• Посилання скопійовано

«Контролюючі органи і перевірки» №20(116) | 20.12.2022 р.

Сто шістнадцятий лист тематичної розсилки «Дебету-Кредиту», яка присвячена перевіркам різних органів влади та їхній діяльності в цілому

«Контролюючі органи і перевірки» №20(116) | 20.12.2022 р.

Це – двадцятий з початку року (сто шістнадцятий загалом та чотирнадцятий під час війни) лист тематичної розсилки «Дебету-Кредиту», яка присвячена перевіркам різних органів влади та їхній діяльності в цілому. З моменту написання попередньої розсилки минуло більше ніж два тижні, тож нам є про що розповісти. Зокрема:

 

  • проінформуємо, що ДПС проводить під час війни фактичні перевірки з питань праці;
  • підкреслимо, що Мінфін підкоригував порядок повернення помилково та/або надміру сплачених сум грошових зобов'язань та пені;
  • зазначимо, що ДПС продовжує перевіряти застосування РРО при розрахунках;
  • наголосимо, що ВРУ створила тимчасову комісію для перевірки діяльності БЕБ;
  • розповімо, що повернулися позапланові перевірки контролюючих органів;
  • дізнаємося, що ДПС дозволили проводити позапланові перевірки під час війни.

Гарному вам читання!

 

***

До уваги роботодавців! ДПС проводить під час війни фактичні перевірки з питань праці
ДПС проінформувала, що одним із напрямів діяльності податкової служби є здійснення контролю за дотриманням роботодавцями законодавства щодо укладення трудових договорів та оформлення трудових відносин з працівниками (найманими особами).

Такий контроль податкові органи здійснюють, зокрема, шляхом проведення фактичних перевірок у разі наявності та/або отримання в установленому законодавством порядку інформації про використання праці найманих осіб без належного оформлення трудових відносин (пп. 80.2.7 ПКУ).

Під час організації заходів контролю податкові органи використовують широкий спектр джерел інформації щодо ймовірних порушень трудового законодавства. Не останню роль при цьому виконують звернення громадян та повідомлення на чат-бот «StopViolationBot» у месенджері Telegram.

З початку року податковими органами проведено понад 19 тис. фактичних перевірок платників податків. При цьому порушення трудового законодавства фіксуються при кожній 10 перевірці.

 

Мінфін підкоригував порядок повернення помилково та/або надміру сплачених сум грошових зобов'язань та пені
Мінфін наказом від 28.10.2022 р. №354 вніс зміни до Порядку інформаційної взаємодії Державної податкової служби України, її територіальних органів, Державної казначейської служби України, її територіальних органів, місцевих фінансових органів у процесі повернення платникам податків помилково та/або надміру сплачених сум грошових зобов'язань та пені.

Тепер цей Порядок також визначатиме механізм інформаційного обміну між ДПС, територіальними органами ДПС та Казначейством і територіальними органами Казначейства у процесі повернення платникам податків помилково та/або надміру сплачених сум грошових зобов'язань, пені за платежами, контроль за справлянням яких покладено на ДПС, та перерахування між видами доходів і бюджетів коштів, помилково та/або надміру зарахованих до відповідних бюджетів через єдиний рахунок. Про це ми писали тут.

 

До уваги торговців пальним! ДПС продовжує перевіряти застосування РРО при розрахунках
Під час війни ДПС здійснює контроль за дотриманням порядку проведення розрахунків у сфері роздрібної торгівлі пальним. Для здійснення контролю податківцями постійно аналізується діяльність СГ, які здійснюють продаж пального через АЗС (АГЗС).

Так, під час проведення перевірок суб’єктів господарювання, які здійснюють роздрібну торгівлю пальним, територіальними підрозділами фактичних перевірок ДПС у січні – листопаді 2022 року встановлено 218 випадків продажу пального з порушенням обліку товарних запасів, що передбачає фінансову відповідальність на загальну суму штрафних (фінансових) санкцій 191,3 млн гривень.

 

ВРУ створила тимчасову комісію для перевірки діяльності БЕБ
13 грудня ВРУ підтримала створення ТСК питань розслідування можливих фактів порушень законодавства України посадовими особами Бюро економічної безпеки України, органів державної влади та інших державних органів, які здійснюють повноваження у сфері економічної безпеки, що могли призвести до зменшення надходжень до державного та місцевих бюджетів. Головою комісії призначено Железняка.

Ціль створення ТСК - підтримати економічний фронт, і змусити наші правоохоронні та економічні органи згадати, що бюджет армії фінансуємо ми самі. 

До широких повноважень ТСК належить розслідування зловживань (та бездіяльності) у сфері економічної безпеки, що могли призвести до зменшення надходжень до державного та місцевих бюджетів:

  • Бюро економічної безпеки України. І тут претензій найбільше;
  • Державної митної служби України;
  • Державної податкової служби України;
  • Державної служби фінансового моніторингу України;
  • Національної поліції України;
  • Служби безпеки України.

 

Повертаються позапланові перевірки контролюючих органів
Кабмін постановою від 06.12.2022 р. № 1363 вніс зміни до Постанови КМУ від 13.03.2022 р. №303 “Про припинення заходів державного нагляду (контролю) і державного ринкового нагляду в умовах воєнного стану”.

Зокрема, Уряд дозволив здійснення позапланових заходів державного нагляду (контролю) на підставі рішень центральних органів виконавчої влади, що забезпечують формування державної політики у відповідних сферах за наявності загрози, що має негативний вплив на права, законні інтереси, життя та здоров’я людини, захист навколишнього природного середовища та забезпечення безпеки держави, а також для виконання міжнародних зобов’язань України протягом періоду воєнного стану. Ці правила діють з 10 грудня.

 

ДПС дозволили проводити позапланові перевірки під час війни
Відповідно до Закону №2719-ІХ відновлено:

  1. документальні позапланові перевірки, що проводяться з підстав, визначених пп. 78.1.278.1.578.1.1478.1.1578.1.1678.1.2178.1.22 ПКУ;
     
  2. документальні позапланові перевірки з питань оподаткування юридичними особами або іншими нерезидентами, які здійснюють господарську діяльність через постійне представництво на території України, доходів, отриманих нерезидентами з джерелом їх походження з України, та/або документальних позапланових перевірок нерезидентів (представництв нерезидентів).

Про це ми зазначали ось тут.

***

Наразі це все.
Більше новин на тему перевірок ви знайдете тут, а консультацій –  тут.

До зустрічі!
Ваш «Дебет-Кредит»

 

Автор: «Дебет-Кредит»

Рубрика: Тематичні розсилки/Контролюючі органи і перевірки

Зверніть увагу: новинна стрічка «Дебету-Кредиту» містить не тільки редакційні матеріали, але також статті сторонніх авторів, роз'яснення співробітників фіскальної служби тощо.

Дані матеріали, а також коментарі до них, відображають виключно точку зору їх авторів і можуть не співпадати з точкою зору редакції. Редакція не ідентифікує особи коментаторів, не модерує тексти коментарів та не несе відповідальності за їх зміст.

30 днiв передплати безкоштовно!Оберiть свiй пакет вiд «Дебету-Кредиту»
на мiсяць безкоштовно!
Спробувати

Усі новини рубрики «Контролюючі органи і перевірки»