• Посилання скопійовано

«Трудові відносини. Зарплата і кадри» №9(17) | 30.05.2018 р.

Сімнадцятий лист тематичної розсилки «Дебету-Кредиту», яка присвячена трудовим відносинам, зарплаті та кадрам

«Трудові відносини. Зарплата і кадри» №9(17) | 30.05.2018 р.

Це – дев’ятий у цьому році (і сімнадцятий загалом) лист тематичної розсилки «Дебету-Кредиту», яка присвячена трудовим відносинам, зарплаті та кадрам. За два тижні, які минули з моменту написання попереднього листа, з’явилося багато нового та цікавого на цю тему.

 

Цього разу ми:

  • дізнаємось, чи має право роботодавець визначати банк для перерахування зарплати працівнику;
  • розповімо про запуск Мін'юстом відкритого реєстру підприємств-боржників з виплати зарплат;
  • поговоримо про правила виплати грошової компенсації за невикористану відпустку;
  • зазначимо, з якої дати підвищувати оклади держслужбовцям у травні;
  • нагадаємо про нові вимоги до роботи за комп’ютером;
  • дізнаємося, як визначати відпускний стаж працівників для щорічних відпусток;
  • поговоримо про зміни у Порядку обліку платників ЄСВ;
  • …і наостанок – проконсультуємо, як оформлювати практикантів та стажистів.

Гарного вам читання!

 

***

Чи має право роботодавець визначати банк для перерахування зарплати працівнику?
Згідно ч. 5 ст. 24 Закону про оплату праці виплата зарплати здійснюється за місцем роботи. І тільки за особистою письмовою згодою працівника виплата зарплати може здійснюватися через установи банків, поштовими переказами на вказаний ними рахунок (адресу) з обов'язковою оплатою цих послуг за рахунок роботодавця.

Звісно, роботодавець має право укласти з банком договір щодо зарплатного проекту та перераховувати всім працівникам на відповідні карткові рахунки зарплату. Але на це теж має бути письмова згода кожного працівника.

При цьому працівник має право відмовитися від отримання зарплати на картковий рахунок, який відкрив роботодавець, та забажати отримувати зарплату на особисту картку.

Докладніше про це читайте тут.

 

З’явився відкритий реєстр підприємств-боржників з виплати зарплат
16 травня Міністерство юстиції в рамках проекту зі стягнення боргів з зарплат на користь працівників запустило відкритий електронний реєстр підприємств-боржників (разом з фізособами-аліментщиками).

«Ми запустили публічний електронний реєстр злісних боржників з виплати заробітної плати. До нього увійшли підприємства як державної, так і корпоративної форм власності. Кожен охочий зможе без будь-яких перешкод через портал erb.minjust.gov.ua перевірити, чи сплачує конкретне підприємства зарплату своїм працівникам», – наголосив Міністр юстиції Павло Петренко.

Про це читайте тут.

 

Коли та як виплачується грошова компенсація за невикористану відпустку?
Грошова компенсація виплачується у разі звільнення працівника за всі невикористані ним дні щорічної відпустки, а також за додаткові відпустки на дітей.

До того ж за бажанням працівника йому можуть компенсувати частину щорічної відпустки (крім додаткової відпустки на дітей). При цьому тривалість наданої працівникові щорічної та додаткових відпусток не повинна бути меншою ніж 24 календарні дні. А оскільки наразі щорічна основна відпустка не може бути менше 24 к.д., то за наявності додаткових оплачуваних відпусток працівник буде мати право на щорічну компенсацію.

На усі ці особливості надання компенсації звернули увагу податківці із «Вісника».

 

З 18 травня держслужбовцям встановлено нові розміри їх посадових окладів
10 травня Уряд схвалив свою Постанову №363, якою передбачено збільшення посадових окладів працівникам органів місцевого самоврядування. Окремої дати щодо набрання чинності Постанова №363 не містить, тому за загальними правилами документ набирає чинності з дня її офіційного опублікування в офіційному виданні.

Постанову №363 було опубліковано 18 травня в «Урядовому кур'єрі» №93. І саме з цієї дати потрібно було встановити нові розміри посадових окладів працівникам органів місцевого самоврядування. Тому нараховувати зарплату за травень 2018 року таким працівникам слід буде за двома різними посадовими окладами.

Про це читайте у нашій новині.

 

З 18 травня діють нові вимоги до роботи за комп’ютером
Мінсоцполітики наказом від 14.02.2018 р. №207 затвердило Вимоги щодо безпеки та захисту здоров'я працівників під час роботи з екранними пристроями. Вони встановлюють мінімальні вимоги безпеки та захисту здоров'я під час здійснення роботи, пов'язаної з використанням екранних пристроїв, незалежно від типу та моделі.

Ці вимоги поширюються на всіх суб'єктів господарювання незалежно від форм власності, організаційно-правової форми і видів діяльності. За ними роботодавець зобов'язаний:

  1. забезпечити відповідність робочого місця працівника затвердженим Вимогам;
  2. навчати та перевіряти знання працівників з питань охорони праці та безпечного використання екранних пристроїв до початку роботи з ними;
  3. за необхідності проводити лабораторні дослідження умов праці працівників з метою виявлення ризиків, пов'язаних із погіршенням зору, порушенням фізичного стану, стресом та вживати заходів щодо їх усунення.

Наказ №207 є підзаконним актом щодо охорони праці, тож порушення його вимог є порушенням законодавства про охорону праці. Щоправда, максимальний розмір штрафу за це, відповідно до ст. 43 Закону «Про охорону праці», не може перевищувати 5% середньомісячного фонду оплати праці за попередній рік.

Про це ми писали ось тут.

 

Мінсоцполітики вирішило зайнятися нормуванням праці
21 травня Мінсоцполітики на своєму офіційному веб-сайті оприлюднило проект Рекомендацій щодо нормування праці за видами економічної діяльності.

Цим документом визначено, що за сферою застосування нормативні матеріали для нормування праці поділяються на міжгалузеві, галузеві (норми, що діють на підприємствах, установах, організаціях суб’єкта господарювання) та місцеві.

За проектом норми праці і тарифікація робіт будуть основою для визначення необхідної чисельності працівників на виконуваний обсяг робіт і рівень їх кваліфікації. Тож розрахунок норм праці буде впливати на необхідну кількість працівників для виконання робіт. А це вже буде додатковою підставою при перевірках Держпраці для виявлення неоформлених трудових відносин.

Наш коментар до проекту ви знайдете за посиланням.

 

Порядок обліку платників ЄСВ змінився
Мінфін наказом від 29.03.2018 р. №393 затвердив зміни до Порядку обліку платників ЄСВ; його привели у відповідність до норм Закону №2148-VIII.

Зокрема:

  • Визначено форму Заяви про взяття на облік платника єдиного внеску (члена фермерського господарства) (форма №12-ЄСВ) та процедуру взяття на облік платників ЄСВ – членів фермерського господарства;
  • Удосконалено деякі процедури обліку платників ЄСВ у частині заміни повідомлення про взяття на облік платників ЄСВ (форма №2-ЄСВ), на яких не поширюється дія Закону №775 «Про державну реєстрацію юридичних осіб, фізичних осіб – підприємців та громадських формувань».

Наша новина – за посиланням.

 

Наостанок – три аналітики від редакції та традиційна консультація щодо індексації зарплати

  1. Як документально оформити виробничу практику та оплатити працю таких практикантів? Які податки сплачуються з їхньої зарплати? Про це ми розповідали у редакційній аналітиці (для передплатників).
  2. Про те, як брати на стажування учнів ПТНЗ та студентів ВНЗ; які правила оформлення стажистів та оплати їх праці – читайте в іншому нашому матеріалі (також для передплатників).
  3. А про правила визначення відпускного стажу працівників для щорічних відпусток читайте ось тут.
  4. А ще фахівці Мінсоцполітики надали традиційне роз'яснення щодо нюансів індексації зарплати у травні та червні 2018 року. Як завжди, вперше його надруковано у «Віснику».

***

Наразі це все.
Більше новин на тему трудових відносин та зарплати ви знайдете тут, а консультацій – ось тут.

До зустрічі!
Ваш «Дебет-Кредит»

Автор: «Дебет-Кредит»

Джерело: «Дебет-Кредит»

Рубрика: Тематичні розсилки/Трудові відносини. Зарплата і кадри

Зверніть увагу: новинна стрічка «Дебету-Кредиту» містить не тільки редакційні матеріали, але також статті сторонніх авторів, роз'яснення співробітників фіскальної служби тощо.

Дані матеріали, а також коментарі до них, відображають виключно точку зору їх авторів і можуть не співпадати з точкою зору редакції. Редакція не ідентифікує особи коментаторів, не модерує тексти коментарів та не несе відповідальності за їх зміст.

30 днiв передплати безкоштовно!Оберiть свiй пакет вiд «Дебету-Кредиту»
на мiсяць безкоштовно!
Спробувати

Усі новини рубрики «Трудові відносини. Зарплата і кадри»