• Посилання скопійовано

Запис у довідці про роботу повинен відповідати запису у трудовій книжці

Чи правильно видана довідка про роботу працівника на підприємстві, якщо у трудовій книжці зазначається звільнення за власним бажанням згідно зі ст. 38 КЗпП, а у довідці вказано, що працівника звільнено у зв’язку зі станом здоров’я? Консультує Держпраці

Запис у довідці про роботу повинен відповідати запису у трудовій книжці

Держпраці у Миколаївській області зазначила, що згідно зі ст. 49 КЗпП власник або уповноважений ним орган зобов'язаний видати працівникові на його вимогу довідку про його роботу на даному підприємстві, в установі, організації із зазначенням спеціальності, кваліфікації, посади, часу роботи і розміру заробітної плати.

Згідно з п. 2.7 - 2.9 Порядку №58 у разі необхідності власник або уповноважений ним орган видає працівникам на їхнє прохання завірені виписки з трудових книжок відомостей про роботу. Якщо підприємство, яке зробило неправильний або неточний запис, ліквідоване, відповідний запис робиться правонаступником і засвідчується печаткою, а в разі його відсутності - вищестоящою організацією, якій було підпорядковане підприємство, а в разі і його відсутності - облархівом.

Виправлені відомості про роботу, про переведення на іншу роботу, про нагородження та заохочення та інші мають повністю відповідати оригіналу наказу або розпорядження.

У разі  втрати наказу чи розпорядження або невідповідності їх фактично виконуваній роботі виправлення відомостей про роботу здійснюється на основі інших документів, що підтверджують виконання робіт, не зазначених у трудовій книжці.

У ст. 38 КЗпП визначено, що робітники і службовці мають право розірвати трудовий договір, укладений на невизначений строк, попередивши про це адміністрацію письмово за два місяці. При розірванні трудового договору з поважних причин робітники і службовці попереджують про це адміністрацію письмово за один місяць. Звільнення за власним бажанням у зв’язку із погіршенням стану здоров’я є звільненням з поважних причин.

Враховуючи вищезазначене, у довідці про роботу повинен бути запис, що відповідає запису у трудовій книжці.

 

Від редакції:

Наразі за ст. 38 КЗпП працівники незалежно від причин за власним бажанням мають право розірвати трудовий договір, укладений на невизначений строк, попередивши про це адміністрацію письмово за два тижні. Чому фахівці Держпраці у роз'ясненні зупинилися саме на редакції цієї статті КЗпП 1983 року відомо лише їм. 

Джерело: Держпраці у Миколаївській області

Рубрика: Праця та соціальний захист/Трудові відносини

Зверніть увагу: новинна стрічка «Дебету-Кредиту» містить не тільки редакційні матеріали, але також статті сторонніх авторів, роз'яснення співробітників фіскальної служби тощо.

Дані матеріали, а також коментарі до них, відображають виключно точку зору їх авторів і можуть не співпадати з точкою зору редакції. Редакція не ідентифікує особи коментаторів, не модерує тексти коментарів та не несе відповідальності за їх зміст.

30 днiв передплати безкоштовно!Оберiть свiй пакет вiд «Дебету-Кредиту»
на мiсяць безкоштовно!
Спробувати

Усі новини рубрики «Трудові відносини»