• Посилання скопійовано

«Дебет-Кредит» за тиждень. Найкоротші бухгалтерські новини, 29 липня – 3 серпня

Скасовано Інструкцію з бухобліку ПДВ; перехід на новий формат банківських рахунків IBAN; нова декларація про доходи та зміни у звіті про контрольовані операції; нюанси індексації зарплати у серпні; запровадження Єдиного веб-порталу електронних послуг… та ще понад десяток змін і подій, які нас чекають у серпні

«Дебет-Кредит» за тиждень. Найкоротші бухгалтерські новини, 29 липня – 3 серпня

Що підготував нам серпень?
Традиційно розпочинаємо місяць з огляду змін та подій, які чекають нас у ньому. Так, протягом серпня ми нарахували аж 17 (і це лише початок місяця). Серед них:

  • нові розміри пропорцій розподілу ЄСВ (з 1 серпня);
  • можливість подання заяви на повернення надміру сплаченого податку через Е-кабінет (з 1 серпня);
  • переведення банківських рахунків на IBAN (з 5 серпня);
  • граничний термін подання звітності за II квартал 2019 року (9 серпня);
  • ...та додаткові вихідні у серпні.

Весь перелік змін, подій та новацій – у добірці від редакції.

Які саме зміни чекають на клієнтів банків через IBAN?
Уже відсьогодні в Україні запроваджується міжнародний номер банківського рахунку IBAN відповідно до вимог стандарту ISO 13616.

Нагадаємо, що IBAN – це стандартна система банківського рахунку в державах Євросоюзу. Його призначення – спрощення операцій між банками різних країн.

  • Який вигляд матиме IBAN-код?
  • Як відбуватиметься перехід на новий формат рахунків?
  • Чи потрібно повідомляти своїх партнерів або переукладати діючі угоди, контракти з ними?
  • Чи буде змінено рахунки в іноземних валютах?
  • Як можна побачити виписки за діючими рахунками?

Про все це читайте у докладному роз’ясненні від ПриватБанку. (А пам`ятка від НБУ – за цим посиланням).

Нюанси індексації зарплати у серпні
За даними Держстату, індекс споживчих цін, на підставі якого здійснюється розрахунок для проведення індексації, у червні становив 99,5%. А отже, він не вплинув на розрахунок коефіцієнта для проведенння індексації. Тому у серпні індексувати зарплату будемо на рівні липня.

Зверніть увагу! Роботодавці, які востаннє підвищували оклади у січні 2019 року, мають індексувати зарплату у серпні на рівні липня 2019 року за коефіцієнтом 3,1% (62,22 грн). А тим, хто підвищував у лютому та в інших місяцях 2019 року, ще не потрібно проводити індексацію. Про все це читайте тут.

Інструкцію з бухобліку ПДВ скасовано!
Наказом від 18.06.2019 р. №247 Мінфін визнав таким, що втратив чинність, наказ Міністерства фінансів від 01.07.1997 р. №141. Ним було затверджено Інструкцію з бухгалтерського обліку податку на додану вартість.

Проте Мінфін не затвердив ані змін до Інструкції №291 задля введення окремих правил відображення в обліку нарахування ПДВ залежно від здійснення операцій, ані нового порядку. Тому питання подальшого ведення обліку нарахування ПДВ залишається відкритим. Ми звернемося до Мінфіну з окремим запитом щодо цього питання.

Цей наказ набере чинності з дня його офіційного опублікування. Станом на минулу п’ятницю не опублікований.

Увага! Зміни у формах звітності

  • По-перше, Мінфін наказом від 25.04.2019 р. №177 затвердив нову форму декларації про майновий стан та доходи та Інструкцію про її заповнення. Що саме змінилося та коли ці зміни наберуть чинності, читайте у новині;
  • По-друге, наказом Мінсоцполітики від 03.06.2019 р. №851 оновлено форму звіту №1-ПА для посередників з працевлаштування. Відтепер Інформацію про кількість працевлаштованих громадян потрібно буде подавати щоквартально (а не раз в рік, як раніше). Про це читайте тут;
  • По-третє, незначних змін зазнала форма Звіту про контрольовані операції та Порядок його складання. Це передбачено наказом Мінфіну від 10.06.2019 р. №242. Зокрема, таблицю «Загальні відомості про контрольовані операції» звіту доповнено новим рядком для внесення загальної суми контрольованих операцій з контрагентом, а додатки 1 та 2 викладено у новій редакції. Про це читайте тут.

Чому податківці передумали видавати токени з 1 серпня?
Нагадаємо, що 23 липня на сайті Кваліфікованого надавача електронних довірчих послуг ІДД ДФС вказувалося, що з 01.08.2019 р. клієнти АЦСК ІДД ДФС зможуть отримати електронні довірчі послуги виключно на захищені носії ключової інформації.

Проте вже 26.07.2019 р. з тексту новини прибрали цю інформацію. Чому? Це податківці пояснили у черговому своєму повідомленні:

«У зв’язку з неможливістю суб’єктів, які здійснюють продаж захищених носіїв ключової інформації задовольнити попит на захищені носії ключової інформації, Кваліфікований надавач електронних довірчих послуг Інформаційно-довідковий департамент ДФС продовжує надавати електронні довірчі послуги без обов’язкової генерації особистих ключів користувачів виключно на захищені носії ключової інформації».

Ще три нові роз’яснення ДФС

  1. Чи потрібно складати ПН на суму помилково перерахованих коштів? В які строки такі кошти необхідно повернути, щоб уникнути обов’язку нарахування ПДВ та складання ПН? Відповіді на ці питання читайте у нашому коментарі до ексклюзивних роз’яснень від податківців та НБУ;
  2. Як податківці виявляють «схемні» операції? За роз’ясненням Офісу великих платників, ознаками схемних операцій є відсутність взаємовідносин власників складів по ланцюгу постачання, з яких нібито здійснювалось постачання товарів; не підтвердження власниками машин, які зазначені в ТТН, факту перевезення товарів;
  3. Кого з платників ПДВ ДФС відносить до ризикових за критеріями блокування ПН та як позбутися цього статусу? Читайте тут.

Мінсоцполітики – про невикористані відпустки та відпускні

  • Cитуація 1. Працівник має понад 100 календарних днів щорічних відпусток, які він не використав у попередніх роках. Роботодавець вирішив це виправити і відправити працівника у такі відпустки просто зараз. Але чи можна надати працівнику всі дні відпусток протягом одного календарного року? Яку максимальну кількість днів щорічної відпустки можна надавати в рік? Які будуть наслідки для підприємства?
    Про це розповіло Мінсоцполітики у листі від 08.07.2019 р. №793/0/204-19, коментар до якого читайте тут.
  • Ситуація 2. У зв’язку з великим завантаженням бухгалтер припустився помилки (наприклад, не застосував коефіцієнт коригування для відпускних чи взагалі помилився в їх розрахунку). Потім цю помилку виправлено. Але як вона вплине на розрахунок відпускних у майбутніх періодах?
    Читайте у нашому коментарі до листа Мінсоцполітики від 18.06.2019 р. №718/0/204-19.

Інші новини

  1. Президент підписав указ щодо розвитку електронних послуг. Зокрема, Указ №558/2019 передбачає запровадження Єдиного веб-порталу електронних послуг, де українці зможуть за допомогою електронного кабінету отримувати доступ до інформації щодо себе в державних реєстрах та пріоритетні електронні державні послуги;
  2. Від імені ДФС відбувається спам-розсилка вірусних файлів. Такі повідомлення надходять з електронних скриньок, які ніяк не стосуються ДФС. А в самих електронних листах йдеться про наявність податкового боргу. Тож будьте пильні!
  3. Розпочалася реєстрація територіальних органів нової ДПС. Станом на 2 серпня в ЄДР зареєстровано ДПС у м. Києві та 8 обласних ДПС (Волинська, Донецька, Запорізька, Кіровоградська, Полтавська, Сумська, Тернопільська, Хмельницька). Коли розпочне роботу нова ДПС – читайте тут;
  4. З'явилися норми природних втрат зерна при його зберіганні на складах. Мінагрополітики встановило єдині норми і правила для відображення в кількісно-якісному обліку зерна та продуктів його переробки, списання норм природних втрат;
  5. Як буде виглядати індивідуальний рахунок особи в недержавному Пенсійному фонді? Мінсоцполітики оприлюднило проект Переліку відомостей про стан індивідуального пенсійного рахунку застрахованої особи в недержавному пенсійному фонді – суб’єкті другого рівня системи пенсійного забезпечення, та Порядку обміну інформацією між ПФУ і адміністраторами недержавних пенсійних фондів.

Наостанок – не забувайте про звітність:

  • 9 серпня – граничний термін подання звітності за II квартал 2019 року. А це декларація з ПДВ, декларація з податку на прибуток, форма №1ДФ, декларація платника ЄП III групи і ще кілька десятків звітів. Перелік усіх необхідних для подання звітів дивіться тут;
  • А 19 серпня – граничний строк сплати податкових зобов'язань за ІI квартал 2019 р. Яких саме – ви знайдете у нашому податковому календарі.

Безкоштовна серія онлайн-практикумів з податку на прибуток. 12-14-14 серпня


ОСТАННЯ в 2019 році БЕЗКОШТОВНА серія ОНЛАЙН-ПРАКТИКУМІВ
“10 НАВИКІВ обліку Податку на прибуток без помилок”
12-13-14 серпня. Реєструйтесь!

На практикумах Ви сформуєте такі навики:

  • Основні засоби та нематеріальні активи. Правильно проводити надходження, ліквідацію та продаж ОЗ та НА, розраховувати амортизацію і застосовувати податкові різниці по ним.
  • Інша дебіторська/кредиторська заборгованість. Визначати коли можна та правильно оформлювати і списувати заборгованість та застосовувати податкові різниці по ній.
  • Резерв відпусток. Визначати кому необхідно нараховувати резерв відпусток, правильно розраховувати, оформлювати документально і відображати резерв у звітності.

Зверніть увагу - це НЕ вебінари!

Всі 3 дні ми з Вами будемо практикуватись на задачах, які допоможуть Вам сформувати конкретні навики.
Приготуйтесь працювати, а не просто слухати!

Реєструйтесь на серію онлайн-практикумів!


До зустрічі через тиждень!
Ваш «Дебет-Кредит»

Автор: «Дебет-Кредит»

Джерело: «Дебет-Кредит»

Рубрика: «Дебет-Кредит»/Новини порталу

Зверніть увагу: новинна стрічка «Дебету-Кредиту» містить не тільки редакційні матеріали, але також статті сторонніх авторів, роз'яснення співробітників фіскальної служби тощо.

Дані матеріали, а також коментарі до них, відображають виключно точку зору їх авторів і можуть не співпадати з точкою зору редакції. Редакція не ідентифікує особи коментаторів, не модерує тексти коментарів та не несе відповідальності за їх зміст.

30 днiв передплати безкоштовно!Оберiть свiй пакет вiд «Дебету-Кредиту»
на мiсяць безкоштовно!
Спробувати

Усі новини рубрики «Новини порталу»