• Посилання скопійовано

«Дебет-Кредит» за тиждень. Найкоротші бухгалтерські новини за 3 – 9 липня

Нова форма ПН і зміни декларацій з ПДВ та податку на прибуток; відтерміновано новий формат платіжок податків та ЄСВ; нові довідники податкових пільг; роботодавцям можуть повернути виплати мобілізованим, а Президент- ветувати скасування воєнних податкових пільг

«Дебет-Кредит» за тиждень. Найкоротші бухгалтерські новини за 3 – 9 липня

Повний перехід на новий формат платіжок при сплаті податків та ЄСВ перенесено на 1 грудня
Нагадаємо, що з квітня діє новий Порядок заповнення реквізиту «Призначення платежу» платіжної інструкції під час сплати (стягнення) податків, зборів, митних, інших платежів, ЄСВ, внесення авансових платежів (передоплати), грошової застави, а також у разі їх повернення. А до 1 липня діяв перехідний період.

Проте банки не встигли підготуватися до нових правил. І тому вони звернулися через НАБУ для врегулювання питання відтермінування необхідності обов'язкового заповнення клієнтами банків реквізиту «Призначення платежу» платіжної інструкції під час сплати (стягнення) податків, зборів, митних, інших платежів, ЄСВ, внесення авансових платежів (передоплати), грошової застави, а також у разі їх повернення у структурованому форматі.

НБУ відреагував на звернення і вказав, що він зобов'язує банки забезпечити перехід на використання виключно структурованого призначення платежу під час сплати податків та зборів до 01.12.2023 р. Тож СГ потрібно заповнювати платіжки за правилами обслуговуючого банку.

 

Увага! Затверджено нову форму ПН та зміни до декларації з ПДВ
Мінфін наказом від 17.05.2023 р. №256 вніс зміни до Порядків складання ПН та РК й заповнення декларації з ПДВ.
Самі форми ПН та декларації залишаться незмінними, крім окремої примітки до ПН та рядка 20.2.1 декларації щодо суми бюджетного відшкодування з ПДВ. У ньому тепер згадується не тільки про перерахування сум відшкодування на рахунок платника у банку, але й у небанківському надавачу платіжних послуг. Відповідні зміни внесено й до уточнюючого розрахунку з ПДВ.

 

Мінфін знову оновив декларацію з прибутку
Наказом Мінфіну від 07.06.2023 р. №302 (у редакції наказу Мінфіну від 28.06.2023 р. №353) оновлено додаток РІ до декларації з податку на прибуток. Зроблено це з метою реалізації положень Закону №2888-ІХ щодо платіжних послуг.

Але додаток РІ є невіддільною частиною декларації. Тому всі платники податку на прибуток знов отримали оновлену форму.
Також внесено косметичні правки до додатка ДІЯ до цієї декларації (рядок 06.3 ДІЯ). Зокрема, рядок за кодом 3 викладено у новій редакції.

 

Що ще нового у ДПС?

  1. Нові довідники податкових пільг. ДПСУ оприлюднила нові довідники податкових пільг №117/1 та №117/2 (станом на 01.07.2023 р.). У них надано перелік пільг із податку на прибуток, плати за землю, ПДВ, акцизного податку, податку на нерухомість, місцевих податків та зборів.
  2. Оновлено форму акта та порядок оформлення результатів перевірок ДПС. Наказом Мінфіну №291 внесено зміни до Порядку оформлення результатів документальних перевірок. Це пов’язано з дією нових правил визначення податкового номера платника податків та можливістю використання платниками податків е-гаманців.
  3. ДПС розробила законопроєкт щодо правил адміноскарження рішення про неврахування таблиці даних. Ним буде забезпечено право платників ПДВ на адміноскарження рішення про неврахування таблиці даних і рішення про відповідність платника податку на додану вартість критеріям ризиковості платника податку.
  4. Оновлено «Єдине вікно подання електронної звітності». До версії 1.31.9.0 станом на 29.06.2023 р., зокрема, додано форми нової декларації з прибутку та додатків до неї, а також нові форми для платників акцизу. Цей комплект програмного забезпечення включає в себе зміни та доповнення з 01.01.2023 р. до 29.06.2023 р. включно та встановлюється тільки на релізи Системи версії 1.31.
  5. Як з 8 липня змінився порядок блокування ПН та РК? У ДПС наголосили, що з 8 липня проводиметься автоматична реєстрація заблокованих ПН у разі прийняття рішення про виключення платника ПДВ з переліку ризикових та рішення про врахування таблиці даних.

 

Президента просять накласти вето на скасування воєнних податкових пільг
Нагадаємо, що 5 червня на сайті Президента було зареєстровано петицію з проханням накласти вето на законопроєкт №8401 (він вже прийнятий у другому читанні і очікує на підпис Президента). Автор петиції наголосив, що обставини, які стали причиною прийняття податкових пільг, нині не зникли.

Наразі петиція набрала понад 22 тис. голосів. Якщо вона набере 25 тисяч голосів, Президент повинен буде її розглянути та надати свою відповідь.

 

До уваги роботодавців!

  1. Нардепи пропонують повернути виплату мобілізованим середнього заробітку. У ВРУ зареєстровано законопроєкт №9447 щодо врегулювання питання виплат середнього заробітку мобілізованим працівникам, що проводяться за рахунок коштів Держбюджету. Ним пропонується повернення виплат середнього заробітку працівникам, призваним на строкову військову службу, військову службу за призовом осіб офіцерського складу, військову службу за призовом під час мобілізації, на особливий період, військову службу за призовом осіб із числа резервістів в особливий період або прийнятими на військову службу за контрактом на підприємствах, у яких вони працювали на час призову, та компенсації її із бюджету за кошти держбюджету.
  2. Проведення атестації робочих місць за умовами праці скасували на час війни. Уряд затвердив постанову щодо надання можливості перенесення чергової атестації, строк проведення якої настав під час війни. Вона може бути проведена протягом шести місяців з дня припинення чи скасування воєнного стану. Постанова почала діяти з 6 липня.
  3. Премія після звільнення: як оподаткувати та відобразити у звітності? Як відобразити у додатках Д1 та 4ДФ єдиної звітності премію за 2022 рік, яку було нараховано у травні 2023 р. звільненому працівникові? Читайте у статті від редакції.

 

Відпустки під час війни

  1. Які особливості нарахування відпусткових? Під час війни змінилися не лише правила надання відпусток. Подекуди іншими стали і правила розрахунку відпусткових. У цій статті ми розглянули їх не лише в теорії, а й на прикладах.
  2. Якою тривалістю надають безоплатні відпустки працівникам, які виїхали з України під час війни? Держпраці наголосила, що у період дії воєнного стану роботодавець за заявою працівника, який виїхав за межі території України або набув статусу ВПО, в обов’язковому порядку надає йому відпустку без збереження зарплати тривалістю, визначеною у заяві, але не більше 90 к. дн.
  3. Як впливають неоплачувані відпустки на стаж для щорічних відпусток? Працівник тривалий час був у відпустці без збереження зарплати, а тепер звільняється. Чи треба платити йому компенсацію за невикористану щорічну основну відпустку? Читайте у роз’ясненні від редакції.
  4. Чи надається під час війни податкова відпустка ФОПам-«єдинникам»? Хто саме має на неї право? На який термін надається відпустка? Чи є сенс її оформлювати під час війни? Які наслідки проведення госпдіяльності протягом відпустки? Що зі сплатою ЄСВ під час відпустки? Читайте в аналітиці від редакції.

 

Три новації від Нацбанку
По-перше, поповнення карток готівкою через термінали потребуватиме телефону. З 1 серпня квитанції за результатами операцій із внесення готівки за допомогою терміналів для її зарахування на рахунки додатково повинні містити номер мобільного телефону платника. Такі норми передбачено постановами Правління Нацбанку №90 та №89.

По-друге, змінено вимоги щодо внесення готівки через ПТКС. НБУ уточнив вимоги до надавачів платіжних послуг та їх комерційних агентів під час проведення ними операцій із внесення готівки, зокрема через ПТКС. Так, з 1 серпня 2023 року додаються реквізити до квитанцій, які формуються під час здійснення готівкових операцій з використанням платіжних пристроїв.

По-третє, НБУ додатково стабілізував обмін готівкової інвалюти. З 1 липня НБУ дав змогу небанківським фінансовим установам знімати без обмежень за сумою національну та іноземну валюту з їхніх рахунків у банках для підкріплення готівкою власних кас або кас відокремлених підрозділів.

 

Інші новини

  1. Мінекономіки оновило Класифікатор професій ДК 003:2010. Наказом Мінекономіки від 23.06.2023 р. №6312 затверджено Зміни №12 до нацкласифікатора ДК 003:2010. Зокрема, до ДК 003:2010 внесли 29 професійних назв робіт. Водночас скасували 10 професійних назв робіт, а ще щодо 15 позицій є зміни назв.
  2. З 4 липня діє порядок перевірок суб'єктів первинного фінмоніторингу. З 4 липня діє Порядок здійснення нагляду у сфері запобігання та протидії легалізації (відмиванню) доходів, одержаних злочинним шляхом, фінансуванню тероризму та розповсюдження зброї масового знищення за діяльністю суб’єктів первинного фінмоніторингу.
  3. Президент підтримав обмеження доступу до сайтів «нечесних» інтернет-магазинів. Ще 10 червня ВРУ прийняла у цілому законопроєкт №6134. Ним пропонується надати Держпродспоживслужбі можливість звертатися до провайдера щодо обмеження доступу до сайту інтернет-магазинів у разі нечесної підприємницької практики. 5 липня Президент підписав Закон.
  4. Тариф на воду не зміниться. НКРЕКП скасувала рішення від 29 червня про підвищення тарифу на воду. Очікувалося, що у середньому платіжки за воду зростуть на 60 гривень.
  5. Комітет ВРУ підтримав скасування Різдва 7 січня. Комітет з питань соцполітики рекомендував ВРУ прийняти законопроєкт №9431. Ним запропоновано перенести три свята на інші дати. Зокрема, 15 липня буде Днем Української Державності, 1 жовтня - День захисників і захисниць України, а 25 грудня – Різдво Христове.

Передплату-2024 розпочато!

Оформіть передплату на ваш улюблений пакет Бухгалтерського сервісу «Дебет-Кредит» і отримайте знижку до 62% та ще й «ПКУ-2024» на додачу! Пропозиція діє на три найпопулярніші наші пакети: «Профі», «Профі Плюс» та «Профі плюс Паперовий».

Не пропустіть, адже найнижчі ціни бувають лише в липні!


Слава Україні!
Ваш «Дебет-Кредит»

Автор: «Дебет-Кредит»

Джерело: «Дебет-Кредит»

Рубрика: «Дебет-Кредит»/Новини порталу

Зверніть увагу: новинна стрічка «Дебету-Кредиту» містить не тільки редакційні матеріали, але також статті сторонніх авторів, роз'яснення співробітників фіскальної служби тощо.

Дані матеріали, а також коментарі до них, відображають виключно точку зору їх авторів і можуть не співпадати з точкою зору редакції. Редакція не ідентифікує особи коментаторів, не модерує тексти коментарів та не несе відповідальності за їх зміст.

30 днiв передплати безкоштовно!Оберiть свiй пакет вiд «Дебету-Кредиту»
на мiсяць безкоштовно!
Спробувати

Усі новини рубрики «Новини порталу»