• Посилання скопійовано

«Трудові відносини. Зарплата і кадри» №07(83) | 14.05.2021 р.

Вісімдесят третій лист тематичної розсилки «Дебету-Кредиту», яка присвячена трудовим відносинам, зарплаті та кадрам

«Трудові відносини. Зарплата і кадри» №07(83) | 14.05.2021 р.

Це – сьомий цього року (і вісімдесят третій загалом) лист тематичної розсилки «Дебету-Кредиту», яка присвячена трудовим відносинам, зарплаті та кадрам. За три тижні, що минули з моменту написання попереднього листа, з’явилося багато нового та цікавого на цю тему. Зокрема:

 

  • наголосимо, що з 9 травня діє закон щодо оплачуваних відпусток для батьків при народженні дитини;
  • повідомимо, що трудові права для жінок переглянуть;
  • зауважимо, що незабаром з'являться типові форми трудових договорів для надомної та дистанційної роботи;
  • проінформуємо, що у КЗпП пропишуть особливості трудових відносин у суб’єктів малого підприємництва;
  • зазначимо, що фізосіб-«єдинників» планують стимулювати для оформлення офіційних трудових відносин з працівниками

Гарного вам читання!

 

***

З 9 травня діє закон щодо оплачуваних відпусток для батьків при народженні дитини 
15 квітня ВРУ прийняла проєкт Закон №3695 «Про внесення змін до деяких законодавчих актів щодо забезпечення рівних можливостей матері та батька на догляд за дитиною». Про це ми писали тут.

6 травня цей закон було підписано Президентом. Закон №1401 опубліковано в «Голосі України» від 08.05.2021 р., і  він набрав чинності 9 травня.

Законом доповнено КЗпП та Закон про відпустки новим видом відпустки – відпусткою при народженні дитини тривалістю до 14 календарних днів, що оплачується за рахунок роботодавця.

Також ним визначено відпустку для догляду за дитиною до досягнення нею трирічного віку як рівне право кожного з батьків дитини (матері та батька).

Докладно про зміни в наданні соцвідпусток ми наводили в своєму аналітичному матеріалі тут.

 

Трудові права для жінок переглянуть! Черговий законопроєкт від Мінекономіки 
На початку травня Мінекономіки розробило проєкт Закону, який вносить зміни до законодавчих актів, що стосуються трудових відносин, щодо удосконалення правового регулювання праці деяких категорій працівників. Зокрема, жінок, в тому числі тих, що мають дітей та здійснюють їх вигодовування до досягнення півторарічного віку.

З текстом проєкту можна ознайомитись на сайті Федерації профспілок України за посиланням.

 Проєктом Закону передбачається заборона вимагати від особи при укладанні трудового договору відомостей про вагітність, пологи, вигодовування дитини. 

Водночас така заборона не поширюватиметься на жінок, які виконуватимуть важкі роботи та роботи зі шкідливими і небезпечними умовами праці, а також підземні роботи, крім деяких підземних робіт (нефізичних робіт або робіт по санітарному та побутовому обслуговуванню)).

 

Незабаром з'являться типові форми трудових договорів для надомної та дистанційної роботи
5 травня Мінекономіки затвердило наказ про типові форми договорів про надомну і дистанційну роботи. Про це в Facebook повідомив заступник міністра економіки з питань цифрового розвитку Ігор Дядюра. 

Проте наказ ще має пройти реєстрацію в Мін'юсті та планується, що він почне діяти з дати офіційного опублікування. Тобто наразі типових форм договорів ще немає.

Нагадаємо, що з 27 лютого діє Закон №1213-IX щодо запровадження двох самостійних видів (форм) роботи – дистанційної та надомної. Для цього у КЗпП введено дві нові статті:

 

У КЗпП пропишуть особливості трудових відносин у суб’єктів малого підприємництва
27 квітня 2021 року у Раді зареєстровано альтернативний законопроєкт №5371-1, авторами якого є Н. Королевська, В. Кальцев, Ю. Солод та інші («Опозиційна платформа - За життя»).

У разі його прийняття Закон набере чинності з дня, наступного за днем опублікування. Проте його положення будуть застосовуватися до трудових відносин, що виникатимуть з дня, наступного за днем набрання чинності цим Законом.

Зокрема, ним запроваджується режим регулювання трудових відносин за трудовими договорами, який буде застосовуватися до працівників, які працюють у суб’єктів малого підприємництва та фізичних осіб, які не є підприємцями. Водночас конкретизуються вимоги до умов трудових договорів (ст. 7, 9, 24 КЗпП): 

  • умови трудових договорів, які погіршують становище працівників порівняно з законодавством України про працю, є недійсними; 
     
  • працівник та власник можуть передбачити додаткові права, обов’язки і відповідальність сторін трудового договору, інші умови, якщо вони є сприятливішими для працівника і не суперечать положенням застосованих колективних договорів або законів.

Про це все читайте ось тут.

 

Фізосіб-«єдинників» планують стимулювати для оформлення офіційних трудових відносин з працівниками
5 травня на сайті ВРУ було зареєстровано законопроєкт №5466. За пояснювальною запискою, його ціль полягає у  стимулюванні виведення з тіні ринку праці, а також сприяння створенню нових робочих місць ФОПами з метою збільшення податкових надходжень в державний бюджет.

Законопроєктом запропоновано:

  • введення максимальної кількості штатних працівників, які можуть одночасно перебувати у трудових відносинах з фізичною особою – підприємцем з числа платників єдиного податку 1 групи – до 3 осіб (наразі цієї можливості немає);
     
  • збільшення максимальної кількості штатних працівників, які можуть одночасно перебувати у трудових відносинах з фізичною особою – підприємцем з числа платників єдиного податку 2 групи – з 10 до 20 осіб;
     
  • збільшення граничних обсягів доходів, що дають право застосування  спрощеної системи оподаткування платників єдиного податку 1-3 групи, на 85 розмірів мінімальної заробітної плати, встановленої законом на 1 січня звітного року за кожну штатну одиницю, якій нараховувалась основна заробітна плата не менше подвійного розміру мінімальної заробітної плати.

Про це все ми розповідали тут.

***

 

Наразі це  все.
Більше новин на тему трудових відносин та зарплати ви знайдете тут, а консультацій – тут.

До зустрічі!
Ваш «Дебет-Кредит»

Автор: «Дебет-Кредит»

Рубрика: Тематичні розсилки/Трудові відносини. Зарплата і кадри

Зверніть увагу: новинна стрічка «Дебету-Кредиту» містить не тільки редакційні матеріали, але також статті сторонніх авторів, роз'яснення співробітників фіскальної служби тощо.

Дані матеріали, а також коментарі до них, відображають виключно точку зору їх авторів і можуть не співпадати з точкою зору редакції. Редакція не ідентифікує особи коментаторів, не модерує тексти коментарів та не несе відповідальності за їх зміст.

30 днiв передплати безкоштовно!Оберiть свiй пакет вiд «Дебету-Кредиту»
на мiсяць безкоштовно!
Спробувати

Усі новини рубрики «Трудові відносини. Зарплата і кадри»