ДПС?

  1. До уваги тих, хто хоче стати «єдинником» з 2020 року! Сьогодні, 16 грудня, граничний термін для подання Заяви про застосування спрощеної системи. Про це податківці нагадують ось тут;
  2. Які розміри ПСП будуть діяти у 2020 році? Наступного року базова ПСП буде становити 1051 грн, а мати право на неї зможуть працівники з нарахованою зарплатою у розмірі 2940 грн та менше. Про це зазначила ДПС у Київській області;
  3. Що таке електронний Z-звіт за новими правилами? Як з 11 грудня 2019 року зберігати такі електронні Z-звіти? Про це читайте у податкових роз’ясненнях тут і тут.

Три нові аналітики від редакції

  1. Новорічні корпоративи: до яких витрат віднести? Які наслідки чекають з ПДВ, податку на прибуток, акцизу та ПДФО? Про все це читайте у нашій статті;
  2. Штрафи від Держпраці – захищаємось новим Порядком. Суд вважає, що право штрафувати за результатами інспектування після скасування постанови №295 у Держпраці відсутнє. Більше про це читайте в аналітиці від юриста редакції;
  3. З 1 січня ПН за щоденними підсумками будемо складати за новими правилами. Це передбачено наказом Мінфіну від 17.09.2018 р. №763, яким було затверджено чинну форму податкової накладної і порядок її заповнення. Що зміниться в порядку складання таких ПН – читайте тут.

Інші новини

  1. Нові рахунки для сплати податків з'являться після 20 грудня. Як повідомили у Казначействі, про їх появу можна буде дізнатися у ДПС, а також на сайтах територіальних органів Казначейства. Звісно, повідомимо про них і ми;
  2. Змінено Порядок обміну е-документами з ДПС. Згідно з Законом «Про електронні довірчі послуги» підписувати звітність треба не просто ЕЦП, а кваліфікованим електронним підписом. З огляду на це, Мінфін вніс зміни до порядку обміну електронними документами з контролюючими органами для приведення його у відповідність до цього Закону;
  3. За листопад податковий борг ФОП скоротився на 2 млрд грн (а з реєстру боржників зникли 50 тисяч ФОП). У ДПС не змогли пояснити таку динаміку. За їхньою версією, всі 50 тисяч ФОП в один місяць погасили борг. Ми ж вважаємо, що його просто списали як безнадійний;
  4. Індекс інфляції за листопад – 100,1%. За повідомленням Держстату, інфляція на споживчому ринку в листопаді 2019 р. порівняно із жовтнем 2019 р. становила 0,1%, з початку року – 4,3%.
     

Безкоштовний online-марафон


Вже найближчої середи, 18 грудня – безкоштовний online-марафон «7 відтінків бухгалтерської звітності»

7 ТОП-експертів (Т. Мойсеєнко, В. Величко, І. Губіна, М. Кавин, Г. Морозовська, І. Зубрицька, Л. Тимофеєва) розкажуть, як правильно:

  • заповнювати декларації з ПДВ, податку на прибуток та ЄП;
  • звітувати з ЄСВ та фінрезультатів за 2019 рік;
  • заповнювати форму №1ДФ…
  • дізнатися всі теми >>

Важливо! Ви зможете задати питання за темами виступів. Для БЕЗКОШТОВНОГО перегляду трансляції реєcтрація обов’язкова тут!

***

Свято наближається!
Насамкінець нагадуємо, що ця субота, 21 грудня, а також наступна, 28 грудня, будуть робочими днями. (Звісно, якщо ваш роботодавець дослухається рекомендацій Кабміну.) Зате в період новорічних свят будемо мати аж чотири вихідні поспіль: з неділі 29 грудня по середу 1 січня. Більше про це дізнавайтесь тут.


До зустрічі через тиждень!
Ваш «Дебет-Кредит»

Автор: «Дебет-Кредит»

Джерело: «Дебет-Кредит»

Рубрика: «Дебет-Кредит»/Новини порталу

Зверніть увагу: новинна стрічка «Дебету-Кредиту» містить не тільки редакційні матеріали, але також статті сторонніх авторів, роз'яснення співробітників фіскальної служби тощо.

Дані матеріали, а також коментарі до них, відображають виключно точку зору їх авторів і можуть не співпадати з точкою зору редакції. Редакція не ідентифікує особи коментаторів, не модерує тексти коментарів та не несе відповідальності за їх зміст.

30 днiв передплати безкоштовно!Оберiть свiй пакет вiд «Дебету-Кредиту»
на мiсяць безкоштовно!
Спробувати

Усі новини рубрики «Новини порталу»