• Посилання скопійовано

Сплатили ЄСВ не на той рахунок: чи буде штраф?

Чи слід очікувати на штраф у разі сплати ЄСВ на неправильний рахунок? На думку податківців, при цьому виникає недоїмка, а отже, має бути і штраф (та пеня). Але судова практика з цього питання на боці платників

Сплатили ЄСВ не на той рахунок: чи буде штраф?

Нагадаємо, що днем сплати ЄСВ у разі перерахування його з рахунку платника на відповідні рахунки органу доходів і зборів вважається день списання банком або Держказначейством цієї суми платежу з рахунку платника. І визначається ця дата незалежно від часу зарахування цієї суми ЄСВ на рахунок органу доходів і зборів (п. 1 ч. 10 ст. 9 Закону №2464).

Але, якщо рахунок, на який було перераховано ЄСВ, є бюджетним, але не тим, на який слід було сплатити цю суму, як роз’яснюють податківці в ІПК від 05.09.2018 р. №3852/6/99-99-13-02-01-15/ІПК в результаті виникає недоїмка. На думку податківців, така сума не вважається сплаченою. Відповідно до цього до платника податків може бути застосовано штраф та пеню.

Свою позицію податківці доводять поясненням механізму розподілення сплаченого ЄСВ. 

Справа в тому, що сплачений ЄСВ засобами програмного забезпечення автоматично розподіляється Державною казначейською службою України за видами загальнообов'язкового державного соціального страхування відповідно до визначених пропорцій та перераховується за призначенням – на рахунки, відкриті в Державній казначейській службі на ім'я фондів загальнообов'язкового державного соціального страхування і пенсійного страхування.

В результаті сплати ЄСВ на неналежний рахунок відбувається неправильний розподіл сум єдиного внеску між фондами загальнообов'язкового державного соціального страхування і пенсійного страхування, що призводить до недоотримання зазначеного внеску фондами соціального або пенсійного страхування.

 

Відповідальність

Сума єдиного внеску, своєчасно не нарахована або не сплачена у строки, встановлені Законом №2464, є недоїмкою та стягується з нарахуванням пені та застосуванням штрафів.

За несплату (неперерахування) або несвоєчасну сплату (несвоєчасне перерахування) ЄСВ накладається штраф у розмірі 20% своєчасно несплачених сум (п. 2 ч. 11 ст. 25 Закону №2464).

Крім того, на суму недоїмки нараховується пеня з розрахунку 0,1% суми недоплати за кожний день прострочення платежу (ч. 10 ст. 25 Закону №2464).

При цьому, якщо платник має несплачену суму недоїмки, штрафів та пені, сплачені ним суми єдиного внеску зараховуються в рахунок сплати недоїмки, штрафів та пені у порядку календарної черговості їх виникнення.

Окрім цього, податківці зазначили, що, на жаль, пільги щодо не застосування штрафних санкцій у разі сплати єдиного внеску на невідповідні рахунки чинним законодавством не передбачені.

 

А що з цього питання каже суд?

У такій ситуації суд стає на сторону платника ЄСВ. Наприклад, в ухвалі ВС/КАС від 14.11.2018 р. у справі №805/3665/16-а було зазначено, що допущена підприємством така помилка не свідчить про несплату необхідної суми ЄСВ у визначений законодавством строк та не спричинила настання жодних негативних наслідків або збитків для відповідного бюджету та держави в цілому, оскільки страхові кошти в подальшому у будь-якому разі підлягали перерахуванню на відповідні рахунки. Тобто фактично, таке рішення суду повністю перекриває аргумент податківців щодо того, що такі суми призводять до недоотримання внеску фондами.

Тому наразі можна вважати, що консультація податківців має досить фіскальний підхід, і для оскарження штрафів та пені від податківців доведеться звертатись до суду. Аналіз судової практики з цього питання ми розглядали тут.

***

Читайте також: Неправильне зазначення рахунку не є підставою для висновку про несплату суми податку у визначений строк

Автор: Станіслав Горбовцов

Джерело: «Дебет-Кредит»

Рубрика: Праця та соціальний захист/ЄСВ, соціальний захист

Зверніть увагу: новинна стрічка «Дебету-Кредиту» містить не тільки редакційні матеріали, але також статті сторонніх авторів, роз'яснення співробітників фіскальної служби тощо.

Дані матеріали, а також коментарі до них, відображають виключно точку зору їх авторів і можуть не співпадати з точкою зору редакції. Редакція не ідентифікує особи коментаторів, не модерує тексти коментарів та не несе відповідальності за їх зміст.

30 днiв передплати безкоштовно!Оберiть свiй пакет вiд «Дебету-Кредиту»
на мiсяць безкоштовно!
Спробувати

Усі новини рубрики «ЄСВ, соціальний захист»