• Посилання скопійовано

«Трудові відносини. Зарплата і кадри» №06(140) | 25.04.2024 р.

Сто сороковий лист тематичної розсилки «Дебету-Кредиту», яка присвячена трудовим відносинам, зарплаті та кадрам

 «Трудові відносини. Зарплата і кадри» №06(140) | 25.04.2024 р.
Це – шостий цього року (сто сороковий загалом і сорок другий під час війни) лист тематичної розсилки «Дебету-Кредиту», яка присвячена трудовим відносинам, зарплаті та кадрам. За три тижні, що минули з моменту написання попереднього листа, з’явилося багато нового та цікавого на цю тему.  А саме:
  • зупинимося на наслідках для роботодавців через зниження віку призову до 25 років;
  • нагадаємо, як зараз виправити неправильний запис у паперовій трудовій книжці;
  • розповімо, як нараховувати зарплату за дні відрядження;
  • визначимося, коли під час війни працівник має право звільнитися без двотижневого строку попередження;
  • зʼясуємо, чи будемо індексувати заробітну плату у квітні та травні 2024 року;
  • дізнаємося, в чому різниця між скороченням чисельності працівників та скороченням штату;
  • зазначимо, чи можна складати авансовий звіт та первинку до нього в е-формі.
Гарного вам читання!
 

Як зараз виправити неправильний запис у паперовій трудовій книжці?

Відповідно до п. 2.6 Інструкції №58 у  разі виявлення неправильного  або  неточного  запису відомостей  про  роботу,  переведення, а також про нагородження та заохочення тощо,  виправлення виконується власником        або уповноваженим ним органом,  де було зроблено  відповідний запис.
Якщо підприємство, яке зробило неправильний або неточний запис, ліквідоване,  відповідний запис робиться правонаступником і засвідчується печаткою,  а в разі його відсутності  –  вищестоящою організацією, якій було підпорядковане підприємство, а в разі його
відсутності –   облархівом,  держархівом  м. Києва.
Про це ми писали тут.

Оплата відрядження: за середньою зарплатою чи за окладом?

Роботодавцю потрібно буде порахувати дві зарплати:
  • одну таку, яку працівник отримує в місяці відрядження за 1 годину, виходячи з його окладу (тарифної ставки) тощо і норми робочого часу, встановленої такому працівникові цього місяця, та, як наголошує Мінекономіки у своєму листі, з усіх решта доплат, які входять до зарплати працівника у місяці відрядження;
     
  • другу середню - виходячи з розрахункового періоду два місяці перед місяцем відрядження. Оскільки йдеться про оплату відпрацьованого часу, то беремо до розрахунку виплати, нараховані у цих місяцях (за винятками, про які скажемо нижче), і ділимо на кількість відпрацьованих годин у цих місяцях.
Тобто роботодавець матиме дві зарплати за 1 годину відпрацьованого часу. Для оплати відрядження береться більша з цих порахованих зарплат.
При цьому за години, відпрацьовані під час відрядження у вихідний день (якщо працівникові не надаватиметься інший день відпочинку, а буде проведено подвійну оплату і це чітко зазначено в наказі), обрану більшу зарплату за 1 годину треба помножити на два. Про це ми писали тут.

Коли під час війни працівник має право звільнитися без двотижневого строку попередження?

За розʼясненням Держпраці,  у зв'язку з веденням бойових дій у районах, де розташоване підприємство, та через загрозу для життя та здоров’я працівник може розірвати трудовий договір за власною ініціативою без двотижневого строку попередження, як це передбачено ст. 38 КЗпП.
До того ж працівником було надано докази, які свідчать про те, що трудові відносини між сторонами фактично припинені, однак процедуру розірвання трудового договору відповідно не виконано, у працівника відсутня можливість припинити трудовий договір в інший спосіб, крім звернення до суду, оскільки її заяву про звільнення за власним бажанням залишено без реагування. 
З метою відновлення права працівника на працю суд визнав за необхідне припинити трудові відносини з підприємством.

Чи будемо індексувати заробітну плату у квітні та травні 2024 року?

Індексація грошових доходів населення проводиться в разі, коли величина індексу споживчих цін перевищила поріг індексації, який установлюється у розмірі 103%. 
У 2024 році поріг індексації ще не перевищено.
Отже, у квітні та травні 2024 року всім, у кого базовим місяцем все ще є грудень 2023 р. (оклад з цього місяця не зростав), поточну індексацію нараховувати ще не треба! 
Не треба її нараховувати й тим, хто піднімав оклади у січні 2024 р. або у березні чи квітні 2024 р. (зокрема, у зв’язку зі зростанням розміру мінімальної заробітної плати). Для них базовими місяцями будуть, відповідно, січень та березень або квітень, і за правилами Порядку №1078 їм нараховувати індексацію не потрібно. Про це ми зазначали тут.

Скорочення чисельності працівників та скорочення штату: у чому різниця?

Скорочення штату працівників і скорочення їхньої чисельності – це різні поняття. Чисельність працівників – це склад за списком, і скорочення чисельності працівників передбачає зменшення їх кількості. Наприклад, у штатному розписі замість 7 штатних одиниць спеціалістів залишається 5, тобто зменшується певна кількість працівників однієї професії. 
Штат працівників – це сукупність посад, установлених штатним розписом підприємства чи установи. Тому скорочення штату являє собою зміну штатного розпису за рахунок ліквідації певних посад або зменшення кількості штатних одиниць за певними посадами. Про це читайте у нашій новині на підставі інформації від Держпраці ось тут.

І наостанок - дві аналітики від редакції

З 4 квітня 2024 року вік, з якого чоловіка можуть призвати, змінили з 27 років на 25 років. Що це означає для роботодавця? Що треба врахувати при прийнятті  на роботу таких осіб? Які обовʼязки роботодавця виникають щодо них? Про це все ми писали тут.
 
Чи можна складати авансовий звіт в е-формі та підписувати його ЕЦП? Чи можуть надаватися підтвердні документи до нього в е-формі? В які строки подавати авансові звіти? Про це ми вказували ось тут.

Наразі це  все.
Більше новин на тему трудових відносин та зарплати ви знайдете тут, а консультацій – тут.

До зустрічі!
Ваш «Дебет-Кредит»

Автор: «Дебет-Кредит»

Рубрика: Тематичні розсилки/Трудові відносини. Зарплата і кадри

Зверніть увагу: новинна стрічка «Дебету-Кредиту» містить не тільки редакційні матеріали, але також статті сторонніх авторів, роз'яснення співробітників фіскальної служби тощо.

Дані матеріали, а також коментарі до них, відображають виключно точку зору їх авторів і можуть не співпадати з точкою зору редакції. Редакція не ідентифікує особи коментаторів, не модерує тексти коментарів та не несе відповідальності за їх зміст.

30 днiв передплати безкоштовно!Оберiть свiй пакет вiд «Дебету-Кредиту»
на мiсяць безкоштовно!
Спробувати

Усі новини рубрики «Трудові відносини. Зарплата і кадри»