• Посилання скопійовано

«Трудові відносини. Зарплата і кадри» №08(122) | 17.05.2023 р.

Сто двадцять другий лист тематичної розсилки «Дебету-Кредиту», яка присвячена трудовим відносинам, зарплаті та кадрам

 «Трудові відносини. Зарплата і кадри» №08(122) | 17.05.2023 р.

Це – восьмий цього року (сто двадцять другий загалом і двадцять четвертий під час війни) лист тематичної розсилки «Дебету-Кредиту», яка присвячена трудовим відносинам, зарплаті та кадрам. За майже три тижні, що минули з моменту написання попереднього листа, з’явилося багато нового та цікавого на цю тему.  А саме:

 

  • проінформуємо, що у 2023 році за працівниками має зберігатися сума індексації за минулі періоди;
  • підкреслимо, що Мінфін підкоригував Інструкцію про порядок нарахування і сплати ЄСВ;
  • зупинимося на правилах розрахунку нормативу працевлаштування осіб з інвалідністю;
  • дізнаємося, чому Мінекономіки повертає списки бронювання працівників без погодження;
  • повідомимо, яких працівників роботодавці не можуть бронювати від мобілізації;
  • розповімо про підтримку ВРУ у І читанні нових правил надання різних видів відпусток;
  • зауважимо, що з 2 травня діють зміни до порядку бронювання військовозобовʼязаних працівників.

Гарного вам читання!

 

***

У 2023 році за працівниками має зберігатися сума індексації за минулі періоди
Фахівці Мінекономіки підкреслили, що  станом на грудень 2022 року різні категорії працівників отримували певні суми індексації, зокрема заробітної плати та грошового забезпечення, які склалися внаслідок рівня інфляції за 2022 рік та попередні роки.

А за статтею 58 Конституції України встановлено, що закони та інші нормативно-правові акти не мають зворотної дії в часі, крім випадків, коли вони пом'якшують або скасовують відповідальність особи.

Так от висновок на підставі цього такий: протягом 2023 року за працівником зберігається сума індексації заробітної плати та грошового забезпечення, яка виникла за період до січня 2023 року (до зупинення дії Закону).

Тобто ця індексація, розрахована станом на грудень 2022 року, має виплачуватися навіть у 2023 році.

 

Мінфін підкоригував Інструкцію про порядок нарахування і сплати ЄСВ
Мінфін наказом від 25.04.2023 р. №212 вніс зміни до Інструкції про порядок нарахування і сплати єдиного внеску на загальнообов'язкове державне соціальне страхування.

Зміни затверджено у зв’язку з прийняттям Закону №2888-ІХ, яким внесено зміни до Закону про ЄСВ, втратою чинності з 1 грудня 2022 року Закону «Про платіжні системи та переказ коштів в Україні», а також використанням нових термінів, запроваджених Законом «Про платіжні послуги». Докладніше про них ми писали тут.

 

Чому Мінекономіки повертає списки бронювання працівників без погодження: офіційне розʼяснення
Фахівці Мінекономіки повідомили  про типові недоліки в оформленні списків військовозобов'язаних, які пропонуються до бронювання на період мобілізації та на воєнний час.

Зокрема, в ньому вказано, що за інформацією Генштабу ЗСУ, значна кількість надісланих документів містить типові недоліки, у зв'язку з чим документи повертаються на доопрацювання. Зокрема, під час формування списків допускаються випадки:

  •  внесення до списків громадян України, які не перебувають на військовому обліку військовозобов'язаних у відповідних територіальних центрах комплектування та соціальної підтримки (далі – ТЦК та СП) (немає відмітки ТЦК та СП у військово-облікових документах військовозобов'язаного про взяття на військовий облік);

  • відсутності у списках інформації про військове звання та/або військово-облікову спеціальність військовозобов'язаного;

  • необґрунтоване перевищення 50% співвідношення кількості заброньованих військовозобов'язаних і тих, які пропонуються до бронювання, до кількості військовозобов'язаних;

  • подання на погодження до Генерального штабу Збройних Сил України списків підприємствами, установами, організаціями (а відповідно до Порядку списки до Генштабу на погодження подають органи державної влади, інші державні органи);

  • відсутності списку за формою згідно з додатком 1 до Порядку та довідки про кількість військовозобов'язаних за формою згідно з додатком 2 до Порядку, підписаних керівником підприємства, установи, організації шляхом накладання кваліфікованого електронного підпису (у разі подання в електронній формі);

  • відсутності інформації про відповідність облікових даних військовозобов'язаних, зазначених у списку, їх військово-обліковим документам.

 

Яких працівників роботодавці не можуть бронювати від мобілізації?
У листі Генерального штабу Збройних Сил України від 20.04.2023 р. №300/1/С/3886 наведено перелік дефіцитних військово-облікових спеціальностей, за наявності яких працівники не підлягають бронюванню. Відповідні повноваження Генштабу передбачені п. 7 Порядку №1487.

З числа військовозобов'язаних та резервістів не підлягають бронюванню працівники з числа осіб рядового, сержантського та старшинського складу, які мають окремі військово-облікові спеціальності (згідно з Наказом №317). Весь перелік ми наводили тут.

З числа осіб офіцерського складу не підлягають бронюванню особи з такими групами ВОС (визначені Наказом №412): 02, 03, 04, 06, 08, 09, 10, 12, 14, 34, 44, 46, 49, 50, 52,53, 54, 70, 90.

Генштаб навів і винятки: дефіцитними Генштаб визнав у групі 06 такі ВОС: 060100, 060300, 061000, 061200, 061300, 061400, 061401, 061500, 061510. Решта ВОС групи 06 бронюються.

А у групі 46 дефіцитними є такі офіцерські ВОС: 460100, 461000, 461100, 461102, 461103, 461200, 461300, 461304, 462202. Решта ВОС групи 46 може бронюватися.

 

Нові правила надання різних видів відпусток: прийнято закон у І читанні
3 травня ВРУ прийняла за основу законопроєкт №8313 про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо впорядкування надання та використання відпусток, а також інших питань.

Проєктом закону вносяться зміни до Кодексу законів про працю України, Закону «Про відпустки» та інших законів України. Зокрема, ним пропонується:

  • збільшити загальний максимальний термін надання працівнику відпустки без збереження заробітної плати за сімейними обставинами та з інших причин з 15 до 30 календарних днів на рік;

  • надати право роботодавцю у період дії воєнного стану відмовити працівнику у наданні будь-якого виду відпусток (крім відпустки у зв’язку вагітністю та пологами та відпустки для догляду за дитиною до досягнення нею трирічного віку), якщо такий працівник залучений до виконання робіт на об’єктах критичної інфраструктури, до виконання робіт та  виробництва товарів оборонного призначення або до виконання мобілізаційного завдання (замовлення);

  • щорічну відпустку може бути поділено на частини будь-якої тривалості за умови, що основна безперервна її частина становитиме не менше 14 календарних днів, не тільки на прохання працівника, але й за такої необхідності у роботодавця. При цьому поділ щорічної відпустки має бути відображений у графіку відпусток, який погоджується із профспілками.

 

З 2 травня діють зміни до порядку бронювання військовозобовʼязаних працівників
28 квітня було внесено зміни до Порядку бронювання військовозобов’язаних за списком військовозобовʼязаних під час дії воєнного стану. З текстом постанови КМУ від 28.04.2023 р. №400 можна ознайомитися тут.

Зокрема, Постановою №400 вносяться зміни до Порядку №76. Ними передбачено:

  • подання органами державної влади, іншими державними органами у строк не більше ніж 5 робочих днів до Генерального штабу Збройних Сил (СБУ, Службі зовнішньої розвідки) списків для їх перевірки та погодження; погодження та подання Генеральним штабом Збройних Сил (СБУ, Службою зовнішньої розвідки) у строк не більше ніж 10 робочих днів списків до Мінекономіки;

  • прийняття Мінекономіки рішення про бронювання військовозобовʼязаних у строк не більше ніж 5 робочих днів;

  • зарахування військовозобовʼязаного на спеціальний військовий облік територіальним центром комплектування та соціальної підтримки у строк не більше ніж 5 робочих днів.

Ці новації почали діяти з 2 травня, дня офіційного опублікування Постанови №400 в "Урядовому курʼєрі".

 

І наостанок - аналітика від редакції
Про те, що від певної кількості працівників треба створити робочі місця для осіб з інвалідністю, роботодавці знають добре. А от як порахувати цю кількість, особливо під час війни?  Про це все ми зазначали тут.

***

 

Наразі це  все.
Більше новин на тему трудових відносин та зарплати ви знайдете тут, а консультацій – тут.

До зустрічі!
Ваш «Дебет-Кредит»

Автор: «Дебет-Кредит»

Рубрика: Тематичні розсилки/Трудові відносини. Зарплата і кадри

Зверніть увагу: новинна стрічка «Дебету-Кредиту» містить не тільки редакційні матеріали, але також статті сторонніх авторів, роз'яснення співробітників фіскальної служби тощо.

Дані матеріали, а також коментарі до них, відображають виключно точку зору їх авторів і можуть не співпадати з точкою зору редакції. Редакція не ідентифікує особи коментаторів, не модерує тексти коментарів та не несе відповідальності за їх зміст.

30 днiв передплати безкоштовно!Оберiть свiй пакет вiд «Дебету-Кредиту»
на мiсяць безкоштовно!
Спробувати

Усі новини рубрики «Трудові відносини. Зарплата і кадри»