• Посилання скопійовано

«Трудові відносини. Зарплата і кадри» №04(138) | 13.03.2024 р.

Сто тридцять восьмий лист тематичної розсилки «Дебету-Кредиту», яка присвячена трудовим відносинам, зарплаті та кадрам

 «Трудові відносини. Зарплата і кадри» №04(138) | 13.03.2024 р.
Це – четвертий цього року (сто тридцять восьмий загалом і сороковий під час війни) лист тематичної розсилки «Дебету-Кредиту», яка присвячена трудовим відносинам, зарплаті та кадрам. За три тижні, що минули з моменту написання попереднього листа, з’явилося багато нового та цікавого на цю тему.  А саме:
  • дізнаємося, в яких випадках заборонено звільняти військовослужбовця;
  • розповімо про надання до ПФУ корегуючих заяв-розрахунків;
  • повідомимо, що Раду просять дозволити під час війни перевірки в частині вчинення мобінгу;
  • зʼясуємо, як порахувати кількість днів заробленої відпустки;
  • проінформуємо, що Д. Шмигаль анонсував новий підхід до бронювання;
  • нагадаємо, як діяти на виробництві під час оповіщення повітряної тривоги;
  • дізнаємося, коли ПФУ може скасувати звернення з оцифрування трудових книжок.

 


Коли ПФУ може скасувати звернення з оцифрування трудових книжок?

За розʼясненням від ПФУ, статус звернення «Скасовано виконання» означає, що звернення містить певні помилки, не опрацьовано та потребує повторного подання (опис причини відхилення вказано в реквізиті «Повідомлення»).
Основними причинами скасування звернень з оцифрування трудових книжок є помилки, які допускають користувачі вебпорталу.
Це трапляється у випадках, якщо скановані копії документів:
  • не належать заявнику;
  • зроблені не з оригіналів документів або в чорно-білому форматі;
  • відскановані неналежним чином (обрізані дати, номери наказів тощо).
Також може бути наявне порушення вимог до оформлення трудової книжки:
  •  відсутня скан-копія титульної сторінки трудової книжки;
  • відсутній підпис власника трудової книжки або запис про зміну ПІБ;
  • відсутня печатка установи або підпис відповідальної особи.
В електронній формі звернення в даних особи наявні помилки.

В яких випадках заборонено звільняти військовослужбовця?

За позицією Держпраці, не допускається звільнення військовослужбовця за ініціативою роботодавця за п. 1 ч. 1 ст. 40 КЗпП у випадках змін в організації виробництва і праці, у тому числі ліквідації, реорганізації, банкрутства або перепрофілювання підприємства, установи, організації, скорочення чисельності або штату працівників.
Від себе зауважимо, що тим роботодавцям, які бажають дізнатися про норми щодо заборони звільнення військослужбовців, краще отримати офіційну відповідь на запитання від Держпраці з урахуванням відповідних обставин на підприємстві та діяти за отриманими рекомендаціями.

Корегуючі заяви-розрахунки: які види та коли подавати?

 У корегуючій заяві-розрахунку передбачено три типи корегування – вибір з трьох значень:
  • «Корегування збільшення» – за необхідності здійснення доплати.
  • «Корегування зменшення» – після повернення зайво отриманих коштів.
  • «Корегування несумових параметрів» – кількість днів, страховий стаж тощо.
До корегуючої заяви-розрахунку обов’язково мають бути додані скан-копії документів: «Лист-пояснення причин проведення корегування», а до заяви-розрахунку «Корегування зменшення» також має бути додано «Платіжне доручення на повернення коштів».
Про це читайте у новині ось тут.

Раду просять дозволити під час війни перевірки в частині вчинення мобінгу

28 лютого у ВРУ зареєстровано проєкт Закону №11044 «Про внесення змін до статті 16 Закону України "Про організацію трудових відносин в умовах воєнного стану" щодо проведення перевірок в частині вчинення мобінгу». Про це ми писали тут.
Законопроєкт розроблено з метою розблокування можливості проведення позапланових заходів державного нагляду (контролю) за заявою працівника або профспілки з питань вчинення мобінгу під час дії правового режиму воєнного стану. Адже, як пояснюють автори законопроєкту, за 2023 рік до Держпраці та територіальних органів надійшло 553 звернення щодо ознак мобінгу.

Як порахувати кількість днів заробленої відпустки: роз’яснює Мінекономіки

Одразу зауважимо, що чинним законодавством не встановлено порядку розрахунку кількості днів заробленої відпустки (йдеться про щорічну основну відпустку). І на цьому ще раз наголошує Мінекономіки у своєму листі від 26.02.2024 № 4707-05/14491-09.
Але на думку Мінекономіки, головним є «збереження загальної кількості днів невикористаної відпустки». Якщо за рахунок математичного округлення виникає зайвий день, то округлення треба буде зробити так, щоб цей день не виникав! 
А саме: там, де після коми виникає до повного округлення менше число, ніж у сусіднього показника, округлюємо у менший бік.
Мінекономіки наводить у коментованому листі дві пари показників:  
  • якщо за перший період вийшло 7,41, а за другий – 2,40 і треба вийти на 10 днів, то округлюємо так: за перший період буде 8, а за другий – 2 (бо 41 більше ніж 40);
     
  • якщо за перший період вийшло 7,50, а за другий – 2,51 і треба вийти на 10 днів, то округлюємо так: за перший період буде 7, а за другий – 3 (бо 51 більше ніж 50). 

Шмигаль анонсував новий підхід до бронювання – на підставі даних суми зарплати та податків з неї

Кабмін напрацьовує справедливіші підходи до бронювання військовозобов’язаних з урахуванням рівня заробітних плат, податкового навантаження та впливу на економіку. Про це повідомив прем'єр-міністр Денис Шмигаль під час пресконференції
Прем'єр наголосив, що за підрахунками Кабміну, співвідношення працівників і військових для забезпечення останніх має бути вісім до одного, і, виходячи з цих параметрів, Уряд розробляє справедливі параметри бронювання.

Як діяти на виробництві під час оповіщення повітряної тривоги?

Керівник має видати  наказ «Про дії працівників та відвідувачів під час сигналу оповіщення повітряної тривоги», в якому затвердити алгоритм дій працівників та відвідувачів. У ньому має бути прописано: «Під час сигналу оповіщення повітряної тривоги всім працівникам та відвідувачам залишити виробничі приміщення та пройти до найближчого укриття». У наказі обов’язково слід вказати адреси найближчого бомбосховища та розробити схему маршруту.
Із текстом Наказу, схемою маршруту до укриття та повідомленням про негативні наслідки для життя та здоров’я у разі його невиконання ознайомити під підпис всіх працівників. Про це ми писали  тут.

Наразі це  все.
Більше новин на тему трудових відносин та зарплати ви знайдете тут, а консультацій – тут.

До зустрічі!
Ваш «Дебет-Кредит»

Автор: «Дебет-Кредит»

Рубрика: Тематичні розсилки/Трудові відносини. Зарплата і кадри

Зверніть увагу: новинна стрічка «Дебету-Кредиту» містить не тільки редакційні матеріали, але також статті сторонніх авторів, роз'яснення співробітників фіскальної служби тощо.

Дані матеріали, а також коментарі до них, відображають виключно точку зору їх авторів і можуть не співпадати з точкою зору редакції. Редакція не ідентифікує особи коментаторів, не модерує тексти коментарів та не несе відповідальності за їх зміст.

30 днiв передплати безкоштовно!Оберiть свiй пакет вiд «Дебету-Кредиту»
на мiсяць безкоштовно!
Спробувати

Усі новини рубрики «Трудові відносини. Зарплата і кадри»