• Посилання скопійовано

Фальсифікувати продукти стане дешевше

Якщо Рада знизить розмір штрафу за реалізацію забороненої або фальсифікованої продукції, підроблювати продукти стане дешевше. Це спричинить збільшення кількості фальсифікату на полицях українських магазинів. Про це розповів юрист юридичної компанії «Алексєєв, Боярчуков і Партнери» Олексій Новиков

«У чинній редакції закону про безпеку продукції за реалізацію продукції, забороненої до реалізації, передбачено відповідальність у розмірі 500% отриманої для реалізації партії товару, але не менше 100 н.м.д.г. (1700 грн), а в новій редакції цієї статті Закону законодавець передбачив «м'якший» розмір штрафних санкцій. А саме: за реалізацію продукції, забороненої до реалізації або виготовлення, у т.ч. фальсифікованої, передбачено відповідальність у розмірі вартості товару, але не більше 5 тисяч гривень. За ті самі дії, вчинені повторно протягом року після притягнення до відповідальності, суб'єкт господарювання несе відповідальність у розмірі 300% вартості отриманої для реалізації партії товару, але не менше 100 н.м.д.г.», — говорить він.
Юрист вважає, що з огляду на регулярне виявлення та вилучення правоохоронними органами фальсифікованої продукції подібне законодавче «послаблення» відповідальності за виробництво та реалізацію фальсифікату лише спричинить збільшення його кількості на полицях українських магазинів. І першими потерпатимуть від цього пересічні споживачі.
Крім того, Законопроект №9733 пропонує внести зміни до Закону України «Про основні принципи державного нагляду (контролю) у сфері господарської діяльності». А саме: вилучити норму, що зобов′язує чиновників-контролерів письмово попереджати підприємців про проведення у них своєї перевірки.
«З одного боку, ця норма начебто покликана стимулювати суб'єктів господарювання, бо тепер перевіряльник може у будь-який момент зайти на підприємство з перевіркою і виявити низку порушень, що призводять до притягнення винних осіб до відповідальності. З іншого — певна «свобода дій» у перевіряльників зумовить різного роду зловживання повноваженнями, що, звичайно ж, призведе до зростання корупції серед перевіряльників», — резюмує Олексій Новиков.
Нагадаємо, КМУ пропонує зменшити розмір штрафу за реалізацію забороненої продукції, у т.ч. фальсифікованої. Відповідна ініціатива прописана у розробленому урядом проекті Закону України «Про внесення змін до деяких законів України щодо безпеки продукції» №9733 від 18.01.2012 р., який був прийнятий Верховною Радою Україною 6 вересня у першому читанні. Цей документ внесе зміни до Закону України «Про захист прав споживачів» у частині встановлення розміру відповідальності у разі реалізації забороненої продукції, у т.ч. і фальсифікованої.

Джерело: UBR

Рубрика: Право і відповідальність/Захист прав споживачів

Зверніть увагу: новинна стрічка «Дебету-Кредиту» містить не тільки редакційні матеріали, але також статті сторонніх авторів, роз'яснення співробітників фіскальної служби тощо.

Дані матеріали, а також коментарі до них, відображають виключно точку зору їх авторів і можуть не співпадати з точкою зору редакції. Редакція не ідентифікує особи коментаторів, не модерує тексти коментарів та не несе відповідальності за їх зміст.

30 днiв передплати безкоштовно!Оберiть свiй пакет вiд «Дебету-Кредиту»
на мiсяць безкоштовно!
Спробувати

Усі новини рубрики «Захист прав споживачів»