• Посилання скопійовано

«Податок на додану вартість» №13(67) | 24.07.2020 р.

Шістдесят сьомий лист тематичної розсилки «Дебету-Кредиту», яка присвячена виключно податку на додану вартість

«Податок на додану вартість» №13(67) | 24.07.2020 р.

Це – тринадцятий  з початку року (і шістдесят сьомий загалом) лист тематичної розсилки «Дебету-Кредиту», яка присвячена виключно податку на додану вартість. З моменту написання попередньої розсилки минуло два тижні, і нам є про що розповісти.

 

Сьогодні ми:

  • зауважимо, що однією з підстав блокування ПН є підміна одних товарів іншими;
  • визначимося, як працює СМКОР та як виявляють схемні операції з ПДВ;
  • розповімо, коли подання таблиці даних може убезпечити від блокування ПН;
  • з’ясуємо, як планують змінити ставку ПДВ для виробників;
  • роз’яснимо, з якої дати можна формувати податковий кредит за тимчасовими митними деклараціями.

Гарного Вам читання!

***

 

Одна з підстав блокування ПН – підміна одних товарів іншими
14 липня 2020 року податківцями з Київської області під час виконання заходів з аналізу потенційно ризикових операцій було виявлено комплекс операцій одного з суб’єктів господарювання, що містив ознаки підміни товарної номенклатури (так звана «скрутка»).

Сформувавши в СЕА ПДВ ліміт за рахунок реєстрації податкових накладних на отримання лікеро-горілчаних виробів та пива в асортименті, суб’єкт господарювання здійснив спробу подальшої реєстрації за рахунок сформованого таким чином ліміту податкових накладних на відвантаження сільськогосподарської та промислової продукції (насіння соняшнику та ріпаку, пшениця, ячмінь, запасні частини до тепловозів тощо). Тобто реєструвалися податкові накладні на відвантаження товару, походження якого в СЕА не прослідковувалось. 

 

Як працює СМКОР та як виявляють схемні операції з ПДВ?
За повідомленням ДПС, всі податкові накладні, які платники реєструють в системі, проходять технічну перевірку та перевірку на відповідність критеріям ризику. Це – критерії безумовної реєстрації, ризиковості платника, позитивної податкової історії, ризиковості здійснення операції. Якщо податкова накладна потрапляє під критерії ризиковості, її реєстрація зупиняється і платник має документально підтвердити реальність такої операції.

Як розповів Євген Олейніков, результат використання СМКОР за останні два місяці – 9,1 млрд грн. Ці кошти вдалося залучити завдяки усуненню технічної помилки в роботі системи, якою могли користуватися шахраї.  «СМКОР – це запобігання ризикам у фінансовій сфері, але ніяка система моніторингу не може повністю виключити ухилення від оподаткування», – впевнений Євген Олейніков.

За його словами,  70-80% платників є цілком доброчесними, які готові сплачувати податки.

 

Коли подання таблиці даних може убезпечити від блокування ПН?
Запорізькі податківці зауважили, оскільки Таблиця – це інформація про специфіку діяльності платника ПДВ, то вона може бути подана без факту зупинення реєстрації податкових накладних/розрахунків коригування в ЄРПН.

Таблиця з поясненнями розглядається комісією регіонального рівня протягом п’яти робочих днів та приймається рішення про її врахування або неврахування.

Якщо Таблиця даних податковим органом враховується, то в подальшому, коли за результатами перевірки податкових накладних/розрахунків коригування визначено, що у них відображена операція з товаром за кодом згідно з УКТЗЕД та/або послугою за кодом згідно з ДКПП, які зазначені у Таблиці, то реєстрація таких податкових накладних не зупиняється.

Саме тому подання Таблиці може убезпечити суб’єкта господарювання від факту зупинення реєстрації податкових накладних/розрахунків коригування за ідентичними операціями, оскільки у разі правильного заповнення Таблиці та її прийняття податковим органом надалі реєстрація податкових накладних зі зазначеними кодами згідно з УКТЗЕД/ДКПП не зупинятиметься.

 

Для виробників планують зменшити ставку ПДВ 
За результатами спільної роботи ФРУ з Комітетом Верховної Ради з питань фінансів, податкової та митної політики був напрацьований перелік кодів УКТ ЗЕД, які відносяться до засобів виробництва (верстати, виробничі лінії тощо), щодо яких пропонується встановити ставку ПДВ на рівні 7% як при їх постачанні на території України, так і при їх ввезенні на територію України.

Відповідно з 1 січня 2021 року до 1 січня 2023 року, оподаткування операцій з постачання на митній території України та/або ввезення на митну територію України у митному режимі імпорту, засобів виробництва за відповідними товарними підкатегоріями за ставкою податку на додану вартість 7% від бази оподаткування.

 

З якої дати можна формувати податковий кредит за тимчасовими митними деклараціями? 
Норми встановлені п. 198.6 ПКУ, редакція якого з 23.05.2020 р. Законом України від 16.01.2020 р. №466-IX «Про внесення змін до Податкового кодексу України щодо вдосконалення адміністрування податків, усунення технічних та логічних неузгодженостей у податковому законодавстві» змінена.

Отже, якщо при ввезенні товарів на митну територію України платником ПДВ сплачено суму ПДВ до бюджету і така сплата підтверджується митними деклараціями, у тому числі тимчасовими, додатковими та іншими видами митних декларацій, платник ПДВ має право на включення такої суми ПДВ до складу податкового кредиту звітного періоду, в якому відбулося оформлення відповідної митної декларації.

Формування податкового кредиту за такими правилами здійснюється, починаючи з 23.05.2020 р., тобто з дати набрання чинності оновленого п. 198.6 ПКУ. Про це читайте тут.

 

***

Наразі це все.
Більше новин, присвячених виключно ПДВ, ви знайдете тут, а консультацій – ось тут.

До зустрічі!
Ваш «Дебет-Кредит»

Автор: «Дебет-Кредит»

Рубрика: Тематичні розсилки/ПДВ

Зверніть увагу: новинна стрічка «Дебету-Кредиту» містить не тільки редакційні матеріали, але також статті сторонніх авторів, роз'яснення співробітників фіскальної служби тощо.

Дані матеріали, а також коментарі до них, відображають виключно точку зору їх авторів і можуть не співпадати з точкою зору редакції. Редакція не ідентифікує особи коментаторів, не модерує тексти коментарів та не несе відповідальності за їх зміст.

30 днiв передплати безкоштовно!Оберiть свiй пакет вiд «Дебету-Кредиту»
на мiсяць безкоштовно!
Спробувати

Усі новини рубрики «ПДВ»