• Посилання скопійовано

«Сільське господарство» №06(52) | 23.06.2022 р.

П'ятдесят другий лист тематичної розсилки «Дебету-Кредиту», яка присвячена сільському господарству, фермерству і земельним відносинам

«Сільське господарство» №06(52) | 23.06.2022 р.

Це – вже п'ятдесят другий (шостий у 2022 році та четвертий з початку війни) лист тематичної розсилки «Дебету-Кредиту», яка присвячена сільському господарству, фермерству і земельним відносинам. З моменту написання попереднього листа минув місяць і за цей час з’явилося достатньо цікавого та нового. А саме:

  • розкажемо про нюанси оподаткування доходу фізосіб від продажу с/г продукції під час війни на підставі  позиції Мінфіну;
  • наголосимо, що вже запрацювала е-платформа про збитки агросектору через війну;
  • зʼясуємо, як зазначати в єдиній звітності дохід члена фермерського господарства;
  • зауважимо, що вже опубліковано Закон щодо врегулювання діяльності органів з оцінки відповідності тракторів;
  • підкреслимо, що Мінфін розробив нову форму податкового повідомлення-рішення за формою «МПЗФ».

Гарного вам читання!

 

***

Нюанси оподаткування доходу фізосіб від продажу с/г продукції під час війни: позиція Мінфіну
Тимчасово на час війни у разі ненадання фізичною особою – платником податків копії довідки про наявність у неї земельних ділянок та/або довідки про самостійне вирощування, розведення, відгодовування продукції тваринництва, або документів що ідентифікують особу (паспорт та РНОКПП) податкові агенти з 01 квітня 2022 року та протягом періоду дії воєнного стану при нарахуванні (виплаті) доходів від продажу власної сільськогосподарської продукції на користь фізичних осіб зобов’язані нараховувати, утримувати та сплачувати (перераховувати) до бюджету ПДФО  з усієї суми вказаного доходу.

Тобто у разі відсутності довідки у фізосіб податкові агенти мають сплатити ПДФО з доходу  без урахування неоподатковуваних розмірів таких доходів, встановлених абзацами четвертим та/або сьомим пп. 165.1.24 ПКУ.

Нашу новину про це читайте тут.

 

Вже запрацювала е-платформа про збитки агросектору через війну
З метою чіткого розуміння географії та розміру збитків створено електронну платформу для збору інформації про завдані збитки аграрному сектору України.

За допомогою цього інструменту суб’єкти господарювання (фермери, господарства, сільгосппідприємства) можуть подати заявку та повідомити про завдані їм збитки для опрацювання органами державної влади з метою подальшого відшкодування та компенсацій.

Види майна, які можна фіксувати, як зруйновані, викрадені чи пошкоджені:

  • земельні ділянки;
  • інфраструктурні об’єкти;
  • сільськогосподарська техніка;
  • вантажні та легкові автомобілі;
  • запаси ресурсів;
  • обладнання та устаткування;
  • продукція тваринництва та рослинництва.

 

Як зазначати в єдиній звітності дохід члена фермерського господарства?
Дохід члена фермерського господарства, отриманий за рахунок розподілу чистого прибутку такого господарства, повинен включатися до його місячного (річного) оподатковуваного доходу та оподатковуватися з урахуванням пп. 164.2.20 ПКУ за ставкою 18%.

Крім того, особи, які відповідно до ПКУ мають статус податкових агентів, зобов’язані, зокрема, подавати щокварталу єдину звітність за основним місцем обліку.

Згідно з Довідником ознак доходів фізичних осіб доходи членів фермерських господарств, отримані за рахунок розподілу чистого прибутку таких господарств, відображаються за «127» ознакою доходу.

Докладніше про це ми писали тут 

 

 

Врегулювання діяльності органів з оцінки відповідності тракторів: підписано закон
15 червня Президент України підписав Закон «Про внесення змін до деяких законів України щодо здійснення функцій технічного регулювання у сфері агропромислового комплексу та машинобудування для агропромислового комплексу» від 31.05.2022 р. №2296-IX.

17 червня  Закон було опубліковано в «Голосі України». Відповідно він почне діяти з 17 червня 2024 року.

Закон спрямований на врегулювання на законодавчому рівні питань функціонування діяльності органів з оцінки відповідності вимогам Технічного регламенту затвердження типу сільськогосподарських та лісогосподарських тракторів, їх причепів і змінних причіпних машин, систем, складових частин та окремих технічних вузлів.

Законом пропонується, зокрема:

  • допустити приватні технічні служби і випробувальні лабораторії до процедур випробування тракторів;
     
  • закріпити можливість офіційних дилерів с/г техніки здійснювати відомчу державну реєстрацію нової техніки, яку вони реалізують аграріям;
     
  • закріпити законодавчу основу для подальшого оновлення нормативної бази в сфері технічного регулювання в агропромисловому комплексі, гармонізації з технічними регламентами ЄС щодо обігу тракторів;
     
  • вирішити проблеми з отриманням сертифікатів на нові моделі тракторів, на які вже майже рік виробники і постачальники техніки не можуть отримати відповідні документи та передати аграріям.

 

Мінфін розробив нову форму податкового повідомлення-рішення за формою «МПЗФ»
21 червня 2022 року Мінфін оприлюднив проєкт свого Наказу «Про затвердження Змін до Порядку надіслання контролюючими органами податкових повідомлень рішень платникам податків».

Порядок доповнено новим додатком 31 «Податкове повідомлення-рішення за формою МПЗФ» (завантажити).

У Порядку уточнено, що це ППР складається для платників податків – фізичних осіб, якщо відповідно до законодавства контролюючий орган самостійно визначає податкове зобов’язання з позитивного значення різниці між сумою загального мінімального податкового зобов’язання та загальною сумою сплачених податків, зборів, платежів для фізичних осіб – власників, орендарів, користувачів на інших умовах (у тому числі на умовах емфітевзису) земельних ділянок, віднесених до сільськогосподарських угідь, не переданих такими особами в оренду (суборенду), емфітевзис або інше користування на підставі договорів, укладених та зареєстрованих відповідно до законодавства (додаток 31).

Про це ми докладніше розповідали ось тут.

 

***

Наразі це все.
Більше новин на тему сільського господарства ви знайдете тут, а консультацій – ось тут.

До зустрічі!
Ваш «Дебет-Кредит»

Автор: «Дебет-Кредит»

Рубрика: Тематичні розсилки/Сільське господарство

Зверніть увагу: новинна стрічка «Дебету-Кредиту» містить не тільки редакційні матеріали, але також статті сторонніх авторів, роз'яснення співробітників фіскальної служби тощо.

Дані матеріали, а також коментарі до них, відображають виключно точку зору їх авторів і можуть не співпадати з точкою зору редакції. Редакція не ідентифікує особи коментаторів, не модерує тексти коментарів та не несе відповідальності за їх зміст.

30 днiв передплати безкоштовно!Оберiть свiй пакет вiд «Дебету-Кредиту»
на мiсяць безкоштовно!
Спробувати

Усі новини рубрики «Сільське господарство»