• Посилання скопійовано

«Дебет-Кредит» за тиждень. Найкоротші бухгалтерські новини за 22 – 28 травня

Як перевірятимуть нарахування та сплату ПДФО, ЄСВ і ВЗ; що Мінфін планує змінити у прийнятті рішень щодо заблокованих ПН/РК; які нюанси надання відпусток під час війни та якою буде мінзарплата у 2024 році? Про це (і не тільки) ми говорили минулого тижня

«Дебет-Кредит» за тиждень. Найкоротші бухгалтерські новини за 22 – 28 травня

Як перевірятимуть нарахування та сплату ПДФО, ЄСВ і ВЗ: методика від ДПС
Наказом від 04.05.2023 р. №322 ДПСУ затвердила Методику проведення перевірки достовірності, повноти нарахування та сплати податку на доходи фізичних осіб, єдиного внеску на загальнообов’язкове державне соціальне страхування та військового збору. Вона містить інформацію щодо:

  • обсягів інформації, яка має бути перевірена та висвітлена в матеріалах перевірки;
  • способів викладення в матеріалах перевірки фактів та обставин;
  • способів обґрунтування висновків.

Метою документальної перевірки ПДФО, військового збору та єдиного внеску буде встановлення правильності та своєчасності їхнього нарахування та сплати (перерахування), а також відображення в обліку та звітності.

 

Порядок прийняття рішень комісією ДПС щодо заблокованих ПН/РК зміниться
Мінфін повторно оприлюднив проєкт змін до Порядку прийняття рішень про реєстрацію / відмову в реєстрації ПН та РК в ЄРПН.

Зокрема, передбачено, що рішення про реєстрацію / відмову в реєстрації ПН/РК у Реєстрі, реєстрацію яких зупинено, прийматимуть комісії з питань зупинення реєстрації податкової накладної / розрахунку коригування в Реєстрі територіальних органів ДПС. Комісія надсилатиме його платнику ПДВ засобами електронного зв’язку в електронній формі.

 

З 23 травня діє підкоригована Інструкція про порядок нарахування і сплати ЄСВ
23 травня набрав чинності наказ Мінфіну від 25.04.2023 р. №212, яким внесено зміни до Інструкції про порядок нарахування і сплати єдиного внеску на загальнообов'язкове державне соціальне страхування.

Зміни затверджено у зв’язку з прийняттям Закону №2888-ІХ, яким внесено зміни до Закону про ЄСВ, втратою чинності з 1 грудня 2022 року Закону «Про платіжні системи та переказ коштів в Україні», а також використанням нових термінів, запроваджених Законом «Про платіжні послуги».

 

Що нового розповіла ДПС?

  1. Порядок подання повідомлень про відкриття/закриття рахунків платників податків оновлять. ДПС оприлюднила проєкт змін до Порядку подання повідомлень про відкриття/закриття рахунків платників податків у банках та інших фінустановах до ДПС. За ними до ДПС надходитимуть дані щодо відкриття/закриття е-гаманців.
  2. Які е-реєстри відкриті для платників податків під час війни? ДПС забезпечила можливість платникам податків отримувати інформацію з таких публічних е-реєстрів: Реєстр неприбуткових, Реєстр платників ЄП, Реєстр страхувальників та Реєстр платників ПДВ.
  3. Які обов’язкові реквізити повинен містити фіскальний звітний чек? Чеки всіх звітів повинні містити такі загальні реквізити: назву і адресу господарської одиниці; ІПН, перед яким друкуються великі літери «ПН», фіскальний та заводський номери РРО, логотип виробника.
  4. Які ПН не можуть бути підставою визнання податкового кредиту? ПН, які стали підставою для формування податкового кредиту, виписані від імені особи, яка заперечує свою участь у підписанні первинних документів, не можуть вважатися належно оформленими та підписаними уповноваженою особою.
  5. Які нюанси подання звітної нової декларації? Платник податків має право повторно надсилати податкові декларації у разі виправлення помилок до закінчення їх граничного строку подання, вказавши при цьому тип документа «звітний новий».

 

Наближається граничний термін сплати податків за квітень
Податківці нагадують, що платники податків мають сплатити податки за квітень 2023 року до 30 травня (цей вівторок) включно. Але ті, хто поки що не має можливості сплатити податки та підтвердив це, зможуть сплатити після закінчення війни.

 

15 червня – останній день для переходу зі спецгрупи на 3 групу ЄП для новостворених СГ
Звертаємо увагу, що суб’єкти господарювання (новостворені), які з дати державної реєстрації обрали спрощену систему оподаткування за ставкою 2%, можуть перейти з 01.07.2023 р. на ставку єдиного податку у розмірі 5%. Для цього потрібно подати заяву про зміну ставки ЄП не пізніше ніж за 15 календарних днів до початку ІІІ кварталу 2023 року, тобто до 15 червня 2023 року.

 

Плата за землі ТОТ або там, де ведуться бойові дії: правила для 2022 – 2023 років
Законом №3050, який набрав чинності з 06.05.2023 р., внесено зміни до ПКУ. Зокрема, викладено в новій редакції п. 69.14 підрозділу 10 розділу ХХ ПКУ, яким встановлено ненарахування і несплату плати за землю, що пов’язано з військовою агресією рф і воєнним станом. Хто саме може не платити і як це документально оформити, читайте у статті від редакції.

 

Під час війни працівника викликали у військкомат: які дії роботодавця?
Держпраці наголосила, що однією з підстав увільнення є повістка, видана військовозобов’язаному. Для цього потрібно:

  • видати наказ про увільнення працівника від роботи. У ньому слід зазначати такі відомості: прізвище, ім’я та по батькові працівника; посада, дата та підстава увільнення працівника (з доданням відповідного документа);
  • у табелі робочого часу дні увільнення потрібно відображати за кодом «ІН» або 22 (інший невідпрацьований час, що передбачає законодавство, – виконання державних і громадських обов’язків, допризовна підготовка, військові збори тощо).

Окремо Держпраці роз’яснила процедуру бронювання працівників.

 

Відпустки під час війни: які нюанси?

  1. Якої тривалості може надаватися відпустка без збереження зарплати на період воєнного стану? За домовленістю сторін відпустка без збереження зарплати працівнику, який виїхав за межі території України або набув статусу ВПО, може надаватись на більший термін ніж 90 к.д., який не може перевищувати періоду дії воєнного стану.
  2. Що зі стажем для щорічної відпустки мобілізованих працівників? У період проходження військової служби працівники не набувають права на щорічну основну відпустку у роботодавця. Цей період не входить до стажу, що дає право на таку відпустку.
  3. Чи можуть надаватися працівникам додаткові відпустки під час війни? Можливість оформлення протягом воєнного стану щорічних додаткових, соціальних, навчальних та інших відпусток тривалістю та на умовах, визначених законодавством про відпустки, не обмежується. Про це тут.
  4. Чи може роботодавець перенести щорічну відпустку працівника без його згоди? Держпраці наголошує, що роботодавець не має права перенести щорічну відпустку працівника, термін надання якої визначено графіком надання відпусток, на інший період без згоди працівника.
  5. Відмова у відпустці без збереження з/п, якщо працівник за кордоном. Приводом трудового спору стало звільнення за прогул без поважної причини працівниці, яка перебуває за кордоном і подала заяву на відпустку для догляду за дитиною. Чому роботодавець відмовив у наданні відпустки і чи мав він на це право? Читайте у статті від редакції.

 

Роботодавців хочуть зобов'язати погоджувати граничний строк оплати відпустки з працівником
19 травня у ВРУ зареєстровано проєкт Закону №9309 щодо строків оплати відпусток.

Нагадаємо, що на сьогодні передбачено, що зарплата працівникам за весь час відпустки виплачується до початку відпустки, якщо інше не передбачено трудовим або колективним договором. На думку авторів законопроєкту, такі норми щодо відтермінування виплат на більш пізній момент, граничні строки якого не визначені, погіршують умови виплат працівнику.

У зв’язку з цим пропонується прописати, що виплата заробітної плати в інший строк проводиться за погодженням з працівником, але не пізніше дня закінчення відпустки.

 

Приймаємо на роботу сезонного працівника: оформлення та оплата праці
Певні роботи, які виникають на підприємствах, мають виключно сезонний характер. Наприклад, збирання урожаю овочів, фруктів тощо. Виконувати такі роботи можуть сезонні працівники. Які особливості їх регулювання – читайте в аналітичному матеріалі редакції.

 

Інші новини

  1. Якою буде мінзарплата у 2024 році? За даними Мінекономіки, на 2024 рік розмір мінімальної зарплати планують встановити на рівні 7651 грн (наразі 6700 грн), а розмір посадового окладу працівника І тарифного розряду ЄТС – 3443 грн.
  2. Що змінить запровадження е-ТТН в Україні? З 1 серпня вантажні автоперевезення по Україні потрібно буде здійснювати з обов’язковим оформленням е-ТТН, але наразі не прийнято відповідного Закону. Тож говорити про обов’язок поки що зарано.
  3. Раді пропонують обмежити продаж сигарет в duty-free. У ВРУ зареєстровано законопроєкт №9315, яким пропонується заборонити на час воєнного стану поміщення і продаж у магазинах безмитної торгівлі (дьюті фрі) вироблених в Україні тютюнових виробів.
  4. ДРС виступає за максимальну діджиталізацію перевірок контролюючих органів. За словами голови ДРС, підприємці матимуть особистий електронний кабінет, де зможуть залишити скаргу/заяву/пропозицію, а також швидко отримати інформацію із достовірного джерела.
  5. Влада планує змінити каральну систему перевірок на сервісну. Міжвідомча робоча група рекомендувала змінити у сфері загальних регуляторних правил каральну систему перевірок на сервісну. Зокрема, планується запровадити добровільне страхування та аудит діяльності компаній для зменшення кількості і частоти перевірок.

Пропозиція, яка буває лише раз на рік!

Ви хотіли б потрапити на Великий Бухгалтерський Семінар безкоштовно? Завдяки цій пропозиції у Вас є така можливість!

Ба більше: Ви зможете на цілий рік забезпечити собі доступ до надзвичайно затребуваного пакета «Професіонал» на Бухгалтерській Відеоплатформі №1!

Що ж треба зробити?

Оформте передплату на 12 місяців пакета «Професіонал», і ми подаруємо Вам квиток на найголовнішу подію для бухгалтерів! Зі знижкою до -73% ціна на пакет зовсім крихітна — лише від 279 грн/міс.!


Слава Україні!
Ваш «Дебет-Кредит»

Автор: «Дебет-Кредит»

Джерело: «Дебет-Кредит»

Рубрика: «Дебет-Кредит»/Новини порталу

Зверніть увагу: новинна стрічка «Дебету-Кредиту» містить не тільки редакційні матеріали, але також статті сторонніх авторів, роз'яснення співробітників фіскальної служби тощо.

Дані матеріали, а також коментарі до них, відображають виключно точку зору їх авторів і можуть не співпадати з точкою зору редакції. Редакція не ідентифікує особи коментаторів, не модерує тексти коментарів та не несе відповідальності за їх зміст.

30 днiв передплати безкоштовно!Оберiть свiй пакет вiд «Дебету-Кредиту»
на мiсяць безкоштовно!
Спробувати

Усі новини рубрики «Новини порталу»