• Посилання скопійовано

«Дебет-Кредит» за тиждень. Найкоротші бухгалтерські новини за 11 - 17 квітня

Бізнес отримав ще більше податкових та митних пільг (прийнято закон); перелік осіб, які не підлягають призову під час мобілізації, розширено; термін виплат для переселенців продовжено до 30 квітня, а правила компенсації для роботодавців дещо змінено. Про це (і не тільки) ми говорили минулого тижня

«Дебет-Кредит» за тиждень. Найкоротші бухгалтерські новини за 11 - 17 квітня

Бізнес отримав ще більше податкових та митних пільг
15 квітня Президент підписав Закон від 01.04.2022 р. №2173-IX «Про внесення змін до Податкового кодексу України та інших законодавчих актів України щодо адміністрування окремих податків в період воєнного, надзвичайного стану» (законопроєкт №7234). Ним, зокрема, передбачено:

  • наділення податкового органу повноваженнями щодо здійснення контролю у сфері ціноутворення на період воєнного, надзвичайного стану;
  • для платників єдиного податку третьої групи, які використовують особливості оподаткування, не застосовується обмеження щодо обсягу доходу для перебування на цій групі;
  • врегульовано наслідки з оподаткуванням податку на прибуток при переході платників податків із загальної системи оподаткування на спрощену зі застосуванням ставки 2% і навпаки;
  • звільнення від оподаткування митними платежами операцій з ввезення товарів, кінцевими отримувачами яких є правоохоронні органи, Міністерство оборони України, ЗСУ та інші військові формування.

 

Розширено перелік осіб, які не підлягають призову під час мобілізації
14 квітня ВРУ прийняла Закон «Про внесення змін до статті 23 Закону "Про мобілізаційну підготовку та мобілізацію" щодо відстрочки від призову на військову службу під час мобілізації деяких категорій громадян» (законопроєкт №7272).

Поки що остаточний текст не оприлюднений. Законопроєктом пропонувалося розширити перелік осіб, які не підлягають призову на військову службу під час мобілізації. А саме доповнити його такими категоріями громадян як учні і викладачі закладів професійної (професійно-технічної) освіти.

 

Ще три нові законодавчі ініціативи

  1. За неповернення чоловіків з-за кордону під час війни – до 10 років в'язниці. Законопроєктом №7265 пропонується за невиконання вимог  щодо повернення в Україну без поважних причин після введення воєнного стану в Україні або в окремих її місцевостях особою, яка підлягає призову на військову службу під час мобілізації, карати позбавленням волі на строк від 5 до 10 років. Докладніше читайте тут.
  2. Отримати статус безробітного можна буде без розірвання трудових відносин. У Раді зареєстровано законопроєкт №7275, який врегульовує особливості надання статусу безробітного, виплати допомоги по безробіттю, сприяння організації підприємницької діяльності та створення нових робочих місць на час дії воєнного стану.
  3. Раді пропонують прийняти закон про тимчасово окуповані території. Законопроєктом №7270 визначено напрями захисту прав і свобод цивільного населення на тимчасово окупованих територіях, порядок в’їзду та виїзду з них, особливості переміщення товарів тощо.

 

Уряд продовжив термін виплат для переселенців та змінив правила компенсації для роботодавців
Постановою від 09.04.2022 р. №418 Кабмін вніс зміни до Порядку надання допомоги на проживання внутрішньо переміщеним особам. А саме – продовжено до 30 квітня кінцевий термін отримання цієї допомоги (йдеться про програму виплат по 2000 грн дорослому та по 3000 грн дітям).

Крім того, як розповів Д. Шмигаль, Уряд ще змінив порядок надання роботодавцю компенсації витрат на оплату праці за працевлаштування внутрішньо переміщених осіб. Оформити статус переселенця тепер можна вже після працевлаштування.

 

Не пропустіть! 20 квітня – останній день для звітування з податків за березень 2022 року
Податківці наголосили, що платники податків мають відзвітувати з податків за березень 2022 року до 20 квітня. З яких саме – дивіться у цій новині.

Зверніть увагу! Виконати свій обов'язок можна й після війни. До того ж до 31 травня діє карантин та штрафу не буде щодо плати за землю.

 

До уваги «єдинників» на спецгрупі!
Податківці продовжують відповідати на актуальні питання щодо обрання платниками ЄП ставки 2%:

  • Як та коли сплачувати ЄП «єдинникам» при обранні ставки 2%? Платники єдиного податку на ставці 2% сплачують податок щомісяця протягом 10 календарних днів після подання декларації. Подробиці тут.
  • Перейшли на ЄП зі ставкою 2%: як отримати новий витяг з реєстру? В Е-кабінеті реалізовано можливість створити, підписати та надіслати до відповідного органу ДПС запит про отримання витягу з реєстру платників ЄП за формою F1302101.
  • Коли та як подавати додаток 1 до декларації ФОПу при обранні ЄП за ставкою 2%? Фізособи-«єдинники» зі ставкою 2% подають звітність за звітний період грудень як Декларацію за 4 квартал року, де розраховують зобов’язання платників єдиного податку наростаючим підсумком та визначають відомості про суми сплаченого ЄСВ.
  • При переході на ЄП за ставкою 2% не забудьте відкоригувати декларацію з плати за землю. Якщо юридична особа, яка в установлені строки подала річну податкову декларацію з плати за землю, приймає рішення про перехід протягом року зі загальної на спрощену систему , то така особа повинна подати протягом 20 календарних днів місяця, що настає за звітним, уточнюючу декларацію на зменшення ПЗ зі земельного податку, починаючи з місяця переходу на ЄП.
  • Фізособа-«єдинник» ІІІ групи перейшла на ставку 2%: як розраховується граничний дохід у 2022 році? При переході на спецгрупу на час війни треба пам'ятати, що хоча для цієї групи встановлено граничну суму доходу 10 млрд грн, але для залишення після війни на 3 групі ЄП можна отримати дохід за весь 2022 рік не більше 7 млн 585,5 тис грн.
  • За яких умов податківці можуть відмовити у реєстрації платниками ЄП зі ставкою 2%? Підставами для відмови у реєстрації платниками ЄП за ставкою 2% доходу є здійснення СГ діяльності, яка заборонена окремими нормами ПКУ, та перевищення протягом календарного року обсягу доходу 10 млрд грн.

 

Несплата ЄСВ ФОПами під час війни призводить до втрати права на страховий стаж
Податківці наголосили, що надана законодавством можливість не сплачувати єдиний соцвнесок у період дії воєнного стану є лише правом ФОПа, а не звільненням його від нарахування ЄСВ.  При цьому у разі прийняття рішення про несплату ЄСВ страховий стаж для призначення пенсії йому нараховуватися не буде.

Щодо сплати ЄСВ за мобілізованих працівників, то податківці зазначили: роботодавці-платники ЄП мають право за власним рішенням не сплачувати ЄСВ за найманих працівників, призваних під час мобілізації на військову службу до Збройних Сил.

 

Звільнення імпорту товарів та авто від ПДВ та мита: подробиці від ДМС
ДМС нагадує, що з 1 квітня діють норми щодо спрощеного декларування та звільнення від сплати митних платежів щодо імпорту товарів та авто.

Зокрема, скасовані ПДВ і ввізне мито на товари, які ввозяться «єдинниками» 1-3 груп та не є платниками ПДВ. Більше подробиць читайте у цій новині.

 

Е-лікарняні під час війни можна оплачувати без зміни статусу на «готовий до сплати»
У ФСС розповіли, що після відновлення роботи Електронного реєстру листків непрацездатності, доступ до якого призупинявся на початку війни, деякі електронні лікарняні залишились у статусі «закритий» попри вичерпання строків.

Е-лікарняний має статус «закритий» з дня свого створення і змінює його на «готовий до сплати» у день видачі – тобто через сім днів після дати закриття для лікарняних з тимчасової непрацездатності і через сім днів після дати відкриття – для лікарняних у зв’язку з вагітністю та пологами.

Проте через технічні збої сьогодні е-лікарняні часто не змінюють свій статус попри вичерпання строків. У такому випадку потрібно орієнтуватись на дати: якщо після дати закриття, зазначеної в е-лікарняному, пройшло сім днів, на восьмий день з е-лікарняним уже можна починати працювати і призначати за ним допомогу, навіть якщо його статус залишився «закритим».

 

Бронювання військовозобов’язаних: нове роз'яснення Мінагрополітики
У Мінагрополітики навели перелік військовозобов'язаних, яких не можна включати до пропозицій щодо бронювання. А також нагадали, що не підлягають бронюванню військовозобов’язані, які мають посвідчення про відстрочку від призову на військову службу на період мобілізації та на воєнний час, призовники та особи, які не перебувають на військовому обліку військовозобов’язаних.

 

Через війну роботодавець не зміг подати повідомлення про прийняття нового працівника: які наслідки?
Держпраці у листі від 28.03.2022 р. №1340/4/4.1-ЗВ-22 зазначила, що у разі відсутності можливості у роботодавця (через незалежні від нього обставини) подати до органів ДПС повідомлення про прийняття працівника на роботу, він повинен мати підтвердження намагання вчинити такі дії. Але штрафу за несвоєчасне подання не буде.

 

Ще чотири нові роз’яснення Держпраці щодо роботи під час війни

  1. Працівник без попередження виїхав за кордон під час воєнного стану: чи можна звільнити? На думку Держпраці, якщо працівник залишив робоче місце і не виконує свої трудові обов’язки у зв’язку з воєнними діями, то такий факт не може розглядатися як прогул без поважної причини.
  2. Працівника мобілізовано: чи робити запис у трудовій? Роботодавець видає наказ про увільнення працівника від роботи на час проходження ним служби зі збереженням середнього заробітку. Запис до трудової книжки при цьому не вноситься. Про це читайте тут.
  3. Призупинення діяльності та простій: які відмінності? Зокрема, причиною простою є будь-які обставини, які зумовили призупинення роботи, а для призупинення дії трудового договору є відсутність роботи та її виконання працівником під час воєнного стану. Докладніше у новині.
  4. Чи може роботодавець відмовити працівнику у відпустці через бойові дії? Роботодавець може відмовити працівникові у наданні будь-якого виду відпусток (крім відпустки у зв’язку вагітністю та пологами та відпустки для догляду за дитиною до досягнення нею трирічного віку), якщо такий працівник залучений до виконання робіт на об’єктах критичної інфраструктури.

 

Як працюватимемо та відпочиватимемо на Великдень під час війни?
Цієї неділі, 24 квітня, маємо велике свято – Великдень. Завдяки йому українці мали б мати подовжені вихідні з 23 по 25 квітня. Але через війну працівники працюватимуть в понеділок 25 квітня 2022 р. з оплатою праці як у звичайний (несвятковий) робочий день. Такі рекомендації надала і Держпраці.

 

Три важливі новини від Нацбанку

По-перше, НБУ дозволив банкам продавати населенню готівкову інвалюту. Але для запобігання тиску на валютний ринок банк може здійснювати продаж валюти тільки у межах різниці між загальним обсягом купівлі нею готівкової інвалюти та обсягом її продажу.

По-друге, Нацбанк планує відмовитися від фіксованого курсу долара. Національний банк поступово повернеться до режиму інфляційного таргетування з плаваючим курсоутворенням.

По-третє, облікову ставку знову збережено у розмірі 10%. За поточних умов вплив облікової ставки на функціонування грошово-кредитного та валютного ринків є обмеженим. Зважаючи на це, вона й надалі залишатиметься незмінною – на рівні 10% – до відновлення дієвості каналів монетарної трансмісії.

 

Інші новини

  1. Мін'юст розширив перелік реєстраційних дій та роботи в ЄДР під час війни. Зокрема, відтепер за зверненнями фізичних та юридичних осіб державними реєстраторами надаються відомості з ЄДР.
  2. Що відбуватиметься з дефіцитом бюджету під час війни? Мінфін прогнозує дефіцит держбюджету в 5-7 мільярдів доларів на місяць.
  3. З 12 квітня діють нові середні вартості пального. Мінекономіки встановило нову середню вартість 1 літра дизельного палива на рівні 32,65 грн, а 1 літра бензину – 29,32 грн. Отже, середня ціна дизпалива збільшиться на 3,67 грн, а бензину зменшилась на 3,11 грн.
  4. Як виплачують пенсію у квітні через війну? Станом на 12 квітня 2022 року на пенсійні виплати за квітень спрямовано 27,2 млрд грн. Уповноваженими банками зараховано на рахунки пенсіонерів 100% профінансованих сум.
  5. З 13 квітня запрацював закон про 100% гарантію за банківськими вкладами фізосіб. Закон запроваджує 100% гарантію за банківськими вкладами фізичних осіб та ФОП (разом із нарахованими відсотками, якщо це був депозит). Гарантія поширюватиметься на вкладників платоспроможних банків. Тобто дія закону на вкладників банків, які вже проходять стадію ліквідації, не розповсюджуватиметься.

Слава Україні!
Ваш «Дебет-Кредит»

Автор: «Дебет-Кредит»

Джерело: «Дебет-Кредит»

Рубрика: «Дебет-Кредит»/Новини порталу

Зверніть увагу: новинна стрічка «Дебету-Кредиту» містить не тільки редакційні матеріали, але також статті сторонніх авторів, роз'яснення співробітників фіскальної служби тощо.

Дані матеріали, а також коментарі до них, відображають виключно точку зору їх авторів і можуть не співпадати з точкою зору редакції. Редакція не ідентифікує особи коментаторів, не модерує тексти коментарів та не несе відповідальності за їх зміст.

30 днiв передплати безкоштовно!Оберiть свiй пакет вiд «Дебету-Кредиту»
на мiсяць безкоштовно!
Спробувати

Усі новини рубрики «Новини порталу»