• Посилання скопійовано

«Трудові відносини. Зарплата і кадри» №21(74) | 26.11.2020 р.

Сімдесят четвертий лист тематичної розсилки «Дебету-Кредиту», яка присвячена трудовим відносинам, зарплаті та кадрам

«Трудові відносини. Зарплата і кадри» №21(74) | 26.11.2020 р.

Це – двадцять перший цього року (і сімдесят четвертий загалом) лист тематичної розсилки «Дебету-Кредиту», яка присвячена трудовим відносинам, зарплаті та кадрам.

За два тижні, які минули з моменту написання попереднього листа, з’явилося багато нового та цікавого на цю тему. Зокрема:

 

  • наголосимо, що в Україні через карантин введуть компенсацію з ЄСВ;
  • зазначимо, що Уряд підтримав законопроєкт про старт накопичувальної пенсійної системи;
  • розповімо, на які показники вплине новий розмір прожиткового мінімуму з 1 грудня;
  • проінформуємо, що пропонується ввести штрафи за цькування на роботі;
  • поговоримо про плани депутатів ввести сплату ПДФО за податковою адресою працівників;
  • з’ясуємо, які зміни підготувало Мінекономіки для дерегуляції трудових відносин.

Гарного вам читання!

 

***

В Україні через карантин введуть компенсацію з ЄСВ
24 листопада у своєму зверненні Зеленський повідомив, що у Верховну Раду найближчим часом планують внести законопроєкти, які передбачають виплати компенсацій за сплату ЄСВ. Компенсації отримає бізнес, який постраждав через посилення карантину.

«Якщо через посилення карантину ваша діяльність забороняється, ви отримаєте компенсацію за сплату ЄСВ за своїх найманих працівників. Невеличка кав'ярня, де працює п'ять осіб, отримає компенсацію приблизно 8-10 тисяч гривень. Звичайно, всі ці програми будуть доступні не тільки кав'ярням, але й всім, хто постраждав від карантину», – наголосив Президент.

 

Уряд підтримав законопроєкт щодо старту накопичувальної пенсійної системи
18 листопада Уряд схвалив, а 20 листопада зареєстровано у ВРУ законопроєкт №4408 «Про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо накопичувальної професійної пенсійної системи».

Ним пропонується запровадити професійну накопичувальну систему для осіб молодше 35 років, які працюють в особливо важких та небезпечних умовах. Зокрема, такі особи отримають власні пенсійні рахунки, якими вони зможуть скористатися, коли вийдуть на пенсію.

Передбачено три професійні пенсійні програми:

  • програма №1– дає право на отримання пенсійних виплат після досягнення віку 50 років (Список №1);

  • програма №2 – дає право на отримання пенсійних виплат при досягненні 55 років (Список № 2; інші категорії осіб, які мають право на пенсію на пільгових умовах);

  • програма №3 – дає можливість добровільно набути право участі в накопичувальній професійній пенсійній системі на умовах, визначених у колективних договорах, угодах, та на отримання пенсійних виплат після досягнення 55 років.

 

В Україні пропонують ввести штрафи за цькування на роботі
2 листопада 2020 року у ВРУ зареєстровано законопроєкт №4306 «Про внесення змін до Кодексу України про адміністративні правопорушення щодо протидії мобінгу».

Згідно з ним мобінгом є діяння учасників трудових відносин, які полягають у психологічному, фізичному, економічному насильстві, у тому числі зі застосуванням засобів електронних комунікацій, що вчиняються стосовно працівника підприємства.

За таке порушення передбачено штраф від 100 до 150 н.м.д.г. (1700 – 2550 грн) або громадські роботи на строк від 20 до 40 годин. Докладніше про це тут.

 

Роботодавцям готують зміни: сплата ПДФО за податковою адресою працівників
12 листопада група народних депутатів зареєструвала у ВРУ законопроєкт №4369 щодо вдосконалення порядку сплати ПДФО. Ним передбачено:

  • обов’язок фізосіб – платників податку інформувати роботодавця про зміну своєї податкової адреси для коректного зарахування ПДФО;

  • зарахування ПДФО за податковою адресою фізосіб – платників податку. Так, пропонується внести відповідні зміни до ст. 168 ПКУ, за якими податковий агент сплачує (перераховує) податок, утриманий з доходів, нарахованих на користь фізичної особи, що відповідно до Бюджетного кодексу належить до доходів місцевих бюджетів, до місцевого бюджету за місцем податкової адреси фізичної особи – платника податку.

 

Дерегуляція трудових відносин: оприлюднено проєкт змін до КЗпП
11 листопада СПО профспілок оприлюднило для обговорення проєкт Закону «Про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо дерегуляції трудових відносин». Ним пропонується:

  1. спростити процедури укладення строкового трудового договору та проходження випробування при прийнятті на роботу;

  2. оптимізувати порядок надання роботодавцем інформації працівникові про умови, що застосовуються до трудового договору (в тому числі щодо режиму роботи і часу відпочинку, відпусток та ін.);

  3. виключити необхідність погодження припинення трудових відносин у ряді випадків з представниками профспілок.

В окремій статті 23-1 КЗпП буде прописано 14 підстав, за наявності яких укладатимуть строковий трудовий договір. У строковому трудовому договорі, укладеному в письмовій формі, можна буде встановлювати додаткові підстави для його припинення.

 

І наостанок – аналітика від редакції
З 01.12.2020 року прожитковий мінімум для різних категорій населення України збільшиться. На які доходи фізосіб це вплине та як зростуть суми платежів до бюджету? Про це читайте тут.

 

***

Наразі це все.
Більше новин на тему трудових відносин та зарплати ви знайдете тут, а консультацій – тут.

До зустрічі!
Ваш «Дебет-Кредит»

Автор: «Дебет-Кредит»

Рубрика: Тематичні розсилки/Трудові відносини. Зарплата і кадри

Зверніть увагу: новинна стрічка «Дебету-Кредиту» містить не тільки редакційні матеріали, але також статті сторонніх авторів, роз'яснення співробітників фіскальної служби тощо.

Дані матеріали, а також коментарі до них, відображають виключно точку зору їх авторів і можуть не співпадати з точкою зору редакції. Редакція не ідентифікує особи коментаторів, не модерує тексти коментарів та не несе відповідальності за їх зміст.

30 днiв передплати безкоштовно!Оберiть свiй пакет вiд «Дебету-Кредиту»
на мiсяць безкоштовно!
Спробувати

Усі новини рубрики «Трудові відносини. Зарплата і кадри»