• Посилання скопійовано

«Дебет-Кредит» за тиждень. Найкоротші бухгалтерські новини за 27 лютого – 5 березня

Зміни до порядку складання первинних документів та фінзвітності; зупинення реєстрації ПН/РК; скасування токенів та зменшення строків перевірок з відшкодування ПДВ; затвердження порядку перевірок ПФУ видачі лікарняних. А ще 16 змін і подій березня

«Дебет-Кредит» за тиждень. Найкоротші бухгалтерські новини за 27 лютого – 5 березня

Що нас чекає у березні?
Традиційно на початку місяця редакція розповіла про те, які зміни та події чекають нас протягом найближчих 30 днів. У березні це:

  • індексація пенсій з 1 березня;
  • зміни до Класифікатора звільнень від сплати митних платежів при ввезенні товарів на митну територію України;
  • оновлений порядок прийняття рішень у разі блокування ПН/РК;
  • уточнення до валютних обмежень для волонтерів;
  • переведення годинників на літній час.

Загалом про 16 змін та подій, які відбудуться цього місяця, читайте в огляді від редакції. А щоби не пропустити нічого важливого за лютий, радимо ознайомитися з добіркою 12 найцікавіших матеріалів за цей місяць – ось тут.

 

Токени скасовано, а строки перевірок із відшкодування ПДВ зменшено: підписано закон!
3 березня Президент В. Зеленський підписав Закон України від 07.02.2023 р. №2918-IX «Про внесення змін до Податкового кодексу України щодо електронної ідентифікації та електронних довірчих послуг». Саме ним поставлено крапку у питанні необхідності обов’язкового застосування токенів.

Крім того, цим законом скасовано тимчасові норми щодо зменшення строків проведення документальних позапланових перевірок для підтвердження бюджетного відшкодування ПДВ. Строк проведення таких перевірок становитиме 30 календарних днів, що настають після закінчення граничного строку проведення камеральної перевірки відповідної декларації або уточнюючого розрахунку.

Закон набере чинності з 31 грудня 2023 року, але норма щодо скорочення термінів для перевірок для підтвердження бюджетного відшкодування ПДВ - з 20 березня 2023 року.

 

Нюанси заповнення та подання таблиці даних: презентація від ДПС
ДПСУ оприлюднила презентаційні матеріали з питань зупинення реєстрації ПН/РК. У них податківці, зокрема:

  • зазначили правила заповнення та подання таблиці даних,
  • навели статистику прийнятих таблиць протягом перших трьох місяців 2023 року,
  • вказали на найпоширеніші помилки під час заповнення таблиць.

 

Що ще розповіли податківці?

  1. Як правильно заповнити довідку-розрахунок про сплату ЄСВ? З метою упередження помилок, що виникають під час складання довідки-розрахунку, ДПС надала роз’яснення щодо її складання, а також приклади заповнення.
  2. Повернення надміру або помилково сплаченого ЄСВ – за новим порядком. ДПСУ оприлюднила проєкт нового Порядку зарахування у рахунок майбутніх платежів єдиного внеску на загальнообов’язкове державне соціальне страхування або повернення надміру та/або помилково сплачених коштів. Зміни пов'язані з реформуванням фондів загальнообов’язкового державного соціального і пенсійного страхування, а також зі змінами щодо платіжних операцій.
  3. Порядок застосування податкової застави зміниться. Оприлюднено проєкт змін до Порядку застосування податкової застави податковими органами. Зокрема, його доповнено новим розділом VІІ «Особливості поводження із заставним майном у разі його відчуження у процесі приватизації».
  4. За несвоєчасну реєстрацію яких ПН застосовуються нові штрафи? Нові штрафи за нереєстрацію в ЄРПН застосовуються до ПН та РК з датою складання починаючи з 16 січня 2023 року. Який розмір штрафів – дивіться тут.
  5. Які нюанси нарахування пені у разі несплати податків? Нарахування пені починається від дня настання строку погашення ПЗ та за весь період заниження ПЗ на суму такого заниження, оскільки за період незвітування та несплати податків платник користується коштами, які він повинен був сплатити до бюджету.

 

Зміни у складанні первинних документів та фінзвітності
Мінфін наказом від 28.12.2022 р. №467 (зареєстрований у Мін'юсті 22.02.2023 р. за №323/39379) затвердив зміни до Положення про документальне забезпечення записів у бухгалтерському обліку. Його привели у відповідність до Закону №2435-ІХ з метою уточнення переліку обов’язкових та додаткових реквізитів первинних документів, регістрів бухгалтерського обліку, а також виправлення помилок у первинних документах та регістрах бухгалтерського обліку.

Більше подробиць – у статті за посиланням.

 

З 27 лютого діє оновлений перелік ТОТ та територій бойових дій
До оновленого переліку увійшли населені пункти в Дніпропетровській, Донецькій, Миколаївській, Сумській, Харківській, Херсонській, Чернігівській, Запорізькій і Луганській областях.

Нагадаємо, що на основі цього переліку, зокрема, внутрішньо переміщеним особам здійснюються виплати. Але, за інформацією ДПС, ним не можна користуватися з метою застосування податкових пільг через війну.

 

Як працюватимемо та відпочиватимемо у березні?
За КЗпП 8 березня (Міжнародний жіночий день) є святковим та неробочим днем в Україні. Тобто за старими правилами цієї середи ми мали б мати вихідний. Та через війну це робочий день з оплатою праці як у звичайний (несвятковий) робочий день. Більше читайте тут.

Зауважимо, що у Раді обговорюють різні варіанти переліку державних свят. Щодо 8 березня, то його пропонують або зовсім скасувати (натомість святкувати 25 лютого День українки), або перейменувати на «Міжнародний день захисту прав жінок».

 

Працівникам за ЦПД не оплачуються лікарняні
За роз’ясненням Мінсоцполітики, чинним Порядком не передбачено оплати перших п'яти днів тимчасової непрацездатності застрахованій особі, яка працює на умовах ЦПД. А от сумісникам за ці 5 днів лікарняні потрібно оплачувати. Докладніше про це у новині.

 

Затверджено порядок перевірок ПФУ обґрунтованості видачі лікарняних
Постановою від 03.03.2023 р. №185 Кабмін затвердив Порядок проведення особами, уповноваженими правлінням Пенсійного фонду України, перевірок обґрунтованості видачі та продовження листків непрацездатності. Таким чином його привели до вимог Закону №2620.

Згідно з Порядком, підставами для прийняття рішення щодо проведення перевірки листків непрацездатності будуть:

  • виявлення невідповідностей шляхом проведення ризик-орієнтованого моніторингу електронного реєстру листків непрацездатності з використанням автоматизованої інформаційно-аналітичної системи ПФУ;
  • повідомлення від НСЗУ про виявлення невідповідностей та/або застережень до даних, що містяться в медичному висновку за результатами здійснення заходів з верифікації даних в електронній системі охорони здоров’я;
  • звернення страхувальника (роботодавця);
  • звернення застрахованої особи щодо обґрунтованості виданого їй листка непрацездатності;
  • запити правоохоронних органів та рішення суду.

 

Інші новини

  1. Затверджено критерії для визначення критично важливих сільгосппідприємств. Мінагрополітики затвердило критерії з визначення підприємств, які мають важливе значення для національної економіки в галузі сільського господарства в особливий період. Так, аби отримати статус критично важливого підприємства, зокрема в галузі сільського господарства, необхідно відповідати трьом і більше загальним критеріям.
  2. Які дозволи пропонують скасувати? Мінекономіки оприлюднило законопроєкти зі змінами до МКУ та інших законодавчих актів України щодо дерегуляції господарської діяльності.
  3. Що змінить для бізнесу та людей новий Закон про адмінпроцедуру? Прийнятий ВРУ Закон про адмінпроцедуру встановлює принципи адміністративного провадження та створює чіткі процедури у відносинах громадян, бізнесу і влади.
  4. Укрпошта запроваджує післяплату на карткові рахунки для бізнесу. Перевагу послуги післяплати на карткові рахунки особливо оцінять представники малого та середнього бізнесу - ті підприємці, які реалізують свої товари в Instagram або на маркетплейсах.
  5. Кампанія з «нульового» декларування завершена: які результати та суми збору? За даними Гетманцева, станом на 01.03.2023 р. подано 845 декларацій. Загальна вартість задекларованих активів становить 8 823,6 млн грн, а загальна сума задекларованого збору – 547,5 млн грн.

Слава Україні!
Ваш «Дебет-Кредит»

Автор: «Дебет-Кредит»

Джерело: «Дебет-Кредит»

Рубрика: «Дебет-Кредит»/Новини порталу

Зверніть увагу: новинна стрічка «Дебету-Кредиту» містить не тільки редакційні матеріали, але також статті сторонніх авторів, роз'яснення співробітників фіскальної служби тощо.

Дані матеріали, а також коментарі до них, відображають виключно точку зору їх авторів і можуть не співпадати з точкою зору редакції. Редакція не ідентифікує особи коментаторів, не модерує тексти коментарів та не несе відповідальності за їх зміст.

30 днiв передплати безкоштовно!Оберiть свiй пакет вiд «Дебету-Кредиту»
на мiсяць безкоштовно!
Спробувати

Усі новини рубрики «Новини порталу»