• Посилання скопійовано

«Трудові відносини. Зарплата і кадри» №03(137) | 21.02.2024 р.

Сто тридцять сьомий лист тематичної розсилки «Дебету-Кредиту», яка присвячена трудовим відносинам, зарплаті та кадрам

 «Трудові відносини. Зарплата і кадри» №03(137) | 21.02.2024 р.
Це – третій цього року (сто тридцять сьомий загалом і тридцять девʼятий під час війни) лист тематичної розсилки «Дебету-Кредиту», яка присвячена трудовим відносинам, зарплаті та кадрам. За три тижні, що минули з моменту написання попереднього листа, з’явилося багато нового та цікавого на цю тему.  А саме:
  • зауважимо, що до 10 березня Фонд осіб з інвалідністю визначиться з кількістю штрафів за невиконання нормативу;
  • розповімо, як неоплачувані відпустки впливають на щорічні з 24 грудня 2023 року;
  • повідомимо, що оподатковувати негрошові доходи ВЗ слід з використанням натурального коефіцієнту;
  • проінформуємо, що інструкцію про порядок обчислення і сплати пенсійних внесків змінять;
  • наведемо розрахунок компенсації за невикористані відпустки у 2024 році;
  • нагадаємо, як роботодавцям ознайомлювати працівників з наказами під час війни.
Гарного вам читання!
 

До 10 березня Фонд осіб з інвалідністю визначиться з кількістю штрафів за невиконання нормативу

У 2024 році, як й у 2023 році, суб'єктам господарювання вже не треба звітувати про те, скільки осіб з інвалідністю вони працевлаштували, та самостійно рахувати суму штрафу, яку треба сплатити за невиконання нормативу. Але і норматив, і штраф зберігаються!
ПФУ надсилатиме розрахунки через електронні кабінети підприємств та ФОПів, які використовують найману працю, на вебпорталі електронних послуг ПФУ протягом п'яти календарних днів з дня їх одержання від Фонду соціального захисту осіб з інвалідністю.
Аби дізнатися про наявність штрафу слід за допомогою ЕЦП співробітника юрособи або ФОПа зайти на портал послуг та знайти розділ «Документи». У ньому є розділ документів – «Адміністративно-господарські санкції». Ось у цьому розділі і буде зазначатися відповідна інформація щодо штрафу. Про це ми докладно розповідали у своїй аналітиці, а про розмір штрафу ще окремо зазначали тут.

Як неоплачувані відпустки впливають на щорічні з 24 грудня 2023 року: детальне роз’яснення від Мінекономіки

З 24 грудня 2023 року змінився порядок надання відпусток. Про це ми докладно розповідали в нашій статті за посиланням. Зокрема, з цієї дати роботодавець має право невикористані дні щорічної відпустки надати без збереження заробітної плати.
Мінекономіки у листі від 28.01.2024 №4706-05/6893-09 підкреслило:
  1. норми абзацу третього ч. 1 ст. 12 Закону №2136 (у редакції Закону №3494) можуть бути застосовані лише до відпусток, на які працівник набув права після 24.12.2023 – дня набрання чинності відповідними змінами;
     
  2. змінами передбачається право, а не обов’язок роботодавця обмежити надання працівнику у період дії воєнного стану будь-якого виду відпустки (крім відпустки у зв’язку з вагітністю та пологами, відпустки для догляду за дитиною до досягнення нею трирічного віку та відпустки у зв’язку з усиновленням дитини) понад щорічну основну відпустку, передбачену абзацом першим ч. 1 ст. 12 Закону №2136. Тому працівникам, які мають право на такі оплачувані відпустки, за рішенням роботодавця ці відпустки можуть бути надані у період воєнного стану;
     
  3. у разі прийняття рішення роботодавцем щодо надання без збереження заробітної плати невикористаної оплачуваної відпустки роботодавець повинен обґрунтувати необхідність надання цих відпусток без збереження заробітної плати та документально підтвердити настання обставин, що спричинили таку необхідність.
Тож підсумуємо, що нові правила стосуються тільки відпусток, на які працівник отримав право з 24.12.2023 року. 

Як роботодавцям ознайомлювати працівників з наказами під час війни?

Держпраці наголосила, що з моменту запровадження воєнного стану в Україні допускається у сфері трудових відносин використання електронного документообігу.
Тобто ознайомлення працівників з наказами (розпорядженнями), повідомленнями про наступне вивільнення або іншими документами щодо прав та обов’язків допускається з використанням визначених у трудовому договорі засобів електронно-комунікаційних мереж.
Керівник має затвердити відповідні положення про організацію документообігу та повідомити про це працівників у будь-який зручний спосіб.

Інструкція про порядок обчислення і сплати пенсійних внесків зміниться

Пенсійний фонд оприлюднив для обговорення проєкт своєї постанови, яким пропонує  затвердити зміни до Інструкції про порядок обчислення і сплати страхувальниками та застрахованими особами внесків на загальнообов’язкове державне пенсійне страхування до Пенсійного фонду України.
Зокрема, передбачено:
  • уточнення посилання на чинний нормативно-правовий акт при відкритті рахунків для зарахування коштів платників Пенсійного фонду в установах банків територіальними органами ПФУ;
     
  • заміну терміну «платіжне доручення» на «платіжна інструкція» відповідно до термінів, які використовуються у Законі від 30.06.2021 № 1591-IX ;
     
  • уточнення платників, які мають обов’язок відшкодовувати фактичні витрати на виплату та доставку пенсій, призначених на пільгових умовах.

Розрахунок компенсації за невикористані відпустки у 2024 році: розʼяснення та приклад від Мінекономіки

Мінекономіки наголосило: якщо працівник отримує компенсацію за дні відпусток, на які він набув право до 31.12.2023, розрахунок середньої заробітної плати здійснюється виходячи з виплат, нарахованих у 2023 році. Таким чином, до розрахунку включаються місяці, відпрацьовані упродовж 2023 року.
Заробітна плата, нарахована працівнику у 2023 році (за фактично відпрацьований час з 1 січня або з першого числа місяця після оформлення на роботу до першого числа місяця, в якому виплачується компенсація за невикористану відпустку), ділиться на кількість календарних днів у розрахунковому періоді. Отримана середньоденна заробітна плата множиться на кількість днів відпустки, що підлягають оплаті. 
При цьому обчислення середньої заробітної плати для виплати компенсації за невикористані відпустки працівнику за 2024 рік (на які він набув право після 31.12.2023) проводиться, виходячи з виплат за останні 12 календарних місяців роботи, що передують місяцю виплати компенсації за невикористані відпустки.

Оподатковувати негрошові доходи ВЗ слід з використанням натурального коефіцієнту

Ми окремо наводили детальний аналіз ІПК від 02.11.2023 №3900/ІПК/99-00-24-03-03-06, в якій йшлося про нове бачення щодо правил оподаткування військовим збором негрошових доходів. Й тоді зауважували, що у «ЗІР» ще містилося попереднє розʼяснення. Зміст його був протилежним. За ним утримуватися ВЗ мав з обʼєкта оподаткування ПДФО, тобто без застосування натурального коефіцієнту.
А от 19 лютого 2024 року податківці виклали у новій редакції це розʼяснення.
За новою позицією ДПСУ, з 3 вересня 2022 року у разі нарахування (надання) податковим агентом доходів у негрошовій формі, такі доходи включаються до загального місячного доходу фізособи і оподатковуються ВЗ з урахуванням натуркоефіцієнту. Про це докладніше ми писали тут.

Наразі це  все.
Більше новин на тему трудових відносин та зарплати ви знайдете тут, а консультацій – тут.

До зустрічі!
Ваш «Дебет-Кредит»

Автор: «Дебет-Кредит»

Рубрика: Тематичні розсилки/Трудові відносини. Зарплата і кадри

Зверніть увагу: новинна стрічка «Дебету-Кредиту» містить не тільки редакційні матеріали, але також статті сторонніх авторів, роз'яснення співробітників фіскальної служби тощо.

Дані матеріали, а також коментарі до них, відображають виключно точку зору їх авторів і можуть не співпадати з точкою зору редакції. Редакція не ідентифікує особи коментаторів, не модерує тексти коментарів та не несе відповідальності за їх зміст.

30 днiв передплати безкоштовно!Оберiть свiй пакет вiд «Дебету-Кредиту»
на мiсяць безкоштовно!
Спробувати

Усі новини рубрики «Трудові відносини. Зарплата і кадри»