• Посилання скопійовано

«Дебет-Кредит» за тиждень. Найкоротші бухгалтерські новини за 12 – 18 вересня

Новий розмір мінзарплати з 1 жовтня та його наслідки для бізнесу; основні показники проєкту Держбюджету-2023; відтермінування військового обліку жінок (є наказ!). А ще – плани перевірок ФСС на IV квартал та можлива відсутність планів перевірок на 2023 рік

«Дебет-Кредит» за тиждень. Найкоротші бухгалтерські новини за 12 – 18 вересня

З 1 жовтня – новий розмір мінзарплати: на що це вплине?
За Законом про Держбюджет на 2022 рік з 1 жовтня розмір мінімальної зарплати становитиме у місячному розмірі — 6700 грн, у погодинному — 40,46 грн. У кількох аналітичних статтях ми розповіли, які наслідки це матиме для бізнесу. А саме:

  • Як вплине зростання МЗП на оплату праці, лікарняних, декретних, відпускних? Чи зміниться щось в оподаткуванні доходів працівників? Читайте тут.
  • Скільки ЄСВ доведеться сплачувати з 1 жовтня підприємцям та фізособам-«незалежникам» за себе? Чи зміняться розміри єдиного податку для І та ІІ груп? Про це тут.
  • Як зростуть штрафи за порушення трудового законодавства? Чи вплине ріст МЗП на розмір місцевих податків і зборів? Читайте у цій статті.

 

Держбюджет-2023 уже в Раді: які основні показники і мінімуми?
13 вересня Уряд ухвалив законопроєкт про Держбюджет на 2023 рік з урахуванням воєнних потреб. Наступного дня, 14 вересня, його зареєстровано у ВРУ за №8000.

Згідно з документом розмір мінімальної зарплати та прожиткового мінімуму протягом 2023 року змінюватися не буде та становитиме з 1 січня:

  • мінімальна заробітна плата: у місячному розмірі – 6700 грн, у погодинному – 40,46 грн;
  • прожитковий мінімум на одну працездатну особу з розрахунку на місяць – 2684 грн, загальний показник – 2589 грн.

Середньорічний курс, за макроекономічним прогнозом, буде триматися у межах 42,2 грн за долар. Але, як вважають у КМУ, до кінця 2023 року він може піднятися до позначки в 50 гривень.

 

Обов’язковий військовий облік для жінок відтерміновано на рік: з’явився текст наказу
14 вересня нарешті оприлюднено вже зареєстрований у Мін’юсті текст Наказу Міноборони від 06.09.2022 р. №259 «Про внесення зміни до наказу Міністерства оборони України від 07 лютого 2022 року №35».

Він містить тільки одну правку – щодо перенесення дати початку обов’язкового військового обліку жінок з 1 жовтня 2022 року на 1 жовтня 2023 року.

Наказ має набрати чинності з дня свого офіційного опублікування. Станом на 16 вересня його ще не опубліковано.

Звертаємо увагу, що норма про обов’язкову постановку жінок відповідних професій/спеціальностей на військовий облік регулюється саме законом. Цей наказ не змінює норм чинного законодавства. Тож тільки після прийняття, підписання та опублікування відповідного закону військовий облік жінок стане добровільним.

 

Дозвіл на виїзд чоловікам за кордон – за внески для ЗСУ
У Раді зареєстровано законопроєкт №8029. За ним в умовах воєнного стану для виїзду з України громадяни, для яких встановлено заборону на виїзд на час воєнного стану, мають додатково надати документи, які підтверджують:

  • наявність рахунку в одному з державних банків України з гарантійним внеском у розмірі не менше 5 прожиткових мінімумів для працездатних осіб (який встановлений на час виїзду), кошти з якого громадянин не може використовувати за межами України;
  • передачу відповідному банку нотаріально засвідченої заяви про добровільний обов’язок поповнювати рахунок із гарантійним внеском коштами в сумі, яка дорівнює мінімум розміру податків з мінімальної заробітної плати (на час перерахунку), за кожен місяць (або частину місяця) перебування за кордоном під час дії в Україні воєнного стану, та дозвіл відраховувати з рахунку з гарантійним внеском передбачену мінімальну суму на спеціальний рахунок для збору коштів на підтримку ЗСУ після завершення кожного місяця, протягом якого громадянин перебував за межами України під час дії воєнного стану (або якщо громадянин не повідомив банк про повернення в Україну).

 

Що нового у ДПС?

  1. Затверджено форму інформації щодо фізосіб, які мають податковий борг. До цього була лише форма Інформації щодо суб'єктів господарювання, які мають податковий борг. Тож тепер їх є дві. Формування та оприлюднення інформації щодо фізичних осіб, які мають податковий борг, здійснюватиме ДПС щомісяця не пізніше 20 числа місяця, що настає за звітним. Інформація оприлюднюватиметься на вебпорталі ДПС.
  2. Як підтвердити неможливість виконання податкових обов’язків під час війни? Податківці опублікували презентацію щодо правил підтвердження неможливості виконання податкових обовʼязків під час війни та навела перелік необхідних документів й зміст заяви.
  3. Фізособа-«єдинник» І та ІІ груп не сплатила податок за березень 2022 року: чи буде штраф? ДПС наголосила, що фізособи-«єдинники» І та ІІ груп, які мали можливість сплатити, але не сплатили авансовий внесок за березень 2022 року, звільняються від штрафів за умови його сплати до 31 липня (включно). З 1 серпня на таких ФОПів чекає штраф та пеня.
  4. Працівник отримує зарплату в конверті та подав нульову декларацію: які наслідки для роботодавця? Як наголосили податківці, для роботодавців - декларантів, які не повністю виконали функції податкового агента щодо утримання ПДФО та ВЗ зі зарплати, немає ризиків щодо проведення перевірок в рамках податкової амністії.
  5. Чи має фізособа-«єдинник» на спецгрупі вести облік доходів? Фізособа-«єдинник» на спецгрупі повинна на підставі первинних документів вести облік доходів в довільній формі в паперовому чи в електронному вигляді шляхом помісячного відображення отриманих доходів.

 

За сплату ПДФО до неналежного бюджету пропонують штрафувати
У ВРУ зареєстровано законопроєкт №8018. За ним ПДФО, нарахований працівникам, які переважно перебувають за неосновним місцем обліку юрособи, пропонують сплачувати до бюджету місцевого самоврядування за неосновним місцем обліку податкового агента. А за порушення порядку сплати ПДФО встановити штраф 680 грн.

 

Мінекономіки оновить форми документів, які складають при перевірці Держпраці
Через скасування судом Постанови КМУ №823 виникла необхідність оновити вісім форм документів, що складаються при здійсненні перевірок Держпраці.

А також пропонується затвердити дві нові форми:

  • форму припису про скасування наказу (розпорядження) роботодавця або усунення порушень законодавства про працю щодо призупинення дії трудового договору (форма №16);
  • форму попередження (форма №17).

Відповідний проєкт змін оприлюднило СПО профспілок.

 

ФСС почали затверджувати плани перевірок на ІV квартал 2022 року
Станом на 16 вересня регіональні відділення ФСС трьох областей (Івано-франківська, Львівська та Миколаївська) оприлюднили плани-графіки проведення документальних планових перевірок страхувальників на ІV кв. 2022 року.

Ознайомитися з ними можна тут (новина буде доповнюватися у міру появи планів перевірок інших областей).

 

На 2023 рік планів перевірок може й не бути
ДРС повідомила, що працює над оптимізацією функцій у сфері нагляду (контролю). Для цього розроблено проєкт Постанови, яким, серед іншого, пропонується скасувати для контролюючих органів на період війни затвердження Плану перевірок на наступний рік та внесення відповідної інформації до Інспекційного порталу.

 

Лікарняні: правила нарахування, виплати та виправлення помилок планують оновити
У ВРУ зареєстровано законопроєкт №8017, яким пропонується удосконалити загальнообов’язкове державне соцстрахування від нещасного випадку на виробництві та професійного захворювання, які спричинили втрату працездатності, та у зв'язку з тимчасовою втратою працездатності. Зокрема:

  • надати ФСС право встановлювати порядок перевірки достовірності відомостей, поданих роботодавцем для отримання коштів Фонду, дотримання порядку їх використання;
  • запровадити рівень максимального розміру суми допомоги з тимчасової непрацездатності та умови для отримання застрахованими особами права на матеріальне забезпечення в повному розмірі при наявності перед настанням страхового випадку страхового стажу не менше шести місяців поспіль;
  • встановити розмір допомоги з тимчасової непрацездатності для застрахованих осіб, які мають страховий стаж понад вісім років – 80% середньої заробітної плати (доходу);
  • забезпечити можливість доступу до сервісів Фонду через «Дію» або портал Фонду та подальшу цифровізацію послуг Фонду, тощо.

Також через війну планують ввести окремі правила виправлення помилок у лікарняних. За проєктом наказу МОЗ, Мінсоцполітики та ФСС передбачено внести зміни до Інструкції про порядок заповнення листка непрацездатності. Рішення про виправлення помилок буде приймати лікарсько-консультативна комісія лікарні за місцем перебування пацієнта.

 

Інші новини

  1. Відтепер виробництво та торгівля алкоголем, тютюном та паливом - тільки на підставі ліцензій. Уряд додав виробництво та торгівлю алкогольними напоями, тютюном, паливом, зберігання палива до переліку бізнесів, які в умовах воєнного стану не можуть розпочинати діяльність на принципах декларування.
  2. Мінагрополітики уточнило порядок бронювання працівників під час війни. До пропозицій повинні включатися військовозобов’язані, які працюють на підприємствах, які є виконавцями мобілізаційних завдань. У разі включення до пропозицій необхідно обов’язково додавати належне обґрунтування щодо виконання таким підприємством завдань.
  3. Київський бізнес звільнили від сплати земельного податку. З 1 березня до 31 травня 2022 року ставку земельного податку за земельні ділянки в столиці, нормативну грошову оцінку яких проведено, встановлено в розмірі 0% від їхньої нормативної грошової оцінки землі.
  4. Мінекономіки скасує необхідність ведення книг заяв і пропозицій. Оприлюднено проєкт нових Правил побутового обслуговування населення. А також пропонується скасувати вимогу щодо ведення книги заяв і пропозицій у сфері надання послуг.

Станьте першим, хто зможе неймовірно заощадити на передплаті!

Оформлюйте вже сьогодні доступ за МЕГАціною — від 109 грн/міс.! Знижки сягають аж до 77%!

Обирайте один із трьох пакетів передплати (а знижка діє на всі):

✅ «Стандарт»
✅ «Професіонал»
✅ «Преміум»

До пакетів входять різні комбінації з 900+ курсів і вебінарів, поглиблених професійних курсів підвищення кваліфікації, безлімітних відповідей та 1200+ бухдокументів!

Оформить передплату і провідні лектори України на платформі зроблять все для Вашого професійного зростання!


Слава Україні!
Ваш «Дебет-Кредит»

Автор: «Дебет-Кредит»

Джерело: «Дебет-Кредит»

Рубрика: «Дебет-Кредит»/Новини порталу

Зверніть увагу: новинна стрічка «Дебету-Кредиту» містить не тільки редакційні матеріали, але також статті сторонніх авторів, роз'яснення співробітників фіскальної служби тощо.

Дані матеріали, а також коментарі до них, відображають виключно точку зору їх авторів і можуть не співпадати з точкою зору редакції. Редакція не ідентифікує особи коментаторів, не модерує тексти коментарів та не несе відповідальності за їх зміст.

30 днiв передплати безкоштовно!Оберiть свiй пакет вiд «Дебету-Кредиту»
на мiсяць безкоштовно!
Спробувати

Усі новини рубрики «Новини порталу»