• Посилання скопійовано

«Дебет-Кредит» за тиждень. Найкоротші бухгалтерські новини за 8 - 14 січня

Нові бюджетні рахунки для всіх областей; заповнення єдиної звітності з ПДФО, ВЗ та ЄСВ (поради ПФУ); законопроєкт про мобілізацію повернуто на доопрацювання, а Держстат оприлюднив новий індекс інфляції. Про це (і не тільки) ми говорили минулого тижня

«Дебет-Кредит» за тиждень. Найкоротші бухгалтерські новини за 8 - 14 січня

Нові бюджетні рахунки – вже для всіх областей

Нагадуємо, що з 1 січня діють нові бюджетні рахунки на 2024 рік (не для всіх податків!). Дані про нові рахунки вже опубліковано для всіх областей та м. Києва. Переглянути їх можна тут.

Оновлення стосується екоподатку, акцизу щодо авто та дивідендів держпідприємств. Рахунки для ЄСВ та інших податків залишилися незмінними.

Проте загальної інформації від ДПС так й немає.

 

Хто сплачуватиме земельний податок і хто звільняється від нього у 2024 році?

Органи місцевого самоврядування самостійно встановлюють ставки плати за землю та пільги щодо земельного податку, що сплачується на відповідній території. Відповідні рішення є доступними на сайті територіальних громад. Докладніше читайте у роз’ясненні податківців за посиланням.

 

Що ще цікавого розповіли податківці?

  1. Чи штрафує ДПС за помилки в полі «Код виду сплати» платіжок на сплату ЄСВ та податків? Законодавством не передбачено відповідальність платників податків у разі неправильного заповнення полів «Код виду сплати» або «Додаткова інформація запису» реквізиту призначення платежу у платіжках.
  2. На які види виплат з оплати праці не діють готівкові обмеження? Податківці підкреслили, що виплати, пов’язані з оплатою праці – це виплати, віднесені до фонду оплати праці, а також до інших виплат, що не належать до цього фонду.
  3. Помилково сплатили ПДВ на бюджетний рахунок замість СЕА: як повернути? У заяві на помилково сплачений податок платник зазначає назву помилково та/або надміру сплаченого ПДВ, його суму, дату сплати і реквізити з платіжки, за якою кошти перераховано до бюджету. Додатково можна подати платіжку щодо такої сплати.
  4. Які документи має надавати ФОП при проведенні документальної перевірки? ФОПи під час перевірок мають надавати: договори та акти щодо робіт, послуг, накладні; виписки банку про рух грошових коштів; книгу обліку доходів; трудові договори, відомості нарахування та виплати зарплати; інші документи, які стосуються діяльності.
  5. Як заповнити платіжку на сплату податкового боргу іншого платника податків? Особа під час сплати податків за іншого платника податків у випадках, передбачених ПКУ, заповнює податковий номер платника податків, грошові зобов’язання та/або податковий борг якого погашається, у реквізиті «Код фактичного платника» платіжки.

 

Нацстратегія доходів: що нового?

Ніна Южаніна розповіла, що Мінфін планує запровадити загальне декларування доходів за прикладом країн Балтії. Мається на увазі, що ДПС самостійно декларуватиме доходи платника податків на основі банківських даних і лише потім погоджуватиме це з ним.

Данило Гетманцев, своєю чергою, підтвердив, що Нацстратегія доходів передбачає реформування ЄП для ФОПів та введення прогресивної ставки ПДФО. Але це станеться лише після закінчення війни.

Тим часом бізнес не підтримує Нацстратегію доходів та її реформи. Представники бізнесу висловили занепокоєність щодо нацстратегії. В аналізі витрат-вигод до пропозицій Стратегії потрібно не лише говорити про збільшення доходів бюджету, а й враховувати витрати бізнесу на адміністрування ПДВ, повний товарний облік.

 

Три новації від Мінфіну

  1. Оновлено Звіт про контрольовані операції та додаток ТЦ декларації з прибутку. Мінфін виклав у новій редакції форми Звіту про контрольовані операції та додатка ТЦ до Податкової декларації з податку на прибуток підприємств. Зміни внесені через те, що чинна редакція форма Звіту КО та Додатка ТЦ неповною мірою розкривають інформацію, необхідну для здійснення податкового контролю за дотриманням умов контрольованих операцій принципу «витягнутої руки» та призводять до додаткового навантаження на платників податків внаслідок звернень до них контролюючих органів з метою отримання додаткової інформації.
  2. З 3 січня змінилися деякі НП(С)БО. Мінфін привів у відповідність до вимог МСФЗ НП(С)БО 1 «Загальні вимоги до фінансової звітності», 12 «Фінансові інвестиції», 13 «Фінансові інструменти», 29 «Фінансова звітність за сегментами» та 32 «Інвестиційна нерухомість».
  3. Перше звітування суб’єктів первинного фінмоніторингу за 2023 рік. Мінфін надав консультацію щодо подання першого Звіту за затвердженою ним формою для суб’єктів первинного фінмоніторингу. Розглянемо окремі нюанси для бухгалтерів, аудиторів та податкових консультантів.

 

Заповнення єдиної звітності з ПДФО, ВЗ та ЄСВ: поради від ПФУ

Головне управління ПФУ в Чернівецькій області надало відповіді на актуальні запитання щодо податкових розрахунків. А саме:

  • Які є типи єдиної звітності та коли їх слід подавати?
  • Яким є порядок заповнення додатка 1?
  • У яких випадках допускається два і більше записів щодо однієї застрахованої особи в додатку 1?
  • Як правильно заповнити графу 22 ознака «неповний робочий час» додатка 1?

 

Фінансова звітність малих та мікропідприємств – 2023

Малі підприємства і представництва іноземних суб’єктів господарської діяльності повинні складати фінзвітність за форматом малих підприємств. За якими самими формами? Які особливості вони мають? Ми зробили зручні таблиці з аналізом кожного рядка – у цій аналітиці.

Мікропідприємства і непідприємницькі товариства (крім підприємств, які відповідно до законодавства складають фінзвітність за МСФЗ) повинні складати фінзвітність за форматом мікропідприємства. На що треба звернути увагу під час складання форм №1-мс та №2-мс? Дві таблиці з докладним аналізом від редакції – у цій статті.

 

До уваги роботодавців!

  1. Чи дає період неоплачуваної відпустки право на щорічну відпустку? Через зміни, внесені Законом №3494, період відпустки без збереження заробітної плати під час воєнного стану не дає права на щорічну відпустку. Ці зміни почали діяти з 24 грудня.
  2. Чи може роботодавець перевірити обґрунтованість видачі е-лікарняного? У разі виникнення сумніву щодо правомірності видачі чи продовження листка непрацездатності страхувальник може письмово звернутися до органів Пенсійного фонду України.
  3. Які особливості нарахування та виплати декретних? За роз’ясненням ПФУ, розмір декретних обчислюється зі зарплати за останнім місцем роботи шляхом ділення суми заробітку за останні 12 місяців, що передують місяцю настання страхового випадку, на кількість календарних днів.

 

В які строки слід подати оновлені дані про бенефіціарів та структуру власності?

Фахівці Мінʼюсту підкреслили, що початок перебігу граничного строку щодо подання чи виправлення відомостей про КБВ та структуру власності юридичної особи почнеться після внесення Мінфіном змін до чинної форми структури власності. Подробиці – в аналітиці від редакції.

 

Нові правила мобілізації: законопроєкт повернули на доопрацювання Уряду

Нагадаємо, що зміна правил мобілізації, військового обліку та служби передбачена урядовим законопроєктом №10378 (деталі читайте тут).

11 січня відбулася закрита нарада з військовим командуванням і засідання Погоджувальної ради в закритому режимі. За результатами законопроєкт повернуто на доопрацювання Уряду. Водночас передано пропозиції, напрацьовані на комітеті та у робочих групах.

Станом на кінець цього дня Міністерство оборони підготувало нову редакцію законопроєкту про мобілізацію. Найближчим часом оновлений документ відправлять на погодження Кабінету Міністрів. Про це повідомив міністр оборони Рустем Умєров.

Наразі текст нового законопроєкту не оприлюднений.

 

Інші новини

  1. Індекс інфляції за грудень - 100,7%. За даними Держстату, інфляція на споживчому ринку в грудні 2023 р. порівняно із листопадом 2023 р. становила 0,7%, за рік у цілому – 5,1%.
  2. У 2024 році пенсії в Україні будуть проіндексовані на 13%. На 2024 рік владою передбачено індексацію пенсії. Але точний розмір буде розраховано, виходячи з показників макроекономіки, які ми побачимо у середині лютого.
  3. Раді пропонують з квітня поетапно підвищити прожитковий мінімум до фактичного рівня. У ВРУ зареєстровано законопроєкт №10400, яким пропонується встановити у 2024 році прожитковий мінімум на одну особу в розрахунку на місяць у розмірі з 1 січня - 2920 гривень, з 1 квітня - 3680 гривень, з 1 липня - 4450 гривень, з 1 жовтня - 5768 гривень.

Автор: «Дебет-Кредит»

Джерело: «Дебет-Кредит»

Рубрика: «Дебет-Кредит»/Новини порталу

Зверніть увагу: новинна стрічка «Дебету-Кредиту» містить не тільки редакційні матеріали, але також статті сторонніх авторів, роз'яснення співробітників фіскальної служби тощо.

Дані матеріали, а також коментарі до них, відображають виключно точку зору їх авторів і можуть не співпадати з точкою зору редакції. Редакція не ідентифікує особи коментаторів, не модерує тексти коментарів та не несе відповідальності за їх зміст.

30 днiв передплати безкоштовно!Оберiть свiй пакет вiд «Дебету-Кредиту»
на мiсяць безкоштовно!
Спробувати

Усі новини рубрики «Новини порталу»