• Посилання скопійовано

«Дебет-Кредит» за тиждень. Найкоротші бухгалтерські новини за 5 – 11 вересня

Військовий облік жінок відтерміновано, а відстрочку від мобілізації заброньованих продовжено; новий порядок інформування про бенефіціарів; індекс інфляції за серпень, нові довідники податкових пільг та проєкти календаря, альбому і табеля форм стазвітності-2023

«Дебет-Кредит» за тиждень. Найкоротші бухгалтерські новини за 5 – 11 вересня

Військовий облік жінок відтермінували до 1 жовтня 2023 року
Міноборони відтермінувало строки взяття жінок певних професій/спеціальностей на військовий облік ще на рік – до 1 жовтня 2023 року. Відповідний наказ 6 вересня підписав міністр оборони О. Резніков. Про це повідомила заступниця міністра оборони Ганна Маляр.

Зауважимо, що сам наказ лише відтерміновує строки, але не змінює норм чинного законодавства. Проте у Мінобороні сподіваються, що за цей час парламентарі зможуть на законодавчому рівні встановити, що військовий облік жінок відповідних професій/спеціальностей є виключно добровільним.

Також звертаємо увагу, що:

  • наразі не існує жодних обмежень щодо виїзду українок за кордон, пов'язаних з воєнним станом. І з 1 жовтня також не буде. Про це розповіли Держприкордонна служба та Г. Маляр;
  • у разі прийняття змін до Закону «Про військовий обов’язок і військову службу» Генштаб скоротить перелік військово-облікових спеціальностей для жінок до оптимальної потреби. Як пояснила Г. Маляр, на сьогодні в державі залишається потреба тільки в спеціальностях та фахівцях медицини, радіотехніки, харчових технологій. А за словами члена Комітету ВРУ з нацбезпеки, Рада може зробити військовий облік обов'язковим й взагалі лише для жінок-медиків.

 

Кабмін  продовжив відстрочку від мобілізації заброньованих працівників
Постановою від 07.09.2022 р. №1002 Уряд передбачив можливість подовження на два місяці чинних відстрочок від призову на військову службу для військовозобов’язаних під час мобілізації та на воєнний час.

Йдеться про відстрочки, надані рішеннями Мінекономіки в березні - квітні, термін дії яких минає у вересні - жовтні цього року. Рішення щодо продовження відстрочки на строк до двох місяців може бути прийнято Мінекономіки лише один раз.

Також відтепер витяг з наказу Мінекономіки про відстрочку від призову військовозобов’язаному працівнику може надавати та візувати підприємство, установа чи організація, де він працює. Більше читайте тут.

 

Єдина звітність з ПДФО, ЄСВ та ВЗ незабаром стане щомісячною
6 вересня ВРУ прийняла за основу законопроєкт №6120. Ним пропонується змінити податковий період з квартального на місячний для подання платниками податків, у тому числі податковими агентами, платниками ЄСВ, контролюючим органам Податкового розрахунку сум доходу, нарахованого (сплаченого) на користь платників податків – фізичних осіб, сум утриманого з них податку та сум нарахованого єдиного внеску.

 

За мобінг на роботі – штраф або громадські роботи
6 вересня у першому читанні прийнято законопроєкт №5749. Ним пропонується встановити адмінвідповідальність за вчинення мобінгу. А саме:

  • накладення штрафу від 100 до 150 н.м.д.г. (1700 до 2550 грн);
  • або громадські роботи на строк від 20 до 40 годин.

За таке ж порушення, вчинене групою осіб, або повторний випадок цькування протягом року – штраф від 200 до 300 н.м.д.г. (3400 до 5100 грн) або громадські роботи від 40 до 60 годин.

 

Ще три важливі закони, прийняті минулого тижня

  1. Новий порядок інформування про бенефіціарів. 6 вересня ВРУ підтримала у ІІ читанні президентський законопроєкт №6320 щодо змін порядку подання державному реєстратору інформації про кінцевого бенефіціарного власника юридичної особи.
  2. Заяву на добровільну сплату ЄСВ можна буде подати через «Дію». 7 вересня ВРУ прийняла за основу законопроєкт №7649 щодо спрощення механізму участі у загальнообов’язковому державному пенсійному страхуванні.
  3. Нові правила сплати податку на прибуток для обмінників. За прийнятим у І читанні законопроєктом №7655 небанківські фінансові установи отримають новий обов’язок зі сплати фіксованої суми авансового внеску з податку на прибуток за кожний обмінник.

 

Якими будуть мінзарплата та прожитковий мінімум у 2023 році?
У листі Мінфіну №05110-14-6/17891 про особливості складання проєктів місцевих бюджетів на 2023 рік докладно розписано про зміст проєкту Держбюджету-2023. Зокрема, прогнозний розмір мінзарплати з 01.01.2023 р. – 6700 грн, а прожиткового мінімуму для працездатних осіб – 2684 грн.

Про те, яким буде Держбюджет на 2023 рік, коротко розповів й В. Зеленський. Так, пріоритетом його стане сектор безпеки і оборони та скорочення видатків, що не відповідають потребам, крім пенсій.

 

Які ще зміни підготував Мінфін?
По-перше, внесено правки до порядків застосування РРО та ПРРО. Наказом Мінфіну від 17.08.2022 р. №243  до обовʼязків СГ додано зазначення цифрового значення штрихового коду акцизної марки (серія та номер) при роздрібній торгівлі алкоголем. Також звертаємо увагу, що Д. Гетманцев навів інфографіку про те, кому з торговців з 2023 року не обійтися без платіжних терміналів.

По-друге, оприлюднено проєкт змін до НП(С)БО 9 «Запаси». Його приводять у відповідність до вимог МСФЗ для малих та середніх підприємств щодо відображення у бухгалтерському обліку господарських операцій, пов’язаних зі запасами.

По-третє, будуть оновлені критерії ризику легалізації (відмивання) злочинних доходів, за якими відбувається фінмоніторинг. Проєктом наказу пропонується встановити критерії ризиків легалізації (відмивання) доходів, одержаних злочинним шляхом, фінансування тероризму та фінансування розповсюдження зброї масового знищення, які у своїй діяльності повинні використовувати відповідні СПФМ, а саме: критерії ризику за типом клієнта та критерії ризику, що пов’язані з географічним розташуванням держави проживання (перебування, реєстрації) клієнта або установи, через яку він здійснює передачу (отримання) активів, критерії ризику за типом послуги (продукту) та за способом (каналом) надання чи отримання послуги (продукту).

 

6 вересня – старт подання заяви до ДПС для підтвердження неможливості виконання обов'язків
6 вересня опубліковано та набрав чинності Наказ №225, яким затверджено Порядок підтвердження можливості чи неможливості виконання платником податків обов'язків, визначених у підпункті 69.1 пункту 69 підрозділу 10 розділу XX «Перехідні положення» ПКУ. Тож з 6 по 30 вересня (включно) можна буде подати заяви у добровільній формі та підтверджувальні документи до ДПС.

 

Що ще нового у податківців?

  1. Оприлюднено нові довідники податкових пільг №110/1 та №110/2 (станом на 31.08.2022 р.). У довідниках традиційно надано перелік пільг із податку на прибуток, плати за землю, ПДВ, акцизного податку, податку на нерухоме майно, місцевих податків та зборів, державного мита, а також початок та кінець дії пільг.
  2. ДПС надаватиме БЕБ інформацію про доходи фізосіб. Затверджено Порядок надання ДПСУ інформації з Державного реєстру фізичних осіб - платників податків про доходи фізичних осіб на запити Бюро економічної безпеки України (БЕБ).
  3. 15 вересня – останній день для подання заяви на перехід на ЄП з 4 кварталу. Податківці нагадують, що для переходу на спрощену систему оподаткування з ІV кварталу 2022 року слід подати заяву до 15 вересня.

 

Благодійна допомога під час війни: зміни в оподаткуванні
Набрали чинності Закони №2516 та №2520, якими внесено зміни до ПКУ щодо звільнення від оподаткування благодійної допомоги, виплаченої на користь членів сімей поранених та загиблих учасників бойових дій. Докладно про те, що саме змінилося, ми розповіли в аналітиці від редакції.

 

В яких випадках платіжні доручення не підтверджують оплату за товар: судова практика
ДПСУ розповіла, що Касаційним адміністративним судом у складі Верховного Суду підтримано висновок судів попередніх інстанцій та позицію ГУ ДПС у Одеській області щодо неможливості (нереальність) здійснення господарських операцій із визначеними контрагентами.

За рішенням суду, надані платіжні доручення не містять жодного підпису та печатки банку, який здійснив переказ. А це не доводить належним чином проведення оплати за товар.

 

Статзвітність – 2023: з'явилися проєкти календаря, табеля та альбому форм
Держстат оприлюднив проєкти:

  • Альбому форм державних статистичних спостережень на 2023 рік за розділами по галузям економіки.
  • Загального табеля (перелік) форм державних статистичних спостережень на 2023 рік з формами статзвітності, реквізитами наказів, періодичністю та строками подання звітів;
  • Календаря подання форм державних статистичних спостережень та фінансової звітності на 2023 рік.

Про це ми писали тут і тут.

Також звертаємо увагу, що 7 вересня Президент підписав, а 9 вересня офіційно опубліковано Закон №2524 про офіційну статистику. Ним передбачається введення ІТ-платформ щодо статистичних даних. Норми Закону запрацюють з 1 січня 2023 року.

 

З 6 вересня діють оновлені валютні обмеження на час війни
Постановою від 02.09.2022 р. №197 Нацбанк вніс зміни до Постанови №18, які стосуються таких питань:

  • готівковий сегмент валютного ринку;
  • реструктуризація зовнішньої заборгованості клієнтів банків;
  • купівля валюти бізнесом для розрахунків у іноземній валюті. Зокрема, тепер для здійснення розрахунків в інвалюті підприємство має спочатку використовувати наявну в нього інвалюту, а далі за необхідності купувати її на валютному ринку України.
  • валютний нагляд банків.

 

Інші новини

  1. Індекс інфляції за серпень – 101,1%. За даними Держстату від 09.09.2022 р., інфляція на споживчому ринку в серпні 2022 р. порівняно з липнем 2022 р. становила 1,1%, з початку року – 19,5%. Зокрема, ціни на продукти харчування та безалкогольні напої підвищилися на 0,7%, на алкогольні напої та тютюнові вироби – на 1,2%, одяг і взуття подешевшали на 2,0%.
  2. НБУ залишив облікову ставку на рівні 25% річних. Такий рівень облікової ставки за поточних умов є достатнім для збереження курсової стабільності та керованості інфляційними процесами, – наголошують в Нацбанку. Макроекономічний прогноз НБУ передбачає збереження облікової ставки на поточному рівні щонайменше до II кварталу 2024 року.
  3. Держстат оновив розміри плати за користування даними з ЄДРПОУ. Зокрема, плату за надання відомостей з ЄДРПОУ у вигляді даних щодо суб'єкта, до складу яких входять ідентифікаційні, класифікаційні, довідкові та реєстраційні категорії даних, встановлено у розмірі 0,03 прожиткового мінімуму для працездатних осіб (74,43 грн).

12-13-14 вересня
Лише три дні — безрозсудно низькі ціни!

Акція діє відразу на чотири пакети Бухгалтерського сервісу «Дебет-Кредит»: «Експерт» та новенький «Експерт Плюс», «Профі» та хіт продажу «Профі Плюс».

Клікайте на картинку та дивіться, що входить до кожного з них.

Саме зараз ви маєте шанс оформити передплату за шалено низькими цінами!

Тож дійте швидко і зекономите до 62%.


Слава Україні!
Ваш «Дебет-Кредит»

Автор: «Дебет-Кредит»

Джерело: «Дебет-Кредит»

Рубрика: «Дебет-Кредит»/Новини порталу

Зверніть увагу: новинна стрічка «Дебету-Кредиту» містить не тільки редакційні матеріали, але також статті сторонніх авторів, роз'яснення співробітників фіскальної служби тощо.

Дані матеріали, а також коментарі до них, відображають виключно точку зору їх авторів і можуть не співпадати з точкою зору редакції. Редакція не ідентифікує особи коментаторів, не модерує тексти коментарів та не несе відповідальності за їх зміст.

30 днiв передплати безкоштовно!Оберiть свiй пакет вiд «Дебету-Кредиту»
на мiсяць безкоштовно!
Спробувати

Усі новини рубрики «Новини порталу»