• Посилання скопійовано

«Трудові відносини. Зарплата і кадри» №15(149) | 17.10.2024 р.

Сто сорок дев'ятий лист тематичної розсилки «Дебету-Кредиту», яка присвячена трудовим відносинам, зарплаті та кадрам

 «Трудові відносини. Зарплата і кадри» №15(149) | 17.10.2024 р.
Це – п’ятнадцятий цього року (сто сорок дев’ятий загалом і пʼятдесят перший під час війни) лист тематичної розсилки «Дебету-Кредиту», яка присвячена трудовим відносинам, зарплаті та кадрам. За три тижні, що минули з моменту написання попереднього листа, з’явилося багато нового та цікавого на цю тему.  А саме:
  • розповімо про прийняття у ІІ читанні законопроєкту №11416-д щодо підвищення ставки ВЗ;
  • дізнаємося про заплановану реформу медоглядів;
  • підкреслимо, що незабаром скасують форму трудового договору між працівником і ФОПом, який використовує найману працю;
  • проінформуємо, що з 1 жовтня діють зміни у проведенні профілактичних медоглядів окремих професій;
  • зауважимо, що з 2 жовтня оновлено правила бронювання працівників через Дію;
  • наголосимо, що ВРУ остаточно підтримала реформування Держпраці;
  • наведемо норми тривалості робочого часу на 2025 рік;
  • розповімо про зміни у Типовому положенні про навчання з охорони праці.
Гарного вам читання!

УВАГА! ВРУ підтримала у ІІ читанні законопроєкт №11416-д щодо підвищення податків

10 жовтня ВРУ прийняла у ІІ читанні та в цілому законопроєкт №11416-д про внесення змін до Податкового кодексу України щодо особливостей оподаткування у період дії воєнного стану.
Закон вже підписаноспікером та направлено Президенту на підпис протягом поточного тижня.
Законопроєктом наразі передбачені:
  • підвищення ставки військового збору з 1,5% до 5%. Збільшення ВЗ почне діяти з дня набрання чинності Закону. Також в Законі прописано, що доходи платників військового збору – осіб, визначених пунктом 162.1 ПКУ, нараховані за наслідками податкових періодів до набрання чинності цим Законом, оподатковуються за ставкою військового збору, що діяла до набрання чинності цим Законом, незалежно від дати їх фактичної виплати (надання), крім випадків, прямо передбачених Податковим кодексом України;
     
  • ⁠щомісячна звітність з ПДФО, ВЗ та ЄСВ. Ця норма почне діяти з 1 січня 2025 року. Тож за IV квартал 2024 р. потрібно буде звітувати за поточними правилами та окремо вже подавати за січень 2025 р. відповідну нову звітність.  Звісно, її ще має затвердити Мінфін, а ДПС - підготувати відповідні е-формати. 

Реформа медоглядів працівників: проєкт наказу від МОЗ

25 вересня СПО профспілок оприлюднив до обговорення проєкт наказу МОЗ «Про організацію та проведення обов’язкових медичних оглядів працівників певних категорій». 
Проєктом наказу пропонується затвердити:
1) новий Порядок організації та проведення обов’язкових медичних оглядів працівників певних категорій, з додатками;
2) форму первинної облікової документації №025-9/о «Довідка №____ про проходження обовʼязкового медичного огляду працівника»; 
3) Інструкцію щодо заповнення форми первинної облікової документації №025-9/о «Довідка №____ про проходження обов'язкового медичного огляду працівника».

Змінилося Типове положення про навчання з охорони праці

Наказом від 29.08.2024 №22778 Мінекономіки затвердило зміни до додатка 4 до Типового положення про порядок проведення навчання і перевірки знань з питань охорони праці.
Зроблено це з метою розширення кола питань щодо проведення навчання і перевірки знань з питань охорони праці та доповнення темою "психосоціальна підтримка та перша психологічна допомога на робочому місці".
Так, додаток  4 "Типові тематичний план та програма навчання з питань охорони праці посадових осіб" доповнено новою темою 8 «Психосоціальна підтримка та перша психологічна допомога на робочому місці».

Незабаром скасують форму трудового договору між працівником і ФОПом, який використовує найману працю

26 вересня 2024 року Мінекономіки оприлюднило проєкт свого наказу “Про визнання таким, що втратив чинність, наказу Міністерства праці та соціальної політики України від 08.06.2001 №260” (завантажити). Нагадаємо, що Наказом №260 затверджено:
  • Форму трудового договору між працівником і фізичною особою, яка використовує найману працю;
  • Порядок реєстрації трудового договору між працівником і фізичною особою, яка використовує найману працю.

З 1 жовтня діють зміни у проведенні профілактичних медоглядів окремих професій

З 1 жовтня 2024 року набрали чинності оновлені вимоги до організації й проведення профілактичних медичних оглядів працівників деяких професій.
Насамперед зміни торкнуться переліків виробництв, професій та організацій, до роботи в яких не можуть бути допущені не вакциновані особи або особи, хворі на визначені інфекційні хвороби.
Змінено також перелік інфекційних хвороб, носійство або захворювання на які є підставою для недопуску до виконання професійних обов’язків. Так, перелік було розширено інфекційними хворобами, що можуть викликати надзвичайні ситуації у системі громадського здоров’я, а натомість виключені такі, що не передаються від людини до людини.

З 2 жовтня оновлено правила бронювання працівників через Дію: що змінилося?

З 2 жовтня до списків для бронювання через Дію включаються військовозобов’язані, які взяті на персональний військовий облік у відповідному державному органі, підприємстві, установі. 
Тобто до списку для бронювання можна включати тільки тих працівників, які взяті на персональний військовий облік на вашому підприємстві. 
Водночас внесено зміни до змісту списку щодо відомостей про працівників. 
Відтепер крім тих, що і раніше зазначалися у списку (а це прізвище, власне ім’я, по батькові (за наявності), ідентифікаційний номер та строк дії відстрочки), потрібно буде зазначати нові. Ними є:
  • реквізити військово-облікового документа (у паперовій або електронній формі); 
  • військово-облікова спеціальність;
  • дата уточнення військово-облікових даних.

Норми тривалості робочого часу на 2025 рік: таблиця від редакції

Вже традиційно Мінекономіки вирішило не оприлюднювати показники для норм тривалості робочого часу на 2025 рік. Тому для зручності наших читачів ми вирішили скласти ці норми самостійно.
Ці норми складені, виходячи з того законодавства, яке діє на момент їх складання. Звісно, що воєнний стан у 2025 році можуть не продовжити (малоймовірно, але можуть), і трудове законодавство може у будь-який момент змінитися. А ми плануємо скласти норми робочого часу на весь наступний рік, тобто наперед, і використовуємо ту інформацію, яку маємо станом на зараз. І за потреби потім внесемо до них відповідні корективи. Про це ми писали тут.

ВРУ остаточно підтримала реформування Держпраці: що зміниться?

8 жовтня ВРУ прийняла у ІІ читанні законопроєкт №9219 щодо перерозподілу функцій між центральними органами виконавчої влади, зокрема стосовно промислової безпеки, охорони праці, здійснення держнагляду та контролю за додержанням законодавства про працю.
Зокрема, іншим органам передаються такі функції Держпраці:
  • реєстрації та обліку великотоннажних транспортних засобів та інших технологічних транспортних засобів – до МВС;
  • контролю за дотриманням законодавства про рекламу (щодо змісту реклами про вакансії ) – до Держпродспоживслужби.

Наразі це  все.
Більше новин на тему трудових відносин та зарплати ви знайдете тут, а консультацій – тут.

До зустрічі!
Ваш «Дебет-Кредит»

 

Автор: «Дебет-Кредит»

Рубрика: Тематичні розсилки/Трудові відносини. Зарплата і кадри

Зверніть увагу: новинна стрічка «Дебету-Кредиту» містить не тільки редакційні матеріали, але також статті сторонніх авторів, роз'яснення співробітників фіскальної служби тощо.

Дані матеріали, а також коментарі до них, відображають виключно точку зору їх авторів і можуть не співпадати з точкою зору редакції. Редакція не ідентифікує особи коментаторів, не модерує тексти коментарів та не несе відповідальності за їх зміст.

30 днiв передплати безкоштовно!Оберiть свiй пакет вiд «Дебету-Кредиту»
на мiсяць безкоштовно!
Спробувати

Усі новини рубрики «Трудові відносини. Зарплата і кадри»