• Посилання скопійовано

«Трудові відносини. Зарплата і кадри» №19(133) | 30.11.2023 р.

Сто тридцять третій лист тематичної розсилки «Дебету-Кредиту», яка присвячена трудовим відносинам, зарплаті та кадрам

 «Трудові відносини. Зарплата і кадри» №19(133) | 30.11.2023 р.
Це – девʼятнадцятий цього року (сто тридцять третій загалом і тридцять пʼятий під час війни) лист тематичної розсилки «Дебету-Кредиту», яка присвячена трудовим відносинам, зарплаті та кадрам. За два тижні, що минули з моменту написання попереднього листа, з’явилося багато нового та цікавого на цю тему.  А саме:
 
  • зазначимо, що з 1 грудня сплачувати ЄСВ, ПДФО й ВЗ з нарахованої зарплати потрібно буде за новими правилами;
  • розкажемо про проєкт змін до порядку складання єдиної звітності з ПДФО, ВЗ та ЄСВ;
  • наголосимо, що з 2024 року адміністрування ЄСВ можуть передати від ДПС до ПФУ;
  • дізнаємося, чи потрібно подавати до ПФУ е-повідомлення у разі їх подання в іншій формі;
  • повідомимо, що ВРУ остаточно схвалила нові правила надання різних видів відпусток;
  • наведемо норми тривалості робочого часу на 2024 рік;
  • розповімо, як зміниться нарахування зарплати у 2024 році.
Гарного вам читання!

 

Зміни до порядку складання єдиної звітності з ПДФО, ВЗ та ЄСВ: проєкт Мінфіну

СПО профспілок оприлюднив для обговорення проєкт наказу Мінфіну про затвердження Змін до Порядку №4. Ним передбачено внесення змін до:
 
1) Порядку заповнення та подання податковими агентами Податкового розрахунку сум доходу, нарахованого (сплаченого) на користь платників податків-фізичних осіб, і сум утриманого з них податку, а також нарахованого єдиного внеску.
Зміни редакційні. Зокрема, уточнено, що юридична особа під час подання Розрахунку за відокремлений підрозділ зазначає дані про відокремлений підрозділ у рядку 033 (а не 032, як тепер) заголовної частини Розрахунку. Також підкориговано розділ 4 Порядку щодо заповнення додатків до Розрахунку;
 
2) додатка 1 до Порядку "Таблиця відповідності кодів категорій застрахованих осіб та кодів бази нарахування і розмірів єдиного внеску на загальнообов'язкове державне соціальне страхування". Його доповнено новим рядком 81 "Особи, які мають спеціальне звання Бюро економічної безпеки України";
 
3) розділу 1 «Довідник ознак доходів фізичних осіб» додатка 2 до Порядку. А саме запроваджуються нові ознаки доходів фізичних осіб 210 (допомога по частковому безробіттю), 211 (компенсація за пошкоджену нерухомість під час війни) та вносяться редакційні правки щодо ознак доходів фізичних осіб 111, 112, 156, 189, 193 відповідно до чинних норм податкового законодавства.
 

З 2024 року адміністрування ЄСВ можуть передати від ДПС до ПФУ

Н. Южаніна у своєму Телеграм-каналі зауважила, що найближчим часом у Верховній Раді розглядатиметься у першому читанні законопроєкт №9569 авторства Третякової, Безуглої, Гетманцева, яким пропонується з 2024 року передати адміністрування ЄСВ від ДПС до Пенсійного фонду.
Дискусії про доцільність повернення функцій адміністрування ЄСВ Пенсійному фонду тривають, відколи їх було передано ще Міністерству доходів і зборів з 1 жовтня 2013 року. 
Нагадаємо, що законопроєктом №9569 заплановано з 1 січня 2024 року об’єднати адміністративні структури та покласти адміністрування єдиного внеску на Пенсійний фонд України.
 

З 1 грудня – нові правила заповнення платіжок для сплати податків та ЄСВ

Кількість обов'язкових полів, які заповнюють платники у реквізиті «Призначення платежу» платіжної інструкції, зменшено до 2 полів – для платників на бюджетні/небюджетні/депозитний рахунки («Код виду сплати», «Додаткова інформація запису») та до 1 поля – для платників на єдиний рахунок («Додаткова інформація запису»). 
Остаточно ці правила почнуть діяти з 1 грудня. Тож роботодавцям для заповнення платіжок для сплати ЄСВ, ПДФО та ВЗ слід врахувати наступне.
  1. Приклад сплати ЄСВ. По-новому у реквізиті «Призначення платежу» зазначаємо: 101 сплата ЄСВ за І чи ІІ половину відповідного місяця.
     
  2. Приклад сплати ПДФО. По-новому у реквізиті «Призначення платежу» зазначаємо: 101 сплата ПДФО за І чи ІІ половину відповідного місяця.
     
  3. Приклад сплати ВЗ. По-новому у реквізиті «Призначення платежу» зазначаємо: 101 сплата військового збору за І чи ІІ половину відповідного місяця.

Верховна Рада остаточно схвалила нові правила надання різних видів відпусток

22 листопада ВРУ прийняла в цілому законопроєкт №8313 щодо впорядкування надання та використання відпусток. Ним пропонується:
  • збільшити загальний максимальний термін надання працівнику відпустки без збереження заробітної плати за сімейними обставинами та з інших причин з 15 до 30 календарних днів на рік;
     
  • надати право роботодавцю у період дії воєнного стану відмовити працівнику у наданні будь-якого виду відпусток (крім відпустки у зв’язку вагітністю та пологами та відпустки для догляду за дитиною до досягнення нею трирічного віку), якщо такий працівник залучений до виконання робіт на об’єктах критичної інфраструктури, до виконання робіт та  виробництва товарів оборонного призначення або до виконання мобілізаційного завдання (замовлення);
     
  • щорічну відпустку може бути поділено на частини будь-якої тривалості за умови, що основна безперервна її частина становитиме не менше 14 календарних днів, не тільки на прохання працівника, але й за такої потреби у роботодавця. При цьому поділ щорічної відпустки має бути відображений у графіку відпусток, який погоджується із профспілками.

Норми тривалості робочого часу на 2024 рік: таблиця від редакції

Як і минулого року, Мінекономіки, очевидно, вирішило не оприлюднювати показники для норм тривалості робочого часу на 2024 рік. 
Через діючий воєнний стан (поки до 14 лютого 2024 року) офіційних днів відпочинку у вигляді святкових та неробочих днів в Україні зараз немає. Але графік роботи та час відпочинку протягом року встановлює роботодавець за домовленістю з працівниками.
Тому чи дотримуватися традицій і не працювати у святкові та неробочі дні, чи, за потреби, виводити людей у такі дні на роботу, – кожен керівник підприємства чи фізособа-роботодавець вирішують самостійно у разі затвердження власних норм тривалості робочого часу на 2024 рік.
Про це детальніше та з таблицею норм робочого часу від нашої редакції  можна ознайомитися тут.

Чи потрібно подавати до ПФУ е-повідомлення у разі їх подання в іншій формі?

З 16 листопада користувачам-страхувальникам, які зареєструвалися на вебпорталі е-послуг ПФУ за допомогою ЕЦП,  надана можливість з екранної форми заяви-розрахунку:
  • переглянути повідомлення, сформовані по листках непрацездатності цієї заяви-розрахунку;
     
  • сформувати нове повідомлення про виплату коштів застрахованим особам, підписати повідомлення КЕП та надіслати його до Електронного реєстру листків непрацездатності.
Але згодом ПФУ підкреслив, що страхувальник може обрати один із способів подання до його територіального органу повідомлення про виплату коштів. 
Тож дублювати раніше подані повідомлення про виплату коштів застрахованим особам в електронному форматі не потрібно.

І наостанок - аналітика від редакції

Закон про Держбюджет-2024 вже підписано Президентом. Таким чином, ми вже знаємо, якими з 1 січня будуть мінімальна зарплата та прожитковий мінімум. Як ці показники застосовувати під час оплати праці у 2024 році, дивіться тут.

Наразі це  все.
Більше новин на тему трудових відносин та зарплати ви знайдете тут, а консультацій – тут.

До зустрічі!
Ваш «Дебет-Кредит»

Автор: «Дебет-Кредит»

Рубрика: Тематичні розсилки/Трудові відносини. Зарплата і кадри

Зверніть увагу: новинна стрічка «Дебету-Кредиту» містить не тільки редакційні матеріали, але також статті сторонніх авторів, роз'яснення співробітників фіскальної служби тощо.

Дані матеріали, а також коментарі до них, відображають виключно точку зору їх авторів і можуть не співпадати з точкою зору редакції. Редакція не ідентифікує особи коментаторів, не модерує тексти коментарів та не несе відповідальності за їх зміст.

30 днiв передплати безкоштовно!Оберiть свiй пакет вiд «Дебету-Кредиту»
на мiсяць безкоштовно!
Спробувати

Усі новини рубрики «Трудові відносини. Зарплата і кадри»