• Посилання скопійовано

«Дебет-Кредит» за тиждень. Найкоротші бухгалтерські новини за 3 – 9 квітня

Правила заповнення платіжок на сплату податків і ЄСВ зміняться; авансовий звіт та порядок його складання оновлять (проєкт Мінфіну); з 5 липня діятимуть нові форми АН та інших документів для платників акцизу, а деякі воєнні пільги для бізнесу планують скасувати

«Дебет-Кредит» за тиждень. Найкоротші бухгалтерські новини за 3 – 9 квітня

Нові правила заповнення платіжок: які та відколи?
З 1 квітня діє Наказ Мінфіну від 22.03.2023 р. №148, яким затверджено Порядок заповнення реквізиту «Призначення платежу» платіжної інструкції під час сплати (стягнення) податків, зборів, митних, інших платежів, єдиного внеску на загальнообов'язкове державне соціальне страхування, внесення авансових платежів (передоплати), грошової застави, а також у разі їх повернення. Проте до 1 липня 2023 року ще чинний старий порядок заповнення платіжок. Це підтвердила й ДПСУ.

Та що все ж таки змінює новий порядок? У яких випадках застосовуватиметься новий формат призначення платежу? Як по-новому вказати призначення платежу? Про все це (з прикладами заповнення) - в аналітиці від редакції.

А про те, як за новими правилами фізособі заповнювати платіжку на сплату податків в Е-кабінеті, читайте у роз’ясненні податківців тут.

 

Авансовий звіт та порядок його складання оновлять
З 1 квітня діють змінені правила щодо підтвердження перебування у відрядженні. Але форму авансового звіту вирішили оновити тільки тепер. На сайті Мінфіну оприлюднено проєкт Наказу, яким планується затвердити:

  • форму Звіту про використання коштів / електронних грошей, виданих на відрядження або під звіт (як бачимо, звіт буде перейменований);
  • Порядок складання Звіту про використання коштів / електронних грошей, виданих на відрядження або під звіт. 
    Саму форму Звіту удосконалять, зокрема, у частині розширення можливостей використання різних видів підпису (підписання власноруч або з використанням електронного цифрового підпису відповідно до вимог законів «Про електронні документи та електронний документообіг», «Про електронні довірчі послуги»).

 

З 5 липня діятимуть оновлені форми АН та інших документів для платників акцизу
6 квітня офіційно опубліковано Наказ Мінфіну від 01.02.2023 р. №55, яким внесено зміни до заяви про реєстрацію платника акцизного податку з реалізації пального або спирту етилового, акцизних накладних та РК, заявок на поповнення (коригування) залишку пального, спирту етилового та Порядку їх заповнення. Але запрацюють ці зміни з 5 липня. Однак що думає з цього приводу ДПС, наразі невідомо.

 

Першоквітневі зміни від ДПС

  1. Новації з напряму контрольно-перевірочної роботи ДПС. Законом №2888 внесені зміни до функцій ДПС, розширені права податківців та змінені їхні повноваження щодо зупинення видаткових операцій на рахунках платника податків. Більше про це читайте тут. Крім того, завдяки цьому ж закону відтепер ДПС може арештовувати кошти з е-гаманців в рахунок податкового боргу.
  2. Нові рахунки для сплати податків. З 1 квітня додано нові рахунки для сплати МПЗ з податку на прибуток (коди класифікації доходів бюджету 11025100), ПДФО (11011300) та єдиного податку (18050700).
  3. Зміни в оподаткуванні та адмініструванні ПДВ. Зокрема, за роз’ясненням ДПС, ПЗ з ПДВ виникають на дату списання з електронного гаманця покупця (платника ПДВ) електронних грошей в рахунок оплати вартості товарів/послуг на електронний гаманець їх постачальника (платника ПДВ).

 

Що ще нового розповіли податківці?

  1. Коли платникам ПДВ подавати таблицю даних? Податківці зауважили, що для підтвердження інформації, зазначеної у ПН / РК, платник ПДВ може подати додаткові пояснення та копії документів.
  2. Коли ДПС може визнати ремонтні роботи фіктивними при перевірках? ВС вказав: якщо номенклатура і кількість будівельних матеріалів, зазначених у видаткових накладних, не узгоджується з відомостями, викладеними в актах щодо передачі матеріалів, то це свідчить про нереальність операцій.
  3. Як бути з виконанням обов'язків з РРО у разі повітряної тривоги? ДПС наголошує на можливості несвоєчасно закрити зміну і сформувати щоденні фіскальні звітні чеки (щоденні Z-звіти) через форс-мажорні обставини (повітряну тривогу, відсутність світла тощо).

 

Мінфін додав нові коди до бюджетної класифікації
Наказом від 27.03.2023 р. №154 Мінфін вніс зміни до бюджетної класифікації, затвердженої наказом Мінфіну від 14.01.2011 р. №11.

Нагадаємо, що бюджетна класифікація – це таблиця з кодами надходжень (доходів) бюджету (як державного, так і місцевого). Використовують її всі при здійсненні платежів до бюджетів.

Зокрема, Класифікацію доходів бюджету доповнено 10 новими кодами та 2 позиції змінено. Також змінено деякі позиції у Відомчій класифікації видатків та кредитування державного бюджету.

 

Наближається останній день сплати ЄСВ ФОПами за І квартал 2023 року
19 квітня – граничний день для підприємців зі сплати ЄСВ за І квартал. Але через війну поки що всі ФОПи мають право не сплачувати ЄСВ. Нагадаємо про чинні правила ось тут.

 

Які воєнні пільги скасують для бізнесу заради отримання траншів від МВФ?
Мінфін оприлюднив лист з ухваленими конкретними кроками, необхідними для успішного проходження переглядів та отримання наступних траншів від МВФ. Серед запланованих податкових змін:

  • мобілізація доходів;
  • скасування або поступове припинення більшості податкових відстрочок, запроваджених під час воєнного стану. Це стосується відстрочки на сплату митних зборів з 1 березня 2023 року та скасує решту відстрочок на сплату імпортного мита з 1 червня 2023 року;
  • скасування терміну дії положень ПКУ, запроваджених під час воєнного стану, які послаблювали адміністрування податків і зборів;
  • утримання від запровадження податкових амністій у період дії Програми або від запровадження будь-яких податкових заходів, які поставили б під загрозу податкову базу.

 

Які ще зміни готує влада?

  1. Довідник УКТ ЗЕД хочуть знов оновити. Уряд ухвалив законопроєкт, яким пропонується привести окремі коди товарів УКТ ЗЕД, зазначені у статтях 282, 287 та розділі ХХ «Прикінцеві та перехідні положення» Митного кодексу України, у відповідність до нової версії УКТ ЗЕД.
  2. Пільговий режим оподаткування пального пропонують зберегти на весь період воєнного стану. У ВРУ зареєстровано проєкт Закону №9174 зі змінами до ПКУ щодо збереження пільгового режиму оподаткування пального на період воєнного стану.
  3. Гетманцев пропонує надати пільги платникам податку на прибуток – благодійникам. Законопроєктом №9177 пропонується на час війни дозволити платникам податку на прибуток не збільшувати фінрезультат до оподаткування у разі надання коштів або товарів, робіт, послуг неприбутківцям у розмірі, що не перевищує 10% оподатковуваного прибутку попереднього звітного року.

 

Які кадрові документи необхідно вести під час війни та де їх зберігати?
Через війну Держпраці рекомендує створити цифрові копії кадрових документів. Їх доцільно розмістити на кількох носіях у різних регіонах (жорсткі диски комп’ютерів, флеш-накопичувачі, зовнішні жорсткі диски, картки пам’яті) або зберегти у хмарних сховищах.

 

Оновлено звіти з праці за формою №1-ПВ
Держстат оновив форми державного статистичного спостереження:

  • №1-ПВ (місячна) «Звіт із праці» та №1-ПВ (квартальна) «Звіт із праці» (Наказ від 30.03.2023 р. №128);
  • №1-ПВ (умови праці) (один раз на два роки) «Звіт про умови праці, пільги та компенсації за роботу зі шкідливими умовами праці» (Наказ від 30.03.2023 р. №127).

Але вперше звітувати за новими формами потрібно буде вже у 2024 році.

 

Як працюватимемо та відпочиватимемо у квітні у зв’язку з Великоднем?
Завдяки Великодню українці мали б мати подовжені вихідні з 15 по 17 квітня. Але через війну працівники працюватимуть у понеділок 17 квітня 2023 р. з оплатою праці, як у звичайний (несвятковий) робочий день. Більше подробиць – у новині.

 

Інші новини

  1. Банки зможуть дистанційно ідентифікувати клієнтів для видачі ЕЦП. Нацбанк передбачив кілька варіантів здійснення дистанційної ідентифікації клієнтів під час видачі банками ЕЦП шляхом комбінування затверджених методів. Серед них – використання віддаленого ЕЦП «Дія. Підпис».
  2. Що змінилося в роботі «Приват24 для бізнесу» з 1 квітня? ПриватБанк розповів про нові можливості в «Приват24 для бізнесу» через перехід на нове покоління системи електронних платежів НБУ (СЕП НБУ 4.0).
  3. КМУ спростив ідентифікацію особи для отримання ЕЦП. Уряд ухвалив постанову, яка дозволяє отримати кваліфікований електронний підпис відповідно до вимог ЄС. Ухвалена постанова дозволяє використовувати більше способів ідентифікації особи.

Слава Україні!
Ваш «Дебет-Кредит»

Автор: «Дебет-Кредит»

Джерело: «Дебет-Кредит»

Рубрика: «Дебет-Кредит»/Новини порталу

Зверніть увагу: новинна стрічка «Дебету-Кредиту» містить не тільки редакційні матеріали, але також статті сторонніх авторів, роз'яснення співробітників фіскальної служби тощо.

Дані матеріали, а також коментарі до них, відображають виключно точку зору їх авторів і можуть не співпадати з точкою зору редакції. Редакція не ідентифікує особи коментаторів, не модерує тексти коментарів та не несе відповідальності за їх зміст.

30 днiв передплати безкоштовно!Оберiть свiй пакет вiд «Дебету-Кредиту»
на мiсяць безкоштовно!
Спробувати

Усі новини рубрики «Новини порталу»