• Посилання скопійовано

Податкова накладна складена не на повну суму операції: як виправити помилку?

ДПС надала чергове роз’яснення щодо випадку, коли податкова накладна помилково складена не на повну суму операції, а лише на її частину. Податківці продовжують стверджувати, що такі ПН права на податковий кредит не дають

Податкова накладна складена не на повну суму операції: як виправити помилку?

Коментар до ІПК ДПСУ від 10.11.2020 р. №4632/ІПК/99-00-05-06-02-06 

Податківці в коментованій ІПК розглянули звернення щодо порядку віднесення сум ПДВ до податкового кредиту, якщо на дату першої події за операціями з виконання робіт (оформлення актів здачі-прийняття робіт) постачальником було складено податкові накладні не на всю суму операцій, а лише на її частину. А в подальшому складено розрахунки коригування до таких податкових накладних, якими суму податкових зобов’язань приведено у відповідність до суми, на яку здійснено роботи та складено акти здачі-прийняття робіт, та зареєстровано їх в ЄРПН.

Чи достатньо в цьому випадку для виправлення помилки скласти розрахунок коригування? ПКУ та Порядок № 1307 не містять спеціальних норм щодо цього. А податківці продовжують стверджувати, що виправити помилку треба інакше!

Всім відомі загальні правила.

Дату виникнення податкових зобов’язань з постачання товарів/послуг передбачено п. 187.1 ПКУ. Відповідно на цю дату платник податку зобов’язаний скласти податкову накладну в електронній формі та зареєструвати в ЄРПН (п. 201.7 та п. 201.10 ПКУ). Правила формування податкового кредиту визначено ст. 198 ПКУ.

Якщо після постачання товарів/послуг здійснюється будь-яка зміна суми компенсації їх вартості суми податкових зобов'язань та податкового кредиту постачальника та отримувача підлягають відповідному коригуванню на підставі розрахунку коригування до податкової накладної, складеної та зареєстрованої в ЄРПН (п. 192.1 ПКУ).

Податківці звернули увагу, що податкова накладна складається окремо на кожне повне або часткове постачання товарів/послуг, а також на суму коштів, що надійшли на поточний рахунок як попередня оплата (аванс). Право на віднесення сум ПДВ до податкового кредиту виникає у платника податку – покупця товарів/послуг на підставі складеної з дотриманням норм податкового законодавства податкової накладної, зареєстрованої в ЄРПН. Дані, зазначені у такій податковій накладній, мають відповідати первинним документам, складеним за операцією.

А оскільки податкові накладні за операціями з виконання робіт були складені на дату першої події, але не на всю суму операцій, а розрахунками коригування, складеними до таких податкових накладних, суму податкових зобов’язань приведено у відповідність до суми, на яку виконано роботи, то вони є такими, що складені з порушенням норм ПКУ, а тому не можуть бути підставою для віднесення покупцем сум ПДВ до податкового кредиту.

Податківці роз’яснили, як саме в такому випадку постачальнику потрібно було зробити коригування податкових накладних:

  • на дату виявлення помилки скласти розрахунки коригування до податкових накладних, складених не на всю суму операцій, здійснених платником податку, а лише на їх частину, та вивести в нуль показники, зазначені в таких податкових накладних;
  • скласти датою виникнення податкових зобов’язань нові податкові накладні на всю суму таких операцій.

І потім, після реєстрації в ЄРПН таких нових податкових накладних, покупець має право на їх підставі включити суми ПДВ до податкового кредиту протягом 1095 днів з дати складання податкової накладної.

Отже, з вищезазначеного випливає: якщо покупець не отримає нових правильно оформлених податкових накладних, то він не матиме підстав для включення суми ПДВ до податкового кредиту.

***

Читайте такожПодаткову накладну складено не на всю суму: як виправити помилку?

Автор: Щербина Світлана

Джерело: «Дебет-Кредит»

Рубрика: Оподаткування/ПДВ

Зверніть увагу: новинна стрічка «Дебету-Кредиту» містить не тільки редакційні матеріали, але також статті сторонніх авторів, роз'яснення співробітників фіскальної служби тощо.

Дані матеріали, а також коментарі до них, відображають виключно точку зору їх авторів і можуть не співпадати з точкою зору редакції. Редакція не ідентифікує особи коментаторів, не модерує тексти коментарів та не несе відповідальності за їх зміст.

30 днiв передплати безкоштовно!Оберiть свiй пакет вiд «Дебету-Кредиту»
на мiсяць безкоштовно!
Спробувати

Усі новини рубрики «ПДВ»