• Посилання скопійовано

«Дебет-Кредит» за тиждень. Найкоротші бухгалтерські новини за 18 – 24 липня

Оптимізація трудових відносин; перевірки Держпраці під час війни; введення нової форми трудового договору та договірного режиму трудових відносин; скасування штрафів за порушення строку фінзвітності; зміни у формуванні е-первинки та консолідованої фінзвітності

«Дебет-Кредит» за тиждень. Найкоротші бухгалтерські новини за 18 – 24 липня

Реформа трудового законодавства продовжується
19 липня набрав чинності Закон від 01.07.2022 р. №2352-ІХ «Про внесення змін до деяких законів України щодо оптимізації трудових відносин» (раніше законопроєкт №7251). Нагадаємо, що ним, зокрема, передбачено звільнення роботодавців від нарахування та виплати середнього заробітку мобілізованим працівникам. Норми цього закону вже прокоментували Мінекономіки та Держпраці (тут і тут), а також фахівці нашої редакції.

Проте на цьому реформа трудового законодавства не завершилася. Минулого тижня ВРУ прийняла в цілому ще два закони:

  • законопроєкт №5371 зі змінами до КЗпП та інших законів щодо введення договірного режиму регулювання трудових відносин. Про основні зміни читайте тут. Зауважимо, що наразі проєкт заблокований до підписання головою ВРУ;
  • законопроєкт №5161 щодо введення нової особливої форми трудового договору – з нефіксованим робочим часом. Про його норми читайте тут.

 

Приготуйтеся! З 19 липня Держпраці може приходити на перевірки під час війни
У зв’язку з набранням чинності Закону про оптимізацію трудових відносин з 19 липня Держпраці має право:

  • перевіряти додержання вимог Закону про організацію трудових відносин під час війни та законність звільнення;
  • здійснювати інспектування щодо виявлення неоформлених працівників.

 

Ще три важливі закони, прийняті минулого тижня

  1. Перелік осіб, які не підлягають призову під час мобілізації, розширять. 18 липня ВРУ прийняла у першому читанні законопроєкти №7481 та №7352. Ними пропонується надавати відстрочку від мобілізації близьким родичам загиблих та зниклих безвісти під час війни, а також науковим, науково-педагогічним та педагогічним працівникам.
  2. За порушення строків оприлюднення фінзвітності штрафів не буде. 19 липня ВРУ прийняла в цілому урядовий законопроєкт №7378 щодо звільнення від відповідальності за порушення строків оприлюднення фінансової звітності у період дії воєнного стану.
  3. Прийнято зміни у формуванні е-первинки та поданні консолідованої фінзвітності. 19 липня ВРУ прийняла у ІI читанні урядовий законопроєкт №6244. Ним, зокрема, уточнюються норми щодо формування е-первинки. Зокрема, залежно від характеру госпоперації та технології обробки облікової інформації до первинки можуть бути включені додаткові реквізити.

 

Під час війни ДПС не реєструватиме ПН у вихідний, якщо цей день є граничним
ДПСУ повідомила, що у період воєнного стану платник податку не може зареєструвати податкову накладну/розрахунок коригування до ПН в ЄРПН у святковий чи вихідний день, у тому числі, якщо такий день є граничним днем їх реєстрації.

Йдеться про граничний день реєстрації ПН (15 та останній день місяця). У ці дні до війни ДПС мала реєструвати ПН, але наразі, спираючись на п. 69.18 ПКУ, вважає, що не може. Тобто виходить, що 31 липня не можна буде зареєструвати ПН за першу половину липня.

Тож будьте обережні та не відкладайте на останні дні, щоби не було штрафів.

 

До 25 липня можна виправити помилки за час війни без штрафів
Податківці наголосили, що у разі самостійного виправлення до 25.07.2022 р. помилок, що призвели до заниження ПЗ у звітних періодах, які припадають на період дії воєнного стану (тобто з 24.02.2022 р. по 24.07.2022 р.), платники звільняються від нарахування та сплати штрафів.

 

Змінилася форма декларації акцизного податку
Наказом від 31.05.2022 р. №151 Мінфін затвердив зміни до форми декларації акцизного податку та Порядку її заповнення та подання.
Зокрема, у формі декларації, додатках до неї і Порядку заповнення слова «код органу місцевого самоврядування за КОАТУУ», «код КОАТУУ», «кодом за КОАТУУ» у всіх відмінках замінено словами «код території» у відповідних відмінках. Але не лише це. Про всі зміни читайте в аналітиці від редакції.

Як повідомили в ДПС, вперше декларацію акцизного податку за новою формою платники акцизу мають подати до ДПС за місцем реєстрації за серпень 2022 року в терміни не пізніше 20 вересня.

 

Що ще нового розповіла ДПСУ?

  1. В оновленому «Єдиному вікні» додано нові форми звітності з податку на прибуток. За півріччя з податку на прибуток слід звітувати за новою формою. З огляду на це, нові форми декларації додано до оновленої версії «Єдиного вікна подання електронної звітності» 1.30.10.0 (станом на 11.07.2022 р.).
  2. Як «єдиннику» І та ІІ груп заповнити декларацію перед переходом на спецгрупу? ДПСУ зазначила, що «єдинник» І та ІІ груп востаннє сплачує авансовий внесок з єдиного податку в місяці подання заяви. При цьому в декларації слід зазначити суму щомісячних авансових внесків, сплачених ним у відповідних кварталах.
  3. Не надали первинку під час перевірки ДПС – чекайте на штрафи. ДПСУ розповіла, що судом зроблено висновок: якщо до закінчення перевірки не надані документи, що підтверджують показники звітності, вважається, що вони були відсутні на час складання такої звітності.

 

Мораторій на податкові перевірки: свіже судове рішення
Нагадаємо, що Суд скасував Постанову КМУ №89, якою раніше будо розширене коло перевірок, які мають право проводити податківці під час коронавірусного карантину. Карантин все ще триває.

Які наслідки для платників податків з огляду на різні ситуації недопуску чи проведення перевірок? Якщо зупинені станом на час війни перевірки будуть відновлені – як діяти? Читайте в аналітиці від редакції.

 

З 19 липня для звільнення від сплати ЄП на час хвороби потрібен витяг із Е-реєстру лікарняних
Нагадаємо, що до 19 липня платники єдиного податку I і II груп, які не використовують працю найманих осіб, звільнялись від сплати єдиного податку протягом одного календарного місяця на рік на час відпустки, а також за період хвороби, підтвердженої копією листка (листків) непрацездатності, якщо вона триває 30 і більше календарних днів.

Проте завдяки Закону №2330, який почав діяти з 19 липня, ці норми осучаснили та виклали у новій редакції.

Так, з 19 липня платники ЄП I і II груп, які не використовують працю найманих осіб, звільняються від сплати єдиного податку протягом одного календарного місяця на рік на час відпустки, а також за період хвороби, підтвердженої витягом з Електронного реєстру листків непрацездатності, якщо вона триває 30 і більше календарних днів. Про це читайте тут.

 

Як працюватимемо та відпочиватимемо у липні 2022 року?
Цього тижня будемо мати нове свято – День Української Державності (28 липня, четвер). Але через війну працівники працюватимуть цього дня з оплатою праці як у звичайний (несвятковий) робочий день.

Щодо роботи банків, то наразі інформації від Нацбанку немає. Але скоріш за все банки 28 липня будуть працювати в звичайному режимі.

 

Три важливі новини від Нацбанку
По-перше, НБУ зафіксував офіційний курс гривні до долара США на новому рівні. 21 липня скориговано офіційний курс гривні до долара США на 25% до 36,5686 грн/дол. США. Крім того, ліміт на зняття готівкової валюти з гривневих платіжних карток за кордоном змінено зі щомісячного на щотижневий: 12,5 тис. грн на 7 к.д. А щомісячний ліміт на P2P перекази за кордон із гривневих платіжних карток українських банків зменшено зі 100 тис. грн (в еквіваленті) до 30 тис. грн (в еквіваленті).

По-друге, продовжено  на рік термін обміну 1, 2 та 5 копійок. Громадяни зможуть обміняти 1, 2 та 5 копійок до 30 вересня 2023 року включно без обмежень на монети та банкноти всіх номіналів, що перебувають в обігу, у сумах, кратних 10 копійкам.

По-третє, НБУ залишив без змін підвищену облікову ставку на рівні 25% річних. Інфляція стрімко зростала та сягнула 21,5% р/р у червні переважно внаслідок шоків, зумовлених війною, та через глобальний ціновий тиск. Інфляційний тиск зберігатиметься й надалі: за підсумками 2022 року інфляція перевищить 30%. У наступні роки вона суттєво сповільниться. Економіка у 2022 році скоротиться на третину.

 

Інші новини

  1. Нардепи підвищили собі зарплати та встановили надбавки. 19 липня народні депутати проголосували за покращення свого фінансового забезпечення. Зокрема, за рахунок надходжень до бюджету від міжнародної допомоги їм виплачуватимуть надбавки. Ця постанова почала діяти з 19 липня, але застосовується до зарплати нардепів з 1 червня.
  2. Реєстрація ФОП та створення ТОВ – без держреєстратора. Затверджено порядок, який визначає механізм надання електронних публічних послуг у сфері держреєстрації у автоматичному режимі реального часу без участі держреєстратора за допомогою програмного забезпечення ЄДР на підставі документів, поданих через портал «Дія».
  3. Визначено порядок подання звітів про пенсійний збір через вебпортал ПФУ. Цей порядок визначає механізм подання до ПФУ через вебпортал електронних послуг Фонду звітів, передбачених п. 19 Порядку №1740, у вигляді електронного документа з використанням електронного підпису, що базується на кваліфікованому сертифікаті електронного підпису.
  4. Відтепер замовити свідоцтво або витяг документів можна на порталі «Дія». А саме можна замовити дублікат свідоцтва або витяг про народження, смерть, зміну імені та реєстрацію або розірвання шлюбу. Забрати документ можна протягом трьох днів у ДРАЦС або замовити доставку Укрпоштою додому.
  5. Які заклади освіти зможуть працювати офлайн із 1 вересня? З 1 вересня очне навчання в Україні може поновитися лише у тих освітніх закладах, які повністю відповідатимуть безпековим вимогам під час воєнного стану. Перед початком навчального року представники ДСНС та поліції перевірять наявність та готовність бомбосховищ у закладах освіти.

Слава Україні!
Ваш «Дебет-Кредит»

Автор: «Дебет-Кредит»

Джерело: «Дебет-Кредит»

Рубрика: «Дебет-Кредит»/Новини порталу

Зверніть увагу: новинна стрічка «Дебету-Кредиту» містить не тільки редакційні матеріали, але також статті сторонніх авторів, роз'яснення співробітників фіскальної служби тощо.

Дані матеріали, а також коментарі до них, відображають виключно точку зору їх авторів і можуть не співпадати з точкою зору редакції. Редакція не ідентифікує особи коментаторів, не модерує тексти коментарів та не несе відповідальності за їх зміст.

30 днiв передплати безкоштовно!Оберiть свiй пакет вiд «Дебету-Кредиту»
на мiсяць безкоштовно!
Спробувати

Усі новини рубрики «Новини порталу»