• Посилання скопійовано

«Дебет-Кредит» за тиждень. Найкоротші бухгалтерські новини за 3–8 серпня

Книги обліку для ФОП скасують з 2021 року (набрав чинності Закон №768); мінімальну зарплату підвищать з 1 вересня (законопроект від Президента); у 2021 році перенесуть три робочі дні (проект розпорядження КМУ), а ще з вересня допомогу на дітей «єдинників» І та ІІ груп більше не платитимуть

«Дебет-Кредит» за тиждень. Найкоротші бухгалтерські новини за 3–8 серпня

Книги обліку для ФОПів відмінять з 2021 року (та інші нововведення Закону №786)
5 серпня Президент підписав, а 7 серпня було офіційно опубліковано Закон від 14.07.2020 р. №786-ІХ (він же законопроект №2524). Ним передбачено:

  1. Скасування книг обліку для ФОП. З 1 січня 2021 року фізособи-«загальники» та самозайняті особи будуть вести облік доходів та витрат за новою типовою формою (іі має затвердити Мінфін). А всі фізособи-«єдинники» І-ІІІ груп отримують дозвіл вести облік доходів (платники ПДВ – доходів та витрат) у довільній формі. При цьому вимоги щодо зняття з реєстрації книг в Порядку не встановлено. Тобто з 1 січня ФОП-«єдинники» можуть не вести Книгу, але мають її зберігати ще 3 роки. Більше – у статті від редакції;
  2. Зміни до Закону №466, яким була запроваджена податкова реформа. Зокрема, зменшено розміри штрафів за несвоєчасну реєстрацію «старих» ПН та РК. А також удосконалено роботу Електронного кабінету платника податків. Наприклад, скасовано договір про визнання електронних документів та передбачено, що в Електронному кабінеті відображатимуться податкові повідомлення;
  3. Період списання боргів з ЄСВ у «сплячих» ФОП – з 3 червня по 31 серпня. На практиці процедура списання боргів триває ще з 3 червня. Проте період такого списання не був чітко прописаний в законодавстві. І ось Закон №786 це виправив. Закон набрав чинності 8 серпня. Але окремі його норми (зокрема, скасування Книг обліку для ФОП) почнуть діяти з 1 січня 2021 року.

МОЗ про карантин: нові правила та прогнози на майбутнє
З 1 по 31 серпня в Україні діє новий адаптивний карантин з поділом регіонів на карантинні зони. Які обмеження відповідно до зони почали діяти на місцях з 3 серпня? Як визначається рівень епідемічної небезпеки у регіонах? Розповів міністр охорони здоров'я Максим Степанов.

Крім того, Головний державний санітарний лікар України постановою від 30.07.2020 р. №42 затвердив Тимчасові рекомендації щодо організації протиепідемічних заходів у закладах освіти в період карантину в зв'язку поширенням коронавірусної хвороби (COVID-19). Так, з 1 вересня до закладів освіти допускатимуть лише у масках або респіраторах, але на заняттях маски можна буде не використовувати. Педагоги опитуватимуть учнів/студентів про їх самопочуття і зможуть проводити уроки на відкритому повітрі. Усі подробиці тут та у роз’ясненні Міносвіти.

Чи обов’язково виконувати ці та інші рекомендації МОЗ – читайте у коментарі нашого юриста.

Також МОЗ спрогнозувало новий спалах коронавірусу в Україні. Зі слів головного санітарного лікаря Віктора Ляшка, тенденції поширення коронавірусу у світі не є позитивними, а в Європі вже розпочинається друга хвиля. В Україні також прогнозують збільшення кількості випадків коронавірусу з жовтня по квітень (під час епідсезону на грип).

Карантинні зони в Україні: оновлено перелік
За оновленим списком, у «червоній» зоні знаходяться Кіцманський район Чернівецької області, а також Луцьк і Тернопіль. Щоправда, міністр охорони здоров'я на брифінгу зазначив, що з 8 серпня Луцьк із червоної зони буде переведено до помаранчевої. Тернопіль, своєю чергою, буде переведено до жовтої зони. Але остаточне рішення буде приймуть у вівторок, 11 серпня.

У «помаранчеву» зону потрапили Івано-Франківськ, Львів, Чернівці, Рівненський район, Луцький і Любашівський райони Волинської області, Городенківський район Івано-Франківської області, Миколаївський, Перемишльський і Пустомитівський райони Львівської області.

«Жовта» зона включає Прилуки та Ніжин (обидва міста з Чернігівської області). При цьому виключили із зони Хмельницький, Вінницю і Новоград-Волинський.

Інші міста та райони, зокрема і Київ, знаходяться у «зеленій» зоні. Хоча Кличко вже попередив про можливість введення жорсткого карантину у столиці в разі різкого сплеску коронавірусу.

Мінімальну зарплату підвищать з 1 вересня!
Президент В. Зеленський зареєстрував у ВРУ законопроект №3963 «Про внесення змін до Державного бюджету на 2020 рік» щодо збільшення розміру мінімальної заробітної плати.

За ним з 1 вересня 2020 року мінімальна зарплата становитиме:

  • у місячному розмірі – 5000 грн (зараз 4723 гривні);
  • у погодинному розмірі – 29,2 грн (зараз 28,31 гривні).

Крім того, Кабмін має забезпечити з 1 вересня підвищення розміру посадового окладу (тарифної ставки) працівника 1 тарифного розряду ЄТС.
Очікується, що Верховна Рада розгляне та затвердить зміни до Держбюджету-2020 до кінця серпня, на позачерговій сесії, яка буде скликана спеціально для розгляду цього законопроекту.

Як у 2021 році планують переносити робочі дні?
Згідно з проектом розпорядження (завантажити), Уряд рекомендуватиме перенести робочі дні:

  • з п’ятниці 8 січня на суботу 16 січня,
  • понеділка 23 серпня на суботу 28 серпня,
  • п’ятниці 15 жовтня на суботу 23 жовтня.

Обов'язково ці рекомендації мають застосовувати державні підприємства та установи (не поширюється на Укрпошту, ПФУ, Держказначейство та банки). А небюджетні підприємства можуть самостійно визначити для себе, якими будуть його робочі дні у 2021 році, не грунтуючись на рекомендаціях КМУ.

До уваги «єдинників»!

  • З вересня допомогу на дітей «єдинників» І та ІІ груп платити не будуть. Кабмін урізав виплати на дітей ФОП на 48,4 млн гривень. Ці кошти будуть перенаправлені для часткового відновлення видатків у сфері приватизації держмайна. Як пояснили у Мінсоцполітики, причиною цьому є відновлення роботи більшості ФОП та збільшення кількості громадян, які зареєструвались підприємцями;
  • Ліміти для платників ЄП III групи пропонують суттєво збільшити (до 4025 розмірів МЗП). У Раді зареєстровано ще один альтернативний законопроект №3853-2 з пропозицією зміни граничних обсягів доходів для застосування спрощеної системи оподаткування, відновлення права платників ЄП не застосовувати РРО та скасування механізму кешбек.

З 1 серпня запрацювали програмні РРО від ДПС
Суб’єкти господарювання розпочали застосовувати ПРРО під час здійснення розрахункових операцій. За даними ДПСУ, станом на 01.08.2020 р. у реєстрі було зареєстровано вже 6,5 тис. ПРРО.

Фіскальний сервер забезпечує фіскалізацію чеків в онлайн режимі з програмними РРО. Тобто для фіскалізації розрахункових операцій як альтернативу касовим апаратам можна застосовувати програмні РРО, які встановлені на гаджети.

Ще три новини про РРО від податківців

  1. Оновлено Державний реєстр РРО. Він містить перелік РРО, дозволених до первинної реєстрації, а також первинна реєстрація яких заборонена, в кількості 347 моделей (у попередньому реєстрі було 179). Переглянути можна тут. Кількість моделей збільшилася в основному за рахунок портативних електронних контрольно-касових апаратів та електронних контрольно-касових реєстраторів;
  2. За незастосування РРО з 1 серпня податківці штрафуватимуть (тимчасово): у розмірі 10% (за перше порушення) і 50% (за кожне наступне порушення) вартості проданих з порушенням товарів (робіт, послуг). А з 1 січня 2021 року розмір штрафу становитиме 100% вартості проданих з порушенням товарів (робіт, послуг) за перше порушення та 150% за наступне;
  3. ПРРО або РРО при безготівкових розрахунках через установи не застосовуються. А от при здійсненні розрахункових операцій в готівковій формі та/або за допомогою електронних платіжних засобів застосування РРО або ПРРО є обов’язковим.Про це читайте тут.

Які особливості заповнення ПН у зв'язку з оновленням кодів УКТ ЗЕД?
В Офісі ВПП наголосили, що з 3 липня при здійсненні операцій з постачання товарів на митній території України, графа 3.1 (код товару згідно з УКТ ЗЕД) розділу Б ПН має заповнюватися з урахуванням певних особливостей. Яких саме – читайте тут.

Що ще нового у ДПС?

  • По-перше, не забудьте! Сьогодні, 10 серпня, – граничний термін подання звітності за II квартал 2020 року. А це декларація з ПДВ, декларація з податку на прибуток, форма №1ДФ, декларація платника ЄП III групи і ще кілька десятків звітів. Перелік усіх необхідних для подання звітів дивіться тут. Окремо податківці зауважили, що платники податку на прибуток з доходом за 2019 рік понад 20 млн грн мають звітувати за півріччя;
  • По-друге, це новий сервіс – запит на отримання інформації щодо ЕЦП відповідальних осіб платника податку, яким делеговано право підпису. За його допомогою можна переглянути перелік відповідальних осіб, типи підписів (директор, бухгалтер, печатка, уповноважена особа, технологічний сертифікат), термін дії сертифікатів відкритих ключів;
  • По-третє, зазнає деяких змін СЕА ПДВ. Порядок електронного адміністрування податку на додану вартість буде приведено у відповідність до податкових змін за Законом №466-ІХ.

Інші новини

  1. Мінсоцполітики готує індексацію всіх видів пенсій. «У нас є такі ініціативи – зробити так, щоб індексація пенсій була без виключень для всіх пенсіонерів. Це не тільки чорнобильські пенсії... і військові не індексуються, і державні службовці, і вчені, і журналісти. Тому я хочу, щоб люди знали, що є така проблема, і її треба виправляти»,заявила Марина Лазебна;
  2. Уряд затвердив порядок формування та оприлюднення звітності у сфері фінмоніторингу. Суб'єкти державного фінансового моніторингу, правоохоронні та судові органи будуть звітувати до Держфінмоніторингу за новим порядком;
  3. Україна закриває КПВВ на адмінкордоні з Кримом. Згідно з рішенням Уряду, КПВВ буде закрито з 8:00 9 серпня по 8:00 30 серпня. Пропуск через КПВВ буде дозволений лише для певних категорій українців.

5 кроків до роботи з РРО у ФОП без помилок

[РРО у ФОП з 1 серпня]
17-18-19 серпня три безкоштовні ОНЛАЙН-ПРАКТИКУМИ “5 кроків до роботи з РРО у ФОП без помилок” від Анастасії Волевач (Онлайн-школа бухгалтерії AVS). Реєструйтесь!

На вебінарах ми розберемо найпоширеніші помилки, які виникають у ФОП при роботі з РРО. За 3 зустрічі Ви з’ясуєте:

  • 17 серпня. Кому потрібно використовувати РРО та які сфери діяльності підпадають під обов'язкове використання РРО в 2020 і 2021 році;
  • 18 серпня. Чи потрібні ФОП первинні документи та який штраф за їх відсутність. На яку дату і суму видавати фіскальний чек при інтернет-торгівлі, а також на яку дату ФОП визнавати доходи;
  • 19 серпня. Які є види програмних РРО та яка процедура реєстрації програмних РРО. Як ФОП заповнити 20-ОПП перед реєстрацією РРО, в тому числі на адресу реєстрації, магазин або транспортний засіб.

Реєструйтесь на вебінари від Анастасії Волевач, щоб працювати з РРО і вести бухгалтерію ФОП правильно та без помилок.


До зустрічі через тиждень!
Ваш «Дебет-Кредит»

Автор: «Дебет-Кредит»

Джерело: «Дебет-Кредит»

Рубрика: «Дебет-Кредит»/Новини порталу

Зверніть увагу: новинна стрічка «Дебету-Кредиту» містить не тільки редакційні матеріали, але також статті сторонніх авторів, роз'яснення співробітників фіскальної служби тощо.

Дані матеріали, а також коментарі до них, відображають виключно точку зору їх авторів і можуть не співпадати з точкою зору редакції. Редакція не ідентифікує особи коментаторів, не модерує тексти коментарів та не несе відповідальності за їх зміст.

30 днiв передплати безкоштовно!Оберiть свiй пакет вiд «Дебету-Кредиту»
на мiсяць безкоштовно!
Спробувати

Усі новини рубрики «Новини порталу»