• Посилання скопійовано

«Дебет-Кредит» за тиждень. Найкоротші бухгалтерські новини за 28 листопада – 4 грудня

Блокування ПН/РК – чи будуть врешті зміни та які; що змінилося у формі декларації з податку на прибуток; яких змін зазнав порядок подання фінзвітності; на що вплине новий прожитковий мінімум з 1 грудня, як індексувати зарплату та що нас чекає у грудні

«Дебет-Кредит» за тиждень. Найкоротші бухгалтерські новини за 28 листопада – 4 грудня

З 1 грудня – новий прожитковий мінімум: на що це вплине?
З 1 грудня почали діяти нові розміри прожиткового мінімуму. Зокрема, базово на одну особу він становить тепер 2589 грн на місяць (узагальнений показник). Водночас для основних соціальних і демографічних груп населення встановлено такі показники прожиткового мінімуму:

  • для дітей віком до 6 років – 2272 грн;
  • для дітей віком від 6 до 18 років – 2833 грн;
  • для працездатних осіб – 2684 грн;
  • для осіб, які втратили працездатність –2093 грн.

На які основні показники вплине підвищення прожиткового мінімуму та як зростуть суми соціальних допомог – читайте у статті від редакції.

 

Що ще нас чекає у грудні?
Традиційно на початку місяця редакція розповіла про те, які зміни та події чекають нас протягом найближчих 30 днів. Крім зростання прожиткового мінімуму, у грудні це ще й:

  • нюанси індексації зарплати;
  • перерахунок пенсій;
  • звільнення від ПДВ та мита нових категорій товарів для боротьби з блекаутом;
  • новий порядок інформування про бенефіціарів;
  • оформлення посвідчення водія без пластикових бланків тощо.

Загалом про 13 змін та подій, які відбудуться цього місяця, читайте в огляді від редакції. А щоби не пропустити нічого важливого за листопад, радимо ознайомитися з добіркою 12 найцікавіших матеріалів за цей місяць – ось тут.

 

Блокування ПН/РК: чи будуть зміни та які?
28 листопада Мінфін нарешті офіційно розповів про майбутні зміни до Порядку №1165 щодо блокування ПН. Проєктом Постанови КМУ передбачено подовження операційного дня для граничного строку реєстрації ПН та РК з 0:00 по 24:00, розширено ознаки безумовної реєстрації ПН та РК, змінено форму рішення про відповідність критеріям ризиковості. Також у Мінфіні пояснили, що причиною запровадження жорсткіших критеріїв до перевірки ПН стали численні маніпулювання з ризиковими товарами певними підприємцями.

Цього ж дня, 28 листопада, на засіданні Комітету ВРУ винесено на розгляд до ІІ читання проєкт Закону №8079, до якого Южаніною були подані правки щодо призупинення процесу блокування ПН та РК на час війни. Але Комітет не підтримав їх.

Пропозиції Южаніної щодо скасування блокування ПН залишилася не почутою й Мінфіном. Він підтримує ДПС та Гетманцева, що блокування ПН – це дуже корисний сервіс для боротьби зі схемами ПДВ. Аргументи ДПС щодо необхідності залишення процесу блокування ПН на час війни читайте тут.

1 грудня відбулося нове засідання Комітету ВРУ з податкової політики. За словами Я. Железняка, до законопроєкту №8079 додали зміни щодо реєстрації ПН під час війни. Зокрема, продовження часу реєстрації до 20:00 та граничних строків, а також значне зменшення штрафів за несвоєчасну реєстрацію.

Чекаємо, що ж зрештою та коли буде прийнято. За всіма новинами на тему блокування ПН/РК можете стежити за посиланням.

 

Три свіжі урядові рішення
По-перше, оновлено Порядок подання фінзвітності. Зокрема, доповнено перелік підприємств, які складають консолідовану фінансову звітність за МСФЗ материнськими підприємствами. Докладно зміни ми розглянули в окремій аналітиці.

По-друге, звільнено від ПДВ та мита нові категорії товарів для боротьби з блекаутом. Перелік товарів, звільнених від ПДВ та мита, доповнено основними комплектуючими для виробництва електрогенераторів, обладнанням для фільтрування води, системами для забезпечення супутникового доступу до інтернету та інверторами.

По-третє, затверджено перелік робіт, що не потребують кваліфікації. Кабмін затвердив перелік робіт, які не потребують наявності в особи професійної або часткової професійної кваліфікації. До нього увійшли 203 робітничі професії.

 

З 18 листопада діє оновлена форма декларації з податку на прибуток
Нагадаємо, що Мінфін наказом від 13.09.2022 р. №274 затвердив зміни до форми декларації з податку на прибуток. Зокрема, її доповнено новим додатком ДІЯ. У ньому проводитиметься розрахунок податку на операції резидента Дія.Сіті. Крім того, у заголовній частині декларації з’явиться позначка для подання резидентами Дія.Сіті декларації з прибутку. Також з’являться згадки про цих платників податків в основній частині декларації та додатках ВП, РІ. Докладніше усі зміни ми розглянули в окремій статті.

Наказ набрав чинності з дня його опублікування в «Офіційному віснику» 18.11.2022 р. Відповідно вперше звітувати за новою формою слід буде за І квартал 2023 р.

 

Що нового розповіла ДПС?

  1. За незастосування РРО та ПРРО через блекаут не штрафуватимуть. За позицією ДПС, при проведенні фактичних перевірок ДПС будуть враховані підтверджені обставини непереборної сили, що призвели до неможливості застосування РРО. Але як підтвердити блекаут – немає роз'яснення.
  2. Чи застосовуються адмінштрафи за порушення ведення податкового обліку під час війни? За роз’ясненням ДПС, адмінвідповідальність у період дії воєнного стану застосовується за порушення порядку ведення податкового обліку.
  3. Чи продовжуються на період воєнного стану терміни реєстрації ПН/РК в ЄРПН та формування податкового кредиту з ПДВ? ДПСУ зазначила, що на період воєнного стану перебіг строків для реєстрації в ЄРПН ПН/РК не зупиняється. Термін для формування ПКУ зупиняється.
  4. ДПС надає витяг з реєстру платників ЄП на наступний день після отримання заяви: чи є це порушенням? Податківці зазначили, що надання ДПС витягу з реєстру платників єдиного податку для зареєстрованих платників єдиного податку на наступний після отримання Запиту робочий день не суперечить вимогам ПКУ та відповідає нормам ЦКУ.
  5. Спрощено процес перерахування коштів з єдиного рахунка. В Е-кабінеті розроблено новий функціонал «Спрямування коштів з ЄР» (форма J/F1307701), який надає змогу платникам миттєво здійснювати платежі з єдиного рахунка.

 

Які зміни готує Мінфін?
По-перше, Мінфін пропонує викласти у новій редакції НП(С)БО 14 «Оренда» та внести зміни до НП(С)БО 8 «Нематеріальні активи» щодо оренди приміщень.

По-друге, у міністерстві оприлюднено проєкт змін до Положення про документальне забезпечення записів у бухобліку. Уточнюється перелік реквізитів первинних документів, регістрів бухобліку, а також виправлення помилок у первинних документах та регістрах бух обліку.

 

Купуєте генератор через блекаут: які податкові наслідки?
Для безперебійної роботи підприємства почали придбавати генератори.

  • Чи потрібна ліцензія на зберігання пального?
  • Чи реєструвати акцизний склад?
  • Чи потрібен дозвіл на викиди і чи сплачувати екоподаток?
  • Що з ПДВ, адже начебто є якась пільга?

Про це читайте у статті від редакції.

Крім того, Я. Железняк минулого тижня розповів про найпоширеніші проблеми безмитного ввезення генераторів для фізосіб й юросіб та спробу влади їх вирішити.

 

Позапланові податкові перевірки повертаються
Закон від 03.11.2022 р. №2719-IX приніс чимало змін у частині податкових перевірок. Зокрема, він:

  • відновлює позапланові перевірки,
  • скасовує зупинення строків оскарження їх результатів та надання відповідей на запити,
  • передбачає стягнення податкового боргу з платників, які мають можливість виконувати податкові обов’язки.

Докладніше про новації читайте у статті від редакції.

 

Ще три новоприйняті закони

  1. За мобінг на роботі – штраф або громадські роботи. 1 грудня ВРУ прийнято в цілому законопроєкт №5749. Ним передбачено покарання за мобінг на роботі штрафом у розмірі 1700 – 2550 грн або громадськими роботами на строк від 20 до 40 годин.
  2. Військовослужбовцям під час війни дозволили йти у відпустку без пояснення причин. ВРУ схвалила в цілому законопроєкт №8081. Ним передбачено надання відпусток військовим під час війни тривалістю до 10 днів (+ 2 дні на доїзд) та без пояснення причин залежно від оперативної ситуації та за рішенням командира.
  3. Кредити за знищене під час війни майно заморозять. ВРУ у ІІ читанні прийняла законопроєкт №7441-1 щодо списання кредитів на житло та авто, яке було пошкоджено або зруйновано під час війни.

 

Нарахування зарплати з 1 січня 2023 року: як зміниться та що з оподаткуванням?
Ми вже розповідали, що Президент підписав Закон про Держбюджет-2023. За ним розмір мінімальної зарплати та прожиткового мінімуму з 1 січня становитиме 6700 грн та 2589 грн (загальний показник).

Як ці показники застосовувати під час оплати праці у 2023 році? Читайте в аналітиці від редакції.

 

Інші новини

  1. Влада планує скасувати «воєнні» податкові пільги: чого чекати бізнесу? Влада планує скасувати пільгову систему з податком 2%. Скільки вона коштувала для бюджету і хто виграв від її запровадження? Читайте тут.
  2. Порядок надання допомоги по частковому безробіттю підкоригують. СПО профспілок оприлюднило проєкт змін до Порядку надання допомоги по частковому безробіттю. Його приводять у відповідність до змін, внесених Законом №2622 до Закону про зайнятість населення.
  3. З 2 січня 2023 року ПФУ може розпочати страхові виплати та надання соцпослуг. Це передбачено проєктом Постанови КМУ «Деякі питання забезпечення здійснення страхових виплат та соціальних послуг за загальнообов'язковим державним соціальним страхуванням».
  4. Фізособи-«єдинники» І та ІІ груп сплачують податок під час війни. Д. Гетманцев навів статистику сплати єдиного податку у війну найменшими підприємцями, яким надано право не сплачувати податок на час воєнного стану.
  5. Проводиться ліквідація регіональних відділень та створення нових Держпраці. У Держпраці утворюються міжрегіональні управління, юрисдикція яких буде поширюватись на територію кількох областей. Якщо потрібно зв'язатися з фахівцями Держпраці, перевіряйте контакти на головному сайті управління Держпраці.

Слава Україні!
Ваш «Дебет-Кредит»

Автор: «Дебет-Кредит»

Джерело: «Дебет-Кредит»

Рубрика: «Дебет-Кредит»/Новини порталу

Зверніть увагу: новинна стрічка «Дебету-Кредиту» містить не тільки редакційні матеріали, але також статті сторонніх авторів, роз'яснення співробітників фіскальної служби тощо.

Дані матеріали, а також коментарі до них, відображають виключно точку зору їх авторів і можуть не співпадати з точкою зору редакції. Редакція не ідентифікує особи коментаторів, не модерує тексти коментарів та не несе відповідальності за їх зміст.

30 днiв передплати безкоштовно!Оберiть свiй пакет вiд «Дебету-Кредиту»
на мiсяць безкоштовно!
Спробувати

Усі новини рубрики «Новини порталу»