• Посилання скопійовано

«Трудові відносини. Зарплата і кадри» №23(76) | 30.12.2020 р.

Сімдесят шостий лист тематичної розсилки «Дебету-Кредиту», яка присвячена трудовим відносинам, зарплаті та кадрам

«Трудові відносини. Зарплата і кадри» №23(76) | 30.12.2020 р.

Це – двадцять третій цього року (і сімдесят шостий загалом) лист тематичної розсилки «Дебету-Кредиту», яка присвячена трудовим відносинам, зарплаті та кадрам. За три тижні, які минули з моменту написання попереднього листа, з’явилося багато нового та цікавого на цю тему. Зокрема:

 

  • дізнаємося, як виконувати правила мінімальної оплати праці в 2021 році;
  • розповімо про правила оподаткування та нарахування зарплати у 2021 році;
  • зауважимо, що з 12 грудня запрацювали нові правила нарахування середньої зарплати за Порядком №100;
  • наголосимо, що вже з'явилися нові рахунки з ЄСВ для всіх областей та м. Києва;
  • підкреслимо, що Порядок проведення індексації зарплати та інших доходів зміниться;
  • зазначимо, що МОЗ змінив порядок видачі листків непрацездатності через COVID-19.

Гарного вам читання!

 

***

Правила розрахунку середньої зарплати за оновленим Порядком №100: роз'яснення Мінекономіки 
Фахівці Мінекономіки наголосили, що норми постанови №1213 (щодо змін до Порядку №100) слід застосовувати з дня офіційного опублікування, а саме з 12.12.2020 року.

Тому якщо дата початку події, з якою пов’язаний розрахунок середньої заробітної плати, відбулася до 11.12.2020 р. (включно), то застосовуються положення постанови №100 без змін, внесених постановою №1213.

Якщо дата початку події, з якою пов’язаний розрахунок середньої заробітної плати, з 12.12.2020 р. і пізніше, то необхідно застосовувати положення постанови №100 з урахуванням змін, внесених  постановою №1213.

Вони також зупинилися докладно й на інших змінах. Про це ми писали тут, а з нашим коментарем щодо змін можна ознайомитися тут.

 

З'явилися нові рахунки з ЄСВ для всіх областей та м. Києва
21 грудня Держказначейство повідомило про оновлення рахунків для сплати податків та зборів та ЄСВ з 1 січня 2021 року. З цієї дати сплачені суми за старими рахунками будуть повертатися платникам, як нез'ясовані надходження.

Окремо Держказначейство  зауважило, що за реквізитами слід звертатися до ДПС. До 24  грудня ні один з територіальних органів ДПС не повідомив про їх появу.

Але 24 грудня  ДПС розмістила окремий реєстр щодо нових рахунків з ЄСВ. Вони почнуть діяти з 2021 року. З ним можна ознайомитися тут.

 

Порядок проведення індексації зарплати та інших доходів зміниться
23 грудня на сайті СПО профспілок опубліковано проєкт постанови КМУ щодо змін до Порядку нарахування індексації доходів. Завантажити його можна тут.

Зокрема, пропонується ввести правила нарахування індексації у разі підвищення окладів не з 1 числа місяця. У такому випадку сума індексації визначається з розрахунку повного робочого часу, а виплачується пропорційно відпрацьованому часу. Для цього варіанту підвищення окладу буде затверджено окремий приклад нарахування індексації у додатку до Порядку №1078.

 

МОЗ змінив порядок видачі листків непрацездатності через COVID-19 
МОЗ наказом від 11.11.2020 р. №2593 затвердило зміни до:

Цей наказ набрав чинності  з 22 грудня.

Зокрема, згідно з оновленим п. 2.2, при втраті працездатності внаслідок захворювання або травми лікуючий лікар в амбулаторно-поліклінічних закладах може видавати листок непрацездатності особисто терміном до 5 календарних днів з наступним продовженням його, залежно від тяжкості захворювання, до 15 календарних днів (раніше - до 10 календарних днів).

Якщо непрацездатність триває понад 15 календарних днів, продовження листка непрацездатності до 30 днів проводиться лікуючим лікарем спільно з завідувачем відділення, а надалі – ЛКК. Про всі зміни до порядок видачі лікарняних листків ми писали ось тут.

 

І наостанок – дві аналітики від редакції
Якими будуть правила дотримання мінімальної оплати праці  у 2021 році? Читайте тут.

Як будемо нараховувати та оподатковувати зарплату та інші доходи працівників у 2021 році? Читайте ось тут.

 

***

Наразі це все.
Більше новин на тему трудових відносин та зарплати ви знайдете тут, а консультацій – тут.

До зустрічі!
Ваш «Дебет-Кредит»

Автор: «Дебет-Кредит»

Рубрика: Тематичні розсилки/Трудові відносини. Зарплата і кадри

Зверніть увагу: новинна стрічка «Дебету-Кредиту» містить не тільки редакційні матеріали, але також статті сторонніх авторів, роз'яснення співробітників фіскальної служби тощо.

Дані матеріали, а також коментарі до них, відображають виключно точку зору їх авторів і можуть не співпадати з точкою зору редакції. Редакція не ідентифікує особи коментаторів, не модерує тексти коментарів та не несе відповідальності за їх зміст.

30 днiв передплати безкоштовно!Оберiть свiй пакет вiд «Дебету-Кредиту»
на мiсяць безкоштовно!
Спробувати

Усі новини рубрики «Трудові відносини. Зарплата і кадри»