• Посилання скопійовано

«Дебет-Кредит» за тиждень. Найкоротші бухгалтерські новини за 19 – 25 вересня

Військовий облік жінок буде добровільним; чіткі умови бронювання військовозобов’язаних; роботодавцям компенсують частину витрат за працевлаштування безробітних, а нульову ставку акцизу на пальне скасовують. Ці та ще багато цікавих законопроєктів минулого тижня

«Дебет-Кредит» за тиждень. Найкоротші бухгалтерські новини за 19 – 25 вересня

Військовий облік жінок буде добровільним
21 вересня ВРУ прийняла у першому читанні законопроєкт №6482. За ним жінки, які мають спеціальність та/або професію, споріднену з відповідною військово-обліковою спеціальністю, визначеною в переліку, затвердженому Міноборони, та придатні до проходження військової служби за станом здоров’я та віком, за власним бажанням можуть бути взяті на військовий облік військовозобов’язаних.

Жінки, які мають спеціальність та/або професію, споріднену з медичною діяльністю, беруться на військовий облік військовозобов’язаних.

Проте як розповів член Комітету ВРУ з питань нацбезпеки, оборони й розвідки нардеп Ф. Веніславський, у ВРУ ще остаточно не визначилися, чи буде обов’язковою одна військово-облікова спеціальність (військовий медик), чи ще якісь. Це рішення приймуть перед голосуванням за законопроєкт №6482 у ІІ читанні.

Також звертаємо увагу, що 23 вересня набрав чинності Наказ Міноборони №259, яким перенесено дату початку обов’язкового військового обліку жінок з 1 жовтня 2022 року на 1 жовтня 2023 року.

 

Для бронювання військовозобов’язаних визначено чіткі умови та критерії
ВРУ прийняла у першому читанні законопроєкт №7687. За ним бронюванню будуть підлягати військовозобов’язані, які працюють:

  • в органах державної влади, інших держорганах, органах місцевого самоврядування, коли це необхідно для забезпечення функціонування зазначених органів в особливий період;
  • на підприємствах, в установах і організаціях, яким доведено мобілізаційні завдання (замовлення) у разі, коли це необхідно для виконання доведених мобілізаційних завдань (замовлень);
  • на підприємствах, в установах і організаціях, які здійснюють виробництво товарів, виконання робіт і надання послуг оборонного призначення для задоволення потреб ЗСУ, інших військових формувань в особливий період, у разі, коли це необхідно для виконання зазначених заходів;
  • на підприємствах, в установах і організаціях, які є критично важливими для функціонування економіки та забезпечення життєдіяльності населення в особливий період.

Нагадаємо, що КМУ передбачив можливість подовження на 2 місяці чинних відстрочок від призову на військову службу для військовозобов’язаних під час мобілізації і на воєнний час. Докладніше це рішення ми розглянули у статті від редакції.

 

В Україні ще одна категорія чоловіків отримала право на демобілізацію
В Україні чоловіки, які мають трьох дітей, не підлягають мобілізації. Та ця норма не застосовувалася, якщо батько вступив до лав ЗСУ, а третя дитина народилася вже після цього. Тоді чоловік не мав права на демобілізацію.

Проте 20 вересня ВРУ прийняла в цілому законопроєкт №7678. За ним новою причиною звільнення від військової служби під час військового стану стала наявність у військовослужбовця трьох і більше дітей віком до 18 років.

 

Оновлено перелік окупованих територій для виплат переселенцям
Наказом Мінреінтеграції 13.09.2022 р. №206 затверджено оновлений перелік (станом на 10.09.2022 р.), на основі якого внутрішньо переміщеним особам здійснюватимуть виплати.

До нього входить 9 областей. Це територіальні громади Донецької (66), Харківської (56), Дніпропетровської (10), Луганської (37), Запорізької (56), Херсонської (49), Миколаївської (26), Сумської (22), Чернігівської (5) областей. Загалом у переліку наразі 327 громад.

 

Роботодавцям компенсують частину витрат за працевлаштування деяких безробітних
21 вересня в цілому прийнято законопроєкт №6067. Він, зокрема, запроваджує компенсації роботодавцям частини витрат на оплату праці або ЄСВ за працевлаштування деяких категорій зареєстрованих безробітних, зокрема молоді.

Також закон має сприяти працевлаштуванню довгострокових безробітних шляхом надання компенсації роботодавцям витрат ЄСВ. А ще запроваджує фінансову допомогу для започаткування підприємницької діяльності. Більше читайте тут.

Проте наразі підписання закону заблоковане. 22 вересня народні депутати зареєстрували проєкт Постанови №6067-П про скасування рішення про його прийняття. Відповідно тільки після розблокування законопроєкт зможе підписати спікер ВРУ та Президент.

 

Ще 5 цікавих законів, прийнятих ВРУ минулого тижня

  1. Скасування нульової ставки акцизу на пальне. Нардепи прийняли у ІІ читанні законопроєкт №7668-д. Згідно з ним повертаються акцизи у розмірі: бензин 100€/ 1000 літрів; дизель 100€/ 1000 літрів; біопаливо 100€/ 1000 літрів; газ 52 €/ 1000 літрів. ПДВ для всього залишається на рівні 7%. Також зроблена пільга для палива на потреби Міноборони.
  2. Об'єднання ФСС та ПФУ в одну структуру. Прийнятим у ІІ читанні законопроєктом №3663 пропонується об’єднати адміністративні структури ПФУ та ФСС для скорочення адміністративних видатків та підвищення ефективності виконання ключових функцій фондів. Проте наразі заблоковане його підписання.
  3. Оподаткування об’єктів нерухомості, які будуть споруджені в майбутньому. ВРУ прийняла в цілому законопроєкт №7683 зі змінами до ПКУ щодо оподаткування операцій з об’єктами нерухомого майна, які будуть споруджені в майбутньому. Зокрема, пропонується встановити касовий метод для забудовників та девелоперів щодо визначення податкових зобов’язань з ПДВ щодо операцій з об’єктами нерухомого майна, які будуть споруджені в майбутньому.
  4. Реформа аудиторської діяльності. 20 вересня ВРУ в цілому прийняла законопроєкт №6245-д щодо удосконалення правових засад провадження аудиторської діяльності в Україні.
  5. Працевлаштування іноземців в Україні. 21 вересня нардепи прийняли в цілому урядовий законопроєкт №5795 щодо удосконалення процедури працевлаштування іноземців та осіб без громадянства в Україні.

 

30 вересня – останній день подання заяви до ДПС щодо неможливості виконання обов'язків
ДПСУ нагадує, що Наказ Мінфіну №225 щодо затвердження порядку підтвердження неможливості виконання податкових обов'язків опубліковано 6 вересня. Тож з 6 по 30 вересня (включно) можна буде подати заяви у добровільній формі та підтверджувальні документи до ДПС.

 

Що ще розповіла ДПС?

  1. Коли вперше слід звітувати з акцизу за оновленою формою? Податківці нагадують, що вперше декларацію акцизного податку за новою формою, затвердженою Наказом №151, платники акцизу подають ДПС за місцем реєстрації за серпень 2022 року не пізніше 20 вересня.
  2. 21 вересня – початок документальних перевірок з ПДВ за лютий-травень 2022 року. Документальні податкові перевірки з ПДВ за лютий, березень, квітень, травень 2022 року проводяться з 21 вересня 2022 року по 18 листопада 2022 року.
  3. Сплата єдиного податку 1 та 2 групами під час війни. Податківці наголосили, що у разі можливості та ведення діяльності під час війни «єдинникам» І та ІІ груп слід сплачувати податок в бюджет. Але це не встановлено нормами ПКУ.
  4. Як правильно заповнити звіт про контрольовані операції за 2021 рік? Наближається граничний термін подання цього звіту – 30 вересня. З огляду на це, ДПС навела основні правила заповнення та контролю повноти подання Звіту про контрольовані операції, а також розповіла про помилки, які найчастіше трапляються під час заповнення звіту.
  5. ДПС стежить  за діяльністю торговельного бізнесу, який дробиться на кілька ФОПів. За результатами аналізу ДПС встановлено, що господиниці мережі, використовуючи один торговий бренд, належать різним ФОП. А вони за однаковою схемою систематично здійснюють продаж товарів без застосування РРО/ПРРО.

 

Три важливі новини щодо перевірок

  1. Затверджено нову форму податкового повідомлення-рішення за формою «МПЗФ». Мінфін затвердив зміни до Порядку надіслання контролюючими органами податкових повідомлень рішень платникам податків. Зокрема, його доповнено новим додатком 31 «Податкове повідомлення-рішення за формою МПЗФ».
  2. Оприлюднено плани перевірок ФСС на ІV квартал для всіх областей. Станом на ранок 21 вересня регіональні відділення ФСС всіх областей (крім тих, які знаходиться в окупації) та м. Києва оприлюднили плани-графіки проведення документальних планових перевірок страхувальників на ІV кв. 2022 року.
  3. Податкові перевірки під час карантинного мораторію. ВС вважає, що згідно з Постановою №8 акт перевірки не є доказом. Підставою став скасований, на думку податківців, мораторій на перевірки. Тож судам першої інстанції не треба перевіряти зазначені в акті госпоперації та вимагати у платника первинні документи.

 

Нові роз’яснення Держпраці (та про неї)

  1. Які штрафи чекають на роботодавця за непроведення медоглядів під час війни? За непроходження медоглядів може бути застосовано адмінштраф на працівників від 4 до 10 нмдг (від 34 до 170 грн) і на посадових осіб підприємств та ФОП– від 20 до 40 нмдг (від 340 до 680 грн).
  2. Спрощений режим регулювання трудових відносин: коли та як використовувати? Фахівці Держпраці навели правила оформлення трудових відносин у разі застосування спрощеного режиму регулювання. Як оформлюється укладення трудового договору при спрощеному режимі регулювання трудових відносин та хто може скористатися цим режимом – читайте тут.
  3. Як зупинити стягнення штрафів Держпраці: поради роботодавцю. Для зупинення у суді виконання постанови Держпраці зі стягнення штрафів, роботодавець має подати документи та інші докази, що сплата штрафу призведе до припинення госпдіяльності та до можливих збитків.

 

Інші новини

  1. Українські біженці мають платити податки з українських доходів: змінена позиція Мінфіну Польщі. Сплата податків стосується тих українців, які отримують доходи на підставі трудових відносин; позиція щодо ФОПів наразі невідома.
  2. З 19 вересня запрацював Єдиний портал вакансій. В Україні запрацював «Єдиний портал вакансій» – інструмент, який значно полегшить пошук роботи. Цей інструмент допоможе і роботодавцям, і працівникам, та сприятиме відновленню та подальшому розвитку економіки.
  3. Чи будуть вводити локдауни через нову хвилю коронавірусу? За словами головного санлікаря, загальнонаціональних локдаунів через ковід впроваджувати не будуть, але в конкретних областях обмеження будуть вводитися. Крім того, МОЗ дозволило друге бустерне щеплення для всіх охочих з інтервалом щонайменше 4 місяці після першої бустерної дози.
  4. До якого числа ФСС профінансував лікарняні та декретні? Станом на 20 вересня ФСС профінансував надання допомог з тимчасової втрати працездатності за заявами-розрахунками до 27 червня (100%), а щодо декретних за заявами-розрахунками до 30 червня (100%).
  5. Кабмін запроваджує спецмоніторинг погашення заборгованості зі зарплати. Уряд затвердив постанову «Про запровадження спеціального моніторингу погашення підприємствами, установами та організаціями заборгованості із виплати заробітної плати». Це стосується боргів держпідприємств.

Остання можливість заощадити

Зовсім скоро вартість на всі пакети Бухгалтерської Відеоплатформи №1 зросте. Але ми поспішаємо Вам повідомити, що до 1 жовтня є неймовірна можливість заощадити на доступі!

Зараз Ви ще встигаєте оформити свою передплату на Бухгалтерську Відеоплатформу №1 зі знижками до 77%.

Тобто найгарячіший пакет «Професіонал» зараз коштує лише 209 грн/міс.

Непогано, згодні?


Слава Україні!
Ваш «Дебет-Кредит»

Автор: «Дебет-Кредит»

Джерело: «Дебет-Кредит»

Рубрика: «Дебет-Кредит»/Новини порталу

Зверніть увагу: новинна стрічка «Дебету-Кредиту» містить не тільки редакційні матеріали, але також статті сторонніх авторів, роз'яснення співробітників фіскальної служби тощо.

Дані матеріали, а також коментарі до них, відображають виключно точку зору їх авторів і можуть не співпадати з точкою зору редакції. Редакція не ідентифікує особи коментаторів, не модерує тексти коментарів та не несе відповідальності за їх зміст.

30 днiв передплати безкоштовно!Оберiть свiй пакет вiд «Дебету-Кредиту»
на мiсяць безкоштовно!
Спробувати

Усі новини рубрики «Новини порталу»