• Посилання скопійовано

«Податок на додану вартість» №09(144) | 12.06.2024 р.

Сто сорок четвертий лист тематичної розсилки «Дебету-Кредиту», яка присвячена виключно податку на додану вартість

«Податок на додану вартість» №09(144) | 12.06.2024 р.
Це – девʼятий з початку року (сто сорок четвертий загалом і сорок пʼятий під час війни) лист тематичної розсилки «Дебету-Кредиту», яка присвячена виключно податку на додану вартість. З моменту написання попередньої розсилки минуло три тижні, і нам є про що розповісти. А саме:
 
  • наголосимо, що зʼявився сервіс ДПС для обміну «мінусових» РК між контрагентами;
  • розповімо, що у формі ПН з’являться нові обов’язкові реквізити;
  • визначимося, як розраховується відлік строку давності для штрафів за несвоєчасну реєстрацію або відсутність реєстрації ПН;
  • дізнаємося, скільки ПН та РК було заблоковано у квітні 2024 року;
  • проінформуємо, що ДПС не блокуватиме ПН аграріїв з прифронтової території, але є умова;
  • розкажемо, що Гетманцев розповів про здобутки ДПС у припиненні шахрайства з ПДВ;
  • зупинимося на правилах повернення надміру сплаченого ПДВ;
  • роз'яснимо, чи можна скласти дві ПН на одну суму авансу за товар.
Гарного вам читання!
 

Сервіс ДПС для обміну «мінусових» РК між контрагентами: як користуватися?

На початку червня ДПС повідомила про можливість обміну між контрагентами (продавцем та покупцем) розрахунками коригування кількісних і вартісних показників, що передбачають зменшення суми компенсації вартості товарів/послуг їх постачальнику (далі – РК(-)), з використанням електронного сервісу ДПС для обміну РК(-) між контрагентами – Single Window of Electronic Documents (SWinED), API якого знаходиться за посиланням: obmen.tax.gov.ua
Обмін на сервері здійснюється по прямому з’єднанню (протокол SOAP). Для криптографічних перетворень електронних документів використовуються сертифіковані засоби КЕП, які також використовуються для підписання і шифрування електронних документів, що подаються до ІКС «Єдине вікно подання електронної звітності».

У формі ПН з’являться нові обов’язкові реквізити: аналіз Закону №3706

Завдяки Закону №3706, який наразі знаходиться на підписі у Президента, зміниться зміст такого реквізиту, як опис (номенклатура) товарів/послуг та їх кількість, обсяг. 
Так, для ПН на експорт буде запроваджено окремі правила. У таких ПН зазначатимуть ті одиниці виміру товарів, які застосовуються при оформленні митної декларації на такі товари.
Також з’являться нові реквізити ПН:
  • дата та номер митної декларації зазначаються у разі складання платником податкової накладної за операціями з вивезення товарів за межі митної території України;
     
  • дата та номер договору (контракту) зазначаються у разі складання платником податкової накладної за операціями з вивезення товарів за межі митної території України. У податковій накладній, що складається за операціями з вивезення товарів за межі митної території України на підставі форвардного контракту, зазначається відповідна відмітка про форвардний контракт.
Всі ці зміни призведуть до появи нової форми ПН та РК до них, а також до змін до Порядку їх складання. Але, звісно, що цим має ще зайнятися Мінфін. Тож саме з дати набрання чинності Законом №3706 на платників ПДВ одразу це не вплине. А от після затвердження оновленої форми та змін до Порядку доведеться вже дотримуватися нових правил.
Докладно про це ми писали у своїй аналітиці тут.

Відлік строку давності для штрафів за несвоєчасну реєстрацію або відсутність реєстрації ПН

Черкаські податківці наголосили, що відлік строку давності для застосування штрафних санкцій за несвоєчасну реєстрацію або відсутність реєстрації податкової накладної/розрахунку коригування до податкової накладної в ЄРПН починається з дня вчинення відповідного правопорушення.
Але платник податків звільняється від відповідальності за несвоєчасну реєстрацію ПН/РК у період дії «ковідного» мораторію з 01.03.2020 по 26.05.2022. Надалі – застосовуються «воєнні» штрафи, з урахуванням продовженого строку реєстрації ПН/РК в ЄРПН.  Про це ми розповідали в окремій своїй аналітиці ось тут.

Скільки ПН та РК було заблоковано у квітні 2024 року?

У  квітні 23 тисячам платників (15% до тих, які подавали ПН/РК на реєстрацію) було заблоковано 175 тисяч ПН/РК на суму ПДВ 4 млрд 114 млн грн.
При цьому з січня 2024 є тенденція до зменшення кількості таких платників, проте у квітні порівняно з березнем: 
  • кількість заблокованих ПН/РК збільшилась на 4%;
  • сума ПДВ у заблокованих ПН/РК зросла на 5%;   
  • 18,8 тисячі платників подали копії документів для розблокування 136 тис. ПН/РК на суму 3,3 млрд грн. 18,6 тис. платників за результатами рішень комісій ДПС  були зареєстровані зупинені раніше 137 тис. ПН/РК на суму 3,2 млрд грн. 
У квітні після виключення платника з переліку ризикових автоматично зареєстровані в ЄРПН зупинені 7 313 ПН/РК (лише 4% від заблокованих РН/РК) від 201 платника (лише 0,9 % кількості платників, яким заблоковано ПН/РК).  Про це ми писали тут.

ДПС не блокуватиме ПН аграріїв з прифронтової території, але є умова

За інформацією Мінреінтеграції, за результатами роботи Коордштабу ДПС рекомендувала своїм підрозділам при опрацюванні податкових накладних враховувати довідки місцевих адміністрацій про використання та обробіток земельних угідь за відсутності актів про розмінування.
Це дозволить не тільки уникнути блокування податкових накладних у майбутньому, а й розблокувати раніше заблоковані податкові накладні.

Гетманцев розповів про здобутки ДПС у припиненні шахрайства з ПДВ

Д. Гетманцев повідомив, що до безперечних здобутків податкового контролю у сфері справляння ПДВ належить припинення класичних скрутів та перехід шахраїв на більш витончені схеми ухилення від оподаткування.
Найбільш популярним у цьому контексті продовжує бути пальне.
Податківці Чернігівщини викрили організовану злочинну групу, яка проводила так звані «циркулюючі» операції з реалізації пального в межах однієї групи, маскуючи фіктивні операції, спрямовані на штучне створення первинних бухгалтерських документів (договорів, актів здачі-приймання робіт (надання послуг), рахунків-фактур, видаткових накладних, податкових накладних та інших документів), які були підставою для формування та завищення податкового кредиту з ПДВ у бухгалтерському обліку на загальну суму 3,9 млрд грн (у т.ч. ПДВ 395,2 млн грн).

Правила повернення надміру сплаченого ПДВ: розʼяснення від ДПС

Чернівецькі податківці підкреслили, що сума помилково (надміру) сплачених коштів на рахунок платника в СЕА ПДВ, що перевищує суму задекларованих до сплати до бюджету податкових зобов’язань з ПДВ за наслідками звітного податкового періоду та суму податкового боргу з ПДВ, може бути перерахована на рахунок у банку/небанківському надавачу платіжних послуг  платника податку.
Але для цього платнику ПДВ потрібно подати додаток 4  у складі податкової декларації з ПДВ.

Чи можна скласти дві ПН на одну суму авансу за товар?

Запорізькі податківці зауважили, що податкова накладна складається окремо на кожне повне або часткове постачання товарів/послуг, а також на суму коштів, що надійшли на рахунок платника податку в банку/небанківському надавачу платіжних послуг як попередня оплата (аванс). 
Тому складання двох або більше податкових накладних у випадку отримання попередньої оплати товарів/послуг однією сумою або у разі одноразової поставки товарів/послуг не відповідає нормам ПКУ та не дає можливості ідентифікувати операції.
У разі складання таких податкових накладних постачальником покупець не має підстав для віднесення зазначених в них сум ПДВ до податкового кредиту, оскільки такі податкові накладні не відповідають первинним документам.

Наразі це все.
Більше новин, присвячених виключно ПДВ, ви знайдете тут, а консультацій – ось тут.

До зустрічі!
Ваш «Дебет-Кредит»

Автор: «Дебет-Кредит»

Рубрика: Тематичні розсилки/ПДВ

Зверніть увагу: новинна стрічка «Дебету-Кредиту» містить не тільки редакційні матеріали, але також статті сторонніх авторів, роз'яснення співробітників фіскальної служби тощо.

Дані матеріали, а також коментарі до них, відображають виключно точку зору їх авторів і можуть не співпадати з точкою зору редакції. Редакція не ідентифікує особи коментаторів, не модерує тексти коментарів та не несе відповідальності за їх зміст.

30 днiв передплати безкоштовно!Оберiть свiй пакет вiд «Дебету-Кредиту»
на мiсяць безкоштовно!
Спробувати

Усі новини рубрики «ПДВ»