• Посилання скопійовано

«Сільське господарство» №5(19) | 29.05.2019 р.

Дев'ятнадцятий лист тематичної розсилки «Дебету-Кредиту», яка присвячена сільському господарству, фермерству і земельним відносинам

«Сільське господарство» №5(19) | 29.05.2019 р.

Це – вже дев’ятнадцятий (і п’ятий  у 2019 році) лист тематичної розсилки «Дебету-Кредиту», яка присвячена сільському господарству, фермерству і земельним відносинам.

З моменту написання попереднього листа минуло більше місяця, і за цей час з’явилося достатньо цікавого та нового.

 

Цього разу ми:

  • розповімо, як оподатковується ПДФО с/г продукція, якщо площа земельної ділянки понад 2 га;
  • дізнаємося, чи може фізособа-«єдинник» 4 групи займатися ЗЕД;
  • проінформуємо про затвердження нових форм статзвітів для сільгоспвиробників;
  • зазначимо, що аграрні розписки с/г виробники будуть отримувати за новими правилами;
  • нагадаємо, що з 10 червня набирає чинності новий стандарт на пшеницю.

Гарного вам читання!

***

 

Особиста земельна ділянка перевищує 2 га: що з оподаткуванням продажу продукції з неї?
Дохід від продажу сільгосппродукції, вирощеної в особистому селянському господарстві, підлягає оподаткуванню ПДФО та військовим збором, якщо розмір земельних ділянок перевищує 2 гектари.

Нагадаємо, що підставою для невключення до загального місячного (річного) оподатковуваного доходу платника податку доходів, отриманих від продажу власної сільськогосподарської продукції, що вирощена, відгодована, виловлена, зібрана, виготовлена, оброблена та/або перероблена безпосередньо фізичною особою на земельних ділянках, є наявність у такої фізичної особи довідки за формою №3-ДФ. Ми писали про це тут.

 

Оновлено форми статзвітів для сільгоспвиробників
Держстат наказом від 10.05.2019 р. №151 затвердив нові форми державних статистичних спостережень з питань сільського господарства:

  • №21-заг (річна) «Звіт про реалізацію продукції сільського господарства». Вводиться в дію зі звіту за 2019 рік;

  • №21-заг (місячна) «Звіт про реалізацію продукції сільського господарства». Цю форму слід подавати зі звіту за січень 2020 року;

  • №13-заг (квартальна) «Звіт про надходження молока сирого на переробні підприємства». Звітувати за новою формою слід буде зі звіту за І квартал 2020 року.

Крім того, наказом Держстату від 10.05.2019 р. №148 затверджено нову форму №24 (річна). Вона вводиться у дію зі звіту за 2019 рік. Подавати її мають юрособи, відокремлені підрозділи юридичних осіб, які здійснюють сільськогосподарську діяльність. Про це читайте  тут.

 

Чи може фізособа-«єдинник» 4 групи займатися ЗЕД?
Київські податківці зауважили, що фізособи-«єдинники» четвертої групи можуть здійснювати ЗЕД-операції, але за умови дотримання вимог розділу XIV ПКУ.

Фізичні особи, які мають постійне місце проживання на території України, мають право здійснювати зовнішньоекономічну діяльність, якщо вони зареєстровані як підприємці. Такі підприємці можуть застосовувати спрощену систему оподаткування, в тому числі і бути на 4-й групі єдиного податку.

Одночасно слід пам’ятати про умови перебування на 4-їй групі єдиного податку, а саме – дотримуватися частки с/г в розмірі 75%.

 

10 червня набере чинності новий стандарт на пшеницю
Мінагрополітики повідомило, що новий стандарт ДСТУ 3768:2019 «Пшениця. Технічні умови» вводиться в дію 10 червня 2019 року до початку нового маркетингового року 2019/2020. Одночасно скасовується стандарт ДСТУ 3768:2010 «Пшениця. Технічні умови» (наказ ДП «УкрНДНЦ» №133). Презентація нового стандарту відбудеться під час 31-ї Міжнародної агропромислової виставки «Агро-2019» у Києві.

Метою стандарту є оптимізація та удосконалення нормативної бази у сферах виробництва, заготівлі, зберігання, переробки, торгівлі та визначення якості зерна пшениці м’якої та твердої на продовольчі і непродовольчі потреби відповідно до структури її вирощування в Україні.

 

Аграрні розписки с/г виробники будуть отримувати за новими правилами
14 травня в Мінагрополітики відбулася зустріч щодо можливості інтеграції Реєстру аграрних розписок (РАР) з Державним реєстром речових прав на нерухоме майно.

 «В Україні успішно реалізовується проект аграрних розписок. З початку проекту в аграрний сектор залучено понад 11 млрд грн, 8 банків співпрацюють з виробниками. Для подальшого розвитку цього фінансового інструменту Мінагрополітики розглядає можливість пришвидшення та здешевлення процедури оформлення аграрних розписок. Йдеться про налагодження інформаційної взаємодії між Реєстром аграрних розписок та Державним реєстром речових прав на нерухоме майно», – зазначила Олена Ковальова.

«Інтеграція та здійснення автоматичного обміну даними між РАР та Державним реєстром речових прав на нерухоме майно дозволить автоматизувати процес перевірки нотаріусом прав володіння і користування земельною ділянкою агровиробиком при посвідченні аграрних розписок. Це сприятиме зниженню вартості послуг приватних нотаріусів та зробить фінансовий інструмент доступнішим для сільгоспвиробників», – додала заступник Міністра.

***

 

Наразі це все.
Більше новин на тему сільського господарства ви знайдете тут, а консультацій – ось тут.

До зустрічі!
Ваш «Дебет-Кредит»

Автор: «Дебет-Кредит»

Рубрика: Тематичні розсилки/Сільське господарство

Зверніть увагу: новинна стрічка «Дебету-Кредиту» містить не тільки редакційні матеріали, але також статті сторонніх авторів, роз'яснення співробітників фіскальної служби тощо.

Дані матеріали, а також коментарі до них, відображають виключно точку зору їх авторів і можуть не співпадати з точкою зору редакції. Редакція не ідентифікує особи коментаторів, не модерує тексти коментарів та не несе відповідальності за їх зміст.

30 днiв передплати безкоштовно!Оберiть свiй пакет вiд «Дебету-Кредиту»
на мiсяць безкоштовно!
Спробувати

Усі новини рубрики «Сільське господарство»