• Посилання скопійовано

Що почитати у квітні: 12 найцікавіших матеріалів редакції за березень

Старт системи блокування ПН/РК та зміна термінів їх реєстрації в ЄРПН, чергове оновлення плану-графіку податкових перевірок на 2018 рік, пропозиція зниження ставок ЄСВ і ПДФО та несподіване роз'яснення ДФСУ щодо оподаткування витрат працівника, понесених за власний рахунок. І це лише невеличкий перелік тих змін, які відбулися протягом першого місяця весни. Якщо за усіма цими змінами ви раптом пропустили щось важливе та цікаве – тепер зможете надолужити

Що почитати у квітні: 12 найцікавіших матеріалів редакції за березень

1. Придбав товари за власні кошти — ще й сплатив ПДФО та військовий збір! 

Тема оподаткування витрат працівника, понесених за рахунок власних коштів, турбує податківців досить давно. Але в листі від 23.02.2018 р. №765/6/99-99-12-02-03-15/ІПК ДФСУ дійшла фіскального висновку, який не сподобається ні роботодавцям, ні працівникам: «якщо фізособою (працівником) придбання товарів для потреб юрособи здійснено за рахунок власних коштів (тобто юридичною особою (працедавцем) попередньо не видавалися кошти під звіт), то сума коштів, виплачених такій фізособі за товари, включається до її загального місячного (річного) оподатковуваного доходу як інші доходи та оподатковується на загальних підставах»

Що ж робити з таким роз’ясненням і як «відбитися» від зайвого оподаткування? - читайте у нашій статті.

42 тис. переглядів, 97 коментарів

 

2. ДФС запровадила нові види причин для складання РК 

ДФСУ у підкатегорії 101.15 ресурсу ЗІР» розповіла, як складати розрахунок коригування, якщо після складання і реєстрації в ЄРПН податкової накладної відбувається зміна кількості чи вартості товарів/послуг. На думку податківців, у графі 2 РК до таких ПН слід зазначати нові причини: «Зміна ціни», «Зміна кількості», «Зміна номенклатури». Зауважимо, таких причин коригування ані Порядком №1307, ані ст. 192 ПКУ не встановлено. 

34 тис. переглядів, 181 коментар

 

3. Чергове оновлення плану-графіку планових перевірок ДФСУ на 2018 рік 

Податківці знову оновили розділи І та ІІ плану-графіку своїх планових перевірок на 2018 рік. Перевірити, чи не включили ваше підприємство до графіку перевірок, можна тут.

29 тис. переглядів,  8 коментарів

 

4. Зниження ставок ЄСВ і ПДФО та самостійна їх сплата фізособами: до ВРУ внесено новий законопроект 

12 березня у Верховній Раді зареєстровано проект Закону №8109 «Про внесення змін до Податкового кодексу України та деяких законодавчих актів України щодо стимулювання податкової відповідальності громадян». Ним пропонується: змінити процедуру адміністрування ПДФО та ЄСВ (працівники сплачуватимуть їх самостійно), знизити загальне фіскальне навантаження ПДФО+ЄСВ до 25% (10% ПДФО та 15% ЄСВ замість 18 та 22% відповідно) та зняти обмеження розміру бази для сплати ЄСВ.

29 тис. переглядів, 72 коментарі

 

 5.  Кабмін затвердив порядок блокування податкових накладних

22 березня 2018 року набрала чинності постанова КМУ від 21.02.2018 р. №117, якою затверджено Порядок зупинення реєстрації ПН/РК в ЄРПНПорядок роботи Комісій, які приймають рішення про реєстрацію ПН/РК в ЄРПН або відмову в такій реєстрації, та Порядок розгляду скарг на рішення таких КомісійПро це ми повідомляли тут, а детально про порядки блокування ПН/РК розповідали в аналітичних матеріалах тут і тут (хоча ми аналізували проекти, але це ті ж самі затверджені порядки). з 22 березня й повинна була знову запрацювати система блокування ПН/РК. Проте офіційно про старт її роботи податківці повідомили лише о 15:00 23 березня.

24 тис. переглядів, 18 коментарів

 

6. Щомісячне збільшення зарплати на кілька гривень задля непроведення індексації – порушення? 

На думку Держпраці, формально порушення законодавства у такому випадку не виникає. Проте такий механізм підвищення доходів працівників може свідчити про спроби зменшити витрати на оплату праці, незважаючи на наявність інфляції. Як уникнути штрафів у такому випадку (а це аж 37 230 грн за кожного працівника!) - читайте у нашому коментарі.

21 тис. переглядів, 13 коментарів

 

7. Тепер зареєструвати ПН/РК можна буде лише в будні дні, з 8:00 по 20:00 

24 березня 2018 року набрала чинності  постанова КМУ від 21.02.2018 р. № 204, якою внесено зміни до Порядку ведення Єдиного реєстру податкових накладних.  Зокрема, з цього часу ПН та РК можна буде зареєструвати в ЄРПН тільки в будні з 8 до 20 години. Якщо ж 15 число чи останній день місяця будуть припадати на вихідний, святковий або неробочий день, такий день буде операційним.

21 тис. переглядів, 49 коментарів

 

8. Життя без копійок: округлення цін почнеться з 1 липня 2018 року 

Нацбанк повідомив, що з 1 липня 2018 року в Україні застосовуватимуться правила заокруглення загальних сум готівкових розрахунків. А саме: суму, що закінчується від 1 до 4 копійок, слід буде заокруглювати в сторону зменшення до найближчої суми, яка закінчується на 0 копійок, а суму, що закінчується від 5 до 9 копійок, — відповідно в сторону збільшення. Крім того, припиняється карбування монет номіналами 1, 2, 5 та 25 копійок.

20 тис. переглядів, 26 коментарів

 

9. Інформація про нараховану зарплату: в якій формі її треба надати працівнику? 

Мінсоцполітики  нагадало про обов’язок роботодавця надавати працівнику інформацію щодо сум нарахованої йому зарплати (а також зарплати, яку він отримає після утримання податків тощо). Як можна її надати – усно, письмово чи в електронній формі? Читайте у нашому коментарі. 

19 тис. переглядів, 11 коментарів

 

10. Додаткова відпустка за роботу на комп’ютерах: кому, скільки та як розрахувати? 

Працівники, які працюють на персональних комп’ютерах, мають право на щорічну додаткову відпустку. Хто саме, якою тривалістю надавати таку відпустку та як правильно розраховувати?  Розповіли у Профспілці працівників освіти та науки з посиланням на роз'яснення Мінсоцполітики.

18 тис. переглядів, 4 коментарі

 

11. Як перевірити свій страховий стаж для пенсії онлайн? Адреса сайту та інструкція 

З'ясувати свій страховий стаж, перевірити пенсійні нарахування та дізнатися про розміри внесків роботодавця можна онлайн на порталі електронних послуг Пенсійного фонду у розділі «Дані з реєстру застрахованих осіб». Для цього потрібно зареєструватися або особисто, відвідавши орган ПФУ, або за електронним цифровим підписом.

17 тис. переглядів, 14 коментарів

 

12. Знайомтеся! Критерії блокування ПН та показниками податкової історії 

ДФСУ оприлюднила Критерії ризиковості платника податків, ризиковості здійснення операційПерелік кодів товарів та послуг для моніторингу ризиковості здійснення операцій та Перелік показників, за якими визначається позитивна податкова історія платника податків. Детально ми їх розглянули в аналітичних матеріалах тут і ось тут.

16 тис. переглядів, 6 коментарів

***

Гарного Вам читання!
Ваш «Дебет-Кредит»

Автор: «Дебет-Кредит»

Рубрика: «Дебет-Кредит»/Новини порталу

Зверніть увагу: новинна стрічка «Дебету-Кредиту» містить не тільки редакційні матеріали, але також статті сторонніх авторів, роз'яснення співробітників фіскальної служби тощо.

Дані матеріали, а також коментарі до них, відображають виключно точку зору їх авторів і можуть не співпадати з точкою зору редакції. Редакція не ідентифікує особи коментаторів, не модерує тексти коментарів та не несе відповідальності за їх зміст.

30 днiв передплати безкоштовно!Оберiть свiй пакет вiд «Дебету-Кредиту»
на мiсяць безкоштовно!
Спробувати

Усі новини рубрики «Новини порталу»