• Посилання скопійовано

«Дебет-Кредит» за тиждень. Найкоротші бухгалтерські новини за 15 - 21 січня

До 25 січня слід сформувати списки персонального військового обліку; «стару» індексацію у 2024 році виплачуємо виходячи з фінможливостей; оприлюднено текст проєкту Трудового кодексу, а також коефіцієнт індексації нормативної грошової оцінки земель за 2023 рік

«Дебет-Кредит» за тиждень. Найкоротші бухгалтерські новини за 15 - 21 січня

УВАГА! До 25 січня слід сформувати списки персонального військового обліку

Щороку на підприємствах до 25 січня (станом на 1 січня) мають бути сформовані списки персонального військового обліку. Проте зауважуємо, що Порядком №1487 не передбачено подання цих списків та відомостей до будь-якого органу, установи, особи тощо. Тобто це суто внутрішній документ, до ТЦК його подавати не потрібно!

Крім того, ФОПи військовий облік працівників не ведуть. Тож вищезгадані обовʼязки стосуються тільки підприємств.

Які особливості формування списків? На підставі яких документів потрібно вести військовий облік? Що буде за неведення списків та таблиць? Читайте тут.

 

Який коефіцієнт індексації нормативної грошової оцінки земель за 2023 рік?

Держгеокадастр повідомив, що значення коефіцієнта індексації нормативної грошової оцінки земель за 2023 рік становить 1,051. У 2024 році діє загальний коефіцієнт й на сільськогосподарські угіддя. Відповідно для таких земель він також становить 1,051.

Своєю чергою, ДПС наголосила також, що на відміну від 2022 та 2023 років у 2024 році коефіцієнт індексації застосовується до всіх категорій земель.

 

Ще п’ять цікавих податкових роз’яснень

  1. Не розблокували ПН протягом 365 днів – чекайте на штраф при перевірці. У разі якщо реєстрацію ПН в ЄРПН було зупинено і платник податку протягом 365 к.д. не вживав заходів щодо її розблокування та під час перевірки було виявлено факти здійснення операцій без такої ПН, то на платника чекає штраф. На цьому наголосили податківці на ресурсі «ЗІР».
  2. Кого стосуються новації в оподаткуванні у 2024 році? У січні 2024 року впроваджується новий порядок випуску податкових векселів, запрацювали новації для сплати податку на прибуток банками, закінчилася дія пільг щодо ПДВ за операціями з ліками та медвиробами. Більше про новації тут.
  3. За якою формою слід звітувати з плати за землю та за нерухомість на 2024 рік? Декларації з плати за землю за новою е-версією бланків подаються починаючи з 2024 року, період подання - рік, щомісяця: J0602008 (для юридичних осіб) та F0602008 (для фізичних осіб). Також починаючи з 2024 року потрібно подавати декларацію з податку на нерухомість за новою формою за форматом J0302107 з додатками: J0312107 – Розрахунок у частині об'єктів житлової нерухомості та J0312207 – Розрахунок у частині об'єктів нежитлової нерухомості.
  4. Чи подавати ФОПам та самозайнятим особам додаток 1 з ЄСВ до декларації у разі застосування «воєнної» пільги? На думку ДПС, мають право не заповнювати та не подавати Додаток 1 у складі податкової декларації ФОПи та самозайняті особи, які скористалися правом не нараховувати, не обчислювати та не сплачувати ЄСВ протягом звітного періоду.
  5. Чи можна застосовувати два ЕЦП для входу до Е-кабінету? Суб’єкт господарювання може одночасно використовувати два КЕП від різних кваліфікованих надавачів електронних довірчих послуг, якщо він є суб’єктом електронного документообігу з ДПС.

 

Що нового у ДПС?

  1. Порядок обміну електронними документами з контролюючими органами знову змінять. Його приведуть у відповідність до Закону №2801-ІХ, зокрема в частині термінів та їх визначень.
  2. Змінився порядок подання повідомлень про відкриття та закриття рахунків платників податків. Порядок приведено у відповідність до Закону №2888-IX у частині обов’язку повідомляти контролюючі органи про відкриття або закриття рахунків/електронних гаманців платників податків також небанківськими надавачами платіжних послуг/емітентами електронних грошей.
  3. З 12 січня діє оновлений Порядок функціонування Е-кабінету. Нагадаємо, що внесено косметичні правки до Порядку функціонування Е-кабінету та оновлено додаток 5 до нього щодо податкової інформації за попередньо наданою згодою платника податків у визначеному ним обсязі. Та на цьому зміни до Порядку не завершаться. Вже оприлюднено проєкт наступних змін. Правки знову незначні та суто косметичні: слова «Про електронні довірчі послуги» буде замінено словами «Про електронну ідентифікацію та електронні довірчі послуги».

 

Не пропустіть! Сьогодні завершується термін звітування за грудень

ДПС нагадує, що платники податків мають відзвітувати з податків за грудень 2023 року до 22 січня включно. Але виконати свій обов'язок можна й після війни, якщо поки що немає такої можливості.

 

Декларація з прибутку-2023: загальні правила

Річна декларація подається протягом 60 календарних днів, що настають за останнім календарним днем звітного (податкового) року. Тож останній день подання за 2023 рік – 29 лютого 2024 року.

Перед тим як у декларації з податку на прибуток відображати результати операцій, які відбулися саме на вашому підприємстві, не зайвим буде згадати про загальні правила складання цієї декларації. Про це – в аналітиці від редакції.

 

Готуємося до подання фінзвітності за 2023 рік

Нагадуємо, що фінансову звітність за 2023 рік слід подати:

  • до Держстату – 28 лютого,
  • до ДПСУ – не пізніше 29 лютого включно.

Кому, як і коли треба подавати фінзвітність? У якому складі вона додається до декларації з податку на прибуток? Чи будуть штрафи за неподання фінзвітності до Держстату? Читайте в загальній статті від редакції.

А для полегшення її складання підготували для вас окремі статті щодо кожної із форм звітності. Підбірку їх можна переглянути тут.

 

«Стару» індексацію у 2024 році виплачуємо виходячи з фінансових можливостей

Мінсоцполітики знову надало роз’яснення щодо індексації зарплати у 2024 році (лист від 04.01.2024 №2/0/214-24). Зокрема, у ньому йдеться про суми індексації, які виникли станом на грудень 2022 року, та про визначення базового періоду для проведення індексації. Докладніше – у коментарі від редакції.

 

Що ще цікавого для роботодавців?

  1. Яким буде Трудовий кодекс України? Оприлюднено для обговорення проєкт Трудового кодексу України, який повинен замінити КЗпП, прийнятий ще у 1971 році. Порівняно із чинним законодавством про працю додатково включено регулювання питань щодо порядку укладення обов’язкового письмового трудового договору та різних видів строкових трудових договорів; визначення ознак трудових відносин; врегулювання роботи з підсумованим обліком робочого часу, праці домашніх працівників; вдосконалення засадничих умов реалізації права на відпустку тощо.
  2. Які особливості переоформлення бронювання військовозобов’язаних за переліками посад і професій? Фахівці Мінекономіки у листі навели особливості оформлення та переоформлення бронювання військовозобов'язаних за Порядком №45. Навіть якщо працівник має дефіцитну для ЗСУ військово-облікову спеціальність, його теж можна забронювати.
  3. Як підготувати трудові для сканування з метою оцифрування? ПФУ розповів, що перед поданням сканованих копій трудових книжок для оцифрування через портал е-послуг Пенсійного фонду України необхідно провести їх ретельний аудит. Усі записи у трудовій книжці мають відповідати вимогам Інструкції №58.

 

Два свіжі закони, прийняті в цілому ВРУ минулого тижня

По-перше, це законопроєкт №10062 щодо запровадження е-реєстру військовозобов'язаних. За ним ДПС, Мін'юст та МВС передаватимуть особисті дані про військовозобов’язаних до е-Реєстру призовників, військовозобов’язаних та резервістів.

По-друге, це косметичні зміни до ПКУ (щодо акцизу, податку на прибуток та ПДВ). Прийнятим у ІІ читанні законопроєктом №10321-1 усунуто невідповідність у кодуванні товарів, у тому числі підакцизних, та запропоновано уникнення ускладнень під час адміністрування ПДВ, акцизу та податку на прибуток.

 

Інші новини

  1. У «Слузі народу» пропонують запровадити податок на розкіш. Зокрема, оподатковувати купівлю нового iPhone і платити більше податків із зарплати у 20 тисяч грн. Такі ідеї висловила народна депутатка від фракції «Слуга народу» Роксолана Підласа.
  2. Реформа працевлаштування осіб з інвалідністю: Комітет ВРУ з соцполітики рекомендував прийняти у ІІ читанні доопрацьований законопроєкт №5344-д щодо працевлаштування людей з інвалідністю за зразками розвинутих країн.
  3. НБУ змінив Правила організації статзвітності. У змінах до Правил №120 та Правил №140 передбачено запровадження нового файлу 21Х «Дані для розрахунку обсягу обов’язкових резервів» – для отримання від банків докладної інформації про обсяги примусово вилучених коштів.

Слава Україні!
Ваш «Дебет-Кредит»

Автор: «Дебет-Кредит»

Джерело: «Дебет-Кредит»

Рубрика: «Дебет-Кредит»/Новини порталу

Зверніть увагу: новинна стрічка «Дебету-Кредиту» містить не тільки редакційні матеріали, але також статті сторонніх авторів, роз'яснення співробітників фіскальної служби тощо.

Дані матеріали, а також коментарі до них, відображають виключно точку зору їх авторів і можуть не співпадати з точкою зору редакції. Редакція не ідентифікує особи коментаторів, не модерує тексти коментарів та не несе відповідальності за їх зміст.

30 днiв передплати безкоштовно!Оберiть свiй пакет вiд «Дебету-Кредиту»
на мiсяць безкоштовно!
Спробувати

Усі новини рубрики «Новини порталу»