• Посилання скопійовано

Що має сплатити орендар, який не звільнив приміщення після збігу строку договору?

Неустойка є самостійною формою майнової відповідальності, яка застосовується у разі (після) припинення договору, якщо наймач не виконує обов’язку щодо негайного повернення речі

Що має сплатити орендар, який не звільнив приміщення після збігу строку договору?

Газета «Закон і бізнес» розповідає про обов’язки орендара, який не звільнив приміщення після збігу строку договору.

На це звернув увагу Касаційний господарський суд у справі №904/577/20

Акціонерне товариство позивалося до дитячої музичної школи щодо стягнення майже 443 тис. грн. заборгованості за договором оренди, з яких 280 тис. – сума неустойки у подвійному розмірі орендної плати відповідно до приписів ч. 2 ст. 785 ЦКУ.

Суди перших двох інстанцій відмовили в задоволення позову в частині стягнення неустойки. Натомість КГС став на бік орендодавця, вказавши, що із припиненням договірних відносин у наймача виникає новий обов’язок – негайно повернути наймодавцеві річ. Отже, після спливу строку дії договору оренди права та обов’язки наймодавця і наймача, що перебували у сфері регулятивних правовідносин, переходять у сферу охоронних правовідносин. 

Відповідно, ці правовідносини охоплюються правовим регулюванням за ч. 2 ст. 785 ЦКУ, яка регламентує наслідки невиконання майнового обов’язку щодо негайного повернення речі наймодавцеві. Для застосування відповідальності, передбаченої цією нормою, важливим є встановлення наявності в орендаря можливості передати майно, що було предметом оренди, та умисного невиконання ним цього обов’язку.

Отже, яким би способом в договорі не регламентувалися правовідносини між сторонами у разі невиконання орендарем обов`язку щодо повернення речі, після припинення договору вони не можуть врегульовуватись іншим чином, ніж визначено ч. 2 ст. 785 ЦКУ.

***

УВАГА!
Тепер ви можете читати бухгалтерські новини від «Дебету-Кредиту» у Telegram та VIBER. Приєднуйтесь і дізнавайтесь найважливіші новини першими!

Джерело: Закон&Бізнес

Рубрика: Право і відповідальність/Судова практика

Зверніть увагу: новинна стрічка «Дебету-Кредиту» містить не тільки редакційні матеріали, але також статті сторонніх авторів, роз'яснення співробітників фіскальної служби тощо.

Дані матеріали, а також коментарі до них, відображають виключно точку зору їх авторів і можуть не співпадати з точкою зору редакції. Редакція не ідентифікує особи коментаторів, не модерує тексти коментарів та не несе відповідальності за їх зміст.

30 днiв передплати безкоштовно!Оберiть свiй пакет вiд «Дебету-Кредиту»
на мiсяць безкоштовно!
Спробувати

Усі новини рубрики «Судова практика»