• Посилання скопійовано

«Дебет-Кредит» за тиждень. Найкоротші бухгалтерські новини за 19 – 25 червня

Що поправили у законопроєкті №8401 до другого читання, яким буде блокування ПН/РК та розгляд скарг на них з 8 липня, як з 1 липня потрібно буде заповнювати платіжки для сплати податків та ЄСВ, які наслідки для бізнесу матиме непродовження карантину

«Дебет-Кредит» за тиждень. Найкоротші бухгалтерські новини за 19 – 25 червня

Комітет Гетманцева визначився з остаточною версію законопроєкту №8401 та рекомендував ВРУ прийняти його
21 червня Комітет з питань фінансів, податкової та митної політики ВРУ розглянув та підтримав до другого читання законопроєкт №8401. З текстом порівняльної таблиці до законопроєкту можна ознайомитися тут.

Докладно про правки до законопроєкту до ІІ читання ми розповідали в окремих новинах:

Я. Железняк підкреслив, що набрання чинності законом відбудеться 1 серпня, а розгляд у залі ВРУ – ще у поточному місяці.

 

Блокування ПН/РК та розгляд скарг на них: як це буде з 8 липня?

8 липня 2023 року набере чинності постанова КМУ від 02.06.2023 р. №574. Нею внесено зміни до порядку зупинення реєстрації ПН/РК, а також до порядку розгляду скарг на такі рішення. Докладно про те, що цікавого принесе ця постанова та на що слід звернути увагу платникам ПДВ, - читайте у статті від редакції.

Також звертаємо увагу, що з 20 червня діють зміни до критеріїв ризиковості платників ПДВ. Тепер таким критерієм є відсутність у юрособи відкритих рахунків не тільки у банках, але й у небанківському надавачу платіжних послуг.

 

Як з 1 липня потрібно буде заповнювати платіжки для сплати податків та ЄСВ?

Податківці нагадують, що платники податків під час сплати податків, зборів та ЄСВ з 1 липня 2023 року повинні використовувати виключно структурований формат реквізиту «Призначення платежу» платіжної інструкції відповідно до міжнародного стандарту ISO 20022 (наказ Мінфіну від 22.03.2023 р. №148).

Зокрема, реквізити «Призначення платежу» платіжної інструкції передбачають поля встановленого формату: «Код виду сплати» та «Додаткова інформація запису».

Докладно про заповнення платіжок за новими правилами (з прикладами) ми раніше розповідали тут.

 

Що ще розповіла ДПС?

  1. Не пропустіть! 30 червня – останній день сплати податків за травень. За даними ДПС, ця п’ятниця, 30 червня, є граничним терміном сплати податкових зобов’язань за травень 2023 року. Але ті, хто поки що не має можливості сплатити податки та підтвердили це, зможуть сплатити після закінчення війни.
  2. За якою формою слід звітувати за ІІ квартал з ПДФО, ВЗ та ЄСВ? ДПС наголосила, що податкові агенти вперше подають єдину звітність за оновленою формою починаючи з 1 жовтня 2023 року за звітний період – ІІІ квартал 2023 року. Тож за ІІ квартал слід звітувати за старою формою.
  3. Як перевірятимуть нарахування та сплату податку на прибуток? ДПС наказом від 09.06.2023 р. №445 затвердила Методику проведення перевірки достовірності, повноти нарахування та сплати податку на прибуток. Вона містить інформацію щодо обсягів інформації, яка має бути перевірена та висвітлена в матеріалах перевірки; способів викладення в матеріалах перевірки фактів та обставин, а також способів обґрунтування висновків.
  4. Декларацію та форми АН, РК та заяв для платників акцизу планують оновити. Оприлюднено проєкт наказу Мінфіну, метою якого є приведення нормативки щодо форм АН, заяв та декларації платників акцизу у відповідність до вимог Закону №2888-IX та виправлення окремих технічних і логічних неузгодженостей. Також звертаємо увагу, що з 5 липня для платників акцизу діятимуть удосконалені форми документів, необхідні для функціонування системи електронного адміністрування реалізації пального та спирту етилового.
  5. Торговцям нагадали про обов’язковість платіжних терміналів. ДПС попередила, що наразі почали надходити скарги громадян щодо незабезпеченння продавцями товарів можливості проведення розрахунків за допомогою платіжних карток та банківських терміналів.

 

З 1 липня повертаються стандартні ставки ПДВ та акцизу на пальне і нафтопродукти

Нагадаємо, що з 17 березня по 29 вересня 2022 року включно були встановлені нульові ставки акцизу на деяке пальне та нафтопродукти. З 30 вересня 2022 року нульові ставки на ці товари були скасовані і запроваджені знижені ставки акцизу.

Одночасно із запровадженням знижених ставок було прописано і строк, до якого вони діють – до 1 липня 2023 року. І ось з 1 липня ми повертаємося до стандартних ставок, які діяли до 17.03.2022 р. А також скасовується ставка ПДВ 7% на пальне, нафту і сирі нафтопродукти. Докладніше читайте у статті від редакції.

 

Якщо Уряд не продовжить дію карантину через COVID-19: які наслідки будуть для бізнесу?

Нагадаємо, що поки що в Україні карантин діє до 30 червня включно. Хоча ВООЗ вже оголосила про завершення дії надзвичайної ситуації у галузі суспільної охорони здоров'я, що була оголошена через коронавірусну інфекцію в березні 2020 року.

До того ж Уряд  13 червня ухвалив законопроєкт №9405 про зміни до ПКУ, пов'язані із завершенням карантину, встановленого через COVID-19. Та коли буде прийнято цей закон і коли він почне працювати, наразі невідомо.

Але часу до 30 червня залишається обмаль. Тому маємо чекати на офіційне повідомлення від МОЗ, і можливо, що воно буде щодо завершення карантину.

Які будуть наслідки для бізнесу у разі непродовження дії карантину? Читайте тут.

 

Свіжі урядові рішення

По-перше, затверджено нові акцизні марки для алкогольних напоїв та тютюнових виробів. Постановою від 19.06.2023 р. №618 Уряд затвердив нові зразки марок акцизного податку для алкогольних напоїв вітчизняного та імпортного виробництва, а також тютюнових виробів, тютюновмісних виробів для електричного нагрівання (ТВЕН) за допомогою підігрівача з електронним управлінням і рідин, що використовуються в електронних сигаретах, вітчизняного та імпортного виробництва. ДПС доручено забезпечити виготовлення та продаж нових марок акцизного податку з 25 серпня 2023 р. Марки попереднього зразка припинять продавати з 1 вересня 2023 року.

По-друге, скасовано необхідність ведення книг відгуків і пропозицій. Кабмін постановою від 16.06.2023 р. №614 затвердив нові Правила побутового обслуговування населення. Ці Правила визначають основні вимоги до побутового обслуговування населення і встановлюють особливості регулювання відносин між споживачем та виконавцем у наданні побутових послуг на території України. Крім того, цією постановою скасовано вимогу щодо ведення книги відгуків і пропозицій у сфері надання послуг.

 

Щорічні відпустки: як надавати у 2023 році?

Незважаючи на війну, літо настало за розкладом, і воно у розпалі. Тож у бухгалтерів виникають запитання щодо надання й оплати відпусток. В окремій аналітиці ми відповіли на деякі зі запитань, які ставлять найчастіше:

  • що з обмеженнями кількості днів щорічної основної відпустки під час війни?
  • які відпустки є щорічними, крім основної?
  • чи вплинула війна на порядок надання щорічних додаткових відпусток? Чи потрібно для їх надання також складати графік?
  • як надається щорічна відпустка зовнішньому сумісникові?
  • що робити, якщо на період щорічної відпустки припадають святкові або неробочі дні?

 

Хто має право на оплату лікарняного в розмірі 100% середньої зарплати?

ПФУ зазначила, що допомогу по тимчасовій непрацездатності виплачують застрахованим особам у розмірі 100 % середньої зарплати за наявності у них понад вісім років страхового стажу та в деяких випадках. Про них розповідаємо у цій новині.

 

Інші новини

  1. Відтепер на порталі «Дія» можна автоматично закрити ФОПа. Для подання заяви потрібно авторизуватися в «Дії» та обрати послугу «Автоматичне закриття ФОПа». Уся необхідна інформація підтягнеться у заяву з ЄДР. Далі потрібно перевірити дані та підписати заяву ЕЦП. Крім того, Мінцифри анонсувало, що незабаром у «Дії» з'являться сервіси, завдяки яким можна буде швидше ввезти і переоформити в разі купівлі-продажу автомобіль. А фізособи матимуть не лише е-паспорти, а і е-дипломи – документи про освіту нарешті з'являться у «Дії».
  2. В Україні планують запровадити норми для бронювання ФОПів та гіг-спеціалістів. У Мінекономіки обговорюють можливості, як зробити ФОПів і гіг-спеціалістів доступними для бронювання від мобілізації. Про це повідомив Сергій Сметанко, директор департаменту економбезпеки і оборони Мінекономіки.
  3. Банки та обмінники не зможуть відмовляти в обміні «зношеної» валюти. Нацбанк здійснив комплекс заходів для врегулювання непорозумінь під час здійснення валютно-обмінних операцій, а також для мінімізації впливу людського фактору на визначення ступеня зношеності іноземної валюти.
  4. Закон про зайнятість населення планують оновити. Мінекономіки приведе норми законів «Про зайнятість населення» та «Про загальнообов’язкове державне соціальне страхування на випадок безробіття» у відповідність до Закону №2073-ІХ «Про адміністративну процедуру».
  5. З 22 червня діють закони для підтримки виробництва дронів в Україні. Президент підписав закони щодо підтримки виробництва дронів шляхом звільнення на час війни від ПДВ і мита ввезення складових БПЛА, що ввозяться підприємствами для власної виробничої діяльності з виробництва та ремонту БПЛА. Ці закони діють з 22 червня.

Слава Україні!
Ваш «Дебет-Кредит»

Автор: «Дебет-Кредит»

Джерело: «Дебет-Кредит»

Рубрика: «Дебет-Кредит»/Новини порталу

Зверніть увагу: новинна стрічка «Дебету-Кредиту» містить не тільки редакційні матеріали, але також статті сторонніх авторів, роз'яснення співробітників фіскальної служби тощо.

Дані матеріали, а також коментарі до них, відображають виключно точку зору їх авторів і можуть не співпадати з точкою зору редакції. Редакція не ідентифікує особи коментаторів, не модерує тексти коментарів та не несе відповідальності за їх зміст.

30 днiв передплати безкоштовно!Оберiть свiй пакет вiд «Дебету-Кредиту»
на мiсяць безкоштовно!
Спробувати

Усі новини рубрики «Новини порталу»