• Посилання скопійовано

«Дебет-Кредит» за тиждень. Найкоротші бухгалтерські новини за 15 - 21 липня

Ставка ВЗ 5%, обов’язок його сплати з доходів СГ та інші зміни до ПКУ; продовження строку інформування про рух кадрів; е-бронювання на порталі «Дія» (а ще там мають з’являтися штрафи за неоновлення військово-облікових даних); скасування переходу на літній час

«Дебет-Кредит» за тиждень. Найкоротші бухгалтерські новини за 15 - 21 липня

Ставка ВЗ 5%, обов’язок його сплати з доходів СГ та інші зміни до ПКУ

18 липня на черговому засіданні КМУ ухвалено законопроєкти про збільшення витрат Держбюджету на оборону у 500 млрд грн та про внесення змін до ПКУ задля цього. Згодом зміни до ПКУ зареєстровано у ВРУ під №11416.

Серед новацій, які підготував Уряд - підвищення ставки військового збору з 1,5% до 5%, а також встановлення обов’язку сплати військового збору:

  • юрособами у розмірі 1% доходу від будь-якої діяльності для платників податку на прибуток та єдиного податку ІІІ та IV групи;
  • 5% від двох розмірів МЗП на місяць фізособами-«єдинниками» І та ІІ й IV групи;
  • 1% від доходу фізосіб-«єдинників» ІІІ групи;
  • 5% від вартості банківських металів юридичними та фізичними особи , які здійснюють операції з придбання у банків банківських металів;
  • 15% від вартості набутого рухомого майна підприємствами, установами та організаціями, фізособами, які набувають право власності на легкові автомобілі, що підлягають першій державній реєстрації в Україні територіальними органами МВС, крім випадків забезпечення легковими автомобілями осіб з інвалідністю;
  • 5% від доходу з продажу нерухомого майна фізособами, якими протягом звітного податкового року здійснено продаж одного об’єкта нерухомості тощо.

А ще з’явиться мінімальна база оподаткування ПДФО щодо зарплати. Її встановлюватиме місцева влада. При цьому якщо фактична зарплата буде менша за цю базу, то різниця ПДФО сплачуватиметься за рахунок роботодавця.

 

Увага! Сьогодні останній день подання податкової звітності за червень

Нагадуємо, що сьогодні, 22 липня – граничний термін для подання звітності за червень до ДПС. Якої саме – читайте тут.

Звертаємо увагу, що виконати свій обов'язок можна й після війни, якщо поки що немає такої можливості.

 

Що цікавого розповіли податківці?

  1. Використовуєте дизельний генератор під час відсутності світла: чи сплачувати екоподаток? Житомирські податківці зауважують, що тимчасово, на період дії воєнного стану та протягом 30 днів з дня його припинення або скасування із визначення стаціонарних джерел забруднення виключені електрогенераторні установки, що класифікуються за кодом 8502 згідно з УКТ ЗЕД.
  2. В яких випадках суд стане на бік ДПС щодо відмови у розблокуванні РК до ПН? Якщо причиною відмови в реєстрації РК стало ненадання жодного первинного документа (ТТН на повернення продукції та оприбуткування її на складі), який би підтверджував повернення товару, то у справі щодо відмови у розблокуванні РК суд стане на бік ДПС.
  3. За яких умов можна не нараховувати ПДВ на вартість товарів, знищених під час війни? Підтвердження знищення (втрати) товарів внаслідок настання дії обставин непереборної сили у період дії ВС має здійснюватися на підставі первинки та за наявності сертифіката про форс-мажорні обставини. У таких випадках нараховувати компенсуючі ПДВ не потрібно.

 

Як і кого штрафуватимуть за неоновлення даних після 16 липня?

За словами речника Полтавського ТЦК, адмінштраф за неоновлення даних не виписуватимуть лише тим військовозобов'язаним, хто уточнив облікові дані після 18 травня до 16 липня включно.

Крім того, начальник ТЦК при вирішенні питання щодо адміштрафу розглядатиме саму суть правопорушення. Якщо є підтвердження факту бажання оновлення даних, але з об'єктивних причин через черги цього не сталося, то така обставина виключає склад адмінправопорушення.

У Міноборони наголосили, що законодавством не передбачено процедури автоматичного накладання штрафів за неоновлення військовозобов’язаними своїх даних. Але штрафи можуть накласти протягом трьох місяців з моменту виявлення правопорушення до одного року з моменту його скоєння.

За словами речника міністра оборони, військовозобов'язані дізнаватимуться про штрафи так само, як дізнаються про штрафи за перевищення швидкості. Тобто ця інформація буде у «Дії». Але застосування штрафу за неоновлення даних – це не одразу всім ставлять галочки.

 

Бронювання працівників: що нового?

По-перше, Міноборони затвердило критерії визначення підприємств, які є критично важливими для забезпечення потреб Збройних Сил України, інших військових формувань в особливий період. Загалом їх чотири. Ознайомитися з ними можна тут.

По-друге, послуга е-бронювання вже доступна на порталі «Дія». Керівники критично важливих підприємств та підприємств, які забезпечують потреби сил оборони, відтепер можуть бронювати співробітників онлайн через портал «Дія». Тож ті, хто не встигне отримати паперове бронювання до запуску послуги, також зможуть отримати е-бронювання через Дію. Але після отримання е-бронювання потрібно буде надіслати лист до міністерств та відкликати запит на попереднє бронювання в паперовому вигляді.

По-третє, ПФУ передумав! Зміни про рух кадрів можна подати до 1 серпня. Роботодавці, які бронюють працівників, мають можливість подати відомості про зміни у трудових відносинах з 08.06.2024 по теперішній час у кабінеті страхувальника на порталі е-послуг ПФУ до 01.08.2024.

 

До уваги роботодавців!

  1. Військовий облік на підприємстві. Нині для кадровиків і бухгалтерів найбільш актуальні питання – це питання військового обліку. Тож у цій статті від редакції відповідаємо на найпопулярніші запитання.
  2. Як роботодавцю запобігти тепловому стресу працівників? Держпраці наголошує, що профілактика теплового стресу серед працівників є критично важливою. Роботодавці повинні проводити навчання працівників, щоб вони розуміли, що таке тепловий стрес, як він впливає на їх здоров’я та безпеку та як цьому можна запобігти.
  3. До Типового положення про навчання з охорони праці включать тему щодо психологічної допомоги працівникам. Додаток 4 Типового положення про порядок проведення навчання і перевірки знань з питань охорони праці буде доповнено новою темою «Психосоціальна підтримка та перша психологічна допомога на робочому місці». СПО профспілок оприлюднила відповідний проєкт наказу Мінекономіки.

 

Клуб білого бізнесу: як до нього потрапити?

Законом №3813 (який поки очікує на підпис Президента) передбачено створення та ведення Переліку платників податків з високим рівнем добровільного дотримання податкового законодавства.

Що дає перебування в Переліку? Яку інформацію можна буде побачити у Переліку? Хто такий податковий комплаєнс-менеджер? Які переваги для членів Клубу білого бізнесу? Відповіді на ці та інші запитання читайте у цій статті від редакції.

 

Чотири нові закони, прийняті минулого тижня

  1. Скасування переходу на літній час в Україні. 16 липня ВРУ прийняла у другому читанні законопроєкт №4201. Завдяки йому (якщо Президент підпише) цього року ми 27 жовтня востаннє переведемо стрілки на зимовий час, а з 2025 року і далі переведення на літній час вже не буде.
  2. Замість дозволу на ведення госпдіяльності – звітування. 17 липня ВРУ прийняла у ІІ читанні законопроєкт №7331, який має суттєво полегшити дозвільні процедури підприємницької діяльності у період дії воєнного та надзвичайного стану.
  3. Пільги з ПДВ та мита під час ввезення енергообладнання. 16 липня ВРУ прийнято у ІІ читанні законопроєкти №11258 та №11259. Ними передбачено пільги з митних платежів під час ввезення енергетичного обладнання та інших товарів, необхідних під час війни.
  4. Збільшення акцизних ставок на пальне з 1 вересня. 18 липня ВРУ прийняла законопроєкт №11256-2 у ІІ читанні. Ним передбачено поступове збільшення ставок акцизного податку на пальне до рівнів, передбачених Директивою ЄС. Закон має набрати чинності з 01.09.2024. Проте наразі його підписання заблоковане.

 

Інші новини

  1. З 16 липня діють зміни до Положення про митні декларації. Положення про митні декларації привели у відповідність до Закону №3613-IX. Нагадаємо, ним передбачено, що експорт товарів до 1000 євро проводитиметься без митного оформлення.
  2. Як БЕБ упередило розповсюдження ризикового ліміту в СЕА ПДВ? Аналітики БЕБ виявили підприємства, які впродовж двох років сформували значні суми ліміту за операціями з придбання товару, що мають ознаки ризику. У результаті 207 компаніям ДПС було анульовано реєстрацію платника ПДВ.
  3. Пільговий режим ввезення генераторів та інверторів пропонують продовжити до 1 червня 2026 року. У ВРУ зареєстровано законопроєкти №11403 та №11404 щодо продовження пільгового режиму ввезення електричних генераторів та інших супутніх товарів у зв’язку з ворожими обстрілами енергетичної системи України.

Слава Україні!
Ваш «Дебет-Кредит»

Автор: «Дебет-Кредит»

Джерело: «Дебет-Кредит»

Рубрика: «Дебет-Кредит»/Новини порталу

Зверніть увагу: новинна стрічка «Дебету-Кредиту» містить не тільки редакційні матеріали, але також статті сторонніх авторів, роз'яснення співробітників фіскальної служби тощо.

Дані матеріали, а також коментарі до них, відображають виключно точку зору їх авторів і можуть не співпадати з точкою зору редакції. Редакція не ідентифікує особи коментаторів, не модерує тексти коментарів та не несе відповідальності за їх зміст.

30 днiв передплати безкоштовно!Оберiть свiй пакет вiд «Дебету-Кредиту»
на мiсяць безкоштовно!
Спробувати

Усі новини рубрики «Новини порталу»