• Посилання скопійовано

«Дебет-Кредит» за тиждень. Найкоротші бухгалтерські новини за 9 - 15 вересня

Уряд ухвалив проєкт Держбюджету-2025 та доопрацював законопроєкт з підвищення податків, ДПС оприлюднила проєкт змін форми декларацій для «єдинників» ІІІ (юрособи) і IV груп та оновила Держреєстр РРО, а 9 жовтня - останній день для звітування про заброньованих

«Дебет-Кредит» за тиждень. Найкоротші бухгалтерські новини за 9 - 15 вересня

Уряд ухвалив проєкт Держбюджету-2025

13 вересня КМУ ухвалив проєкт Держбюджету-2025. Пріоритетним наступного року залишатиметься сектор безпеки й оборони. Крім того, проєктом передбачено такі ключові показники:

  • мінімальна зарплата та прожитковий мінімум - на рівні грудня 2024 року. Тобто МЗП становитиме з 1 січня – 8000 грн, а прожитковий мінімум для працездатних осіб буде 3028 грн,
  • доходи загального фонду (без офіційних трансфертів і грантів): 2007,4 млрд грн,
  • видатки загального фонду: 3643,6 млрд грн,
  • фінансовий ресурс на сектор безпеки та оборони: 2223 млрд грн (26,3% від ВВП),
  • підтримка соціально незахищених громадян: 419,2 млрд грн,
  • курс гривні, який закладений в Бюджеті на наступний рік: 45 грн / долар тощо.

 

Доопрацьовано законопроєкт про підвищення податків

Нагадаємо, що 3 вересня ВРУ провалила голосування за законопроєкт №11416-д. Тож документ було відправлено на доопрацювання.

І ось 11 вересня Уряд завершив повторне доопрацювання законопроєкту про підвищення податків. Але текст законопроєкту не змінили. Тож на фізосіб чекає підвищення ставки ВЗ до 5%, на фізосіб-«єдинників» обов’язкова сплата ВЗ, а для роботодавців - щомісячна єдина звітність.

За словами Я. Железняка, цього тижня має відбутися повторне голосування щодо законопроєкту №11416-д у І читанні. У разі успішного голосування розпочнеться час на подачу правок та голосування у ІІ читанні. Але до 1 жовтня всіх цих етапів законопроєкт може не встигнути пройти. «По строкам, то або частину відкладуть тоді на листопад, або ретроспективно будуть впроваджувати з 1 жовтня», - зазначив нардеп.

 

Україна домовилася з МВФ про новий транш: що чекає платників податків?

За словами Д. Гетманцева, Україна та МВФ досягли домовленості на рівні експертів щодо п’ятого перегляду програми Механізму розширеного фінансування. Але однією з вимог є зростання податкових надходжень у 2025 році. Зокрема, МВФ пропонує підвищити ПДВ в Україні на 2 процентні пункти. Тобто збільшити діючі ставки ПДВ з 20% до 22%, з 7% до 9% та з 14% до 16%.

 

Нова форма декларації з ПДВ: що змінилося?

Нагадаємо, що Мінфін наказом від 09.08.2024 №400 оновив форми декларації з ПДВ та уточнюючого розрахунку до неї. Втім, коли ми будемо застосовувати ці нові форми, наразі невідомо. Та готовими треба бути завчасно. Тож у цій статті розбиралися, як показуватимемо від’ємне значення ПДВ по-новому та як саме змінилася форма декларації.

 

Що ще нового у ДПС?

  1. Оновлено Державний реєстр РРО. Тепер він містить перелік РРО, які дозволені до первинної реєстрації, а також первинна реєстрація яких заборонена, у кількості 208 моделей (раніше було 205).
  2. Незабаром зміняться форми декларацій для «єдинників» ІІІ (юрособи) і IV груп. ДПСУ оприлюднила проєкт змін до них. Зокрема, виключаються рядки щодо організаційно-правової форми господарювання, суми пені та позиція «Ця частина Податкової декларації заповнюється посадовими особами контролюючого органу». А також додається рядок «Реєстраційний номер декларації в контролюючому органі, яка уточнюється».
  3. Декларація з акцизного податку також зміниться. Її буде доповнено рядками за кодами операцій в частині відображення понаднормативних втрат спирту, алкогольних напоїв, тютюнової сировини, тютюнових виробів, зазначення використання пільгових обсягів скрапленого газу, легких та важких дистилятів.
  4. З 11 вересня діє оновлений Порядок повернення коштів, помилково або надміру зарахованих до бюджету. Що змінилося - читайте у новині.
  5. В чому основна причина неврахування таблиць даних платників ПДВ? У ІІ кварталі 2024 року, за спостереженнями Ради Бізнес-омбудсмена, прослідковується тенденція включення підприємств у переліки ризикових платників та неврахування таблиць даних суто через недостатнє, на думку ДПС, податкове навантаження з ПДВ, та податку на прибуток.

 

Три цікаві податкові роз’яснення

  1. Чи застосовуються штрафи за неподання звіту про КІК під час війни? З 1 січня 2022 року та протягом дії воєнного стану в Україні та шести місяців після місяця, в якому воєнний стан буде припинено або скасовано до платників податків, не застосовуються штрафні санкції за неподання звіту про КІК.
  2. Які штрафи чекатимуть на платників податків за несвоєчасне подання декларацій до ДПС? За перше порушення щодо неподання податкових декларацій на платника чекатиме штраф 340 грн. А штраф в розмірі 1020 грн застосовуватимуть при повторному порушенні своєчасного подання декларації незалежно від виду податку.
  3. Протягом якого терміну проводиться камеральна перевірка своєчасної сплати узгодженої суми податку? ДПС має право провести таку камеральну перевірку протягом 1095 к.дн. з дня фактичної сплати узгодженої суми податку та після закінчення строку давності (1095 днів), який припадав на період дії карантину та/або ВС (до 01.08.2023).

 

Увага! 9 жовтня буде останнім днем для звітування щодо заброньованих працівників

Згідно з Порядком №1487, одним із завдань військового обліку є організація своєчасного бронювання військовозобов’язаних на період мобілізації та на воєнний час. Звіт за ІІІ квартал потрібно встигнути підготувати та подати до відповідних органів до 10 жовтня. Стосовно яких заброньованих звітувати? Як скласти звіт та куди його подавати? Що буде за неподання звіту? Читайте у статті від редакції.

Також звертаємо увагу, що з 9 вересня діють оновлені критерії важливих підприємств для економіки з метою бронювання.

 

До уваги роботодавців!

  1. Військово-транспортний обов’язок: на що звернути увагу? У кого можуть вилучати транспорт на потреби ЗСУ? Хто здійснює залучення ТЗ під час мобілізації? Які існують заборони щодо мобілізованого транспорту? Читайте тут.
  2. Чи має роботодавець право перевести працівника на іншу роботу без його згоди? Роботодавець під час ВС може переводити працівника на іншу роботу без його згоди, якщо така робота не протипоказана працівникові за станом здоров’я, лише для відвернення або ліквідації наслідків бойових дій.
  3. Працівник перебуває на лікарняному та повідомив про відкриття нового: як виплачувати? При настанні нового випадку тимчасової непрацездатності з приводу нового захворювання, яке не пов'язане та не є наслідком попереднього, допомога по тимчасовій непрацездатності за рахунок коштів ПФУ надається на загальних підставах з шостого дня.

 

Інші новини

  1. Індекс інфляції за серпень становить 100,6%. За даними Держстату від 10.09.2024, інфляція на споживчому ринку в серпні 2024 р. порівняно з липнем 2024 р. становила 0,6%, з початку року – 4,9%. Зокрема, ціни на продукти харчування та безалкогольні напої зросли на 0,9%.
  2. З 13 вересня діє оновлений Перелік ТОТ та територій бойових дій. Мінреінтеграції регулярно оновлює Перелік територіальних громад, що розташовані в районі проведення бойових дій або які перебувають у ТО. У вересні зміни внесено щодо Дніпропетровської області (ці зміни поки не діють). Але вже діють зміни за Наказом №251.
  3. Вплив змін валютних курсів: оприлюднено проєкт змін до НП(С)БО 21. Воно приводиться у відповідність до вимог МСФЗ для малих та середніх підприємств і МСБО 21 у частині формування у бухобліку інформації про операції в іноземних валютах.
  4. Свідоцтва про народження та розірвання шлюбу – у Дії з’явилися нові цифрові документи. За повідомленням від Мінцифри, відтепер до списку цифрових документів в Дії додалися свідоцтва про народження, шлюб, розірвання шлюбу та зміну імені.
  5. З 10 вересня діють зміни у валютних обмеженнях для бізнесу та фізосіб. НБУ надав змогу суб’єктам е-комерції купувати та переказувати інвалюту за кордон для сплати ПДВ у ЄС, а також здійснювати виплати за договором перестрахування. Водночас обмежується ліміт у 500 тис. грн щодо операцій фізосіб з оренди нерухомості за кордоном.

Слава Україні!
Ваш «Дебет-Кредит»

Автор: «Дебет-Кредит»

Джерело: «Дебет-Кредит»

Рубрика: «Дебет-Кредит»/Новини порталу

Зверніть увагу: новинна стрічка «Дебету-Кредиту» містить не тільки редакційні матеріали, але також статті сторонніх авторів, роз'яснення співробітників фіскальної служби тощо.

Дані матеріали, а також коментарі до них, відображають виключно точку зору їх авторів і можуть не співпадати з точкою зору редакції. Редакція не ідентифікує особи коментаторів, не модерує тексти коментарів та не несе відповідальності за їх зміст.

30 днiв передплати безкоштовно!Оберiть свiй пакет вiд «Дебету-Кредиту»
на мiсяць безкоштовно!
Спробувати

Усі новини рубрики «Новини порталу»