• Посилання скопійовано

Податкові документи в електронному вигляді є оригіналами і мають юридичну силу

ДФСУ про обов’язок податкового органу надати засвідчену копію договору про визнання електронних документів на запит платника податків

ДФСУ у листі від 04.11.2015 р. №23484/6/99-99-10-03-02-15 нагадала, що органи доходів і зборів України можуть укладати договори, що визначають їх взаємовідносини у сфері електронного документообігу, зокрема, визнання електронного цифрового підпису платників податків або посадових осіб платників податків, лише за умови використання ними посилених сертифікатів відкритих ключів.

При поданні податкових документів в електронній формі телекомунікаційними каналами зв'язку потрыбно додержуватися такого порядку:

-  платник податків створює податковий документ в електронному за допомогою спеціалізованого програмного забезпечення, який підписується ЕЦП посадових осіб і ЕЦП відбитка печатки, та надсилається електронною поштою на адресу Інформаційного порталу органів доходів і зборів;

 - про отримання договору про визнання електронних документів (далі – договір) податківці надсилають першу квитанцію, підписану ЕЦП органом доходів і зборі;

 - після підписання договору органом доходів і зборів надсилається друга квитанція та договір, підписаний ЕЦП органом доходів і зборів. Відкриті сертифікати ЕЦП платника податків, яким підписано договір, автоматично імпортуються до бази сертифікатів Інформаційного порталу органів доходів і зборів.

При цьому податківці звертають увагу, що податкові документи в електронному вигляді з обов'язковими реквізитами (у тому числі з ЕЦП платника податків), подані відповідно до цього порядку, є оригіналами, мають юридичну силу, повинні зберігатися та можуть використовуватися під час судового або досудового вирішення спорів.

Автор: «Дебет-Кредит»

Джерело: «Дебет-Кредит»

Рубрика: Право і відповідальність/Договірні відносини

Зверніть увагу: новинна стрічка «Дебету-Кредиту» містить не тільки редакційні матеріали, але також статті сторонніх авторів, роз'яснення співробітників фіскальної служби тощо.

Дані матеріали, а також коментарі до них, відображають виключно точку зору їх авторів і можуть не співпадати з точкою зору редакції. Редакція не ідентифікує особи коментаторів, не модерує тексти коментарів та не несе відповідальності за їх зміст.

30 днiв передплати безкоштовно!Оберiть свiй пакет вiд «Дебету-Кредиту»
на мiсяць безкоштовно!
Спробувати

Усі новини рубрики «Договірні відносини»