• Посилання скопійовано

«Податок на прибуток» №21(52) | 27.11.2019 р.

П'ятдесят другий лист тематичної розсилки «Дебету-Кредиту», яка присвячена виключно податку на прибуток

«Податок на прибуток» №21(52) | 27.11.2019 р.

Це – двадцять перший з початку року (і п’ятдесят другий загалом) лист тематичної розсилки «Дебету-Кредиту», яка присвячена виключно податку на прибуток.

З моменту написання попередньої розсилки минуло два тижні, тож нам є про що розповісти.

 

Сьогодні ми:

  • визначимося, як нараховувати податкову амортизацію на ОЗ, які вніс засновник;
  • проінформуємо, як змінилося оподаткування дивідендів для нерезидентів-засновників з Кіпру;
  • нагадаємо, чи потрібно збільшувати фінрезультат на нарахований податковий штраф;
  • розповімо, як бути з амортизацією техніки, яку використовують для будівництва;
  • дізнаємося, коли потрібно буде сплачувати авансовий внесок у разі нарахування дивідендів.

Гарного Вам читання!

***

 

Засновник вніс до ТОВ основний засіб чи НМА: що з податковою амортизацією?
У підкатегорії 102.05 «ЗІР» податківці наголосили, що порядок розрахунку амортизації основних засобів або нематеріальних активів для визначення об’єкта оподаткування наведено у п. 138.3 ПКУ.

Але у податковому обліку не передбачено обмежень щодо нарахування амортизації на основні засоби та нематеріальні активи, внесені до статутного фонду підприємства. Тому такі основні засоби та нематеріальні активи, які призначені для використання в господарській діяльності платника податку, підлягають амортизації згідно з п. 138.3 ПКУ.

При цьому амортизації підлягає погоджена засновниками (учасниками) підприємства їх справедлива вартість з урахуванням витрат, передбачених п. 8 П(С)БО 7 та п. 11 П(С)БО 8 (п. 10 П(С)БО 7, п. 14 П(С)БО 8).

 

Як змінилося оподаткування дивідендів для нерезидентів-засновників з Кіпру?
Податківці з Офісу великих платників податків повідомили, що Верховна Рада Законом №243–IX ратифікувала Протокол про внесення змін до Конвенції між Урядом України і Урядом Республіки Кіпр про уникнення подвійного оподаткування і попередження податкових ухилень відносно податків на доходи.

Змінився, зокрема, порядок оподаткування доходів від відчуження майна.

Ставка оподаткування від загальної суми дивідендів знизилась з 20% до 15%.

У частині оподаткування дивідендів власника-компанії з долею 20% і більше капіталу компанії, яка їх виплачує, відсоток оподаткування залишився незмінним – 5%. Проте нині компанія, яка отримує дивіденди, не може бути суспільством.

 

Податківці нарахували пеню та штраф: які наслідки з податку на прибуток?
Дніпропетровські податківці нагадали, що суми штрафних (фінансових) санкцій та пені, нараховані за наслідками перевірок органів ДПС, визнаються витратами згідно з правилами бухобліку при визначенні фінрезультату до оподаткування.

При цьому на суму таких штрафних (фінансових) санкцій та пені різниця для збільшення фінансового результату до оподаткування не виникає.

 

Використовуєте техніку для будівництва: що з амортизацією?
Податківці з Офісу великих платників наголосили: якщо на підприємстві технікою, яка знаходиться на балансі, будується будівля для подальшого використання в господарській діяльності, то вона не амортизується, оскільки ще не введена в експлуатацію.

При цьому амортизація будівничої техніки, сума якої у формуванні фінансового результату участі не бере, враховується при визначенні різниць, коригуючих фінансовий результат.

 

Виплачуєте дивіденди засновникам-юрособам: що з авансовим внеском?
По-перше, якщо дивіденди виплачуються за неповний календарний рік, то для обрахунку суми зазначеного перевищення використовується значення об’єкта оподаткування, обчислене пропорційно кількості місяців, за які сплачуються дивіденди. Авансовий внесок вноситься до бюджету до/або одночасно з виплатою дивідендів.

По-друге, сума попередньо сплачених протягом звітного періоду авансових внесків з податку на прибуток під час виплати дивідендів підлягає зарахуванню у зменшення нарахованого податку на прибуток, задекларованого у податковій декларації за такий звітний період.

По-третє, сума сплачених авансових внесків з податку на прибуток при виплаті дивідендів не підлягає поверненню платнику податків або зарахуванню в рахунок погашення грошових зобов’язань з інших податків і зборів (обов’язкових платежів). Про це ми писали тут.

 

***

Наразі це все.
Більше новин на тему податку на прибуток ви завжди знайдете тут, а консультацій – ось тут

До зустрічі!
Ваш «Дебет-Кредит»

Автор: «Дебет-Кредит»

Рубрика: Тематичні розсилки/Податок на прибуток

Зверніть увагу: новинна стрічка «Дебету-Кредиту» містить не тільки редакційні матеріали, але також статті сторонніх авторів, роз'яснення співробітників фіскальної служби тощо.

Дані матеріали, а також коментарі до них, відображають виключно точку зору їх авторів і можуть не співпадати з точкою зору редакції. Редакція не ідентифікує особи коментаторів, не модерує тексти коментарів та не несе відповідальності за їх зміст.

30 днiв передплати безкоштовно!Оберiть свiй пакет вiд «Дебету-Кредиту»
на мiсяць безкоштовно!
Спробувати

Усі новини рубрики «Податок на прибуток»