• Посилання скопійовано

«Дебет-Кредит» за тиждень. Найкоротші бухгалтерські новини за 13 – 19 березня

Заповнення платіжок за спрощеним порядком (проєкт ДПСУ); складання ПН та РК за новими формами з 1 квітня; нова декларація з податку на прибуток (знову!); нюанси декларування українцями-біженцями доходів; чергове оновлення переліку ТОТ та територій бойових дій

«Дебет-Кредит» за тиждень. Найкоротші бухгалтерські новини за 13 – 19 березня

З 1 квітня слід складати ПН та РК тільки за новими формами, – ДПС
ДПС нагадує, що вже за два тижні, з 1 квітня, набирає чинності Наказ Мінфіну від 28.12.2022 р. №463, яким затверджено нові форми податкової накладної, декларації з ПДВ та уточнюючого розрахунку податкових зобов’язань з ПДВ.

Тож з 1 квітня 2023 року платники зобов’язані реєструвати в Єдиному реєстрі податкових накладних податкові накладні та розрахунки коригування кількісних та вартісних показників до податкових накладних за новою формою, у тому числі і ПН та РК, які складені до 01.04.2023 р. та не зареєстровані в ЄРПН.

Нові декларацію ПДВ та уточнюючий розрахунок подаємо з 1 травня 2023 року.

 

Блокування ПН та РК: презентація від ДПС і не тільки
ДПСУ оприлюднила презентаційні матеріали щодо зупинення реєстрації податкової накладної/розрахунку коригування в Єдиному реєстрі податкових накладних. У ній, зокрема, підкреслено, що можна подати комісії регіонального рівня письмові пояснення та копії документів до декількох ПН та РК, якщо їх складено на одного отримувача за одним і тим самим договором або якщо в них відображено однотипні операції.

Тим часом рівень блокування ПН все ще залишається аномальним. Тож український бізнес закликає владу якнайшвидше врегулювати проблему блокування ПН, прийняття та врахування Таблиць даних платника, врахувавши пропозиції Ради омбудсмена.

Своєю чергою, Д. Гетманцев обіцяє пом’якшити критерії, на підставі яких платникам ПДВ надається ризиковий статус. З його слів, такий статус згодом обертається для компанії тим, що вона взагалі не може здійснити реєстрацію ПДВ-накладних. Тож зміни потрібні, щоби максимально «олюднити» СЕА ПДВ.

 

Заповнення платіжок за спрощеним порядком: проєкт від ДПСУ
ДПСУ повторно оприлюднила проєкт наказу Мінфіну, яким пропонується затвердити Порядок заповнення реквізиту «Призначення платежу» платіжної інструкції під час сплати (стягнення) податків, зборів, митних, інших платежів, єдиного внеску на загальнообов’язкове державне соціальне страхування, внесення авансових платежів (передоплати), грошової застави, а також у разі їх повернення.

Однією з основних цілей є спрощення алгоритму заповнення реквізиту «Призначення платежу» платіжної інструкції платниками та органами виконавчої влади шляхом скорочення кількості його обов’язкових полів.

Так, згідно з проєктом кількість обов’язкових полів, які заповнюються платниками у реквізиті «Призначення платежу» платіжної інструкції, зменшено до 2 полів – для платників на бюджетні/небюджетні/депозитний рахунки («Код виду сплати», «Додаткова інформація запису») та до 1 поля – для платників на єдиний рахунок («Додаткова інформація запису»).

Водночас передбачено скорочення кількості обов’язкових полів, які заповнюють органи виконавчої влади у реквізиті «Призначення платежу» платіжної інструкції. Наприклад, територіальні органи ДПС та органи державної виконавчої служби України у разі стягнення коштів на єдиний рахунок заповнюють лише 3 поля («Номер рахунку»; «Сума податку»; «Додаткова інформація запису»).

Докладніше про зміни ми розповідали після першого оприлюднення цього проєкту ось тут.

 

Сьогодні останній день звітування з податків за лютий 2023 року
Податківці наголосили, що платники податків мають відзвітувати з податків за лютий 2023 року до 20 березня включно. З яким саме – читайте тут. Звертаємо увагу, що виконати свій обов'язок можна й після війни, якщо наразі немає такої можливості.

 

Що ще розповіли податківці?

  1. З 20 березня діють нові строки для перевірок щодо бюджетного відшкодування з ПДВ. ДПС нагадує, що новий термін проведення документальних перевірок бюджетного відшкодування ПДВ на суму понад 100 тис. грн становитиме до 30 к. дн. після закінчення строків на проведення камеральної перевірки декларації або уточнюючого розрахунку.
  2. Податківці радять не реєструвати ПН в останній день. За позицією податківців, не слід відкладати реєстрацію податкових накладних на останній день. У разі одночасної реєстрації великої кількості ПН прокрадаються помилки, тому підвищується ризик їх блокування.
  3. Не надали всіх документів до банку щодо ЗЕД-операції – чекайте на перевірку. ДПС розповіла про правила проведення позапланових перевірок щодо ЗЕД-операцій. Так, ненадання резидентами до банків повного пакета документів та актуальних даних є обов’язковою підставою для таких перевірок.

 

Увага! Оновлено форму декларації з податку на прибуток
Мінфін наказом від 20.02.2023 р. №101 (зареєстрований у Мін'юсті 07.03.2023 р. за №412/39468):

  • виклав у новій редакції декларацію з податку на прибуток;
  • вніс зміни до додатків ЗП, ПН, РІ, ПП, оновив додатки ТЦ і ВП та затвердив новий додаток ОВ.

Докладніше про зміни читайте у новині.

Згодом Наказом Мінфіну від 13.03.2023 р. №130 внесено ще деякі косметичні зміни до Наказу №101, форми декларації та додатків.

Обидва накази наберуть чинності з дня їх офіційного опублікування. Станом на 18.03.2023 р. не опубліковані.

 

Декларування українцями-біженцями доходів за 2022 рік: на що звернути увагу?
Як відомо, з 1 січня 2023 року стартувала кампанія декларування громадянами доходів, одержаних протягом 2022 року. І цього року, як нещодавно повідомили податківці, подати декларацію про доходи повинні фізособи у разі отримання допомоги від іноземних держав та їхніх державних фондів, а також від іноземних компаній слід. Задекларувати потрібно як індоходи без сплати ПДФО та ВЗ.

Основні технічні моменти декларування українцями-біженцями доходів за 2022 рік роз'яснила Ніна Южаніна.

Так, декларація подається до 1 травня 2023 року за встановленою формою разом із додатками. При цьому додатки заповнюються та подаються виключно за наявності доходів (витрат), розрахунок яких міститься у цих додатках.

До 1 серпня включно треба сплатити податкові зобов’язання. А для зарахування податків необхідно отримати довідку про суму сплаченого податку та збору, а також про базу та/або об'єкт оподаткування, легалізовану у відповідній закордонній дипломатичній установі України країни, де отримувався дохід.

 

Два закони, які рекомендує прийняти Комітет ВРУ

  1. Автоматичний обмін фінінформацією та збільшення строку зберігання первинки. 14 березня Комітет ВРУ з податкової політики рекомендував прийняти у ІІ читанні законопроєкт №8131 про внесення змін до ПКУ щодо автоматичного обміну інформацією про фінрахунки. Ним же планується збільшити з 3-х до 5-ти років строк зберігання первинки.
  2. Нові правила проведення перевірок контролюючих органів. Комітет ВРУ з економрозвитку рекомендує прийняти за основу законопроєкт №5837 про основні засади держнагляду. Ним заплановано переорієнтувати систему держнагляду з домінуючої на ризик-орієнтовану.

 

Уряд підкоригував Порядок накладення трудових штрафів
Постановою КМУ від 14.03.2023 р. №226 внесено зміни до Порядку накладення штрафів за порушення законодавства про працю та зайнятість населення. А саме - вилучено згадку про частину другу ст. 53 Закону «Про зайнятість населення». Нею передбачалося, що у разі невиконання роботодавцем протягом року квоти для працевлаштування громадян, зазначених у частині першій статті 14 цього Закону, з нього стягується штраф за кожну необґрунтовану відмову у працевлаштуванні таких осіб у межах відповідної квоти у двократному розмірі мінімальної заробітної плати, встановленої на момент виявлення порушення.

 

Три свіжі роз’яснення для роботодавців

  1. Лікарняні за сумісництвом – коли оплачуємо, а коли ні? Які підстави відмови в оплаті допомоги з тимчасової непрацездатності суміснику? Чи оплачувати перші 5 днів тимчасової непрацездатності? Що робити, якщо працівник за основним місцем роботи був у простої? Читайте у коментарі редакції до листів ПФУ та Мінсоцполітики.
  2. Як оплачується робота у вихідний день під час воєнного стану? У Держпраці зазначили, що на сьогодні робота у вихідні дні компенсується так, як і до війни: працівникові надають інший день відпочинку або оплачують фактично відпрацьовані години у грошовій формі у подвійному розмірі.
  3. Які перевірки має право проводити Держпраці під час війни? У період дії воєнного стану Держпраці може проводити перевірки в частині додержання вимог Закону про організацію трудових відносин в умовах воєнного стану, а також з питань виявлення неоформлених трудових відносин.

 

Хто з чоловіків має право на відстрочку від мобілізації?
Після початку повномасштабного вторгнення росії в Україні запровадили воєнний стан. Тоді ж було оголошено загальну мобілізацію. Наразі українці фіксують пожвавлення мобілізації. Повістки вручають на вулиці, у торговельних центрах і громадському транспорті.

Які особи мають право на відстрочку від мобілізації? Як реалізувати своє право на відстрочку під час мобілізації? Про це читайте тут.

 

З 10 березня діє оновлений перелік ТОТ та територій бойових дій
Мінреінтеграції оновило Перелік територіальних громад, що розташовані в районі проведення воєнних (бойових) дій або які перебувають у тимчасовій окупації, оточенні (блокуванні). До нього увійшли населені пункти в Дніпропетровській, Донецькій, Миколаївській, Сумській, Харківській, Херсонській, Чернігівській, Запорізькій і Луганській областях.

Зверніть увагу! З 14 березня діє удосконалена процедура формування переліку територій бойових дій та які тимчасово окуповані агресором. Проте ці зміни не впливають на платників податків. Тож питання застосування Переліку для податкових пільг залишається не вирішеним.

 

Інші новини

  1. НБУ зберіг облікову ставку на рівні 25%, уточнив вимоги до еквайрів щодо платіжних операцій та визначив перелік важливих об’єктів платіжної інфраструктури в Україні 9 (серед них Приватбанк, MasterCard, Visa та NovaPay).
  2. Президент підписав закон щодо створення реєстру пошкодженого майна через війну. За ним компенсацію пропонують надавати виключно за пошкоджену або знищену житлову нерухомість з 24 лютого, тобто з початку війни.
  3. ДРС розповіла про плани запровадити онлайн-перевірки для бізнесу. Також планується створити єдину державну електронну систему дозвільних документів, тобто інформаційну систему зі всією інформацією щодо ліцензування та дозволів.
  4. Штрафи за порушення прав споживачів пропонують збільшити. Законопроєктом №9095 пропонується встановити кримінальну відповідальність за надання виробниками або підприємцями у сферах торгівлі та громадського харчування недостовірної інформації про продукцію, вживання якої заподіяло шкоду здоров'ю споживачів.
  5. Як ПФУ надаватиме Фонду соцзахисту осіб з інвалідністю інформацію з реєстру застрахованих осіб? Оприлюднено проєкт Порядку надання Пенсійним фондом України Фонду соціального захисту осіб з інвалідністю інформації з реєстру застрахованих осіб Державного реєстру загальнообов’язкового державного соціального страхування. Також затверджено форму і порядок розрахунку сум адміністративно-господарських санкцій, що підлягають сплаті у зв'язку з невиконанням нормативу робочих місць для працевлаштування осіб з інвалідністю.

НАЙКРАЩИЙ БУКЕТ бухгалтеру!

На ваші прохання ще на тиждень продовжили крутезну акцію. Для вас ми зібрали усі найкращі сервіси «Дебету-Кредиту» разом:

  • Друковані журнали «Дебет-Кредит»;
  • Книга «Податковий кодекс України»;
  • Електронний пакет «Профі».

До 24 березня на цей комплект діятиме суперціна – всього 389 грн/міс.

Замовляйте, доки є така можливість!


Слава Україні!
Ваш «Дебет-Кредит»

Автор: «Дебет-Кредит»

Джерело: «Дебет-Кредит»

Рубрика: «Дебет-Кредит»/Новини порталу

Зверніть увагу: новинна стрічка «Дебету-Кредиту» містить не тільки редакційні матеріали, але також статті сторонніх авторів, роз'яснення співробітників фіскальної служби тощо.

Дані матеріали, а також коментарі до них, відображають виключно точку зору їх авторів і можуть не співпадати з точкою зору редакції. Редакція не ідентифікує особи коментаторів, не модерує тексти коментарів та не несе відповідальності за їх зміст.

30 днiв передплати безкоштовно!Оберiть свiй пакет вiд «Дебету-Кредиту»
на мiсяць безкоштовно!
Спробувати

Усі новини рубрики «Новини порталу»